Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Váha leguána zeleného v 8 měsících

Ahoj všem,

před 3 týdny jsme si domů dovezli mládě leguánka, nyní by mu mělo být cca 8 měsíců. Legoušek měří 42cm (i s ocáskem pochopitelně), váží pouhých 55 gramů. Nějak stále nechce baštit, dá si jen pár lístečků polníčku z ruky, miska v teru ho vůbec nezajímá. Poradí mi někdo, jak ho přimět, aby baštil sám? Co říkáte na jeho míry s ohledem na stáří? Jinak není znát nějaký náznak apatie či stresu. Začínám se bát.......

Předmět Autor Datum
Nejsem expert, ale nikdo vám bez podmínek chovu asi moc neporadí (teploty v teráriu,UVB,atd.), možná…
Honey55 25.03.2013 08:26
Honey55
Podmínky v teru - 28-30°C, na výhřevu 38°C (ale tam zatím nechodí), ve spodní části teploty okolo 26…
Daisy.D 26.03.2013 20:30
Daisy.D
Je to cele nějaké zajímavé, podmínky se zdají být parádní, ale je divné, že nejde a nejí, zkusit mis…
Honey55 27.03.2013 07:36
Honey55
podmínky vypadají OK, ale ještě by to chtělo fotku toho legouše. Jinak jak už tu bylo psáno- misku m…
Aurifer. 28.03.2013 12:48
Aurifer.
Ahoj všem a díky za vaše názory. V příloze přikládám fotku s legouškem. Dá se říci, že je celkem kli…
Daisy.D 28.03.2013 19:42
Daisy.D
Pravdou je, že vypadá moc pěkně, jestli vám s tím věkem nekecánkovali.
Kája z Brna 29.03.2013 15:56
Kája z Brna
Taky mě přijde jako pěkný malý leguán (i když ne osmiměsíční). Hubenej není, má hezkou kůži. Určitě…
Alamagoosa 29.03.2013 19:32
Alamagoosa
Kéž máte pravdu a malý začne konečně baštit. Teď ale máme problém s vyprazdňováním. Už dva dny nic :…
Daisy.D 29.03.2013 21:07
Daisy.D
Ještě mě napadá, jestli se už chodí vyhřát pod lampu. Pokud se nevyhřejou, hůř jim tráví.
Alamagoosa 29.03.2013 21:47
Alamagoosa
No to jo - už jsem psala, že na výhřev nechodí. Ale v nejvyšších místech mimo výhřevná místa, kde se…
Daisy.D 29.03.2013 22:30
Daisy.D
Nojo, ale pokud leguánova tělesná teplota nebude aspoň 30°C, tak mu prostě nenastartuje metabolismus…
Y Draig Goch 30.03.2013 10:35
Y Draig Goch
Je divné, že se nechodí vyhřát. Hledala bych příčinu špatného žraní a trávení tady. Zkuste ho míň vy…
Alamagoosa 30.03.2013 12:13
Alamagoosa
1. potrebuje hlavne kľud,čiže jemné rosenie mu postačí.Je vo veľkom terku a musí si zvyknúť 2. na vý…
johny13 30.03.2013 13:43
johny13
neonovou trubici 2x máme- ale pouze pro osvětlení - klasická zářivka s elektronickým předřadníkem (a…
Daisy.D 31.03.2013 20:47
Daisy.D
Mrkev staví? I syrová? Bazének máme taky dole (na fotkách patrný), ale dolů nechodí, zatím se (už mě…
Daisy.D 31.03.2013 20:52
Daisy.D
Skúste na pár dní vypnúť tie neóny.Jeden známy mal s tým problém.Po ich odstránení lego už tiež poto… poslední
johny13 31.03.2013 23:34
johny13

Nejsem expert, ale nikdo vám bez podmínek chovu asi moc neporadí (teploty v teráriu,UVB,atd.), možná i nějaké foto by pomohlo. Já mám legouše cca stejně starého, co se týče váhy to netuším, ale co se týče té délky, měří cca 62 cm..co mu mimo toho polníčku dáváte??..možná by nebylo špatné něco počíst na www.leguanzeleny.cz

Podmínky v teru - 28-30°C, na výhřevu 38°C (ale tam zatím nechodí), ve spodní části teploty okolo 26°C (dolů neslízá - drží se stále ve vyšších místech a květináči nebo větvi. Vlhkost je stále okolo 50 - 70 %. V teru má 4 živé kytky (pothos a dracenu). UVB 10 - kompakt zatím, později, až se "zabydlí" dosadíme výbojku Sun glo 160 W. Síla UVB je prý v pořádku - konzultováno přímo se zřizovatelem Vámi uvedených stránek.
Tero je velké 200 x 100 x 190 mm (šířka x hloubka x výška).
Ke krmení zkoušíme vše doporučené - polníček, rukola, čínské zelí, listy kdedlubny, mrkev, ředkvičku, insalatinu, kalisii - zkoušela jsem už i banán. Ale preferuje jen mrkev, polníček a insalatinu - zvyklý takto u chovatele. Z mého původního dotazu je patrné, že příliš malý byl již při odběru (máme jej doma teprve 3 týdny) - takže nemyslím, že by chyba mohla být u nás. Apropo - ostatní leguánci z této snůšky byli ještě menší.

Je to cele nějaké zajímavé, podmínky se zdají být parádní, ale je divné, že nejde a nejí, zkusit misku do míst, kde tráví nejvíce času a dát mu jí ráno, odpoledne vyměnit za čerstvé a nebo si s tím dát práci a dokud bere z ruky, tak krmit..můj leg od začátku neměl problém, žral hned jak jsem ho vypustil, ale byl to mlsoun, dá se říct, že pomalu krom polníčku nic moc nechtěl, zkusit ho rozežrat, tím co má nejraději a pak mu to ubírát s mixem jiné zeleniny. Mě cca po měsíci a půl sežral, co dostal a po třech měsících je tak vyčůranej, že když něco nechce, tak to z misky prostě vyhodí. pokud po těch třech týdnech dá se říct nic nesežral, může mít jinej problém a asi bych to spíš začal řešit s veterinářem. Může mít nějaké afty, parazity, cokoliv. Dle mého názoru, podle velikosti a stáří, mohl mít špatné podmínky od malička.
Já abych ze začátku zjistil, co mu jede a abych ho naučil i ostatní zeleninu, tak dostal vždy něco (př.:do části misky rukolu a do druhé list kedlubne, druhej den něco jiného), tak jsem i poznal co mu chutná, časem pojede všechno.

podmínky vypadají OK, ale ještě by to chtělo fotku toho legouše. Jinak jak už tu bylo psáno- misku mu dát do větví někde poblíž místa, kde se zdržuje, páč pokud to je prcek, tak je terárko na něj dost velké. a nechat ho v klidu, vůbec na něj nesahat, nehonit ho. Pokud je zdravý, tak se po rozkoukání i rozežere.

Ahoj všem a díky za vaše názory. V příloze přikládám fotku s legouškem. Dá se říci, že je celkem klidný, nechá se klidně vzít do ruky a vytáhnout z tera.
S tím krmením - každý den zkoušíme různé variace míchanin - základem je vždy polníček a strouhaná mrkev a k tomu dále střídáme dalším možné papání - miluje kedlubnové listy (vše samozřejmě krájím na tenoučké nudličky), k rukole má, zdá se, vyložený odpor - ona nevoní zrovna libově ( ale přítom naše agamy se po ní můžou zbláznit). Zkoušeli jsme také kořen petrzele, červenou řepu, čínské zelí, rajče,strouhaný malinký kousek jablíčka nebo ždibec banánu - nic (ani z ruky), Prostě co je v misce v teru ho nezajímá. Misku mu dávám ráno před odchodem do práce, a pak čerstvou zeleninu dostává odpoledne z ruky. To mám jistotu, že ač málo, alespoň trošinku si zobne.Už jsem se zařekla, že mu takto nic dávat nebudu, ale na druhé straně se bojím, když je tak mrňavý, že by mohl ještě začít hubnout. Každý den se koupe ve vaně (teď se zrovna svléká. Někdy vytlačí cca 5cm dlouhou nudli, druhý dne pak zase jen midi bobek jak třeba týden staré mládě agamky vousaté (pro představu). Přitom jsem četla, že by měla mláďata vylučovat i 4x denně. Chápu, že když nic moc nezbaští, není asi ani nic moc výkon na druhé straně.
Dnes jsme byli na veterině, vypadá to, že má asi nějakou zatuhlinku ve střevech - takže jsme dostali special olejíček, snad to pak vytlačí. To je asi možná hlavní problém, proč se sám k misce nehrne. A protože má asi hlad, tak si zobne alespoň trochu z ruky. Každopádně doufám, že se problém co nejdříve vyřeší a začne prospívat a hlavně baštit a růst.

Kéž máte pravdu a malý začne konečně baštit. Teď ale máme problém s vyprazdňováním. Už dva dny nic :-(. Kriticky ale zatím nevypadá, dáváme olejíček od veta od včerejška - zatím to nějak nezabírá. Koupeme denně, masírujeme bříško - já nevím co bych ještě měla udělat, máte s tím někdo zkušenost?

No to jo - už jsem psala, že na výhřev nechodí. Ale v nejvyšších místech mimo výhřevná místa, kde se celý den zdržuje, má nejméně 29°C. Pod výhřevem s UVB(tam ale nechodí) dokonce přes 38 a 35°C /tyto místa má dvě/. Vím, že teplota má na trávení výhradní vliv. Ale to bych mu asi musela zajistit vysoké teploty všude - a to by bylo špatně. Musí mít také někde nižší teplotu a tu by pak měl jedině na dně tera a tam by se mu také nelíbilo protože leguáni chtějí být co nejvýše.....

Nojo, ale pokud leguánova tělesná teplota nebude aspoň 30°C, tak mu prostě nenastartuje metabolismus. A na to se potřebuje vyhřát někde, kde je víc stupňů. Náš Lemrouch bývá teď v zimě po ránu taky chladnější, takže dostává teplou sprchu a protože je zvyklý pít z rosítka, té teplé vody se většinou rovnou napije a za chvíli už běží... ;-) A že ho nešetřím, ta voda má cca 40°C... radši to měřím, aby nebyla moc horká. :-D
Co se týče dna terária, Lemrouch to má zavedené tak, že celý den leží na "sluníčku", tzn. pod lampou a když je dost pečený, sleze si dolů, chvíli se různě hrabe v rašelině, naloží se do bazénku a pak se zase jde vypékat. Nebo se vyhřeje a jde prudit, že chce pustit ven...
Ještě mě napadá, mrkev staví a dává se při průjmu, ale jestli by to zabíralo i na leguání superstřeva...
Lemrouch má velmi rád na jemné plátky nakrájenou červenou papriku.

1. potrebuje hlavne kľud,čiže jemné rosenie mu postačí.Je vo veľkom terku a musí si zvyknúť
2. na výhřevu 38°C (ale tam zatím nechodí) - aký je to zdroj ohrevu?
3.UVB 10 - kompakt zatím,- vymenil by som to za tú 160 W ihneď,až mu tam stále niečo neprerábate.160 W nechajte zo začiatku tak 4 hod. iba denne zapnutý.
Problém bude v zdrojoch.Keď je slabšie UVB,tak pôjde pod zdroj iba nahriatý.Keďže pod ohrev nelozí,tak sa nemá kde nahriať.Začarovaný kruh.
Napadlo ma ešte,nemáte tam náhodou starú obyč. neónovú trubicu?

neonovou trubici 2x máme- ale pouze pro osvětlení - klasická zářivka s elektronickým předřadníkem (aby to nebzučelo a hlavně neblikalo) . Na UVB má kompakt 10 UVB (Repti Glo). Výbojku dáme, až se někde usadí. Zatím má na místech, kde se zdržuje 75 W bodovky - 2x a 100W - 1x. V průměru má ve vyšších místech nejméne 32°C.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru