Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Felsumy madagaskarské - felsuma nejí

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu...mám felzumky asi 5 měsíců staré, mám je 14dní a sameček přestal jíst, nejí už 5 dní, pít pije, dávám nutrimix na cvrčky ale teď bohužel do něj nemohu žádné vitamíny dostat. Samička ho dost honí po terárku (50x50x100). Svítim UVB a 50W žárovkou od 9-21hod. Lízal alespoň přesnídávku a teď už odmítá i tu. Co dělám špatně...prosím poraďte mi, děkuji.
Změna předmětu, původně: Felsumy Madagaskarské-felzuma nejí (Aurifer)

loading...
Předmět Autor Datum
Může být stresovaný z té samičky a kvůli tomu nepřijímat potravu. Pokud jsou ty jejich potyčky nějak…
Jirkasss 19.11.2013 19:08
Jirkasss
Musíte je rozdělit,třeba ještě není pozdě.
hadilov 19.11.2013 20:08
hadilov
To je jasné, že nežere, když ho to 2.zvíře šikanuje. Prostě oddělte tu samici, vždy se odděluje siln…
Aurifer 20.11.2013 14:42
Aurifer
a jak dlouho tu samici máme nechat oddělenou? Zatím ještě pořád sameček nejí. Zkusíme ji teda odděli…
jdax 20.11.2013 17:09
jdax
Minimálně dokud se samec nezpraví a nezačne žrát...potom zkusit, jestli to samici nepřešlo. Ikdyž on…
Aurifer 20.11.2013 19:52
Aurifer
Hlavní je jestli je mezi nimi nějaký velikostní rozdíl, pokud je jedna větší než druhá, tak jí ta ši…
boguschak 20.11.2013 20:39
boguschak
tak ona jsou schopná se začít mastit i stejně velká mláďata a brzy je pak jedno menší tak jako tak..…
Aurifer 20.11.2013 21:40
Aurifer
Tak jsme je od sebe rozdělili a teď uvidíme jak zítra....snad bude baštit. Je už dost hubený,snad ne…
jdax 20.11.2013 21:47
jdax
Je pozdě.Už včera jsem vám psal ať je rozdělíte.Na co jste čekala?
hadilov 20.11.2013 22:02
hadilov
já jsem se bohužel dostala k internetu až dnes odpoledne,protože přes den pracuji a hned jak jsem si…
jdax 20.11.2013 22:36
jdax
Dejte jí přesnídávku a do ní zamíchejte trochu Nutrimixu, pokud nebude chtít, tak třeba malou kapku…
boguschak 20.11.2013 22:27
boguschak
...zkusím to a zítra napíšu. Každopádně děkuji za rady.
jdax 20.11.2013 22:38
jdax
Tak ani po včerejším rozdĕlení fezumek nezačal sameček baštit,už jsem z nĕj zoufalá. Zkoušela jsem m…
jdax 21.11.2013 14:08
jdax
tak ono to nebude ze dne na den, aby začal žrát okamžitě po oddělení agresora. On se musí nejdřív uk…
Aurifer 21.11.2013 18:38
Aurifer
posílám fotečku felzumáčka a terárka......děkuji za radu zkusím udělat vše jak píšeš.
jdax 21.11.2013 19:46
jdax
....tak vodu s glukopurem si dal. Alespoň nějakou energii do sebe dostal, ale jak říkáš asi se potře…
jdax 21.11.2013 19:56
jdax
Je pohublý, ale zas v tak špatné kondici, aby to nedal ještě není, nech ho v klidu. A až budeš pár d…
Aurifer 21.11.2013 22:14
Aurifer
...tak felzumáček se svlíkl je možné že proto nejedl? Koupila jsem moučný červíky,můžu mu je dát? Sv…
jdax 22.11.2013 10:26
jdax
Nech ho v klidu, zbytečně do terárka nezasahuj. Však ona mu tam ta jeho svlečka nijak nevadí. Mouční…
Aurifer 22.11.2013 17:08
Aurifer
Krmte jí zatím ovocným pyré,oslazeným medem.Dejte jí ráno pár hromádek na větve nebo bambus a hlavně…
hadilov 22.11.2013 18:46
hadilov
Přesně tak, nevypadá úplně špatně a když se v pořádku svlékl, sílu ještě mít bude. Podle zbarvení je…
boguschak 22.11.2013 19:53
boguschak
Další otázka do pranice - jestli je to vůbec pár, řada chovatelů ví prdlajs jak určit pohlaví, ale p…
boguschak 22.11.2013 19:55
boguschak
Všem moc dĕkuji za rady,trošku jste mĕ ulikdili....nechám ho teď v klídečku a uvidíme. Fotečky pošlu…
jdax 22.11.2013 20:29
jdax
ahojky...prosím zase o radu,posílám foto, dnes ráno jsem si všimla že má felzumáček takovou bílou sk…
jdax 25.11.2013 10:04
jdax
Moc prosím o radu - mám již cca 5 let samečka felsumy madagaskarké, celou dobu v pořádku - aktivní,…
Katie 29.01.2014 13:42
Katie
Špatný svlek souvisí s nízkou vlhkostí, takže zvýšit. S tou krabičkou by to mohlo pomoct, to ale ať…
.... 29.01.2014 14:12
....
Nutnost užívání UVB jsem konzultovala již před koupí s chovatelem a sám mi potvrdil, že při neužíván…
Katie 29.01.2014 14:33
Katie
O používání/nepoužívání UVB je toho tady mraky např: http://tera.poradna.net/q/view/293641-davkovani…
.... 29.01.2014 14:44
....
Mám ho 5 let, vždy byl v prvotřídní kondici. Kdyby se mi něco nezdálo asi bych to řešila, vzhledem k… poslední
Katie 29.01.2014 14:59
Katie

Může být stresovaný z té samičky a kvůli tomu nepřijímat potravu. Pokud jsou ty jejich potyčky nějaké ostřejší a nezačne přijímat potravu tak ho budeš muset od samice izolovat do jiného terária, jinak může samec i exnout stresem.
Jinak to UVB (nevím jak silné tam máš) bych oddělal, místo něj dal druhou obyč. žárovku, aby měla každá felzuma své vyhřívací místo. Místo UVB bych podával jednou za měsíc Hydrovit AD3.

To je jasné, že nežere, když ho to 2.zvíře šikanuje. Prostě oddělte tu samici, vždy se odděluje silnější zvíře, protože slabšímu by změna prostředí neprospěla (muselo by si zvykat na nové a to by ho zase stálo nějakou energii). Co se týče světel, tak nechte ta co mají a na nějaké AD3 se vykašlete, tam pokud se přesně neví, kolik a kdy, tak se dá nadělat víc škody než užitku. Navíc ta UV světla i podporují přirozenější chování a lepší vybarvení zvířat, ono to není jen o tom ukládání vápníku. Ono, dá se chovat i bez nich, ale musí se vědět co a jak. Pokud ta světla už máte, tak je používejte.

Minimálně dokud se samec nezpraví a nezačne žrát...potom zkusit, jestli to samici nepřešlo. Ikdyž ono je lepší k sobě pak dávat ty felsumy už jako dospělé, to pohlavní pud často přebije vnitrodruhovou agresivitu. Ale mláďata felsum se prostě vzájemně ráda mastěj, no...oni i ti dospělí to umí. Některé páry se vzájemně snáší, jiné ne a některé se časem přestanou snášet.

tak ona jsou schopná se začít mastit i stejně velká mláďata a brzy je pak jedno menší tak jako tak...holt felsumy, no. Jak vypadají něžně a roztomile, tak povaha vzhledu fakt neodpovídá :-)

Tak jsme je od sebe rozdělili a teď uvidíme jak zítra....snad bude baštit. Je už dost hubený,snad není pozdě.Já jsem se právě všude dočetla že by meli být v páru, Tak jsem pořídila pár 8-( . Samička je teď v terárku 60x30x30 snad jí to bude prozatím stačit, nemám teď pro ní UVB vydří to nějaký čas nabo jí mám ještě přidat nějaké vitamíny než ten Nutri mix? Děkuji

Dejte jí přesnídávku a do ní zamíchejte trochu Nutrimixu, pokud nebude chtít, tak třeba malou kapku na čumáček (třeba ze špejle) aby si lízla a aspoň do sebe něco dostala. Felsumy sice mají být v páru, ale až jako dospělé. Tohle jsou ještě mláďata a ta se řežou. U grandisek je minimální věk kdy se dávají k sobě 12 měsíců. To se ale taky píše všude.
Tak držím palce.

Tak ani po včerejším rozdĕlení fezumek nezačal sameček baštit,už jsem z nĕj zoufalá. Zkoušela jsem mu dát přesnídávku na tu špejli a on si jakoby přičichne a uteče...to samé se cvrčkama, vždycky se ne nĕj otočí olízne se a utče. Nevim jak mu mám pomoct. Je už hubený. Ale pít chodí dost často...kadí takove hovínka jako oranžová přesnidávka.

tak ono to nebude ze dne na den, aby začal žrát okamžitě po oddělení agresora. On se musí nejdřív uklidnit a zjistit, že na něj už silnější spolubydla nikde nečíhá, aby mu nakopala kloaku. Takže ho nech uplně v klidu, ať se zbaví stresu. Až se tak stane, tak se i sám rozežere. Pokud teda to oddělení samice nenastalo tak pozdě, aby už neměl rezervy na to, aby to dal. nebyla by fotka, v jaké je kondici? Jinak pokud hodně pije, tak mu do vody namíchej Glukopur, klidně i hodně Glukopuru. A nech mu tam někde třeba kapku medu a kus přezrálého banánu. Ať si sám lízne, když bude chtít, ale jídlo mu nenuť.

Je pohublý, ale zas v tak špatné kondici, aby to nedal ještě není, nech ho v klidu. A až budeš pár dávat k sobě (lépe až jako dospělé), tak jim tam ale rozhodně přidej více úkrytů, aby se zvířata mohla sobě vzájemně vyhnout. A ty bambusy dej potom tak, aby byly v dosahu toho zdroje světla, aby se mohly slunit.. Ale teď do té ubikace rači nijak nezasahuj, ať se zase akorát dál nestresuje.

Nech ho v klidu, zbytečně do terárka nezasahuj. Však ona mu tam ta jeho svlečka nijak nevadí. Mouční červi pro felsumy moc vhodní nejsou, když tak občas čerstvě svlečení jako zpestření pro zvířata, co žerou z pinzety. Ale nabízet mu teďka z pinzety červa, když je vystreslý není dobrý nápad. Nechat v klidu znamená nechat v klidu ;-)

Přesně tak, nevypadá úplně špatně a když se v pořádku svlékl, sílu ještě mít bude. Podle zbarvení je fakt malý, minimálně půl roku ho mějte od samičky. Krmení jak píšou Aurifer a hadilov, pokud bude žrát, tak po 5-7 dnech mu dejte cvrčka nebo dva, raději menší než velké.

Další otázka do pranice - jestli je to vůbec pár, řada chovatelů ví prdlajs jak určit pohlaví, ale prodávají mláďata jako pohlavně určená, protože je tak lépe prodají. Na to je ale ještě čas, až bude v pohodě, hoďte sem nebo mně do e-mailu fotky samečka i samice zespodu (hlavně zadní nohy a okolí kloaky zespodu) a uvidí se ;-)

ahojky...prosím zase o radu,posílám foto, dnes ráno jsem si všimla že má felzumáček takovou bílou skvrnku na ocásku, je 3den po svleku, a ocásek se mu nepovedlo svléci zcela. Stále bohužel nejí, pomohla bych mu s tím ocáskem ale jak jste psali nechci ho stresovat,nevím zda by se dal ulovit do krabičky, ale zdá se mi že je pořád svěží, pít pije. Ke kontrole pohlaví druhé felzumky, podle koupě, posílám foto. Děkuji moc.

Moc prosím o radu - mám již cca 5 let samečka felsumy madagaskarké, celou dobu v pořádku - aktivní, žravý, svlečky v pořádku. Najednou začal klouzat ze skla, držet se na zemi, přestal přijímat cvrčky (přesnídávku sežere). Má špatně svlečené prstíky a teď dokonce už i na zádech kus kůže a ani se nesnaží ho svléknout.
Snaží se lézt po bambusech, ale padá, ze stěny klouže. Vitamíny máme komplexní pro ještěry z teraburzy a dáváme pořád stejné a celou dobu byl zatím ok. UVB nepoužívám.

Prosím moc o radu, někde jsem se u podobného případu dočetla, že by mohly pomoct vitamíny, jinde zase, že dávají felsumy do hodně navlhčené krabičky. Jsem z toho nešťastná - felsumák byl celá léta v pořádku, péče pořád stejná. Nesnášel když byl na zemi a teď je tam skoro pořád.

Jak mu co nejrychleji pomoct ? Vitamíny / vlhčená krabička ? Moc prosím o jakoukoliv radu - prosím vynechte jízlvé a protivné poznámky, vážně potřebuji poradit.
Děkuji moc.

Špatný svlek souvisí s nízkou vlhkostí, takže zvýšit. S tou krabičkou by to mohlo pomoct, to ale ať raději poradí felsumáři.

UVB nepoužívám.

To bych vyděl jako poměrně velký problém, nejspíše i související s neschopností se udržet. Kromě těch vitamínů (co je to zač?) podáváte i vápník?

Nutnost užívání UVB jsem konzultovala již před koupí s chovatelem a sám mi potvrdil, že při neužívání UVB se neprojevily rozdíly. Za celých 5 let absolutně bez problému. V tom bych tudíž problém nehledala.

Přemýšlím o vystlání "podlahy" terária abych ho ještě nestresovala cpaním do krabičky apod.

Ce se týče vitamínů je to směs domácí výroby z teraburzy (podávám dlouhodobě), vápník by tam měl být, ale přiznám se teď za to ruku do ohně nedám. Není problém se doma podívat, ale složení se mi zdálo obsáhlé a bylo mi to doporučeno.

Dočetla jsem se někde ve foru o AD3 a našla jsem toto :
http://www.lekarna.cz/hydrovit-ad3-a-u-v-sol-25ml/

a potom ještě mi přišlo, že by mohlo pomoci toto :
http://eshop.farmapython.cz/vitaminy/lucky-reptile -multivit-d3/

Ale nejsem si tím jistá a mám strach abych mu ještě neuškodila.

Mám ho 5 let, vždy byl v prvotřídní kondici. Kdyby se mi něco nezdálo asi bych to řešila, vzhledem k tomu, že za celou dobu byl bez problému i přesto, že neměl UVB a dostával vitamíny jaké dostával nenapadlo mě hledat v tom problém.
Ráda se poučím a polepším, ale teď bych potřebovala vyřešit akutní situaci. Až bude v pořádku udělám ráda cokoliv lépe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...