Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Venkovní výběh

Dobrý den,
budu zařizovat venkovní výběh želvám zelenavým 1m x 1m pro 0,0,4. Zajímalo by mne jestli bude velký problém umístit venkovní výběh částečně pod stromy - slunce tam nebude tak intenzivní a část dne bude výběh ve stínu celý. Bude v tom problém?
Dále mám tam řešit problém zahrabávání želv nebo výběh jenom večer kropit? Jedná se o NZ srpen - září 2012?

Děkuji za odpovědi

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Výběh alespon 3×3m. na noc nějaký úkryt, boudu. http://www.euzelva.cz/clanky/venkovni-ubikace-pro- z…
nycco 10.06.2013 17:27
nycco
V 3 x 3 prcky ani nenajde :-) ale 1 X 1 je malý, tak alespoň 2 x 1 , s boudou vně výběhu s vlezem na…
lupus 10.06.2013 17:57
lupus
Děkuji ony jsou celkem maličké tak jsem volil jenom 1 x 1 samozřejmě to nemají na pořád, až vyrostou…
Frito 10.06.2013 18:27
Frito
Dobrý den, rozhodně bych to zapustil - takovými těmi zahradkářskými fóliemi prorůstá i plevel, natož…
M. Laník 10.06.2013 21:47
M. Laník
Pokud se želva zeleavá prohrabe zahrádkářskou folií tak zaslouží svobodu :-D
Frito 11.06.2013 00:00
Frito
to je sice fakt, ale ve svý domovině, v čechách jí bude líp u chovatele, dej jim tam alespon placák…
zelvak 11.06.2013 08:16
zelvak
Z mé zkušenosti se nepodhrábavají úmyslně, ale stačí, když je někde malá mezírka a želva v zájmu pro…
M. Laník 11.06.2013 10:50
M. Laník
Měl jsem udělaný výběh - zapuštěná řada dlažebních kostek (ale asi by stačily normal cihly i), na to…
trhx 11.06.2013 12:51
trhx
Já to mám udělaný 4 x 4 m ze zapuštěných bet. obrubníků 0,5 m dlouhých, jestli si to dobře pamatuju,…
lupus 11.06.2013 13:45
lupus
A můžete vložit nějaké fota?
Frito 11.06.2013 16:18
Frito
Teď momentálně ne,jako starej pes mám mobil bez foťáku a s naším jediným digi foťákem je dcera ve Fr…
lupus 11.06.2013 18:21
lupus
výběh
zelvak 11.06.2013 21:16
zelvak
Chcálím, opravdu pškné. Co tam máte za rostliny? Potnal jsem akorát thujku a kapradinu...
M. Laník 12.06.2013 13:57
M. Laník
je tam Hosta, pod kterou se drží vlhko a chladněji, ženšen, taky rebarbora, všeho si rády ukousnou k…
zelvak 12.06.2013 16:09
zelvak
Děkuji :-) poslední
M. Laník 12.06.2013 20:38
M. Laník

V 3 x 3 prcky ani nenajde :-) ale 1 X 1 je malý, tak alespoň 2 x 1 , s boudou vně výběhu s vlezem na východ, či jihovýchod.Možnost stínu je bezpodmínečně NUTNÁ, nechcete je přece uvařit. Nepodceňujte ani podhrabání - jestli jste si představovali jen rám položený na trávu...tak to je skoro tutovka.Sice hermanky nejsou žádní
extra hraboši, ale pod drn to daj.Čili min 10cm zapuštěno. Zahrabávání venku neřešte, rosa se postará - budou-li spát "pod širákem". Jinak v boudě (bez dna) vlhká zemina + písek a na to vrstvu SUCHÉ SlÁMY.

Děkuji ony jsou celkem maličké tak jsem volil jenom 1 x 1 samozřejmě to nemají na pořád, až vyrostou tak to bude upraveno podle pohlaví podle toho co se z toho vyklube popřípadě kolik jich dám pryč pokud by se nehodili do chovu. Vím že na chovnou skupinu by mělo být více kusů, ale já jsem i kdyby to nedejbože byly všechno samci tak bych dal 3 ze 4 pryč a nakoupil 2 samice, ale to je hudba budoucnosti. Výška toho výběhu bude cca 20 cm zapuštěn nebude vůbec. Vyřešil jsem to jakousi kapsou ze zahrádkářské folie, která je vodě propustná - ta půjde 15 cm pod zem a vytvoří i dno. Odolná vůči roztrhnutí by měla být.
Já jsem to s tím stínem myslel tak že už třeba ve 4 hodiny tam nebude slunce vůbec. To mě vadí, že večer už se moc nevyhřejí, teď hledám místo kde by bylo slunce celodenně, ale je to dost hloupě situováno.
Ta velikost bude upravována letos je nechci zimovat, až příští rok tak jim upravím terárium, které nebylo loni dokončeno a letos jsem si je netroufl dát rovnou ven teď už je hezky tak to vidím, že do 3 dnů půjdou ven. Teď řeším to jestli to má smysl když nebudou mít pořád přístup na sluníčko.
Ten domek jsem taky řešil jak udělat, ale zatím jsem nenarazil na nějaký šikovný návrh. Jenom že by stěny měly být z cihel, aby tam byl přes den chlad a večer to akumulovalo teplo, s tím že vnějšek může být dřevo a mezi to polystyren. Jsou to malý prcci tak přesně nevím jak to zařídit hodně jsem narazil na výběhy až pro velké želvy.

Dobrý den,
rozhodně bych to zapustil - takovými těmi zahradkářskými fóliemi prorůstá i plevel, natož aby to odolalo náporu malých a ostrých drápků malých želv.

Co se týče toho stínu - dal bych ten výběh tak, ať tam jde slunce celodenně. Pokud se Vám to však nepodaří vyřešit (můžete skusit vysekeat i některé vetve stromu), tak je tam deje stejně - všechno je lepší než celoživotní terárko...

Jste si opravdu jistý, že budete chtít zimovat dvouleté želvy? (Počítám správně? - NZ 2012, tedy letos budou mít 1 rok, příští rok 2 roky). Zimování mlaých želv je pro nezkušené chovatele riziko a malé želvy nezimují ani ti zkušení (přestože v přírodě zimují od mala, ale tam také platí přírodní selekce - přežijí jen ti silnější)

Podle mě nemusí být domek z cihel - bohatě Vám pro testuda vystačí obyčejná bouda ze dřeva. Já mám boudu z OSB desek, nabarvenou zdravotně nezávadnou barvou, s otvíratelnou střechou do spádu a pokrytou lepenkou. Dno tam nedávejte, nechte tam hlínu... Hlavně ji dejte do stínu, ať se Vám nepřehřívá...

Z mé zkušenosti se nepodhrábavají úmyslně, ale stačí, když je někde malá mezírka a želva v zájmu prozkoumat co tam je, mezeru zvětší a šup už je venku... Jinak s tou plachtou - myslím, že méně práce dá okolo vykopat 10 cm hlubokou mezeru, do které pak dát zdi výběhu a zahrabat, než odkopávat 2 metry čtvereční rozsáhlý prostor, 15 cm hluboký, dát tam plachtu a pak znovu zahrabat... Navíc, jakou může mít ta plachte pod zemí životnost? Příjde mi prakticky řešitelnější ten první způsob...

Měl jsem udělaný výběh - zapuštěná řada dlažebních kostek (ale asi by stačily normal cihly i), na to položený dřevěný rám. Možná rýha v zemi a vylít betonem - ale to se pak časem může hůř odstranit. K těm kostkám - měl jsem tam dospělou T. graeca a za těch cca 8 let, co tam přes léto bývala, nikdy nezdrhla.

Já to mám udělaný 4 x 4 m ze zapuštěných bet. obrubníků 0,5 m dlouhých, jestli si to dobře pamatuju, tak vyšel tenkrát 1bm asi 70,-Kč (50 x 20 x 5 v cm)ty čumí ze země cca 5 cm a na to prkenný rám...+ dřevěná bouda bez dna + 8 rámů 2 x 1 ze střešních latí s pletivem na zakrytí vršku (kočky , kuny, norci, sojky - jsem na hraně lesa). Je to snadno rozebiratelný. Na prcky jsem to rozpůlil a stejně jsem tam tenkrát lez v listopadu 2 hod po břiše a prohledával každý cm X krát, než jsem našel posledního na místě, kde jsem už předtím hledal aspoň 5x. :-D

Teď momentálně ne,jako starej pes mám mobil bez foťáku a s naším jediným digi foťákem je dcera ve Francii(teď skončila Bc. s Aj a Fj) a kdy se vrátí netuším, je tam jako auir pair, s tím, že esli ji fakani budou sr.t, tak si tam bo v Belgii zkusí najít i pořádnou práci...
esli nezapomenu tak si nějakej půjčím :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...