Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva nádherná - spánek, zazimování nebo jiný problém?

Dobrý den,

Želvu pouštím na volno po bytě(-zvykla si natolik, že když ji vracím nazpět, brání se (ne vždy) a v samotném želváriu u čelní strany se pohybuje z levé strany na pravou a naopak. Nechce tam být. Dávám to za vinu tomu, že jsem ji začal pouštět.. přítelkyně ji měla 20let v 50x30cm a mě takto malý prostor přišel malý. Přitom jsem pořizoval nové želvárium 80x30cm i s výbavou(filtr, ohřívač, lampa, prostředí-poměrně rychle si zvykla), a do dvou týdnu bude 100x40cm).

V létě a ze začátku podzimu byla aktivní, chodila po bytě, kde chtěla, vyhřívala se na slunci.Při jedné návstěvě v létě, kdy u nás byli přátelé(7lidí)si chodila po bytě ze strany na stranu, pozorovala je zblízka. V poslední době není příliš aktivní. Vím, že je období zimy. Když ji pustím schová se pod postel a když ji vytáhuju, má vytažené zadní nožky a zavřené oči - spí? Nejdříve jsem ji nechal i přes noc(-byla venku skoro 2dny, pak i dvě noci). Nevím zda-li by bylo dobré želvu zazimovat či ne? Nebo se jedná o něco jiného? Vadí, že ji pouštím? Dělám něco špatně? Každopádně potravu(maso, sušení řáčci, vitamíny v granulích, listy z hlávkového salátu, hrozno, banán..) vždy s hltá s chutí..Krunýř je pěkný, zdravý..měsíc nazpět se sloupal. Prosím poraďte. Budu vděčný za každou radu.

Děkuji

Jirka

Předmět Autor Datum
Ahoj, může toho být více. Doporučuji veterinu nebo zkušeného chovatele a přijít za ním pro radu. V k…
4erw4 01.11.2012 22:27
4erw4
Ahoj. Tobě děkuju nejvíce 4erw4 :) Teplota: v želváriu se pohybuje okolo 25 stupňů. V samotné ložni…
Jirka8610 02.11.2012 17:18
Jirka8610
Třikrát velký hurá pro erwa... Teď mu ta chvála stoupne do hlavy a už vidím jak bude chodit po burzá… poslední
klapavkář 02.11.2012 18:57
klapavkář
že se mi to jen zdá, že to není možný :-| ale vzhledem k tomu,že jsi se slušně zeptal na věci, co by…
lupus 01.11.2012 22:30
lupus
Cítím v kostech, že jste založil rušné téma:-D Na takovou otázku je těžké odpovědět v podstatě nespl…
klapavkář 01.11.2012 22:35
klapavkář
budete řídit vašim přirozeným instinktem co by asi taková vodní želva z USA měla žrát;-) jen doufám…
lupus 01.11.2012 22:39
lupus
nebo hranolky :-/ teda 2 podobná vlákna za 1 den, to už je trochu moc....pomalu začínám chápat ty ma…
Aurifer 01.11.2012 22:45
Aurifer
Kdyby opravdu platilo přísloví "co tě nezabije to tě posílí" tak by ty želvy ninje i existovaly...
klapavkář 01.11.2012 22:48
klapavkář
No slyšel jsem že je tam prý dělají aspon z opravdového masa:-D Lepší než dosavadní "ovocný salát"
klapavkář 01.11.2012 22:46
klapavkář
tak Jirka se neozývá, tož buď ještě studuje podmínky chovu :-D nebo sbalil želvuchu do podpaždí a hl…
lupus 02.11.2012 14:55
lupus
Nebo se, jak to mívají "alternativně inteligentní" ve zvyku, urazil. V poslední době někdy na někter…
Petr60zelv 02.11.2012 15:32
Petr60zelv
A to je to, co niektory nedokazu pochopit... Bud im nikto neporadi (aj ked rovnaka otazka je o 2 ria…
danio007 02.11.2012 15:43
danio007
Zdravím všechny:) Neurazil jsem se ani nenaštval. Šel jsem spát protože mě čekala ranní směna. Vše…
Jirka8610 02.11.2012 16:27
Jirka8610

Ahoj,
může toho být více. Doporučuji veterinu nebo zkušeného chovatele a přijít za ním pro radu. V každém případě je třeba uvést teploty v jakých se želva pohybuje, denní režim - svícení a četnost krmení apod.

Akva budeš mít vpořádku, 100x40 je minimální základ pro trachemysku, do budoucna určitě ale nepouštět po bytě navolno, spíše udělat v akva souš. Za pár korun kup sklo a silikon a udělej to :D plazy nejsou schopni se zahřát samy a zem je nejstudenější místo v bytě s největší pravděpodobností průvanu (zápal plic) a taky množstvím bakterií, které můžou hodně věcí způsobit. Plavání ze strany na stranu není ze zvyku z venčení (to si želva vynucuje pouze v době kladení a nemožnosti kladení v akva), ale dělá to 90% želv co si doma zvyknou a žebraj krmení, nebo se tak alespoň baví. Želvy se nezdají, ale jsou společenský (když vyměním moje mezi sebou, první se jdou podívat na nově příchozí).

Asi jsem ti nenapsal přesně co jsi chtěl, ale dokud nejsou podmínky chovu detailně rozebrány včetně denního režimu, teplot, způsobu krmení a pestrosti stravy, umístění v rámci průvanu, dveří, oken, dokonce někdy i místnosti, nejde přesně odpovědět. K tomu velmi pomáhají fotografie jak příbytku, tak daný želvy včetně hlavy, kloaky, končetin, krunýře zhora, zdola... Taktéž UVA/UVB může být někdy důležité a když už je koupené tak taky jeho střídání apod (životnost do jednoho roku). V prvním řádku je asi to nejpodstatnější a v posledním odstavci důležité věci k určení problému a jestli vůbec problém je :)

Ahoj. Tobě děkuju nejvíce 4erw4 :)

Teplota: v želváriu se pohybuje okolo 25 stupňů. V samotné ložnici, kde je umístěno, může být i 20 stupňů.

Strava: maso ji dávám do lavorku po jednom kousku..dále jsem zapoměl v úvodním textu na nítěnky. Jinak ji krmím v akváriu, potravu dávám po troškách tak, aby měla čas vše sníst. Nedávám ji tolik potravy aby byla přežraná. Dále dostává jak jsem psal: granule ve vitamínech, sušené ráčky, banán, hrozno, listy z hlávkového salátů. Krmím ji 3-4x týdně. Dám ji třeba několik ráčků a k tomu trošku granulí apod. Tady možná bude chyba, že ji nedávám veškerou potravu na jednom místě, ale to ji vůbec nebrání k její tak velké chuti : )))

Umístění: želvárko se nachází na komodě. Na proti čelní strany želvária se nachází dveřní otvor, vzdálenost mezi nimi je 2m. Od pravého boku je asi 70cm okno - okno otvírám jen na větračku a ne na moc dlouho, aby ji nebylo zima a neprochladla(přece jen větrat je třeba). Na levé straně je postel. Želvárko se nachází ve výšce 150cm takže když procházím kolem neměl bych pro ní být jako obr nad trpaslíkem.

Pouštění: buď dopoledne a nebo odpoledne do večera. Jak jsem psal výše, v poslední době jsem jí nechával i přes noc. Tak i tak má zvyku se schovat pod přehoz od postele, zalézt si pod polštářek, který leží taky na zemi. To nedělávala.

Vzhled: nevypadá nemocná. Na všech částech těla není patrna žádná známka zranění, nemocí atd.

Osvětlení: použita je 60W žárovka UVA. Svícení probíhá povětšinou odpoledne až večer. Záleží, kdy ji mám puštěnou.

Díky:)

že se mi to jen zdá, že to není možný :-|
ale vzhledem k tomu,že jsi se slušně zeptal na věci, co by měla přítelkyně cca 20 let už vědět
zkus si přečíst
www.trachemys.wz.cz
a třeba vodnizelvy.ic.cz
tam taky najdeš základní info o ubytování i potravě a pak ti už nezbývá než před vaší želvou SMEKNOUT za to co vydržela a alespoň 6x denně se jí OMLUVIT, jinak si zadej tady do hledat trachemys, nebo elegans a pochopíš "nadšení" s kterým sem tě tu "přivítal"
PS. přítelkyni bych vyměnil, páč byl -li jí zcela lhostejný "kvalitní" život jejího zvířete,
tak s tím tvým to taky nevypadá do budoucna zrovna 2x nadějně :-)

Cítím v kostech, že jste založil rušné téma:-D
Na takovou otázku je těžké odpovědět v podstatě nesplnujete absolutně žádnou potřebu tohodle zvířete. Problém jste uvedl hned v první větě a to pouštění po bytě. Že se želva při dotyku brání je absolutně normální, takový pohyb po nádrži jaký popisujete je z toho že se ji tam nelíbí. Nepíšete jak je velká, ale podle stáří tipuju 21,5cm:-) to mi přijde i vaše budoucí želvárium tak tak... Dejte ji z5 do nádrže a nevytahujte ji ven, nad zimním spánkem ani nepřemýšlejte, nejspíš byste z důvodu malozkušenosti želvě jen ublížil. Na kolik vytápíte vodu a jaké máte osvětlení? Zkuste změnit i stravu, stačí když se budete řídit vašim přirozeným instinktem co by asi taková vodní želva z USA měla žrát;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru