Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chci prvního hada

Teraristice zdar a chovatelům hadů zvláště!

Jak už vyplývá z názvu, chtěl bych si pořídit prvního hada. Předem bych chtěl upozornit, že nejsem žádný líný puberťák. V posledním týdnu jsem si přečetl všechny podobné témata tady i na jiných webech. Studování informací o chovancích mě jako studenta opravdu baví. V tomto případě jsem ale jaksi bezradný. Pokusím se Vám přiblížit moje „nároky“
Můj cíl v budoucnu by byla Morelia Viridis, hrozně mě fascinuje a úplně jsem se zamiloval. Dokonce jsem přečetl The Complete Chondro, ale nejsem blázen, abych si koupil takového hada do začátku. Proto by měl být jeden z ovliňujících faktorů při výběru barva, a t o zelená. Nabízí se užovka zelená nebo Gonyosoma oxycephala, ale oba taky nejsou zrovna mezi vhodnými kandidáty pro začátečníka. A první ze zmíněných padá prý i zkušeným chovatelům. Na druhou stranu, nechci nějakého jednoduchého a nenáročného hada (užovku červenou), chci se o něj starat, řešit teploty, vlhkost, čistotu a podobně, protože to je to co mám na teraristice nejraději. Něco nenáročného by mě nebavilo. Další věc je že tímto hadem bych chtěl právě směřovat k těm krajtám. Proto bych chtěl jako prvního hada nějakého stromového, zase se nedoporučuje začátečníkům... Ale z vlastní zkušenosti vím, že jde spíš o přístup. Čož jsem si dokázal jak v akvaristice tak v kynologii.
Prostor moc neřeším, radši bych ale terárium do výšky. Peníz samozřejmě jako student moc nemám, ale jsem schopen si vydělat a našetřit. Ještě bych chtěl zdůraznit že se zatím nebudu pokoušet o odchov. Neočekávám od hada žádné mazlení a podobně, ale zase s ním nechci manipulovat
pomocí háků ze strachem že po mě vyjede(samozřejmě mi nejde o moji ruku, ale o něj). S anolisem se taky „nemazlím“, ale při úpravách terária mi normálně vyleze na ruku.
Hlavní otázka teda zní : jakého náročnějšího hada, nejlépe stromového byste doporučili sice začátečníkovi, ale začátečníkovi, který je ochotný studovat podmínky, které had potřebuje. A později mu je dát.

Snad jsem to dobře zformuloval. Děkuji.
Petr

Předmět Autor Datum
Ta gonyosoma bude v pohodě. Pokud bys brutálně netrval na zelený, tak ještě třeba hortulán. A pokud…
cejna 26.05.2013 11:51
cejna
Právě proto se chci třeba vyhnout tý guttce. Taky se tu někdo ptal jestli po ní jít do krajty, ale t…
Ulmus 26.05.2013 12:04
Ulmus
Pokud odchovové Gondě dáš co potřebuje a nebudeš vymýšlet blbosti, tak není důvod ji nepořizovat pro…
Aurifer 26.05.2013 11:54
Aurifer
Gondu proč ne ale určitě ne mládě spíš rok a více, mladý špatně žerou, sice je to kus od kusu ale je…
Bergi 26.05.2013 12:29
Bergi
Děkuji za odpověď. No ona gonda se mi zas až tak moc nelíbí, sice splňuje "kriteria", ale to bych ra…
Ulmus 26.05.2013 12:57
Ulmus
Na Opheodrys zapomen, tudy cesta nevede...
Bergi 26.05.2013 13:01
Bergi
Já vím. Psal jsem, že bych do ní šel radši, ale řečeno s nadsázkou.
Ulmus 26.05.2013 13:03
Ulmus
Tak ono se správným přístupem by nebyl problém ani viridiska. Rozežraný NZ jsou odolný a řekl bych p…
Uroboros 26.05.2013 12:49
Uroboros
Právě. Já si taky říkal, že pokud všechno dodržím a budu se starat, že by to neměl být problém, ale…
Ulmus 26.05.2013 13:01
Ulmus
Tak Vám všem děkuji. Dodali jste mi k těm viridiskám odvahu. Bude ještě přes prázdniny zjišťovat inf…
Ulmus 26.05.2013 16:21
Ulmus
z těch končin mne napadá Petr Mendl od Jihlavy
Uroboros 26.05.2013 16:37
Uroboros
Děkuji. Zkusím se mu ozvat.
Ulmus 27.05.2013 00:31
Ulmus
Z Brna také Michal Necid - solidní prodejce a hlavně má na prodej ročky;-):-)
Jan Lauermann 27.05.2013 07:46
Jan Lauermann
Tak skoro po měsíci zjišťování informací, rozhodování, přemlouvání přítelkyně mám konečně jasno a pů…
Ulmus 01.07.2013 20:50
Ulmus
Zdravím, na viridisky můžete zajet k nám, ale nemáte nás zrovna za rohem - bydlíme pár kilometrů od…
mara 03.07.2013 16:56
mara
S tvým přístupem jdi rovnou do Chondra. Jen u vstřebávání většího množství informací je ideální sele…
BlackFlame 01.07.2013 21:18
BlackFlame
Určitě půjdu do něj, ale pořád mám takovej "zdravej" strach. Doufám, že to zvládnu a hlavně, aby se…
Ulmus 01.07.2013 21:38
Ulmus
Zdravý strach je v pohodě. Znám. :-) Mám už rok Corallus caninus a taky jsem se zpočátku dost bál tě…
BlackFlame 01.07.2013 22:03
BlackFlame
Caninus je v podstatě další sen, ke kterýmu bych chtěl směřovat. Přes něj sem našel viridisky. A hne…
Ulmus 01.07.2013 22:45
Ulmus
Za mě:jen víc takových lidí8-) a hodně štěstí
raddei 01.07.2013 22:42
raddei
taky si nemohu pomoct a musim napsat: Tak má vypadat spravne polozenej dotaz.
Jan Kolář 02.07.2013 08:19
Jan Kolář
Díky za podporu;-) Jak říkám, jsou začátečníci a začátečníci.
Ulmus 02.07.2013 14:15
Ulmus
Pěkné, tohle se opravdu dobře čte...
šmejký 03.07.2013 10:29
šmejký
Dost bylo pochval. Už by to ale chtělo nějakého chovatele, který se mi trošku pověnuje:-D poslední
Ulmus 03.07.2013 17:06
Ulmus

Ta gonyosoma bude v pohodě. Pokud bys brutálně netrval na zelený, tak ještě třeba hortulán. A pokud budeš jooo uvědomělej:-) a navštívíš i nějakýho chovatele, okoukáš co a jak, koupíš odchovový, už trochu odrostlý a žeroucí mládě, tak můžeš jít i rovnou do toho chondrouše.
Páč von ten chov chondra bude potom stejně jinej oproti chovu třeba tý gonyosomy....

Právě proto se chci třeba vyhnout tý guttce. Taky se tu někdo ptal jestli po ní jít do krajty, ale též to nikdo nedoporučoval. Přece jenom přes 10 let mít hada, který se mi zas tak moc nelíbí a nijak mě nepřitahuje je divný. A zase nejsem typ člověka co by svého chovance po pár letech prodal...

Pokud odchovové Gondě dáš co potřebuje a nebudeš vymýšlet blbosti, tak není důvod ji nepořizovat protože jsi začátečník. Odchovové jsou celkem pohodoví hadi a pokud máš jasno v tom, co se Ti líbí, tak do ní klidně jdi. On to není začátečnický had spíše v tom slova smyslu, že někteří začátečníci trpí nutkáním hada brát do ruky a další podobné blbiny. Na to Gondy nejsou, ale chov sám o sobě zas tak problematický není, u NZ zvířat.

tak cejna byl rychlejší :-)

Gondu proč ne ale určitě ne mládě spíš rok a více, mladý špatně žerou, sice je to kus od kusu ale je tam u nich celkem hodně nežeroucích mládat a hlavně jsou to hadi co potřebují růst s tera ve velkým nebudou žrát mládata už vůbec mladý to chcevytahovat a zavřít třeba se skákavkou do bedny nebo obdobné fígle a vždy když ji budeš vytahovat, tak zrovna u gond počítej s tím že tě sekne a ne jednou... z mojeho pohledu jsou v tomto pohledu prasiny daleko víc pohodový chovanci, nemluvím potom o jejich konkrétních podmínkách ale na manipulaci a žraní jsou lepší...ale zase vyber si z toho co chceš napíše sto lidí ze sto názory. Být tebou jdu rovnou do viridisky neřeším vůbec nic...

Děkuji za odpověď. No ona gonda se mi zas až tak moc nelíbí, sice splňuje "kriteria", ale to bych radši asi riskl tu užovku zelenou. No právě o těch jejich problémech s nežravostí jsem četl. A myslím že právě takovýhle problémy by mě mohli odradit.
U té viridisky jak jsem zjistil je lepší si vzít odrostlejší kus, ale nebylo by v mém případě se pro naučení lepší manipulace vzít rozkmený mladší kus? Nebo bude náchylnější na moje případné chyby?

Tak ono se správným přístupem by nebyl problém ani viridiska. Rozežraný NZ jsou odolný a řekl bych proti gondám i hlavně klidnější. Co se týče chovu tak poměrně bezproblémoví (hlavně po tom příspěvku je poměrně jasný správný přístup k chovu), ikdyž samozřejmě svoje chtějí. Odchov je snazší u gond, ale tam se stejně bude propracovávat pár let, tak bych to neřešil...
Termostat, nádobu s vodou, větev, ráno porosit a viridka mu pojede bez problémů :-). S gondama jde zase vytvořit úžasné biotopové terárium což u viridek moc nehrozí, tam je lepší jednoduchost.

Právě. Já si taky říkal, že pokud všechno dodržím a budu se starat, že by to neměl být problém, ale odradili mě zdejší názory, že pro začátečníka naprosto nevhodný had.
Na krásu mám akvária:-) Jednoduchost mám rád, jako například u kudlanek. A též se mi to líbí.

Tak Vám všem děkuji. Dodali jste mi k těm viridiskám odvahu. Bude ještě přes prázdniny zjišťovat informace a finance.
Mám teda ještě dotaz, jestli neznáte někdo ochotného chovatele z Brna, který by mi poradil a později krajtu prodal.

Tak skoro po měsíci zjišťování informací, rozhodování, přemlouvání přítelkyně mám konečně jasno a půjdu do viridisky:-)

Každopádně, chci před koupí navštívit někoho kdo je má. Bohužel výše uvedení chovatelé mi nevyšli vstříc. Proto se ještě jednou ptám, jestli neznáte někoho kdo by byl ochotný je ukázat začátečníkovi. Nemusí být nutně chovatel. Nejlépe z okolí Brna - Jihlavy - Třebíče.

S tvým přístupem jdi rovnou do Chondra. Jen u vstřebávání většího množství informací je ideální selektovat ty užitečné. Pokud se dodrží podmínky, neměl by být problém. V tomto případě nevidím problém, proč nezačít rovnou vysněným zvířetem, po kterém toužíš. Jdi do toho. :-)

Zdravý strach je v pohodě. Znám. :-) Mám už rok Corallus caninus a taky jsem se zpočátku dost bál těch podmínek a úskalí chovu. Zatím ok. Nejsem žádný odborník, ale na druhou stranu v dnešní době už jsou známé metody chovu... V tom máme dnes docela výhodu. Když do toho se svým přístupem půjdeš, určitě zkazíš méně, než spousta jiných. Koupil bych si zvíře z odchovu. Někoho Chondra nebo C. caninus vezmou, někoho ne. Vzal jsem si jeden kus (byla příležitost. Kamarád zvládl solidně chov, ale srdce ho táhlo k jiným zvířatům). Na zkoušku. A nelituji. Po tom roce jsem jim docela propadl. Udělal jsem tehdy dobré rozhodnutí. Pokud mi životní cesta umožní se teraristice věnovat, rád bych naopak zkusil časem i odchov. Jsou to zajímavá zvířata. Ta Chondra máš životními projevy na podobné vlně. Nádherní hadi.

Caninus je v podstatě další sen, ke kterýmu bych chtěl směřovat. Přes něj sem našel viridisky. A hned sem se zamiloval. Nemůžu je pár měsíců dostat z hlavy(to kdyby četla moja):-D Ze začátku mě odradily řeči typu "není vhodný pro začátečníky". Ale to pobláznění bylo silnější, takže sem se pro ně rozhodl. Nechtěl bych jiného hada jen proto, abych se na něm něco naučil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru