Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co si myslíte o tomhle UV senzoru?

Zdar a sílu vespolek.

co říkáte na tenhle přístroj, nedal by se použít jako jakýsi "amatérský indikátor" jestli lampa vyzařuje aspoň nějaké UV?

http://www.darky-seniorum.cz/uv-senzor-s-hodinami- p-614.html

Nejde mi o bůhví jaké přesné měření, ale o obyčejnou informaci, zda nějaké UV lampa vyzařuje či nikoliv. Mám tu tak 10 "vyřazených" lamp, které nepoužívám, protože už mají odsloužený například rok apod., ale kdyby se ukázalo, že něco málo svítí, mohl bych je šoupnout aspon do odchoven, nebo tak něco :-)

Cena sice hodně podezřelá, ale člověk nikdy neví :-D

Předmět Autor Datum
nějak tam postrádám,jaký to UV to vlastně měří...logika by mi napovídala že asi UVC který je nebezpe…
viper 04.12.2012 00:26
viper
Mohl by to porovnat se svymi meraky Mad Mike :-) Jako - urcite za tech par korun zadny zazrak, ale n…
lucifer 04.12.2012 08:36
lucifer
Ahoj, jasně, měří to UV index (A+B), ale je to hračka a tak je potřeba to i brát. Žádný reálný hodno…
MadMike 04.12.2012 08:36
MadMike
Ahoj Vileme Je to presne jak pise Michal.Taky jsem si poridil neco podobneho a da se tim merit prakt…
Melda 04.12.2012 20:25
Melda
Díkes všem. Mě přesně šlo o to co říkáš, změřím si novou lampu a pak si prostě časem kontroluju, jes…
VilemC 04.12.2012 23:14
VilemC
Já se obávám, že naměřená hodnota je +/- autobus. Sám jsem si asi před rokem pořídil tento měřič UVI…
4erw 11.12.2012 21:43
4erw
Hmm to jsem trošku čekal. Tak nevím, asi na to prdím a poprosím Madmika o nějaké přeměření někde na… poslední
VilemC 13.12.2012 21:39
VilemC

nějak tam postrádám,jaký to UV to vlastně měří...logika by mi napovídala že asi UVC který je nebezpečný,nebo možná UVA který opaluje.....pochybuju ale že by to měřilo UVB o který ti primárně jde...nebo to možná měří UV jako celek???? možná se pletu,ale asi to nebude to co hledáš...nejlepší by bylo domluvit se at ti lampu někdo změří....někdo se tu tím zabejval jezdil na burzy,kde přeměřoval zdroje...
edit: měří to UV index,což jestli to správně chápu (jsem línej to hledat) měří celkové UV záření...což asi pro tvoje ůčely asi nebude mít tu správnou vypovídací hodnotu...

Ahoj, jasně, měří to UV index (A+B), ale je to hračka a tak je potřeba to i brát. Žádný reálný hodnoty UV indexu z toho neodstaneš, jelikož tyhle hračky mají v sobě samozřejmě ty nejlevnější senzory a nemají NIST kalibraci - to znamená, že když ti to pod lampou změří UV index 5, neznamená to, že lampa vyzařuje doopravdy UV index čislo 5. Znamená to jen to, že z lampy nějaké UV ještě leze. K měření lamp v tom smyslu jakože "podivám se, jestli to ještě něco dává nebo je to mrtvý" je to dobrý a stačí to, jen ti to ale neřekne, kolik toho UV tam doopravdy je :-).
Navíc některý senzory se na měření lamp použít ani nedají, kvůli určitým vlnovým délkám ve spektru lamp, který by to celý měření uplně zkreslily - ale to bys musel přesně vědět, co je tam za typ senzoru (př. SiC nebo AlGaN).

Ahoj Vileme
Je to presne jak pise Michal.Taky jsem si poridil neco podobneho a da se tim merit prakticky jen ubytek UV.Takze si zapises prvni mereni a potom jen kontrolujes.Ja bych to premeril jako novou lampu a potom je to jasny.Urcite bych to za ty prachy nezatracoval.:-)

Díkes všem. Mě přesně šlo o to co říkáš, změřím si novou lampu a pak si prostě časem kontroluju, jesli to spadlo na půlku, nebo na nulu, jenom abych věděl, zda lampu vyřadit nebo zda tam ještě může viset. když si nebudu jistej, můžu si to nechat přeměřit podrobnějš, mě šlo o jakousi domácí kontrolu.

Já se obávám, že naměřená hodnota je +/- autobus. Sám jsem si asi před rokem pořídil tento měřič UVI (http://elektrocoleti.cz/kvalita-vzduchu/552-meric- intenzity-uv-zareni-uv01-gn.html) - tehdy asi za 300,-. Zkoušel jsem s ním měřit trubice Solar Raptor 24w a 39w (asi 3 měsíce staré) v hliníkovém reflektoru. Cca 1 cm od trubice to naměřilo UVI 10, ale ve vzdálenosti cca 20 cm si to ani neškrtlo - měřitelné hodnoty začínaly na cca 5 cm od zdroje. Takže než takový přístroj, je asi lepší nekupovat nic a těch 250,- vrazit do něčeho užitečnějšího :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru