Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Felsumy madagaskarské - felsuma nejí

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu...mám felzumky asi 5 měsíců staré, mám je 14dní a sameček přestal jíst, nejí už 5 dní, pít pije, dávám nutrimix na cvrčky ale teď bohužel do něj nemohu žádné vitamíny dostat. Samička ho dost honí po terárku (50x50x100). Svítim UVB a 50W žárovkou od 9-21hod. Lízal alespoň přesnídávku a teď už odmítá i tu. Co dělám špatně...prosím poraďte mi, děkuji.
Změna předmětu, původně: Felsumy Madagaskarské-felzuma nejí (Aurifer)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Moc prosím o radu - mám již cca 5 let samečka felsumy madagaskarké, celou dobu v pořádku - aktivní,…
Katie 29.01.2014 13:42
Katie
Špatný svlek souvisí s nízkou vlhkostí, takže zvýšit. S tou krabičkou by to mohlo pomoct, to ale ať…
.... 29.01.2014 14:12
....
Nutnost užívání UVB jsem konzultovala již před koupí s chovatelem a sám mi potvrdil, že při neužíván…
Katie 29.01.2014 14:33
Katie
O používání/nepoužívání UVB je toho tady mraky např: http://tera.poradna.net/q/view/293641-davkovani…
.... 29.01.2014 14:44
....
Mám ho 5 let, vždy byl v prvotřídní kondici. Kdyby se mi něco nezdálo asi bych to řešila, vzhledem k… poslední
Katie 29.01.2014 14:59
Katie

Moc prosím o radu - mám již cca 5 let samečka felsumy madagaskarké, celou dobu v pořádku - aktivní, žravý, svlečky v pořádku. Najednou začal klouzat ze skla, držet se na zemi, přestal přijímat cvrčky (přesnídávku sežere). Má špatně svlečené prstíky a teď dokonce už i na zádech kus kůže a ani se nesnaží ho svléknout.
Snaží se lézt po bambusech, ale padá, ze stěny klouže. Vitamíny máme komplexní pro ještěry z teraburzy a dáváme pořád stejné a celou dobu byl zatím ok. UVB nepoužívám.

Prosím moc o radu, někde jsem se u podobného případu dočetla, že by mohly pomoct vitamíny, jinde zase, že dávají felsumy do hodně navlhčené krabičky. Jsem z toho nešťastná - felsumák byl celá léta v pořádku, péče pořád stejná. Nesnášel když byl na zemi a teď je tam skoro pořád.

Jak mu co nejrychleji pomoct ? Vitamíny / vlhčená krabička ? Moc prosím o jakoukoliv radu - prosím vynechte jízlvé a protivné poznámky, vážně potřebuji poradit.
Děkuji moc.

Špatný svlek souvisí s nízkou vlhkostí, takže zvýšit. S tou krabičkou by to mohlo pomoct, to ale ať raději poradí felsumáři.

UVB nepoužívám.

To bych vyděl jako poměrně velký problém, nejspíše i související s neschopností se udržet. Kromě těch vitamínů (co je to zač?) podáváte i vápník?

Nutnost užívání UVB jsem konzultovala již před koupí s chovatelem a sám mi potvrdil, že při neužívání UVB se neprojevily rozdíly. Za celých 5 let absolutně bez problému. V tom bych tudíž problém nehledala.

Přemýšlím o vystlání "podlahy" terária abych ho ještě nestresovala cpaním do krabičky apod.

Ce se týče vitamínů je to směs domácí výroby z teraburzy (podávám dlouhodobě), vápník by tam měl být, ale přiznám se teď za to ruku do ohně nedám. Není problém se doma podívat, ale složení se mi zdálo obsáhlé a bylo mi to doporučeno.

Dočetla jsem se někde ve foru o AD3 a našla jsem toto :
http://www.lekarna.cz/hydrovit-ad3-a-u-v-sol-25ml/

a potom ještě mi přišlo, že by mohlo pomoci toto :
http://eshop.farmapython.cz/vitaminy/lucky-reptile -multivit-d3/

Ale nejsem si tím jistá a mám strach abych mu ještě neuškodila.

Mám ho 5 let, vždy byl v prvotřídní kondici. Kdyby se mi něco nezdálo asi bych to řešila, vzhledem k tomu, že za celou dobu byl bez problému i přesto, že neměl UVB a dostával vitamíny jaké dostával nenapadlo mě hledat v tom problém.
Ráda se poučím a polepším, ale teď bych potřebovala vyřešit akutní situaci. Až bude v pořádku udělám ráda cokoliv lépe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru