Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svaby - alergie

Trosicku netradicni dotaz. Zajimalo by me,jestli jste se nekdo nekdy setkal s alergii na svaby?? Driv jsme s nimi pracoval naprosto v pohode,ale ted,zhruba po cca 4 letech se k nim nemuzu ani priblizit. Jen co otevru chovnou bednu tak zacnu kychat,tece mi z oci a zrudne mi krk jak krocanovy :-(. Doslo to tak daleko,ze jsem musel dat bedny pryc s pokoje kde spim,nemohl jsem v noci poradne dychat. Je to uplne stejne u dubii nebo b.discoidalis.Stejny problem je at uz je to chovna bedna,nebo uplne novy svaby v naprosto ciste krabici. Nevite nekdo cim by to mohlo byt?? Nejaky roztoci? Vim,ze by bylo nejlepsi zajit si na alergologii,ale doktory moc nemusim :-)

loading...
Předmět Autor Datum
Mám uplně to samé ;-) beru si při každé manipulaci respirator na tvář. Ale taky s tím k doktorovi ne…
dominik577 02.09.2013 21:13
dominik577
Minule jsem kdesi četl, že za asi polovinou dětských alergií v JůEsÉj jsou zodpovědní roztoči žijící…
Haboš 02.09.2013 22:14
Haboš
Joo, to není nic divného a co jsem tak mluvila s lidma, tak alergie na šváby nebo i další hmyz je me…
Aurifer 03.09.2013 00:14
Aurifer
Ty jo, Auri, ty jsi prostě úkaz :-D , alergie na scinky, to se jen tak nevidí :-D , sorry za ty vysm…
krokodýl 03.09.2013 17:24
krokodýl
Se nesměj, neni to nic příjemnýho :-). Jo právě, že se všude tvrdí, že šupináči alergie nezpůsobují,…
Aurifer 03.09.2013 19:01
Aurifer
Je to pro mě překvapivý, netušíš, co konkrétně to může způsobovat? Nějaký mikročástečky kůže?
krokodýl 03.09.2013 19:14
krokodýl
Jo tak to bych taky docela ráda věděla, ale zatim jsem na to nepřišla.
Aurifer 03.09.2013 21:14
Aurifer
Alergie muže být i na práci, tak proč ne na scinky a na leguány! :-D
dominik577 03.09.2013 21:26
dominik577
Teď si nejsem jistý, kdo mi to říkal (tuším že to byl Pavel Hlavička), ale zmiňoval se předemnou o t…
Epanterias 03.09.2013 19:26
Epanterias
neb na plazy se uvádí totální nemožnost jakékoliv alergie, pomineme-li krmná zvířata, ale asi to neb…
Aurifer 03.09.2013 21:39
Aurifer
Ale s tou drsnou kůží a ulpívajícím bordelem to nemohu potvrdit, páč mně to zrovna způsobujou druhy…
krokodýl 03.09.2013 21:48
krokodýl
Olizujou si jen držky, těla ne. Co se týče toho potírání výměškama, tak u tilikví jsem si toho nikdy…
Aurifer 03.09.2013 21:59
Aurifer
Asi se dám na dermatologickou dráhu a vezmu si tě na pokusy :-D
krokodýl 03.09.2013 22:05
krokodýl
Já mám alergii kožního charakteru. Problémy s dýchacím aparátem či očima vůbec ne, ale stačí, abych…
MadMike 04.09.2013 09:51
MadMike
Holt jinej člověk, jiné projevy alergie...ale myslim, že letlampa by problém s kůží na rukách vyřeši…
Aurifer 04.09.2013 13:52
Aurifer
Ja mel podobne problemy asi pred rokem. Mam doma kolem 80druhu svabu a u velike casti se mi stavalo,… poslední
chsajarsa-jinde 04.09.2013 20:16
chsajarsa-jinde

Minule jsem kdesi četl, že za asi polovinou dětských alergií v JůEsÉj jsou zodpovědní roztoči žijící v trusu švábů. Je jasné, že něco jiného bude pěkná kolonie volně žijících Periplanet a něco jiného domácí chov Blaptik, ale taky tam určitě nějací ti roztoči budou. A za 4 roky už se na ně dá vypěstovat pěkná alergie. Holt před manipulací se švábama lupnout jeden Flonidan, nebo jiné antialergikum (což jsou ale tuším všechno léky na recept, takže se návštěvě doktora stejně nevyhneš) a je to... A nebo asi nejlíp šváby doma vůbec nechovat, což je zase trochu jiná kapitola.

OT: Díky chybějící diakritice jsem původně četl Svatby - alergie, což mi na teraporadně přišlo kapánek nepatřičné, ale slibovalo to docela zajímavou rozpravu, takže jsem lehce zklamán... ]:)

Joo, to není nic divného a co jsem tak mluvila s lidma, tak alergie na šváby nebo i další hmyz je mezi teraristama celkem rozšířená. Ale dá se to řešit i bez doktora...ten by stejně akorát doporučil nechovat šváby a nacpal Tě práškama :-). Chovné bedny v místnosti kde spíš určitě nejsou dobrý nápad, takže je tam nemít, což užs udělal a jinak když s nimi musíš manipulovat, tak na to většinou stačí klasické 1rázové chirurgické rukavice, co se seženou cca za stovku balík ze zdravotnických potřeb a na nos si navlíct papírovou masku proti prachu, mají to ve všech prodejnách s ochrannýma pomůckama. A pokud je potřeba občas vyčistit chovné bedny, tak je lepší to udělat někde venku a ne v obytných místnostech, aby to tam zbytečně nenaprášilo. A pak si dát sprchu.

Jinak třeba já mám takhle "parádní" alergii na scinky a taky mi to nebrání je chovat, jen když s nimi člověk občas nutně přichází do úzkého kontaktu, tak se holt musí trochu chránit dostupnými prostředky.

Ty jo, Auri, ty jsi prostě úkaz :-D , alergie na scinky, to se jen tak nevidí :-D , sorry za ty vysmátý ksichtíky, ale fakt mě to pobavilo. S tím jsem se fakt nesetkal, nějak nemám představu, co konkrétně to může způsobovat, já byl do teď na tom, že šupináči vesměs alergie nezpůsobují (nepočítám-li alergii na toxiny).

Se nesměj, neni to nic příjemnýho :-). Jo právě, že se všude tvrdí, že šupináči alergie nezpůsobují, jenže realita jak už to tak bývá je uplně jiná. Já totiž nejsem zdaleka jediná, co vim třeba 1 kolega v německu ji má taky a navíc rozšířenou o alergii na slepejše. Takže si Abrónii nebo Tilikvu nepocicmá :-)

A projevuje se to tak, že když přijdu do fyzického kontaktu s Tilikvou, Eugongylem, Amphiglossem, Sphenomorphem, Emojí, Mabují, Dasií atd, tak mi na kůži v místě kontaktu okamžitě naskáče červená svědivá vyrážka, otečou a zrudnou mi oči a spustí se mi šílená, nezastavitelná rýma. Takže když jim čistim ubikaci nebo zvířata přelovuju, tak si beru roušku a chirurgické rukavice. A hned potom sprchu a čisté triko. A stejně při tom někdy posmrkám roli papírových utěrek :-D. Akorát Chalcidesové, Tropidophoři a Tribolonoti mi tyhle potíže nezpůsobujou.

Teď si nejsem jistý, kdo mi to říkal (tuším že to byl Pavel Hlavička), ale zmiňoval se předemnou o tom, že si vypěstoval alergii na leguána zeleného, kterému se věnoval od malička, hodně ho tahal po kůži na rukou, když ho ochočoval atd.. Problém dělají jejich drobné, zdrsněné šupiny pravděpodobně v kombinaci s na nich se držícím nepořádku. Že byl sám překvapený, neb na plazy se uvádí totální nemožnost jakékoliv alergie, pomineme-li krmná zvířata, ale asi to nebude zdaleka pravda.

neb na plazy se uvádí totální nemožnost jakékoliv alergie, pomineme-li krmná zvířata, ale asi to nebude zdaleka pravda.

No právě, ono to že se něco nevědělo nebo neuvádělo vůbec neznamená, že to tak není. Není do doby, než se s tím někdo setká. Ale s tou drsnou kůží a ulpívajícím bordelem to nemohu potvrdit, páč mně to zrovna způsobujou druhy, které mají šupiny hladké. A navíc u mně to ani nebylo vypěstované, prvně jsem se s tím setkala ve chvíli, kdy jsem si před x lety vezla dom párek Tilikví. V zimě pod trikem a bundou v hadrovém pytli...a myslela jsem, že se ani nedostanu domu, celé tělo jsem měla samou šíleně svědící vyrážku, takže jsem se drbala jak zasvrabenec, oči jak pinpongáče a uplně brutální rýma, místo nosu vodovod bez kohoutku a nezastavitelné kýchání. To jsem ještě nevěděla, co mi to způsobilo a absolutně jsem si to nespojovala s těma Tilikvama. Doma jsem zvířata šoupla do terárka a alergický záchvat vyřešila sprcha, čisté oblečení a Zyrtec. A po nějaké době se zopakovala tatáž situace, když jsem Tilikvám čistila terárko. Totéž, brutální rýma a vyrážka. Tak mi to došlo, že to dělají ony a začala jsem si dávat bacha, až se mi to zase zopáklo i s dalšíma druhama scinků (ty co jsem popsala výš), takže nejen Tilikvy. Takže když si kupuju nový druh scinka, tak už si preventivně beru rukavice, netulim se k němu a nečuchám k němu. A při čištění ubikací a nezbytně nutné manipulaci se zvířaty používám ochranné pomůcky. Takže ta zvířata tak mohu chovat, ikdyž se stejně někdy zadaří...třeba když jsem vyklepávala pytle před vypráním a vyklepala jsem i pytel od Sphenomorfů. No ňamka.

Ještě bych dodala, že na nejbežněji uváděné potenciální druhy alergenů, živočišné jedy a chlupatá zvířata alergii nemám.

Ale s tou drsnou kůží a ulpívajícím bordelem to nemohu potvrdit, páč mně to zrovna způsobujou druhy, které mají šupiny hladké

To mě právě udivilo, že to jsou samé "hladké šupiny", u drsných bych si řekl, dobře mikropoškození tvé jemné kůže a zanesení bordelu, to se stává, ale navíc ta rýma atd. Netušíš, jestli se ty tiliqui a spol. třeba nějak neolizujou? Že by to byla reakce na zaschlé sliny, v kterých může být samozřejmě, kde co živočišného... Nebo jestli se neotírají nějakým výměškem žláz (něco na způsob pachové žlázy)?

Olizujou si jen držky, těla ne. Co se týče toho potírání výměškama, tak u tilikví jsem si toho nikdy nevšimla, u některých jiných druhů scinků ano- samci některých druhů si značí samice ojížděním kloakama, takže je zřejmě nějakým výměškem parfémují. Ale nevim, jestli to s tím má přímou souvislost, páč mi tu alergii způsobují i mláďata bez ohledu na pohlaví. Fakt nevim co přesně to způsobuje.

Já mám alergii kožního charakteru. Problémy s dýchacím aparátem či očima vůbec ne, ale stačí, abych si nevzal rukavice a dotknul se třeba jen proložky v chovné nádobě - nastává pomalu malomocenství. Praská mi kůže na prstech tak, že to vypadá jak kdybych se snažil si krájet prsty, ale neměl dost síly. Nedá se s tím ani dělat. Docela hnus - začaly to tartary a postupně se mi to rozšířilo na všechny šváby i sarančata. S rukavicema dobrý, ale některý švábi mají ostny na nohách tak ostrý, že mi propíchnou i rukavice a už to jede (to ale musím mít toho švába v ruce, což se moc často nestává). Co je zajímavý, že nepomůže ani okamžitej oplach rukou (mýdlo, alkoholový desinfekční roztok a ani ředidlo nebo benzín, ještě jsem nezkoušel letlampu a horkovvzdušnou pistoli :-D). Pomůžou mi jen kortikoidy nebo marijánková mast ;-)

Ja mel podobne problemy asi pred rokem. Mam doma kolem 80druhu svabu a u velike casti se mi stavalo, ze jsem pak dlouho kychal a mel ucpany nos. Tento problem trval asi pul roku a pak to najednou preslo,ted uz mi nic neni. Hodne znamych popisuje problemy u ruznych skupin svabu( hlavne "sycaci").

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...