Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ochočit nebo Ne ?

Zdravím jen bych chtěl uvést na pravou míru to co se tu stále řeší, chci ochočit hada, chci ochočit krokodýla a já bych chtěl ochočit třeba žraloka aby mi žal z ruky :) Co myslíte že je lepší, nechat hady v teráriu a nevytahovat nebo naopak vytahovat? Nebo jentak občas ze zvyku aby nebyli uplně agresivní. díkec

Předmět Autor Datum
Vůbec nechápu smysl založení tohoto vlákna. Píšeš, že se to tu řeší stále a přitom sám položíš stejn…
cejna 10.02.2013 15:28
cejna
Přesně tak
Epanterias 10.02.2013 20:39
Epanterias
Dle mého názoru běžně chované druhy jako užovky červené nebo hroznýši ochočení a tahání z terária kl…
V8HEMI 10.02.2013 21:05
V8HEMI
No ani u těch hrozen to není tak jistý, ten můj hroznýš celkem i rád kousne :-D
Taria 10.02.2013 21:50
Taria
To si myslím,že i některá Užovka ráda ochutná...:-D
m6 10.02.2013 21:58
m6
Tak jistě, od nich jsem to už taky schytala :-D
Taria 10.02.2013 22:14
Taria
Tak třeba, já teprve s hadama tak nějak začínám, pořídil sem si furie hortulany, potom viridisku (kt…
rayman 10.02.2013 22:21
rayman
Jasné, ale v globále je mixák hroznýše klidné zvíře, takové psohlavce na ochočení určitě nikdo nedop…
V8HEMI 10.02.2013 22:20
V8HEMI
Ale může se to zkusit. :-D Můj Hrozen mě kousl asi třikrát.Pokaždé mojí chybou.Jinak je to mazel.
m6 10.02.2013 22:28
m6
Ahoj nic není stavěno na tahání,hraní atd.jen jak píšou Pánove nahoře mimo měření,vážení A...watch
Petrš 10.02.2013 22:42
Petrš
Já taky nepsal,že ho tahám kdy se mi zlíbí.Já jen poukazuju na jeho krotkost.To,že kousl nebylo stre…
m6 11.02.2013 00:00
m6
To jsou profíci a hadi zřejmě taky nejsou žádní začátečníci :-D K "ochočování" : pozorování chování… poslední
úža 11.02.2013 02:28
úža
To záleží přece na tobě ne ? :)
....... 10.02.2013 23:34
.......

Vůbec nechápu smysl založení tohoto vlákna.
Píšeš, že se to tu řeší stále a přitom sám položíš stejnej dotaz znovu ::).
Hady nevytahovat. Bohatě to stačí jen v případě jejich kontroly nebo při řešení nějakýho zdravotního problému, výměny substrátu apod.

Dle mého názoru běžně chované druhy jako užovky červené nebo hroznýši ochočení a tahání z terária klidně snesou, pokud má někdo 1 či 2 hady a ne větší chov, proč by ho nemohl mít takto ochočeného, respektive přivyklého na manipulaci. Ale je třeba s tím počítat už při výběru druhu.

Tak třeba, já teprve s hadama tak nějak začínám, pořídil sem si furie hortulany, potom viridisku (která umí být taky ostřejší) a kobercovku která střelí po všem co se před sklem pohne, tak sem musel přitelkyni pořídit guttku, aby si ji občas vytáhla a dovolila mi další terária :D :) Protože to její ,,a na co to máš, když se na to jen díváš a nemůžeš si to vzít ani do pořádně do ruky'' už mě začínalo štvát :D

Já taky nepsal,že ho tahám kdy se mi zlíbí.Já jen poukazuju na jeho krotkost.To,že kousl nebylo stresem z tahání,ale z neznalosti začátečníka(když byl zahrabaný v podestýlce a já ho chtěl vyhrabat,což bylo to poprvé) a dvakrát byl rychlejší a krapet nepřesný při předhazování kořisti.To vše se stalo před cca 8mi lety.Od té doby zatím nic.Akorát,že si někdo blbě vysvětlí slovo "mazel" za to nemůžu.

To jsou profíci a hadi zřejmě taky nejsou žádní začátečníci :-D
K "ochočování" : pozorování chování zvířat je moje hobby a právě jako začátečník objevuji svět hadů.
Je evidentní , že každý jedinec ač stejného druhu , má trošku jinou povahu . Formují ji jak vrozené reakce na podněty - již zde jsou rozdíly v závislosti na nastavení prahu podráždění nervové soustavy , tak vliv prostředí, množství podnětů , učení , zkušenost atd.
Na stejný podnět bude u jedinců stejného druhu podobná reakce , ovšem s různou intenzitou podle jejich povahy. Intenzitu reakce vyjadřuje škála rychlosti střídání vzruchu a útlumu (cholerik.......až flegmatik) :puff:.

O "ochočení" typu přilnutí k chovateli , tak jak je známé na základě " vtiskávání" u teplokrevných živočichů nelze u hadů uvažovat ,protože nic takového u nich neexistuje . Je pouze možné předpokládat , že při častém opakování stejného podnětu nebo rituálu může nastat útlum = zvýší se práh citlivosti pro podráždění nervové soustavy a očekávaná reakce se nedostaví. Jen zesílený nebo pozměněný podnět opětovně vyvolá původní reakci .
U uměle odchovaných jedinců , zvláště po několik generací ,lze očekávat také jistou deformaci přirozeného chování z důvodu nesprávných , nedostatečných nebo neznámých podnětů , které jsou nutné pro spuštění vrozené reakce .

U běžně chovaných druhů je zhruba známo a popisováno , jak reagují a jaký mají charakter .
U živých organismů to ovšem nelze nikdy brát jako bernou minci , což je zásadní zvláště pro laiky , začínající s chovem čehokoliv ,nikoliv jen hadů .Může se stát , že u "klidného " druhu najdeme agresivní jedince (choleriky) a naopak u druhu "agresivního" se občas najde kliďas (flegmatik).
Je pouze na člověku , jak ke zvířeti přistupuje , jaký má pro něho cit , jaké má znalosti , zkušenosti apod.
Je důležité poznat nejprve povahu zvířete a na tomto základě zvolit způsob zacházení s ním .Přitom je nutné respektovat další faktory , jako např.nasycenost , období svleku ,rozmnožování stejně jako mít stále na paměti , že zvíře je naprogramované k určitým reakcím .Jelikož my sami chybujeme, můžeme jen nepatrně změnit nevědomě podnět a utlumená vrozená reakce se náhle a nečekaně objeví ]:) To se koneckonců občas stává i u domestikovaných teplokrevných zvířat a neznalí lidé se tomu diví.
Není-li zvíře povahově způsobilé k lidskému experimentování , není dobré ho k tomu nutit a trénovat , vede to ke stresu a následnému pravděpodobnému onemocnění až konci z něj .
Naopak , je-li klidné , zvědavé a samo se ke spolupráci nabízí , není asi trestuhodné dopřát si občas a za jistých podmínek jeho poznávání i mimo terárium ( pokud to není zvíře jedovaté ::))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru