Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Elaphe guttata - primitivní dotaz na první snůšku vajec

Dobrý den,

rovnou se omlouvám, že otravuji s něčím, co už je mockrát probráno ze všech možných stran, ale odpověď na mou otázku jsem prostě ještě nenašel. Jsem chovatel začátečník - mám čtvrtým rokem (čtyři a půl) svého prvního hada (má 1,2 metru) a včera snesl(a - jak jsem právě zjistil) jedno neoplozené žluté vajíčko vel. asi 1,3 cm. Je mi jasné, že to jí mám asi rovnou "ukrást" a vyhodit. Ale proč píši. Nikdy jsem se s tím zatím nesetkal a mám o svou hadičku starost. Dočetl jsem se, že vajíčka se mohou v těle "zaseknout" (prostě že je sama nevytlačí) a následně se musí včas vytlačit (nic takového ani omylem nehodlám dělat, nemějte obavu - když, tak za odborníkem), ale jak zjistit, jestli k něčemu takovému nedošlo? Jen bych rád předešel jakýmkoli problémům. Užovka stále nežere (už asi 1,5 měsíce), ale vypadá zdravě, nepřijde mi, že by hubla a je extrémně aktivní. I přes den neustále šmejdí po celém terárku.

A ještě dotaz mimo. Chováme (resp. přítelkyně) ještě korálovku v té samé místnosti. Ta vždy jedla hůř, než užovka, ale když jsme sehnali pravidelného dodavatele holátek (myš je totiž schopná zabít, ale nepozře ji - na to je moc malá), tak se krásně rozežrala. Ale ve výše zmíněné době také nežrala (teď už zas žere) a byla extrémně aktivní. Je možné, že je korálovka samec a cítil samici v místnosti (a v důsledku toho se choval jinak, než jsme zvyklí)?

Předem děkuji za odpovědi.
[mod]Změna předmětu, původně: Elaphe guttata - primitivní dotaz na první snůžku vajec (cejna)[/mod]

Předmět Autor Datum
Do terárka k samici dejte kladiště. Nejlépe tmavou krabičku s vyříznutým otvorem. Dovniř kladiště de…
cejna 12.07.2013 09:39
cejna
Právěže na tu diskuzi (asi lépe pro mě už bez obrázků) jsem také narazil a nestačil se divit. Udělám…
alalala 12.07.2013 10:34
alalala
Ten substrát asi bude stačit. Jak jsem psal, musí být vlhký, ne mokrý. Přesnost teploty není zas tak…
cejna 12.07.2013 11:47
cejna
Byl jsem 14 dní mimo, tak píši až teď, ale chtěl jsem poděkovat za rady. Hadička bez problémů snesla… poslední
alalala 06.08.2013 17:42
alalala

Do terárka k samici dejte kladiště. Nejlépe tmavou krabičku s vyříznutým otvorem. Dovniř kladiště dejte vlhký, ne mokrý, substrát. Ideálně rašeliník, ale postačí rašelina, hobliny, lignocel. Umístěte ho v teráriu na místo, kde je nějakých cca 27°. Hadičku nerušte a nechte jí v klidu vyklást. Neoplozených vajec bývá většinou víc než jedno. Jestli v hadovi žádné nezůstalo se dá zjistit pohmatem. Pokud by se samice nevykladla tak bych volil návštěvu veterináře, který dělá plazy. Sám se do vymasírování nepouštějte. Můžete tím hadovi dost ublížit. Kdysi tu byla fotka, na který bylo vidět, že z hada vymasírovali skoro všechno co v něm bylo. Jak to skončilo je asi jasný. Chválím, že sám se do toho pouštět nechcete...
Ke druhé části otázky, nežravost může být způsobená téměř čímkoliv. Pokud už had zase žere tak bych to neřešil.

Právěže na tu diskuzi (asi lépe pro mě už bez obrázků) jsem také narazil a nestačil se divit. Udělám jak říkáte. Jen si nejsem jistý s tou teplotou a substrátem.

Ad substrát: V půlce terárka používám toto: http://pisky-substraty-teraria.heureka.cz/trixie-t era-podestylka-kokosova-kura-substrat-55l/ a v druhé kamínky. Mohu tu kokosovou kůru použít i pro tento účel? Asi ano, že? Je to dost podobné rašelině.

Ad teplota: Tím, že jsou užovky tak nenáročné jsem jí nikdy přesně neměřil teplotu v teráriu. Když se ochladilo, pouštěl jsem jí topný kabel, který mám instalovaný pod polovinou terária (aby si mohla sama volit, zda chce teplo, nebo raději chlad). Většinou ale vždy volila raději chlad. Myslíte, že postačí to kladiště a pokojová teplota? Mohu lehce překopat terárium a dát kladiště na část s topným kabelem a zapnout ho, ale mám obavu, že to zas možná přesáhne těch 27 stupňů.

Do kdy myslíte, že by nejpozději měla všechna vajíčka vyklást? Příští sobotu na 14 dní odjíždím, takže veterináře specialistu bych musel navštívit nejpozději příští pátek (nebo až po dovolené). Jinak trošku bokem, teď se konečně na chvíli usadila a zvolila zvláštní polohu - nebudu zde spamovat s fotkama, ale stočila se, hlavu nechala vztyčenou nejvýš a kouká přímo ven z terária. Vypadá docela výhružně tak snad mě půstí k instalaci kladiště...:-)

Co se týče druhé části otázky, byla to spíš zvědavost, vím, že to není problém. :-)

Moc děkuji za rady, hned jdu vyrábět kladiště.

Ten substrát asi bude stačit. Jak jsem psal, musí být vlhký, ne mokrý. Přesnost teploty není zas tak důležitá, ale do studeného nebo naopak moc teplého substrátu klást nebude. Po umístění do terárka nechte kladiště hodinku, dvě prohřát a pak obyčejným teploměrem zkontrolujte jestli je teplota +- tak jak jsem psal. To kladiště nemusí být moc velké, stačí tak, aby se do něj samice pohodlně stočená vešla. Pokud to kladiště bude udělané správně, řekl bych, že tak do dvou dnů budou vejce venku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru