Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa constrictor-hnisavý otok na tlamě

Zdravím, dovezl jsem si do svého chovu dospělo samici hroznýše královského, ale během 3 měsíců se jí vytvořil na pravé straně tlamy (uvnitř hned vedle zubů) "boule" vak s hnisem, dnes jsem hada odchytil a z boule se mi podařilo dostat 2 tvrdé a celkem dost velké kusy hnisu (asi jako zrnko kukuřice). Ránu jsem vypláchl betadinou a poté aplikoval bactroban. Uvidím zda se rána zahojí. Nemáte stímto už někdo nějakou zkušenost ?
Předpokládám že to má had z věčného lození po teráriu, ale nic o co by se mohl poranit tam není (top. kámen, bazének, noviny)

Předmět Autor Datum
Nebyl před tím krmenej? Taková boule se udělá i tím, když ho potkan/myš atd.... hryzne. Není to nija… nový
Pepas 30.07.2013 15:50
Pepas
Potkany dávám zásadně mrtvý a morčata sleduju a ty téměř nikdy ještě hada nekously :) Přijde mi že t… nový
BoaBoa 30.07.2013 16:30
BoaBoa
aha tak to netuším no, každopádně co jsi mohl udělat to jsi udělal, tak se uvidí. nový
Pepas 30.07.2013 16:46
Pepas
Pepas - to, že to nieje nijak závažné by som rozhodne netvrdil. Jedná sa s najväčšiou pravdepodobnos… nový
fleiredelie 01.08.2013 09:04
fleiredelie
No, mě to nijak závažné nepříjde. Mojeho ted 5 letého hroznu kousne potkan cca každe 4-5 krmení páč… nový
Pepas 01.08.2013 10:12
Pepas
Koukal jsem a vypadá to pravděpodobně na hnilobu hlavy. Ztvrdlý knis na dásni který může v rozjeté f… nový
BoaBoa 01.08.2013 13:05
BoaBoa
Betadinou to moc nevyplachuj, u dospělého hrozny to sice není tak velké riziko, ale přecejen- když d… nový
Aurifer 01.08.2013 14:46
Aurifer
s tím širokospektrým atb to těchhle lokálních problémů rozhodně nepřehánět, kolikrát se tím zvířeti… nový
Aurifer 01.08.2013 14:50
Aurifer
Auri, súhlasím s tebou pokiaľ sa jedná o počiatočne štádium stomatitídy. Keď ale chalan píše, že odt… nový
fleiredelie 01.08.2013 15:24
fleiredelie
no já mám právě celkem opačné zkušenosti než Ty, čímž samozřejmě nechci Tvé odpovědi tady zpochybňov… nový
Aurifer 01.08.2013 19:00
Aurifer
Každej má při stomatitídách trochu jinej postup,záleží samo i na druhu zvířete. Osobně vyplachuju tl… nový
cc 01.08.2013 19:55
cc
Díky moc všem za reakce, rána se úspěšně hojí, had je stále stejně aktivní a žravý, otok se výrazně… poslední
BoaBoa 06.08.2013 22:22
BoaBoa

Nebyl před tím krmenej? Taková boule se udělá i tím, když ho potkan/myš atd.... hryzne. Není to nijak závažné ani se mu do toho nemusí nijak extra hrabat a vymačkávat a za pár dní to bude mít pryč. Jinak mě nenapadá čím jiným by to mohlo být, když je na novinách.

Potkany dávám zásadně mrtvý a morčata sleduju a ty téměř nikdy ještě hada nekously :)
Přijde mi že to si to mohl rozedřít a dostat zánět jak se neusále snaží tlamu nacpat do mezery mezi sklem a stěnou terária (ale ta je minimální). Nic jiného mě nenapadá..

Pepas - to, že to nieje nijak závažné by som rozhodne netvrdil. Jedná sa s najväčšiou pravdepodobnosťou o stomatitis. Čistenie Betadinom alebo peroxidom ako lokálna liečba (po vyčistení ložiska), pri tom rozsahu by som ale doporučil už pokryť to širokospektrálnymi ATB s vit. podporou napr. Duphalite. Samozrejme, treba nech sa na to pozrie vet ktorý sa vyzná do plazov.
Nemusí to byť len od pohryzenia krmnym živočíchom, zápal sa často môže vyskytnúť pri výmene zubov alebo ako sekundárna infekcia v dôsledku oslabenia imunitného systému.

No, mě to nijak závažné nepříjde. Mojeho ted 5 letého hroznu kousne potkan cca každe 4-5 krmení páč není tak šikovný jako třeba regiusky, a občas se mu malá boulička udělá a do 2-4 dnu je pryč a nejde poznat že tam někdy byla boule. Vím že bych raději měl krmit zabitejma, to potom ale není taková zábava pro něj ani pro mě.

Koukal jsem a vypadá to pravděpodobně na hnilobu hlavy. Ztvrdlý knis na dásni který může v rozjeté fázy způsobit i vypadávání zubů, hadovi to 2x denně proplachuji betadinou a následně aplikoval bactroban do rány.
Otok se výrazně zmenšil, snažím se teď do malých potkanů (mrtvých) injekčně stříknou nějaké množství vitamínu A a C.
Pokud to do týdne tímto způsobem nezmizí, vyrazím okamžitě za veterinářem. :)

Betadinou to moc nevyplachuj, u dospělého hrozny to sice není tak velké riziko, ale přecejen- když dostává 2x denně dávku jódu, který se z betadiny vstřebává sliznicemi, tak je to zbytečně moc. Menší zvíře bys tím v pohodě otrávil. Na tyhle problémy v tlamce je lepší používat jako desinfekci lékeřský peroxid, ale funguje i obyč. čerstvá citronová šťáva (ne z koncentrátu :-). Ten Bactroban používáš jaký, mast? Obecně žádné masti na tyhle problémy nejsou dobré. Páč je většinou způsobují anaerobní bakterie a mastí tu ránu zas akorát zaplácneš. Lokálně je lepší používat suspenzi Tetra Delta, pokud neseženeš tak se dá použít i Tenazym - je tam prakticky stejná účinná látka, ale tohle ATB mívají na rozdíl od TD i veterináři co dělají drobná zvířata.

Co se týče té podpory vit. C tak to je OK, s Áčkem to ale nepřehánět ;-)

s tím širokospektrým atb to těchhle lokálních problémů rozhodně nepřehánět, kolikrát se tím zvířeti nadělá mnohem víc škody než užitku. Co se ýče toho Duphalyte, tak ten u plazů používat jen pokud je to opravdu potřeba (dehydratace organismu, neodloučený svlek atd), protože u nich vyvolává jako vedlejší efekt svlek. Což pokud má dotyčné zvíře problém na okraji tlamy, tak mu to svlek zas akorát otevře. Uplně stačí dodávat vit. C, což tazatel dělá.

Auri, súhlasím s tebou pokiaľ sa jedná o počiatočne štádium stomatitídy. Keď ale chalan píše, že odtial vybral dva kusy hnisu o veľkosti kukuričného zrna, to už je podľa mňa dosť pokročilé štádium.

Rozhodne by som to neriešil lokálnimy ATB (Tetradelta je fajn, ale skutočne len na lokálne použitie a v počiatočných štádiach). Pri takto veľkom rozsahu je viac ako možné, že had čiastočky hnisu aspiroval, alebo pri čistení sa mu mohli dostať baktérie cez kapiláry do krvného obehu, takže by to nemuselo zostať len pri lokálnych príznakoch. Drvivá väčšina hadov, ktoré mali neliečený stomatitis má pridružený zápal pľúc práve z dôvodu aspirácie hnisu. Preto by som to rozhodne nepodceňoval a hlavne nie u zvierat chovateľov, ktorí s tým nemajú skúsenosti. Ty si už skúsená chovateľka, ktorá vie liečiť symptomaticky takže si to môžeš dovoliť, jemu by som to neodporúčal.

Čo sa týka Duphalitu, používam ho už roky a nikdy som si nevšimol, žeby u plazov vyvolával ako vedľajší efekt zvlek (čo sa nedá povedať o vit. A - btv. s tým to skutočne netreba preháňať kôli pečeni).

S Betadinom mám práve opačné skúsenosti ako ty, ja naň nedám dopustiť, pri dlhodobejšej liečbe má podľa mňa lepšiu účinnosť ako peroxid, nikdy som sa nestretol s vedľajšími účinkami jodu u plazov (obojživelníci sú samozrejme iná kategória, tam s tebou súhlasím).

no já mám právě celkem opačné zkušenosti než Ty, čímž samozřejmě nechci Tvé odpovědi tady zpochybňovat. Ale zase se řídím tím, že člověk by nevhodnou nebo zbytečně aplikovanou léčbou určitým přípravkem neměl tomu zvířeti zbytečně nadělat další problémy. Celková léčba atb stejně jako zvolený preparát atd už je potom na zvážení ošetřujícího veterináře, který to zvíře uvidí. ale ono obecně u plazů pokud to není uplně nezbytně nutné, tak je lepší se jí vyvarovat. Protože zvíře se často sice zbaví problémů, ale po čase ejhle, odejdou mu ledviny. Co se týče těch vdechnutých částeček hnisu, tak to máš samozřejmě pravdu, ale pokud ten had má pouze lokální příznaky a jinak dýchání má čisté, bez nějaké sekrece atd, tak je zbytečné do něj cpát atb celkově. JInak TD a Tenazym dokáží pouze při lokální léčbě vyléčit i pořádně shnilou držku včetně zasažených kostí. Mám s tím velmi dobré zkušenosti hlavně u menších zvířat, kde je obecně přesná aplikace ATB dost složitá záležitost. Ono u hrozny, který má několik až několik desítek kilo a navíc je to ukrutně tvrdé zvíře je ta situace méně složitá, ale stejně, pokud něco není nezbytně nutné v daný okamžik, tak preventivně je lepší to nedělat.

Každej má při stomatitídách trochu jinej postup,záleží samo i na druhu zvířete. Osobně vyplachuju tlamku betadinou, hodně naředěnou, roztok je jenom lehce nažloutlý, jenom pozitivní zkušenost, používám dlouhá léta na zvířata od juvenilů po adulty, absolutně bez problému. Co se týká terapie, pak podpůrně céčko, ATB nepodávám lokálně, nikdy jsem s tím neměl úspěch, nechám udělat citlivost na atb a po konzultaci s vetem vybereme vhodná atb, pokud se zánět nelepší, přistoupím na léčbu atb. Pokud jsou zvířata dehydrovaná, zavodním. Během léčby nerosím.

Díky moc všem za reakce, rána se úspěšně hojí, had je stále stejně aktivní a žravý, otok se výrazně zmenšil a ránu vyplachuji už jen 1x denně betadinou a ten bactroban aplikuji jako mast (malé množství přímo do rány). pokud se to úplně nezahojí tak vyrazím k veterináři. :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru