Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem štěně foxteriéra

Ahoj, vím, že to sem nepatří, ale zkusí zda budou nějaké ohlasy.... nejsem žádná chovatelka proto tady házím tuhle sondu.. Mám mladou fenu foxteriéra která mi zrovna začala hárat a mám možnost krytí jiným taky čistokrevným foxem. Oba sou po rodičích s PP ale ani jeden papíry nemá. Oba sou to hrubosrstí tříbarevňáci. No a de mi o to jestli by byl případně zájem o štěňata.. Foxů je dneska jak máku a sehnat to je docela kumšt. Nevím jestli je to nezájmem o tyhle plemena nebo prostě nějakým nedostatkem. Tak šup do mě ať mě to přejde nebo se rozhoupu a nechám je si vrznout...

Předmět Autor Datum
Foxů je dneska jak máku a sehnat to je docela kumšt. ???:-/
Kláňa 27.11.2012 12:13
Kláňa
bezpapíráky nemnož, kdo chce vořecha, ať si veme z útulku psů je mraky a bez zájemců o štěňata to ko…
lupus 27.11.2012 12:36
lupus
tak nepříjde mi, že čistokrevné štěně je vořech, jenom protože nemá papíry......ale to je asi věc ná…
lucinečka 27.11.2012 20:27
lucinečka
Milé dítě, nemusíš se hned rozčilovat, ke svým už jen 5ti s PP (vlastní odchovy) mám taky 2 útulkáče…
lupus 27.11.2012 20:36
lupus
ale proč nemnožit bezpapíráky je každýmu soudnýmu člověku snad jasný... a věř, že neni, chov mnoha…
Uroboros 27.11.2012 21:50
Uroboros
já se nerozčiluju, jsem úplně klidná, i když tedy už dávno ne dítě ,-), ale to je fuk.....pokud nema…
lucinečka 28.11.2012 07:42
lucinečka
Nač množit psa jen pro svou osobní radost z malých rozkošných kuliček a pro "dobro" feny, když útulk…
Evinec 11.03.2013 12:33
Evinec
vzhledem k tomu, že o ně není příliš velký zájem a i psi s PP se prodávají za pakatel ( jsem chovete…
hathor 27.11.2012 14:08
hathor
Naprostý souhlas, mám z útulku mltézačku a boloňáka, čistokrevní "voříšci".
Kája z Brna 27.11.2012 15:28
Kája z Brna
s tou srdeční záležitostí mi nezbývá nic jiného než souhlasit.....a o té povaze to stejné, temperame…
lucinečka 27.11.2012 20:33
lucinečka
Chtěla jsem ji nechat alespoň jednou štěnata, aby se sklidnila a taky abych předešla zdravotním prob…
lupus 27.11.2012 20:39
lupus
Zdravotním problémům spíše předejdete včasnou kastrací a ne graviditou. Naopak březost vždy skýtá ji…
Lokuja 28.11.2012 00:05
Lokuja
Zdravotním problémům spíše předejdete včasnou kastrací další fáma (bohužel zhusta podporována i něk…
lupus 28.11.2012 00:27
lupus
Přesně, kastrace je kravina, ušetří starosti, ale to je tak vše, fenám to spíš uškodí, ikdyž taky ja…
Uroboros 28.11.2012 01:05
Uroboros
Díky za odkaz - již jsem četla v knize Rudolfa Desenského. Existují přesvědčivé studie, jak o negati…
Lokuja 28.11.2012 18:54
Lokuja
nechci potlačovat její temperament, to v žádném případě, ale jen její nesnášenlivost s ostatními psi…
lucinečka 28.11.2012 07:47
lucinečka
Pochybuji o tom, že se po porodu zklidní a bude akceptovat ostatní psy. Naše fena (já samozřejmě v z…
Kája z Brna 28.11.2012 09:05
Kája z Brna
NO určitě se nezklidní, poslední porod feny - foxteriérky - štěně zaseklé v porodních cestách ( bode…
hathor 28.11.2012 10:20
hathor
ale jen její nesnášenlivost s ostatními psi, kterou neměla a kterou si vypšstovala a je občas až agr…
lupus 28.11.2012 10:13
lupus
tady souhlas s lupusem, jen dodám, že si jí nemusela "vypěstovat", alébrž DOSPĚLA!! Což se děje mezi…
hathor 28.11.2012 10:27
hathor
je ji to jdno zda se jedná o psa či fenu, ale sama nezačíná, stačí když pes udělá pohyb, který neček…
lucinečka 03.12.2012 09:15
lucinečka
no bohužel v dnešní době je štěně byť čistokrevné bez PP prostě vořech, nemá žádný doklad o původu,…
hathor 27.11.2012 20:44
hathor
Souhlasím a doplnila bych, co tu ještě uvedeno nebylo, nebo jsem si nevšimla. Jedním z hlavních důvo…
Host123 27.11.2012 21:37
Host123
Jedním z hlavních důvodů, alespoň pro mě, je zdravotní stav. U zvířete s PP je alespoň nějaká záruk…
Uroboros 27.11.2012 22:03
Uroboros
v dnešní době je štěně byť čistokrevné bez PP prostě vořech, nemá žádný doklad o původu, troufám si…
Uroboros 27.11.2012 21:55
Uroboros
co vše se mezi chovateli papíráků tutlá, naprosto bez problémů pak "chovatelé" odchovávají na zvířat…
lupus 27.11.2012 22:28
lupus
Dobrý den já sháním štěně hrubosrstého foxteriéra jak o život a nikde není,myslím si že vůbec nejde…
Fejzulka 10.03.2013 17:22
Fejzulka
ale jsou štěňata drsnosrstých foxů jsou, vím minimálně o třech vrzích a to už to téměř nesleduji ( m… poslední
hathor 11.03.2013 16:46
hathor

tak nepříjde mi, že čistokrevné štěně je vořech, jenom protože nemá papíry......ale to je asi věc názoru.Myslela jsem že je v dnešní době více lidí, kterým na těch papírech nezáleží, jelikož nebudou chodit na výstavy, ale brát svého psa jako člena rodiny, mazlíčka a ne výstavní kus, který budou ukazovat. Samozřejmě je mi jasné, že bez zájemců o štěnata,by mi potom mohly zůstat na krku, když to tak řeknu, z toho důvodu jsem házím toto info, abych věděla zda by byl alespoň předběžný zájem.........

ale proč nemnožit bezpapíráky je každýmu soudnýmu člověku snad jasný...

a věř, že neni, chov mnoha plemen jde do hajzlu neb se do chovu pouští úplnej genetickej odpad, mnohá čistokrevná štěňta bez PP pak mají lepší konstituci, zdraví, povahu... A to říkám jako člověk s ChS, co chová papíráky a vyrostl mezi psama na výstavách. Odchovy s PP máme v rodině od dob než jsem byl vůbec na světě, takže o psech a chovu už leccos vim.
Jedinej důvod proč nemnožit bezpapíráky je ten, že to bere kšeft těm, co odchovávají papíráky, ovšem pokud člověk chová kvalitní zvířata, tak to na to nemá sebemenší vliv.
Stejně tak, když k sobě dá viditelně zdravá, kvalitní zvířata, není odchov nic proti ničemu. Ovšem udat foxíky bez PP bude oříšek :-).

Nač množit psa jen pro svou osobní radost z malých rozkošných kuliček a pro "dobro" feny, když útulky praskají ve švech? Pokud nemá člověk NEosobní důvod, proč množit, pak mi to přijde jako naprostá zbytečnost a sobectví, nechat přijít na svět tvory, po kterých není poptávka a u kterých nemá člověk jistotu jejich budoucnosti.
Upřímě, ono těch "čistých" bezpapíráků jsou taky plné útulky, až se mi z toho chce brečet. Nemluvně o oblíbených zlaťácích, labradorech, německých ovčácích, stafordech, yorkšírech a bišonech. TO jsou psi, po kterých je poptávka stále a stále se v útulcích nachází v hojných počtech.
A to je právě to časté "Jéééé, pořídíme si štěňátka, to se potom porozdá, užijeme si trochu roztomilosti.", dál už lidé obvykle myslet neumějí. Už z důvodu psí budoucnosti bych byla ze štěňat v rodině spíše nešťastná.
Jsem ráda alespoň za to, že plemena jako perský chrt jsou stále ještě ve fázi, kdy bezpapírového psa prostě NESEŽENETE. Jejich pořizovací cena se sice pohybuje kolem 20-25 tisíc, ale díky Bohu za to. Skutečný zájemce si připlatí jak za plemeno, tak kvalitu a chovatel má jistotu, že takové zvíře nikdo do útulku dobrovolně nešoupne. Kéž by to tak bylo u všech plemen! Kdo chce výstavní, sportovní nebo chovnou budoucnost, zaplatí prostě víc. Parťáků a kamarádů pro život je v útulcích dost, a pokud chce člověk zvíře pro radost, není snad úplně jedno, že má flek kde nemá nebo mezi jeho předky stojí pes odlišného plemene? Když už přítel, pak přeci na vzhledu nezáleží.

vzhledem k tomu, že o ně není příliš velký zájem a i psi s PP se prodávají za pakatel ( jsem chovetelkou právě foxů) tak bych to ani nezkoušela, nejdou na "odbyt" abych tak řekla, je to spíš srdeční záležitost pro toto plemeno.
Jinak co se etiky týče, naprostý souhlass Lupusem, netřeba množit další "vořechy" když jich jsou plné útulky, za sebe říkám jako chovatel i jako majitel dvou útulkových "vořechů" určitě ne! Vykastrovat nebo pořádně hlídat, ale nemnožit :-(
nezájem - no je to dosti komplikované, velmi energické plemeno rozhodně ne vhodné do každých rukou, je to tak, že mezi laiky o ně opravdu není zájem a já samo, když štěňata udávám, posílám fotky toho, co dokáží, varuji před jejich povahami ty,kteří očekávají "gaučáka" jako pracant a společník pro toho, kdo má plno pohybu a dokáže psovi zaměstnat mozek super, ale jinak spíš neštěstí....já je mám a mám pro ně slabost, ale fakt to není to, co by laici oceňovali :-)

s tou srdeční záležitostí mi nezbývá nic jiného než souhlasit.....a o té povaze to stejné, temperamentní, paličatá, přemýšlí zda je nutné povel udělat pokud se neřekne důrazně,...a kolik mi toho zničila jako štěně, ani už nespočítám :-) Chtěla jsem ji nechat alespoň jednou štěnata, aby se sklidnila a taky abych předešla zdravotním problémům.

Zdravotním problémům spíše předejdete včasnou kastrací a ne graviditou. Naopak březost vždy skýtá jistá rizika obzvláště u velmi mladých (a starších fen). Neuvádíte stáří fenky, ale pokud se jedná o první hárání, na krytí raději hned zapomeňte. Také nechápu, co chcete zklidňovat. Pokud je pro vás foxteriér takovou srdeční záležitostí, domnívám se, že právě jeho aktivita a temperament jsou vlastnosti, které na něm oceňujete, a proto jste si ho také vybrala. Chcete-li nyní tyto vlastnosti potlačovat, svědčí to o tom, že jste si vybrala špatné plemeno a už vůbec byste neměla uvažovat o dalším množení (nehledě na to, že tímto řešením trvalého zklidnění stejně nedocílíte). Jak už jste zjistila zde v odpovědích a možná i jinde, Dášenka má své vrcholné období za sebou a vy samozřejmě nemůžete vědět, jestli vaše fenka povije 2 štěňátka, která přinejhorším udáte známým, nebo také 8 a více. Nutno podotknout, že péče o fenu s početnými štěňaty je celkem nákladná záležitost, která ve vašem případě nemusí být zdaleka rentabilní. Vzhledem ke snaze alespoň částečně kompenzovat náklady nebo štěňata vůbec udat, je spíše možné, že štěňata skončí v péči nevhodného majitele, či v útulku.

Přesně, kastrace je kravina, ušetří starosti, ale to je tak vše, fenám to spíš uškodí, ikdyž taky jak kdy. Někdy to s fenou nic neudělá, někdy se z ní stane "buchta", už jsem zažil zvíře, které ztratilo zájem prakticky o cokoli - předtím dračice. Když to není potřeba, nekastrovat! Zbytečný zákrok, potažmo i zbytečné ohrožení života.

K původnímu dotazu, počítej s tím, že pokud chceš mít kvalitní štěňata, bude potřeba kvalitně krmit. Pak očkování, odčervování... Náklady na štěně 1500 - 3000Kč. Pak si k tomu vem riziko, že skončíš na císaři (3,5-8tis, dle místa bydliště a veta), nevím jak rodí foxové, typl bych že poměrně dobře, ale chce to mít prachy v záloze. Extra výživa kojící feny a mnoho dalších vedlejších nákladů, plus dovolená. Opravdu si nějak nedovedu představit, jak udáš foxe bez PP za minimálně 2-3 tis, abys byla s náklady aspoň na nule. Samozřejmě šetřit jde na všem, ale tady se to fakt nevyplatí. A to ještě s vrhy, kde je tak 5-10 štěňat. Pokud máš na účtě 20tis (budou ti chybět, než udáš štěňata, pokud je za tu cenu udáš), spoustu volnýho času a přebytečnou dovolenou (porod + cca týden, pokud vše půjde jak má). Klidně se do toho pusť. Já bych to u tohoto plemene nedělal. Kdybys měla třeba yorkšírku, zlaťáka, vlčáka... tak bez problému, ale tady bych si to opravdu rozmyslel.

Díky za odkaz - již jsem četla v knize Rudolfa Desenského. Existují přesvědčivé studie, jak o negativním, tak pozitivním dopadu kastrace na zdraví psů. Názory odborné veřejnosti na danou věc se rozcházejí a netroufala bych si ani jeden z nich označit za fámu. Osobně jsem zastáncem kastrace zejména jako prevence lidské blbosti a nezodpovědnosti. Takovou lidskou nezodpovědností je třeba laxní výchova nebo množení kříženců či psů bez průkazu původu. Vyloženou blbostí je pak užívání chemické antikoncepce nebo spoléhání na možnost potratu. Ne někteří, ale většina veterinářů zhusta podporuje kastraci jako prevenci zdravotních problémů, ale domnívám se, že tak činí spíše kvůli propagaci kastrace v rámci kontroly psí populace a jako prevenci oné nezodpovědnosti a blbosti majitelů. Jak už bylo řečeno, názory na kastraci se rozcházejí a zastánce té či oné teorie se může opřít o ty studie, které se mu zrovna hodí do krámu. To už je ovšem OT. Myslím, že zde tazatelka od vás i ostatních získala dostatek rozumných argumentů ke správnému rozhodnutí ohledně množení.

nechci potlačovat její temperament, to v žádném případě, ale jen její nesnášenlivost s ostatními psi, kterou neměla a kterou si vypšstovala a je občas až agresivní, kolikrát se mi porvala tak, že jsem myslela, že druhý pes bude kaput a nezáleží na velikosti druhého psa. jasně lovecký pud........první háraní to rozhodně není, má 4 roky.

Pochybuji o tom, že se po porodu zklidní a bude akceptovat ostatní psy. Naše fena (já samozřejmě v zajetí předsudku, že má mít aspoň jednou štěňata)se rozhodně nezklidnila a protože porod byl traumatický(porod u vet , vrozená vada rodidel, před zabřeznutím, přestože jsme byli na prohlídce, zda můžeme připustit na to nikdo nepřišel)museli jsme nechat fenečku vykastrovat, neexistuje žádné uklidnění, je veselá, divoká a jede po fenách(neb ona je alfa)tak jako před porodem a následnou kastrací.Podotýkám, že přežilo jen jedno štěně, takže o žádné finanční návratnosti ani řeči.

NO určitě se nezklidní, poslední porod feny - foxteriérky - štěně zaseklé v porodních cestách ( bodejť by ne, když celé ale opravdu CELÉ těhotenství skákala jak magor, byla zvyklá na pohyb a moje omezování poslední týdny před porodem nehodlala jako správný fox akceptovat) skončili jsme na císaři po probdělé noci, potom už jen strach o fenu, aby to přežila alespoň ona a rovnou kastrace, než naběhlo mléko pár dnů dokromování.....přestože byla štěňata s PP o nějaké návratnosti se nedá absolutně a vůbec mluvit - díky tomu císaři několikanásobný mínus. No odchovala si 4 krásná a zdravá štěňátka, jestli chcete vidět "zklidnění"dnes již téměř pětileté feny, jde o SCI-FI, a můžete se přijet podívat na vlastní oči.
Nepadali tady ceny, ale v dnešní době se štěňata foxů s PP pohybují od 3500 do 5000, pokud narazíte na vyšší cenu, jde už o extra šampiony a je to opravdu velmi výjimečné. Průměr papírového foxe jsou 4000....takže za kolik by se prodal bezpapírák???
Mám doma mimo jiné tři feny,které štěňata nikdy neměly - z útulků, vořechy, apod. jsou vykastrované ( o vhodnosti kastrace bych se tu nerozepisovala na to budou vždy dva názory a dva tábory,já to z útulků měla ve smlouvách a fakt se nechci dohadovat, někdo je pro jiný proti, já patřím k táboru pro kastrace a to zvlášť v případech, kdy neplánuji štěňata, do diskuze o vhodnosti kastrací se nechci a nebudu pouštět) a rozhodně nestrádají, netrpí ani nic podobného jen proto, že neměly štěňata.
Myslím, že tohle je na rozhodnutí a zodpovědnosti každého z nás, tady už bylo řečeno všechno, je tedy už jen a jen na vás, zda svojí foxteriérku necháte zabřeznout, budete ochotná a schopná vypiplat a vhodně udat štěňata, budete mít v záloze finanční hotovost a to nejen při případných komplikacích, neboť je to nejdříve především o výdajích za štěňata.
Odčervení,očkování,dokromování, granulky.....tak hodně zdaru při rozhodování :-)

ale jen její nesnášenlivost s ostatními psi, kterou neměla a kterou si vypšstovala a je občas až agresivní, kolikrát se mi porvala tak, že jsem myslela, že druhý pes bude kaput a nezáleží na velikosti druhého psa. jasně lovecký pud........první háraní to rozhodně není, má 4 roky.
To se rve jen s fenama nebo je jí to jedno?
Pokud byla správně v mládí socializovaná, tak pak její současné chování je vaše vina.
Pokud je to patologické - tak tím spíš důvod nemnožit, "výmluvy" na to ,že je to teriér v ničem nepomůžou.

jasně lovecký pud
vnitrodruhová agrese nemá s loveckým pudem nic společnýho

tady souhlas s lupusem, jen dodám, že si jí nemusela "vypěstovat", alébrž DOSPĚLA!! Což se děje mezi druhým a třetím rokem, do té doby věřím, že agresivní být nemusela....foxové jsou startovací psi a stačí jim ke rvačce hodně moc málo, na srazu foxů těžko budete hledat volně puštěné pohodové jedince ( jasně, že se najdou,ale je jich menšina), potom to budou ti, co ještě stále dospívají....na srazu např. retrievrů zas nenajdete téměž žádného psa na vodítku, klidně si budou společně "hrát fotbal s jedním míčem" a žádné rvačky.....to prosím s troškou nadsázky, pro ty, co chtějí oponovat :-) teriér je prostě "labil" a s jako takovým se s ním musí umět zacházet, jasná pravidla, disciplína (nikoli násilí), vybít veškerou aktivitu pohybem a vhodným zaměstnáním atd, atd.....pak je z něj i ten pohodový společník, i když majitel teriéra stejně bude vždy více ve střehu, než majitel např. pudlíka....tak to prostě je.
Též nesouhlasím s tím, že agrese na ostatní psy má něco společného s loveckým pudem, jde o zcela rozdílné věci :-)

je ji to jdno zda se jedná o psa či fenu, ale sama nezačíná, stačí když pes udělá pohyb, který nečekala, nebo na ni zavrčí a pak už nečeká a jde rovnou po krku...myslím, že to vyplinulo když ji kousla labradorka do čumáku....do té doby byla snášenlivá.

Co se týče štěnat připouštět nebudu, protože se bojím opravdu toho, že o tyto psy v dnešní době už není bohužel zájem.....co se týče financí a dovolené, všechno bylo zváženo a na štěnatech jsem nechtěla vydělat, dokonce by mi ani nevadilo, kdyby se nepokryly moje výdaje, vem to čert, peníze budou a my nebudeme, co se týče zvířat už jsem do nich nainvestovala spoustu peněz a nikdy jsem toho nelitovala.....ale myšlenka, že by mi štěnata zůstaly na krku a nebyl by o ně zájem....nějak bych asi nezvládala tolik psů

děkuji za vaše názory!

no bohužel v dnešní době je štěně byť čistokrevné bez PP prostě vořech, nemá žádný doklad o původu, troufám si tvrdit, že dnes si lidi i na mazlíky a jen tak pro radost berou štěně se zárukou rasy. Pozor mylné je si myslet, že pes s PP je určený jen na chov a výstavy, průkaz původu JE HLAVNĚ záruka, že ze štěněte vyroste plemeno, které člověk chce, nikoli záruka četných šampionátů z výstav apod. osobně raději dávám štěňata právě do rodin bez ambicí, které ho chtějí pro cvičení či jiný aktivní život, než výstavním maniakům :-)
Takže pes bez PP nedává žádné záruky a tudíž je to v podstatě "vořech" a to vůbec neříkám, že by ho někdo měl mít méně rád....mám doma vořechy i psy s PP a co se péče a všeho ostatního týče - JSOU SI ROVNI!!! Určitě ti s PP nežerou Royal a ti druzí "zbytky z popelnic" :-) ani jedni nedostanou lepší očkovací vakcínu než ti druzí :-) o tom to vážně není, ale zájem o psy bez PP prostě klesá a ta "tradice bezpapíráků" z let předešlých už naštěstí pozvolna umírá....to se divilo lidí, že jim z jezevčíka vyrostlo 50ti kg hovado :-))

Souhlasím a doplnila bych, co tu ještě uvedeno nebylo, nebo jsem si nevšimla. Jedním z hlavních důvodů, alespoň pro mě, je zdravotní stav. U zvířete s PP je alespoň nějaká záruka, že nebude degenerované, tedy že nepochází například rodiče z jednoho vrhu, tudíš se eliminují i nemoci a postižení z degenerovaných vrhů. Já mám i papouchy s takovým rodným listem, abych alespoň věděla, kdo byl jejich předek.

Jedním z hlavních důvodů, alespoň pro mě, je zdravotní stav. U zvířete s PP je alespoň nějaká záruka, že nebude degenerované

Myslím, že vůbec netušíš, co vše se mezi chovateli papíráků tutlá, naprosto bez problémů pak "chovatelé" odchovávají na zvířatech nemocných a to i s vyloženě vrozenými vadami srdce, očí, uší......, u mnoha plemen kde se to zatím nevyšetřuje dysplasie a mnoho a mnoho dalších. Jen se zeptej veterináře jak se např. rozjíždí mezi psi rakovina, malá plemena mají čím dál tím větší problémy rodit... A do chovu se protlačí vše protože to má "dobrou krev" (rodiče výstavní multi-šampioni) a štěňata se dají dobře a draze prodat.

v dnešní době je štěně byť čistokrevné bez PP prostě vořech, nemá žádný doklad o původu, troufám si tvrdit, že dnes si lidi i na mazlíky a jen tak pro radost berou štěně se zárukou rasy.

hezká, bohužel stále chybná úvaha, dnes se lidi ještě víc než dřív dívají na peníze a dají přednost levnější verzi bez PP :-(

co vše se mezi chovateli papíráků tutlá, naprosto bez problémů pak "chovatelé" odchovávají na zvířatech nemocných a to i s vyloženě vrozenými vadami srdce, očí, uší......, u mnoha plemen kde se to zatím nevyšetřuje dysplasie a mnoho a mnoho dalších. Jen se zeptej veterináře jak se např. rozjíždí mezi psi rakovina,

To máš sice pravdu, ALE totéž a ještě ve větší míře je u "chovu" bez PP, navíc se právě chová i na jedincích
pro závažné vady z chovu vyřazených, např. povaha, DKK , vady očí a mnoho dalšího. Navíc kryjí se psy co nejblíž atd atd...nikdo z nich nejede za vhodným partnerem nikam daleko...
Tím netvrdím, že šikovná "křižovatka" s heterózním efektem nemůže být zdravější, a často i je, než nějakej PPrák...
Bohužel existuje mnoho množáren bez i s PP :-(
Nárůst rakoviny bych přisoudil zejména vlivu prostředí, hned pak žrádla (granule) ....a nakonec i zlepšující se diagnostice...

Dobrý den já sháním štěně hrubosrstého foxteriéra jak o život a nikde není,myslím si že vůbec nejde o to aby měl pes papíry, ale o to aby se sžil s pánem a byla to bezva dvojka.Šla jste do těch štěňat?Kdyby jste měla fenku navíc ráda bych se s vámi spojila.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru