Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kryptosporidiaza - prenos vzduchom?

Dobry den, prosim odbornikov na bakterie na nazor na danu situaciu. Byvam v byte kde mam vo vlastnej izbe niekolko hortulanov a canina. Vo vedlajsej izbe byva kamaratka ktora ma chov gekoncikov nocnych ktori jeden po druhom padaju pravdepodobne na kryptosporidiazu, zisti sa to pri pitve ale vsetci veterinari to predpokladaju lebo roozbor trusu ukazoval velke mnozstvo bakterii. Mala som v jej izbe moje mlada gekoncika ktore bolo v samostatnom boxe a nikdy nedoslo do priameho kontaktu s chorymi jastericami. No po cca mesiaci co bolo tam som zistila ze javi rovnake priznaky ako ostatne - chudnutie, nezaujem o potravu, riedka zapachajuca stolica. Bolo mi povedane ze sa to vzduchom nesiri ale teraz som chytila paniku ci nie su nahodou ohrozene aj moje hady vo vedlajsej izbe. Je pravda ze sa na mlada gekoncika mohli parazity preniest ked chytala do ruk svojich a potom mojho, pripadne mu z ruky podavala potravu atd. Moju paniku podporil aj fakt ze 3 z mojich hadov za poslednu dobu zvracali, co ale pripisujem extremne vysokym teplotam z pocasia, kedy mi teploty v izbe cez den vystupovali na 33 a v noci neklesali pod 28. Prezrela som internet a trochu som sa upokojila ked som videla obrazky chorych hadov, lebo moje tak nevyzeraju, su velmi zrave, nie su chude, nemaju zhrubnutu cast okolo zaludka a ich stolica sice je redsia (moze to byt tiez vyssim teplom) ale zapacha uplne standardne. Samozrejme hned s prvym trusom budem utekat na rozbor ale dovtedy by ma zaujimalo ci sa da odpovedat na otazku v nadpise kapitoly. Velmi pekne dakujem.

Předmět Autor Datum
Tak tohle mě taky zajímá. Nedávno nám na krypta padla chameleonice, všichni ostatní chameleoni žijíc…
lillek 13.08.2013 15:25
lillek
jeden po druhom padaju pravdepodobne na kryptosporidiazu, zisti sa to pri pitve ale vsetci veterinar…
4erw 13.08.2013 16:12
4erw
Myslim, ze vsechno podstatne jiz bylo receno ostatnimi. Kazdopadne: Rozbor trusu u jiz klinicky nemo…
.JaBula. 13.08.2013 18:30
.JaBula.
vzduchem ne, ale může to roznášet i hmyz..
Aurifer. 13.08.2013 16:30
Aurifer.
Ďakujem všetkým, Aurifer prosím myslíte že pri tých príznakoch ktoré majú (nemajú) moje hady mám str…
ccch 13.08.2013 18:06
ccch
prostudujte článek + pokračování od JaBuly http://tera.poradna.net/a/view/64418-parazitozy-u- plazu…
lupus 13.08.2013 18:17
lupus
vdaka!
ccch 14.08.2013 20:37
ccch
Zbytocna panika, vsetko je v poriadku, zvierata su uplne zdrave. Aj tak dakujem.
ccch 15.08.2013 22:00
ccch
Monika, trochu mimo témy, snáď mi to tu prepáčia. Nevravela si náhodou,že všetci sú tu blbci, nechce…
Sipedon 15.08.2013 23:10
Sipedon
vsetko je v poriadku A proč teda padaj ti gekoni?
lupus 16.08.2013 09:38
lupus
V clanku je pisane ze gekoni padaju kamoske+jedno mlada odo mna ktore sa nakazilo u nej lebo je od n… poslední
ccch 16.08.2013 09:52
ccch

Tak tohle mě taky zajímá. Nedávno nám na krypta padla chameleonice, všichni ostatní chameleoni žijící ve stejný místnosti byli podle trusu negativní, včetně samce ze stejný snůšky (všechny mláďata ze snůšky byly v jedný voliéře, než se dostali k nám), což mi přijde až neuvěřitelný, nedávali jsme mu moc šanci, že by to taky neměl. Ale určitě budem testy opakovat, aby byla jistota.

Timhle příspěvkem se ale nechci pokusit dokázat, že se krypta vzduchme nepřenáší (sama to jistě nevim), jen píšu naší zkušenost.

Pokud se ale na zvířata používají stejný pinzety, krabičky na krmení, popř. se berou po sobě do ruky, tak k přeosu určitě dojít může..

jeden po druhom padaju pravdepodobne na kryptosporidiazu, zisti sa to pri pitve ale vsetci veterinari to predpokladaju lebo roozbor trusu ukazoval velke mnozstvo bakterii

Kryptosporidie nejsou bakterie, ale prvoci. V trusu je prokázat lze (někdy to chce více vzorků), stejně tak při pitvě. Pokud by se třeba prohraboval substrát, tak by se asi mohly nějaké dostat do vzduchu, ale hlavně bych předpokládal přenos přes kontaminované náčiní či přímý styk zvířat.

Dal bych na rozbor vzorky trusu hlavně od těch gekončíků a od těch zvracejících hadů, ale chce to specializovaný rozbor, ne jen tak kouknout pod mikroskop.

Více by jistě mohla doplnit odbornice JaBula - funguje zde pod tímto nickem.

Myslim, ze vsechno podstatne jiz bylo receno ostatnimi. Kazdopadne: Rozbor trusu u jiz klinicky nemocnych zvirat byva obvykle prokazatelny, stejne jako pitva (ta je vzdy jistejsi). Co se tyka toho prenosu vzduchem - krypta jsou velmi citliva na vyschnuti a prenos vzduchem je podle meho nazoru nepravdepodobny. Vetsinou se krypta prenesou spise pinzetami, houbickami na misky, rukama pri kydani substratu nebo manipulaci se zviraty, pripadne prehazovanim krmnych zvirat z nakazeneho terarka do jineho. K tomu prenosu z jesteru na hady - druhu plazich krypt je nekolik, zjednodusene lze rict, ze u hadu jsou nejcasteji popisovany krypta zaludecni (tedy ta ktera pusobi ztlusteniny v oblasti zaludku), kdesto u jesteru krypta z tenkeho streva, ktera nejsou totozna.

Ďakujem všetkým, Aurifer prosím myslíte že pri tých príznakoch ktoré majú (nemajú) moje hady mám stresovať? alebo môžem spraviť ešte niečo navyše?
pre všetkých ostatných - preložila som z angličtiny text o kryptosporidiázach, kopírujem ho sem. zdá sa mi že by mali byť moje zvieratá čisté ale predsa počkám na trus a pobežím s ním.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -----------

Kryptosporidiaza je rozsirujuca sa diagnoza parazitickej infekcie v chove plazov, scasti aj hadov. Priebeh choroby je nezvyčajný od seba-obmedzujúcej imunoprístupnosti statku, psov, mačiek a iných vzoriek ale môže byť smrteľný u plazieho hostiteľa. Infekcia je často zákerná, spôsobujúca nezvratné chorobné zmeny pred tým, než sa začnú tvoriť fyzické znaky. Lekársky zdravé, prerušované zberače (?) sa môžu stať príznačnými roky po tom, čo je parazit prvý krát objavený. Postihnuté zviera môže uhynúť akútne alebo klinická choroba môže trvať aj dva roky kým zabije hostiteľa.
Životný cyklus cryptosporidium serpentis je zrejme podobný Cryptosporidium parvum,muris a ďaším cicavcom. Sú dva typy nákazlivých stupňov. Prvý je hrubostenný oocyst ktorý obsahuje 4 parazity. Oocysty sú odovzdané do fekálií a zostávajú infekčné v prostredí celé mesiace, sú extrémne odolné voči extrémnym teplotám a dezinfekcii. Sú zodpovedné za obe infekcie v novom hostiteľovi aj v pôvodnom. Sú prijaté potravou a 4 parazity sú uvoľnené. Druhý typ zahrňuje 4 parazity uzatvorené nie v hrubej stene ale v tenkej membráne. Táto sa pretrhne po odlomení hostiteľskej bunky, uvoľní parazity a ihneď napadne hostiteľa. Pri oboch typoch parazity nakazia mikroklkovú hranicu žalúdočnej žľazy a u hadov sú zvyčajne poškodenia v žalúdku.
Klasický prípad pôsobenia sporidiázy u hada je zviera zvracajúce potravu do 4 dní od prijatia. Zvracanie spôsobuje zmenšená veľkosť žalúdočnej dutiny a mukózne (?) podráždenie. Odkedy sa priemer žalúdka často zväčšoval, nápadný opuch môže byť vidieť a nahmatať v strednej časti tela. Had môže ale nemusí byť vychudnutý v závislosti od pokroku choroby. Častá je slizovitá hnačka.
Je dôležité odlíšiť kryptosporidiázu od iných príčin zvracania a chorôb žalúdka – neprimerané teploty, veľkosť potravy, stres, parazity. Hibernáciou pridružená nerotizujúca gastroenteritída, parazity od iných provokov a hlísty, vírusy, Salmonela a iné baktérie môžu mať podobné príznaky ale opuch žalúdka je typické pre kryptosporidiázu.
U žijúcich zvierat môže byť krypto diagnostikovaná pri výplachu žalúdka, endoskopickej žalúdočnej biopsii, z fekálnych fľakov a fľakov z hlienov pri zvracaní koristi. Odkedy sa oocysty občasne púšťajú (?), je odporúčané vziať viacero vzoriek. Je dôležité poznamenať že negatívny výsledok neznamená že zviera nie je infikované, len že oocysty nemusia byť prítomné v príslušných vzorkách. Rýchle farbenie kyselinou je preferovaná technika pre cytológiu a fekálny prostriedok.
Sumár škôd vrátane žalúdočnej hyperplázie a fibrózy, zmenšujúci sa priemer žalúdočnej dutiny a zväčšujúci sa priemer brucha. Môžu byť pozrované krvácanie a ohniskové oblasti nekrózy. Histopatologicky, mikroklková hranica sa poruší ako prepuknú nové oocysty von z hostiteľských buniek. Odporúča sa viacero vzoriek žalúdočného tkaniva, vziať nekropsiu, byť schválený histopatológiou v snahe zvýšiť šance pre rozpoznanie organizmu.

V clanku je pisane ze gekoni padaju kamoske+jedno mlada odo mna ktore sa nakazilo u nej lebo je od narodenia tam nie u mna.len som sa naplasila ale veterinar ma upokojil a to zvracanie mojho hada bolo z teploty.Uz je par dni u nas zimsie a vsetko je ok. Oni nemali okrem zvracania ziadne priznaky krypto ako som uz hore pisala len som spanikarila ci sa to neda preniest vzduchom a rozbor potvrdil ze neda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru