Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terárium pro python regius

Zdravím,

mám samce krajty královské, starý je cca 3 roky, v teráriu o rozměrech 100x50x50 s výhřevnou žárovkou, pod kterou je těch 35 stupňů, na nejchladnějším místě je kolem 25 stupňů. Můj problém tkví v jeho příjmu potravy.

Koncem září začal znovu pijímat potkany, krmím ho cca jednou za dva tři týdny. Jenže problém je v tom, že když mu potkana předhodím, musím jej dát co nejblíže k němu a i tak krajta o něj moc nejeví zájem, ale napjatě u něj vyčkává, zírá na potkana, ale vyjíždí po všem, co se pohne i mimo terárium, jen ne se zakousnout do potkana. Krmení mu dávám v podvečer, ale nejčastěji si ho veme až v noci, ale stalo se mi, že si nevzal potkana ani přes noc, ale stále u něj "hlídkoval". Na burze jsem od jednoho chovatele dostala radu, že bych ho měla dát do menšího terária, že je pro něj velké a že bych ho měla dát do menšího, že by se jeho příjem potravy měl zlepšit. Napadlo mě, že bych jeho terárium rozdělila na dvě půlky příčkou, jeho půlka by měla rozměry 60-80x50x50(DxSxV), ale nevím, jak s tou délkou, kolik ji ustanovit. Pomohlo by to tedy nebo mám hledat příčinu jinde?

Děkuji za každou radu.

Předmět Autor Datum
Podle mě problém nebude ve velikosti terária. 100x50x50 je pro adulta tak akorát, klidně i pro pár.…
RITCHI 20.11.2012 22:07
RITCHI
Právěže před přestávkou, která mu trvala cca 5 měsíců, potkany bral jedna báseň. A přerostlé myši an…
Taria 21.11.2012 10:10
Taria
No, to jsou prostě regiusky. Jejich výkyvy v příjmu potravy jsou všeobecně známé, a když se "zasekno…
RITCHI 21.11.2012 17:36
RITCHI
Jo, to vím, tak taky budu zkoušet a zkoušet a zkoušet, zatím si bere, i když po dlouhé době, co na p…
Taria 21.11.2012 17:54
Taria
Zdravím,u mna podobný problém.Od vlaňajšieho novembra jeden jediný škrečok,niekedy v apríli.Bez žiad…
Tino 21.11.2012 12:42
Tino
zdravím, teplota 32C vyhřev 40-45c okolni min 26c idealni tera je 60x40 d x s s tím krmenim dejte ma… poslední
ball.python.regius 29.12.2012 18:32
ball.python.regius

Podle mě problém nebude ve velikosti terária. 100x50x50 je pro adulta tak akorát, klidně i pro pár. Možná mu jen potkani jednoduše moc "nevoní", někteří jedinci bývají dost vybíraví. Zkus trochu zaexperimentovat, nabídni mu pořádného přerostlého myšáka, křečka, nebo mastomyš, uvidíš jak bude na různou kořist reagovat. Ne každý had je taky stejně žravý. Někteří se mohou pyšnit vžitou chovatelskou přezdívkou "popelnice", protože slupnou cokoliv jim nabídneš, jiné je naopak třeba do žrádla spíš dostrkávat... Přestavbou terária bys mohla dosáhnout možná i zhoršení situace - tzn. vystresování hada, což by přijímání potravy mohlo ještě negativněji ovlivnit.

No, to jsou prostě regiusky. Jejich výkyvy v příjmu potravy jsou všeobecně známé, a když se "zaseknou", je každá rada drahá. Co poradit? Zkoušet, zkoušet a ještě jednou zkoušet, dřív či později je většinou hlad donutí se nadlábnout. Jeden z mých samců už několik let žije z cca. 4 - 5 potkanů ročně, a je kupodivu ve výborné kondici... ;-)

Zdravím,u mna podobný problém.Od vlaňajšieho novembra jeden jediný škrečok,niekedy v apríli.Bez žiadnej ujmy,terárko myslím vyhovujúce,vyhrievanie,úkryt aj rozmery.Skúšam rosiť viac,menej,nič.Myši,mastomyši,škrečky,popozerá,pol ozí a nič.Predtým rok čo sa pohlo malo spočítané,aj morča.Má to byť samec,cca 4 roky.

zdravím, teplota 32C vyhřev 40-45c okolni min 26c idealni tera je 60x40 d x s
s tím krmenim dejte mastomyš,myš,křečky, u piskomilu se musi hlidat at nenapada reginu
jinak že nelovi skontrolujte nočni teplotou min 24c jinak od zaři se běžne paři tak stačí pokles nočni teploty a nejeví o potravu zajem a nebo skratka vynechal a nechce žrat muže to trvat i 5měsicu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru