Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krajta královská - problém se svlekem

Dobrý den,
potřebuju radu - Mám Krajtu královskou, cca.5 let - vždy bylo vše v pořádku, had nikdy netrpěl nežravostí, jak je u těchto jedinců zvykem, aktivita v pořádku. Teď ho mám 14dní v novém terárku (větším) 100x50x60, dva dny před stěhováním jsem ho nakrmila, kdyby se náhodou v novém prostředí "seknul". Teď už tam je 14 dní a aktivita naprosto žádná, jen leží na jenom místě a nic. Před stahováním byl celý šedý, i oči - čekala jsem, že se tedy bude normálně svlékat jako vždy a trochu víc jsem rosila - ALE NIC, svlek v novém teru neproběhl, had už šedý neni, ani oči nejsou zakalené. Takže se chci zeptat, jestli má někdy podobnou zkušenost????? Nikdy se mi nestalo, že by se nesvlékl, když už byl zakalený.....Prosím o radu........
Změna předmětu, původně: Krajta královská - problém (halapremek)

Předmět Autor Datum
Dockaj casu, ako husa klasu. ;-) Ak sa uz odkalil, tak sa zvlecie (teda pokial na nom zvlek nezaschn…
danio007 13.04.2013 10:57
danio007
Jeden by řekl, že když máš hada "cca.5 let", měla bys už mít vypozorováno, jak ekdyse probíhá... ;-)
RITCHI 13.04.2013 12:14
RITCHI
Ono že má doma někdo hada 5 let asi neznamená, že se o něj 5 let zajímá a trochu sleduje dění v terk…
Ivoš 13.04.2013 12:38
Ivoš
Ano, mám odpozorováno hodně věcí u svého hada, ALE TOHLE SE MI NIKDY NESTALO, PROTO SE PTÁM, od toho…
Stepiii000 13.04.2013 12:55
Stepiii000
Ano, mám odpozorováno hodně věcí u svého hada, ALE TOHLE SE MI NIKDY NESTALO, PROTO SE PTÁM, od toho… poslední
RITCHI 14.04.2013 22:52
RITCHI
ahoj, mám také K.k. přes 11 let, za tu dobu mám již vypozorováno i to kdy mi vezme potkana, co se tý…
stanleyul 13.04.2013 16:26
stanleyul
Děkuju moc :-) Jelikož je v novém teru, tak jsem trochu nervozní a mám strach, aby bylo vše ok. prot…
Stepiii000 13.04.2013 20:54
Stepiii000
Dej mu trochu čas a on se svlékne. Pořád udržuj vlhkost a dopadne to dobře. Jen si ještě přeměř tepl…
woom 13.04.2013 21:01
woom
"myšáka"?? myslím, že v pěti letech si vezme v pohodě středně menšího potkana, lépe se mu i chytne ,…
stanleyul 13.04.2013 22:30
stanleyul
Myslela jsem potkana :-) Prostě říkám vždy "myšáka" :-)
Stepiii000 14.04.2013 11:01
Stepiii000
aha OK :-)
stanleyul 14.04.2013 20:15
stanleyul

Ono že má doma někdo hada 5 let asi neznamená, že se o něj 5 let zajímá a trochu sleduje dění v terku :-( Regíny jsou prostě zvířátka rozverná :-D a ne všechno dělají jako aportovací pes..
Stepiii000: Zkus jim přečíst knížku o tom jak se mají chovat, třeba to pomůže :-D;-) Každopádně neměj strach, udržuj vyšší vlhkost a ona se svleče ;-)

Ano, mám odpozorováno hodně věcí u svého hada, ALE TOHLE SE MI NIKDY NESTALO, PROTO SE PTÁM, od toho je to myslim poradna....Vždy se zakalil, tělo i oči a pak se svlékl....ale tentokrát zakalení ustoupilo asi po dvou dnech a bez svleku...Proto se ptám, jestli má někdo podobnou zkušenost, jelikož se to za celou dobu co ho mám nestalo. A dění v teru mě zajímá, kdyby nezajímalo, nehledala bych a neptala bych se jestli má někdo podobnou zkušenost....

Ano, mám odpozorováno hodně věcí u svého hada, ALE TOHLE SE MI NIKDY NESTALO, PROTO SE PTÁM, od toho je to myslim poradna....Vždy se zakalil, tělo i oči a pak se svlékl....ale tentokrát zakalení ustoupilo asi po dvou dnech a bez svleku...Proto se ptám, jestli má někdo podobnou zkušenost, jelikož se to za celou dobu co ho mám nestalo.

Chceš říct, že se tvoje regína celých 5 let svléká jinak než je standard? ::) Myslím, že zbytečně panikaříš. Pravidelně ros, a nech tomu volný průběh. Had se určitě svlékne, případně mu při špatném svleku trochu pomůžeš.

S přibývajícím věkem hadů pochopitelně i tělo sílí a roste. Právě růst je umožněn svlekem staré kůže. Postup je stejný u všech hadů. Mezi starou a novou kůží se vytvoří šedomodré mazivo, které způsobuje zakalení hadů. Hadi potom díky pohybu a otírání těla o různé předměty se staré pokožky zbavují. Proto by terárium mělo obsahovat předměty drsnější, o které had svou starou pokožku zachytí a postupně ji svleče. Svlek začíná od hlavy a na hadovi je to patrné otíráním hlavy o kameny apod. Snaží se tak narušit starou vrstvu. Celý proces svlékání začíná zakalením hada. Po zakalení očí trvá cca.: týden než se oči odkalí a po odkalení dálší týden něž se had začne svlékat. V tomto období je velice nutné hada pravidelně rosit, nebo i hada koupat několik hodin ve vodě(radši ne v uplně chladné, aby had nenachladl) já vždy udržuju příjemnou teplotu jak pro hada, tak i pro mojí ruku. Had sám v tomto období vodu vyhledává a je schopen se v ní máchat celé hodiny dokonce i dny.
Zdroj: www.snake.websnadno.cz

ahoj, mám také K.k. přes 11 let, za tu dobu mám již vypozorováno i to kdy mi vezme potkana, co se týče svleku, tak pokud přesně trefím den, kdy v době svleku ustoupil zakalení hada, tak se mi svlékne převážně vždy do 7 dnů. Vše si celý ty roky píšu, čím a kdy krmím, vše o svleku, případně nějaký probléma ;-)
Má v tom novém stejné/podobné podmínky? to se asi až tak netýká svleku, ale spíš apetitu :-) teplota, úkryt?
[http://img824.imageshack.us/img824/1044/7ogb2lvnhq .jpg]

Děkuju moc :-) Jelikož je v novém teru, tak jsem trochu nervozní a mám strach, aby bylo vše ok. proto možná "plašim" :-) Podmínky má naprosto stejné, jen je tero trošku větší. Jinak myšáka měl dva dny před stěhováním, tak snad si brzo zvykne a nebude problém s krmením :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru