Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguánek nežere, pořád schovaný, začíná hnědnout... Příznak nemoci??!

Ahoj, mám dotez ohledně leguánka zeleného. Miminko mám přímo od chovatele, zakoupeného v červnu 2012.. Když mi leguánek přišel, měl ulomený drápek, šíleně vyhublý a chovatel se mi neozýval na dotazy. Po dlouhém starání sem legouše ,,vypiplala,, začal žrát, slunit se a v pohodě se po ani né měsíci aklimatizoval. Po necelém půl roku jsem se stěhovala a šel semnou, zase stávkoval 14dní s jídlem. Legoš už má víc jak půl roku (chovatel mi ho poslal v 1měsíci) a má pouhých cca 32cm, do jisté doby mi bez problémů žral, je hodný na ruce, koupe se vše jak má být.. Jednoho dne mi doporučili ve zverimexu koupit UVB lampu, díky tomu mu lépe porostou kosti. Lampu jsem zakoupila, nainstalovala do terárka, k tomu přikoupila vitamíny. Pod uvb lampou byl skoro pořád nalezlý, vypadalo to, jako by mu to chybělo.. Po jisté době se mu na hřbetě objevila velmi suchá kůže, příznak svlíkání, když přijdu odpoledne z práce je věčně nalezlý ve vodě, a kůže mu začla hnědnout přestává žrát. Vím když se svlíká tak nechce moc potravu přijímat, ale toto trvá už delší dobu cca necelý měsíc.. Mám trochu obavy jestli nemůže být spálený z uvb, nebo to byl pro něj trochu šok.

Myslíte, že je to klasické svlíkání nebo příznak nemoci když začíná hnědnout??

Předem děkuji za odpověď!

Bibi

Předmět Autor Datum
možná nějaké to foto by neškodilo,popsat terárium,popřípadě jídelníček..jinak před svlekem začne vžd…
Honey55 05.02.2013 12:54
Honey55
Myslím, že už je krok od smrti.Leguáni před smrtí hnědnou a schovávají se ve vodě.
Kája z Brna 05.02.2013 13:04
Kája z Brna
už nevím co pro něj mám udělat.. Terárko má velké 70x50x70, optimální denní i noční teplotu, světlo,…
003bibish 05.02.2013 14:00
003bibish
fotku tera a legose
boa.constrictor 05.02.2013 14:01
boa.constrictor
To je hezké, ale jak dlouho byl bez UV, vitamínů (budiž, pokud měl kvalitní stravu, to není třeba) a…
Y Draig Goch V Práci 05.02.2013 14:15
Y Draig Goch V Práci
Donesla sem si ho v červnu, terárko měl vedle okna, takže sluníčko mu tam šlo pořád.. Takže bez slun…
003bibish 05.02.2013 14:24
003bibish
Sluníčko přes sklo je na houby. Žádné UVB. To žrádlo nic moc, v červnu jste mu měli rvát pampelišky…
Kája z Brna 05.02.2013 14:52
Kája z Brna
Sluníčko, přefiltrované oknem a ještě sklem terária je na prd (slušně řečeno). Nejde mi o velikost,…
Y Draig Goch 05.02.2013 14:57
Y Draig Goch
S leguány zelenými moc zkušeností nemám, ale máte ho od úplného mláděte jak jsem pochopil. A to je o…
kerejoo 05.02.2013 17:53
kerejoo
Hmyz leguánovi doporučuje jen někdo a to ve velmi malé míře, spíš jen jako pochoutku jednou za čas.…
Kája z Brna 06.02.2013 13:32
Kája z Brna
Přirozená strava v přírodě je velmi pestrá. Čínské zelí a mrkev v zimě bude slabá náhrada. Možná gra…
kerejoo 07.02.2013 11:06
kerejoo
tak z vlastního pozorování v přírodě vim, že mláďata toho hmyzu seberou poměrně dost, co jsem viděla… poslední
Aurifer. 07.02.2013 12:42
Aurifer.
V první řadě bych řek,že terárium je malé,nemá prostor,proto asi ani moc neporoste,pak co se týče te…
Honey55 05.02.2013 14:18
Honey55
Si tak vzpomínám, že náš Arťas(ale on je fakt extrém) měl 30 cm a 30g, když jsme si ho v červnu (pře…
Kája z Brna 05.02.2013 15:01
Kája z Brna
Zdravím, chtěl bych se zeptat jak často by se měl Legoš svlékat? :-)
Javi23 05.02.2013 16:42
Javi23
Podľa rastu a podmienok...
johny13 05.02.2013 16:58
johny13

možná nějaké to foto by neškodilo,popsat terárium,popřípadě jídelníček..jinak před svlekem začne vždy tmavnout,ale jestli už měsíc pořádně nežere,tak asi něco bude špatně,já mam lega věkem zhruba stejně starého a co se týče žraní,futruje neskutečně,až mě občas překvapuje,taky po něm někdy i čtyřikrát denně uklízím tero:-D

To je hezké, ale jak dlouho byl bez UV, vitamínů (budiž, pokud měl kvalitní stravu, to není třeba) a vápníku? Celých těch sedm, osm měsíců?
Co jste doteď krmili?
Nám legouš před svlékáním spíš zešedne a den nebo dva je vybíravej v jídle, ale netrvalo to nikdy moc dlouho. Měsíc je fakt síla, nejíst mi leguán týden, už jsem z toho na nervy...
Ta velikost je jak orientovaná? Mělo by to být 70 výška, 50 hloubka a 70 šířka - je to tak?

Donesla sem si ho v červnu, terárko měl vedle okna, takže sluníčko mu tam šlo pořád.. Takže bez sluníčka byl až do začátku prosince kde sem mu koupila uvb lampu, mám ju puštěnou skoro celý den kdy jsem v práci. Na jídlo dostává čínské zelí, mrkev, v létě meruňku, jablko, všechno s mírou jedl.. Přijde mi, že když mu dám vždy ráno plnou misku salátu tak si jen ,,zobne,, a pak nic. a velikost je optimální - brala sem to jen na přechodnou dobu než vyroste, s jeho mini délkou mu to stačí. Vlastně celou tu dobu byl furt pod uvb lampou a zničeho nic se mu na hřbetě objevil bílý pruh, podotýkám že se do teď normálně loupal (nohy, hlavička, břicho, boky ale hřbet ne) když sem ho navlhčila tak to vypadalo jak klasická suchá kůže, která se bude loupat.. Když dojdu z práce tak je furt ve vodě, ale vypadá spokojeně, tak já nevím :(

Sluníčko přes sklo je na houby. Žádné UVB. To žrádlo nic moc, v červnu jste mu měli rvát pampelišky a ostatní listy z pole role.Jaká lampa na UVB? Nespálil se u silného světla? Vyfoťte terko, legouška a popište podmínky, jinak si tady jen vypisujeme dojmy. Ale jestli takovej malúch už měsíc nežere.........]:):x:

Sluníčko, přefiltrované oknem a ještě sklem terária je na prd (slušně řečeno).
Nejde mi o velikost, spíš o orientaci, měla by být na výšku, ne na šířku... Samozřejmě, že do tohohle se dospělý leguán nevejde ani náhodou... kromě UV lampy má ještě nějaký zdroj světla? Leguáni jsou heliofilní ještěři, potřebují hodně světla. S loupáním hřbetu jsme vždycky měli problémy, tam mu kůže vydržela vždycky nejdýl, pomáhalo namazat olejem (obyč stolním), po chvíli to krásně povolí. Můžete mu přidat olej do vody. Pokud je naložený v bazénku, doporučuju pořídit malé akvarijní topítko a vyhřát mu ji na těch 26 - 28°C.
V létě žádné pampelišky, luční bejlí, nic takového? A vápník? Pokud byl celý první půlrok bez UV a vápníku, tak to ho taky mohlo podrazit.
*edit - koukám, Kája z Brna rychlejší...

Přirozená strava v přírodě je velmi pestrá. Čínské zelí a mrkev v zimě bude slabá náhrada. Možná granule, které se snaží pestrost stravy napodobit. I v těch je u těch pro mláďata přes 20% proteinu. V přírodě tvoří ovoce jen asi 10% složky potravy, hlavní částí jsou listy, květy, pupeny a klíčící semena kde je vysoký obsah vitamínů, minerálů a i rostlinných proteinů. Že mládě občas uloví nějaký ten hmyz je také známé. Rozmanitost stravy je důležitá a u tohohle mláděte se mi zdá strava hodně chudá.

tak z vlastního pozorování v přírodě vim, že mláďata toho hmyzu seberou poměrně dost, co jsem viděla tak žerou hodně housenky. I dospělí, ikdyž ti sezónně vybírají hlavně ptačí hnízda...co se týče ovoce, tak v období sucha ho sežerou i klidně víc jak polovinu své denní dávky, ale je to podobné jako s tím hmyzem- sezónně se to mění. některé části roku žerou jen listy a trochu květy.

Co se týče té čisté býložravosti, jak někteří autoři popisují na základě pitev zvířat z přírody, tak k tomu bych měla pár výhrad- ono pokud někdo odpitvá zvíře zabité v období dešťů, kdy leguáni žerou hlavně zelené, protože ho je dost, a naopak je málo ovoce, tak ti leguáni samozřejmě budou plní listů. Ale neznamená to, že celý rok žerou jen listy. Páč v období sucha žerou hodně ovoce a hmyzu.

No a co se týče chovu, tak mláďatům jsem přidávala hmyz pravidelně, mnohem lépe pak rostla než jenom na zeleném a taky leguáni získaní ve špatné kondici se rychleji vzpamatovali, když dostávali trochu hmyzu (saranče). Dospělým zdravým jen občas saranči, ale samicím před a po snášce jsem přilepšovala, protože když byly jen na zeleném, tak se po snůšce dostávaly pomaleji zpátky do kondice.

Což samozřejmě neznamená, že někdo má krmit hlavně ovocem a miskou moučných červů nebo holat, jak lidé s oblibou dělají.

V první řadě bych řek,že terárium je malé,nemá prostor,proto asi ani moc neporoste,pak co se týče teploty,potřebuje místo,kde se ohřeje,ale zároveň se potřebuje někdy ochladit,kdo ví,jestli nevaří,kolik je teplota??..jak jsem psal,mám zhruba stejně starého,co se týče koupání,nesnáší,rosím(to se mu zamlouvá spíš,koupel hodně málo),ale z vody utíká,ani do vaničky v teru nevleze a co se týče svleku,postupně se svlékne celej,během několika dní,pak pár dní nic a jede se na novo.Můj leg je v 8měsících +/- nějakej ten cm je jednou tak větší jak váš.Dle mého názoru nevyhovující podmínky,proto jde do háje..chvíli to třeba šlo,ale stěhování(stres),do toho nějaká vaše chyba,ať teplota,vlhkost,velikost tera,cokoliv a jde do háje..popište podrobněji teploty, podmínky chovu..ještě je možné,že v tom budou nějací paraziti,žere,málo,trápí se,veterina,rozbory,cokoliv,nekoukat,jednat..

Mám tero 200x110x70 (vxšxh),teploty,na výhřevném místě pod žárovkou 35-40°C,zhruba v půlce tera mám teplotu 26-30°C a u spodu tera mám 23-25°C a přes den si cestuje jak potřebuje a jak říkám,zatím se mu daří dobře.UVB,vlhkost,samozřejmostí..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru