Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vodní želva ve špatném stavu

Dobrý den,

Chtěla bych poprosit někoho zkušeného o radu. Známá dostala bohužel jak to bývá živý dárek mládě vodní želvy. Jelikož to byla želva za 250Kč tak předpokládám že se jedná o želvu nádhernou.(foto mohu vložit zítra ještě jsem ji neviděla) Prý ji už dva měsíce nežere a má úplně měkký krunýř. Želvu bych si od ní chtěla na nějaký čas vzít a zkusit jí dát do pořádku. Prosím o radu jak ji rozkrmit a co dělat pro pevnější krunýř v želvách se opravdu nevyznám ale je mi jí líto. Je mi jasné že v tomhle stavu dlouho nepřežije. Všem děkuji za odpověď.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli jsem vše správně pochopil, myslím že želva by byla vděčná za 2h v -10°C na mrazáku...
breptal 18.12.2013 22:49
breptal
úplná klasika tady na poradně, lepší než se snažit zvířeti pomoci, radši ho zamrazit... :-x pro aut…
Dexly 18.12.2013 23:02
Dexly
Dexly, ono jakkoliv se ti to může nezdát, tak ti lidé, co tu radí to zvíře dát na mražák to myslí do…
Aurifer 20.12.2013 00:44
Aurifer
No jo, jenže oni to radí automaticky. Navíc tím akorát vzbuzují v lidech dojem, že jakmile zvíře one…
Afam 20.12.2013 14:48
Afam
No jo, jenže oni radí automaticky tam, kde to je proste lepšie ukončiť ako to trápenie za každú cenu…
danio007 20.12.2013 14:57
danio007
Třeba u nemocného křečka, nebo potkana.
Afam 20.12.2013 15:10
Afam
Možno sa to nezdá, ale operovať niekolko cm škrečka alebo malého potkana, prípadne nadávkovať v niek…
danio007 20.12.2013 15:43
danio007
Jinak Auri je takový zdejší nefanatický hlas rozumu.
Afam 20.12.2013 16:04
Afam
Než bude někdo reagovat, prosím o neomezený počet přečtení a hlavně pochopení příspěvku Zdravíčko l…
breptal 20.12.2013 20:39
breptal
Takže je to zase o penězích, co? nový
Afam 20.12.2013 22:14
Afam
Doporučil bych znovu přečíst první větu mého příspěvku. De facto varuje před takto přitroublou odpov… nový
breptal 20.12.2013 22:22
breptal
Přečetl jsem si to několikrát, pro tvou informaci. nový
Afam 20.12.2013 22:23
Afam
Dobrá, jsme u fáze číslo 2. Ted pochop, co jsem napsal a zkus se podruhé vyjádřit pokud budeš mít zá… nový
breptal 20.12.2013 22:26
breptal
No tak myslel jsi, že někdy je léčba prostě nemožná, ale nemáš někdy dojem, že radíš zabití i když n… nový
Afam 20.12.2013 22:46
Afam
Jo, pravdu máš, ale v zásadě odpovídám jako debil na opravdu velmi blbé otázky, u kterých stačí přeč… nový
breptal 20.12.2013 23:27
breptal
:-D Moc pěkně napsané. poslední
hadilov 21.12.2013 16:33
hadilov

úplná klasika tady na poradně, lepší než se snažit zvířeti pomoci, radši ho zamrazit... :-x

pro autorku, já želvu nechovám, ale rozhodně bych se pokusila želvu rozkrmit a asi dodat vitamíny ? (předem by to chtělo určit druh podle fotky zde a pak si najít přesné info, čím krmit a jaké doplňky), rozhodně bych s tím neotálela, pokud se dá něco zachránit, chce to asi hned..

ach jo, koupím si zvíře, které dva měsíce nežere a ono je ASI něco špatně. proboha. lidi by měli mit na zvířata potvrzení od doktora, zda jsou na to vůbec inteligenčně schopní. :!:

Dexly, ono jakkoliv se ti to může nezdát, tak ti lidé, co tu radí to zvíře dát na mražák to myslí dobře. A to pro obě strany, jak pro člověka, který se ho snaží zachránit, tak i pro to zvíře. Oni totiž tihle lidé jsou vesměs zkušení chovatelé, co vědí, co dokáže udělat se zvířetem několikaměsíční špatná péče, medikace atd. A taky vědí to, jak to ve většině případů dopadá - obvykle to totiž nekončí happyendem. Protože pokud zvíře přežije, zůstane doživotně zmrzačené. A na to, co ho kde bolí si bohužel postěžovat nemůže. Nebo přeze všechnu snahu toho, kdo se ho snažil zachránit uhyne. Jeho to bude stát akorát mraky osobních investic a výsledek bude jen zklamání a smutek nad úhynem zvíře, ačkoliv za něj nemohl. Někdy se tomu zvířeti jenom prodlouží o nějakou dobu trápení bez viditelných výsledků a zvíře padne. Jindy- a to je pak pro jeho nového majitele mnohem horší varianta - to zvíře začne vypadat, že se z toho dostalo, začne fungovat, nějakou dobu žije, jeho nový majitel si k němu vytvoří vztah a po čase zvířeti odejdou nějaké životně důležité orgány poškozené "péčí" předchozího majitele. A zvíře uhyne zdánlivě bez udání důvodu. A pak jeho nový majitel má často pocit osobního selhání. MOc dobře vím, o čem píšu, taky jsem se snažila zachraňovat kde co, než jsem časem poznala hranici, kde má cenu zvířeti dát šanci a kde už je lepší mu to trápení ukončit.

Možno sa to nezdá, ale operovať niekolko cm škrečka alebo malého potkana, prípadne nadávkovať v niektorých prípadoch lieky atd nieje až taká sranda a tiež nie každý veterinár je toho schopný.
Dalšia vec je, že nie každý je ochotný obetovať niekolko stoviek za zviera, ktoré kúpi za 20kč.

Ano, niekedy niekto napíše niečo čo si mohol odpustiť. Nieje to tak dávno ked niekto napísal k nejakému chorému škrečkovy aby ho zkrmili, ale myslím, že dostal od Auri dosť jasne najavo, že nie každý to berie ako potarvu. Nasledovalo ospravedlnenie a normálne riešenie.

Ale ak ma rovnaký názor na mrazák napríklad 10 ludí kotrý o tom niečo vedia, tak asi an tom niečo pravdy bude...

Než bude někdo reagovat, prosím o neomezený počet přečtení a hlavně pochopení příspěvku

Zdravíčko lidičky,
vidím, že jsem opět středem zájmu budoucnosti našich chovatelů, to jest začátečníků. Jelikož se v tomto vlákně probírá to, že velmi často radím rychlý exitus, zde přidávám i soukromou zprávu co jsem odpovídal na tento dotaz v poště. Po pochopení toho, co jsem napsal, spousta lidí přestane mít s tímto problém, začne brát život jaký je, včetně smrti. Krom toho co zde bylo popsáno je zde i něco jako karanténa a možnost přenosu nemocí u ptáků a savců i na člověka apod... Lidi, co zde píšou bohužel dlouho žijí ve městě s plnou vybaveností a odvykli si na množství přirozeností, které úspěšný chov zvířat zahrnuje a tímto myslím i TOP teraristy, ne všichni dělají vše proto, aby byla např. dobrá genetická výbava, sdílení podmínek odchovů pro kvalitnější mláďata apod... Já taky nejsem neomylný, každý dělá mnoho chyb, ale jedna věc je se z nich přiučit, druhá věc je chybu shazovat na jiné a dělat ji stále dokola... Je ale zajímavé, že zkušení borci většinou nemají problém s případy, kdy pošlu 2cm želvu na pitvu když člověk chce znát pohlaví, vysušit ji když chce želvu co nikdy neexistovala, nebo dát na mrazák když už je mrtvá... Taky jsem jednu svoji chudinku jednou musel zabít - vnitřní zranění, u želvy o 6cm není možné řešit jinak. Ale to pochopí pouze člověk, který chce něco pochopit, nikdy ne člověk, který chce od druhých vyřešit neřešitelný problém a když mu jej nevyřeší, ještě mu nadávat.

jak často radíš zabíjet vlastní zvířata?

Velmi často a časem to lidi ocení. Lidi co jdou na teraporadnu jsou pitomci co nejdou za vetem okamžitě, když zjistí problém - 2 týdny v piči a celkem zásadní. Než dodají fotky a nějakým způsobem se dobereme reálnýho problému, je to týden až měsíc, pak je exitus na spadnutí.

A v podstatě pokud půjdeš za vetem, teda jestli jsi u nějakého byl, pochopíš, že 99% veterinářů funguje jako právníci. Na toto je potřeba ATB a udělají to za litr (právník ti řekne že když ti firma dluží prachy, podáš žalobu, žalobu vyhraješ). obě stojí podobně, cca litr. Zvíře po podání ATB v 90% zemře. U žaloby to je podobně. Žalobu vyhraješ, ale většinou než peníze reálně vymůžeš již není z čeho brát a tím pádem kromě advokáta zaplatíš ještě soudní poplatky a náklady na vymáhání. Bohužel, tot praxe, snad pro všechny dostatečně zřetelná.

Dobrá, jsme u fáze číslo 2. Ted pochop, co jsem napsal a zkus se podruhé vyjádřit pokud budeš mít zájem - v zásadě práce se zvířaty je hlavně o pochopení jejich nároků a nejen fyzických, věřím, že budeš mít velké množství empatie a nakonec se určitě shodneme.

Jo, pravdu máš, ale v zásadě odpovídám jako debil na opravdu velmi blbé otázky, u kterých stačí přečíst 1 seriozní článek na zodpovězení. Ale vše je o určitém nadhledu. Želva v 5cm je reálně neléčitelná a v přírodě bych tipl 95% úmrtnost mládat, stejně jako v zajetí trubců co nic nepřečtou.
Pokud tuto želvu vyléčíš, je na 99% z farmy na 99% samice. Vzhledem k tomu jak je živená asi ani nedospěje a pokud ano, velmi pravděpodobně nevyklade plané vejce a zemře v celkem děsivých bolestech. Zkus si přečíst něco o dopadech koncentráků na dospělce lidí. TSS jsou sice "nesmrtelný", ale co je moc, to je moc... U dospěláka jsou 2 měsíce bez žrádla OK, u prcka to je v šípku, vyvíjí se orgány a další a jestli druh velmi žravé želvy nežere, jsou ostatní podmínky příčinou a ještě větším problémem - akva na topení - 40°C, průvan, nedostatek světla, u TV je EM záření + zvuky, otřesy a další... Může toho být hodně a to je základ všeho. Nežravost je průvodní jev a exitus nevyhnutelný konec v těchto případech. Přirovnal bych to k tomu, že někdo udělá společný tera křečků a hadů a nadává, že křeček zmizí, k tomu není co dodat... Nebo do naftáku lít benzin... V zimě nedat nemrznoučku... Prcat milenku v obýváku když máš starou v kuchyni a divit se rozvodu... Jsou věci, co nejdou, jsou jasný jako 1+1=2 a pokud to lidi nechápou, at se nediví, že jim budu psát tak, aby věděli co si o nich myslím. Zvíře jim to neřekne a je na jejich nevědomosti velmi ničené a bité.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...