Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Malochov moucnaku - jak na ne? Nejak se nedari.

Uz nejakou tu dobu se snazim udrzet si mensi kolonii moucnaku. Z netu mam nacteno co slo, ale stejne se moc nedari. Jde mi o "spolecny chov", tak aby to bylo produktivni pro tech 6-7 gekonciku (mimo moucnaky dostavaji i nymfy dubii a cvrcky).

Stav viz foto - box, 2-3 cm vrstva smesky ovesne vlocky/strouhanka, v tom jeste hrst kvalitnich psich granuli. Plata od vajicek, 2x tydne nekolik kusu mrkve. Teplota normalni pokojova 22-24°C. Mam tam sice uz nekolikerou generaci moucnaku, ale produktivita je hodne nizka. Je to tak nejak mirne nad udrzeni samotne populace, odeberu z toho 1x za 2 tydny kolem deci. Jinak se tomu rekl bych dari, az na to ze pokud nedam pozor na vyhazovani stare mrkve a trochu to navlhne, hrozne rychle se tam premnozi roztoci a jde to cele do haje...

Divne ze v cca. stejnych podminkach se mi to lomi mnozilo jak blbe aniz bych chtel a jakkoliv se o to staral. V substratu vidim i drobne larvy, brouku je tam okomerne kolem stovky. Budu vdecen za pripadnou radu, postreh co je spatne.

[http://tera.poradna.net/file/view/14226-image1-jpg  ]

[http://tera.poradna.net/file/view/14227-image2-jpg  ]

Předmět Autor Datum
dej jim tam víc substrátu, kus složeného jutového pytle prosypaného substrátem, ať si nežerou vajíčk…
Aurifer 26.12.2012 14:02
Aurifer
dle uvedeneho upraveno, mnozi se lip - ale nevim jak a jestli resit uklid. nemyslim starou zeleninu,…
lucifer 17.02.2013 22:17
lucifer
Já jen dosypu šrot a nějakou tu mrtvolku seberu a vyhodim,jinak to neřešim.Jen krmim a jede to samo.…
Melda 17.02.2013 22:23
Melda
Můj taťka je kdysi dělal. Měl více beden a prosíval aby byly stejné velikosti (to bylo asi kvůli dod…
Sikora 26.12.2012 15:30
Sikora
pro zofy je dobré jim dát něco tvrdého, do čeho se mohou zavrtat a zakuklit se tam. Když se kuklí vo…
Aurifer 26.12.2012 15:56
Aurifer
Já když jsem dřív moučňáky měl tak sem měl normálně malé krabičky skoro plné naplněné směsí strouhan…
prasek39 18.02.2013 07:05
prasek39
Dovolim si tema jeste jednou exhumovat, neb me ti moucnaci uz se... no, vsak vite co. Proste nedari…
lucifer 14.07.2013 20:37
lucifer
je možné krmiť zvery aj s tými chrobákmy ?
Jackopz 20.07.2013 15:59
Jackopz
Je, ale ne všechna zvířata je žerou.
cejna 20.07.2013 16:21
cejna
Hm, to teda nevím kdo by ty smraďochy žral...
lucifer 20.07.2013 19:03
lucifer
Třeba Scelopoři mi normálně žerou všechna stádia. Až budu nějaký brouky mít tak ti to nafotím. poslední
cejna 20.07.2013 19:13
cejna

dle uvedeneho upraveno, mnozi se lip - ale nevim jak a jestli resit uklid. nemyslim starou zeleninu, to pravidelne vyhazuju, ale hromadi se mrtvolky brouku (prirozeny uhyn vekem) a substrat se prubezne meni v hmyzi kakanky. Pokud to proseju i docela jemnym sitem, propadne pres nej spousta pidilarev...

Můj taťka je kdysi dělal. Měl více beden a prosíval aby byly stejné velikosti (to bylo asi kvůli dodávce do zverimexu ať tam nejsou malí špunti). Dával více substrátu larvám, brouci měli cca stejnou vrstvu co máš ty. Jutové pytle a kartony měly sloužit na kladení. Substrát měl nějakou směs šrotů ale bohužel už nevím co tam všechno dával. Pokud budeš chtít tak se ho můžu zeptat co tam měl pokudn a to nezapomenu samozřejmě už s ním nebydlím ;-) Než s tím zkončil kvůli levné konkurenci s větším množstvím tak mi vyprávěl i něco přidávání masokostních mouček do substrátu, že prý pak rostou rychleji ale to nebylo u nás doma odzkoušeno. Na krmení jim nedával mrkev ale všelijaké ovoce které se nám začalo kazit. Na zahradě jsme měli jabloně takže to byly převážně jablka. Místo větrání sme ještě používali punčochu ale to bude asi jedno je to jen postřeh :-) Asi jsem ti neřekl nic převratného ale možná něco nového. Možná už se to vymyslelo jinak to co tu popisuju je už téměř 10 let starý postup jaký jsem viděl :-) Snad jsem ti pomohl. Měj se a hlavně ať jdou :-)

PS: Já jsem zkoušel Zophobasy a to byl naprostý propadák. Koupil jsem téměř 100 larev a výsledek nebyl žádný. Když jsem prokopával substrát (doporučenou hlínu a něco na co jsi nevzpomenu) tak jsem měl cca 75% ztráty tím myslím že jsem je vůbec nenašel. Asi ten kanibalismus takže pokud bys náhodou měl nějakou fintu ty na ně tak se semnou můžeš podělit možná bych to ještě zkusil :-)

pro zofy je dobré jim dát něco tvrdého, do čeho se mohou zavrtat a zakuklit se tam. Když se kuklí volně v substrátu, tak kukly většinou jiné larvy sežerou. takže dát buď korkovou kůru, nebo třeba i polystiren. Jinak jako substrát může být normálně šrot s namletýma psíma granulema nebo rybí moučkou + nějaká ta plata a pytel na kladení vajec. Zofům je oproti moučňákům potřeba přidávat hodně živočišných bílkovin, jinak se budou žrát mezi sebou.

Já když jsem dřív moučňáky měl tak sem měl normálně malé krabičky skoro plné naplněné směsí strouhanky a všelijaké mouky, žitná, kukuřičná,směs na chleba atd a vůbec nic jiného jsem nedělal a množily se dobře, jednou za čas jsem otevřel a trochu to probral ty větší a jinak jsem nic nedělal. :)

Dovolim si tema jeste jednou exhumovat, neb me ti moucnaci uz se... no, vsak vite co. Proste nedari se, je to debilni hmyz. A ted pres leto jeste prd vydrzi - hned se to zakukli a plna krabice brouku. Krucinal...jak se mi nedari s moucnaky, tak naopak zophobasi se mi mnozi jak blbi. Prisel jsem si na to jak, a z pouhych 22 brouku mam plnou bednu - pres 2 litry "cervu". Ani to nezkrmim, dnes jsem zbyvajicim 13 potemnikum daroval svobodu - neni co s tim. Kdyby nekdo z Budejicaku chtel, vymenim sem tam nejakou tu decku za moucnaky :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru