Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Corallus caninus - sfukovanie krku

Dobry den, zaujimaju ma skusenosti od viacerych chovatelov caninov ktori sa stretli so sfukovanim krku. P. Mendl a Rozboril pri skumani tejto problematiky prisli na to, ze je to jav vyskytujuci sa bud pri vyssej vlhkosti alebo naopak pri nizsej a podla toho treba upravit podmienky v terarku. Stretli ste sa niekto s upechom pri takychto upravach? Dakujem.

Předmět Autor Datum
vetsinov je sfukovanie sprievodne s nafukovanim,suvisi s ventilaciou,zalezi asi kedy dojde k uprave…
rast 03.01.2014 23:02
rast
Pokud se to dá nějak zevšeobecnit, což nikdy není ideální, pak ve většině případů se vyfukování spoj…
cc 04.01.2014 11:06
cc
Znamy mal samicku import,vsetky caniny aj viridisky (cca 20 kusov) drzal len pri izbovej vlhkosti be…
ccch 04.01.2014 12:23
ccch
Pokud je kultivace v pohodě, pak je zbytečný zvíře přeléčovat. Jinak ta dehydratace spojená s nížší…
cc 04.01.2014 13:39
cc
Vsetko co pisete ma.Tomu cyklovaniu sa asi nevyhneme nakolko ju mam v terastene kde cyklujem ostatne…
ccch 04.01.2014 13:45
ccch
Pokud cykluji zvířata, snižuji teplotu, což ve vašem případě není ideální. Pokud by měla chronický z…
cc 04.01.2014 14:04
cc
moji hadi nafukuji krk jen kdyz jsou nastvani a sici,delam neco co se jim nelibi.dalsi k tomu pokles…
pavka-korcagin 06.01.2014 16:16
pavka-korcagin
pro pavka-korcagin caniny koupete 1x týdně a stříkáte na ně velmi teplou vodu? to se nedivím že nafu…
bebel 06.01.2014 19:08
bebel
Samozrejme ze vtedy nafukuju krk, to nielen caniny. Tiez ma ale prekvapuje to, ze ich kazdy tyzden b…
ccch 06.01.2014 20:23
ccch
pro bebel:kaniny chovam od roku 2005 a to bez problemu.chci je zabit horkou vodou ,ale nejak se mi t… poslední
pavka-korcagin 06.01.2014 22:43
pavka-korcagin

vetsinov je sfukovanie sprievodne s nafukovanim,suvisi s ventilaciou,zalezi asi kedy dojde k uprave klimy,stretol som sa s tym u stromakov,niekedy je priebeh richli,inokedy sa s toho dostanu...vo vseobecnosti su to neprijemne stavy,asi ako aj liecenie ,casto tam robi neplechu pseudomonada a pod.sam radsej obmedzujem rosenie,pripadne zdvihnem teplotu a to aj nocnu...ale je to zaujimava tema,rosit ,nerosit...

Pokud se to dá nějak zevšeobecnit, což nikdy není ideální, pak ve většině případů se vyfukování spojuje s vyšší vlhkostí, zvláště pak, pokud zvíře vybublává. Většinou je důvodem pokles teploty plus vyšší RH, je potřeba zvýšit teplotu a snížit vlhkost. Dalším důvodem je přímé rosení na zvířata.
Opačným důvodem je nízká vlhkost, ale tady zvíře nic nevybublává, ale má stejně tak nafouklý krk.
Tudíž dva jevy způsobí naoko to samé, ale v prvním případě je příčinou infekce, ve druhým dehydratace.

Znamy mal samicku import,vsetky caniny aj viridisky (cca 20 kusov) drzal len pri izbovej vlhkosti bez akehokolvek rosenia s vynimkou zvleku a jedine tato jedna samica mu niekolko mesiacov neustale sfukovala krk. Inak je uplne bezproblemova,zerie aj zvlieka sa v poriadku. Preliecil ju Marbocylom ale neuspesne,vracalo sa to. samica vobec nevyzera dehydrovane a je vo velmi dobrej kondicii. Otazkou je ci ju preliecit gentamycinom alebo to uz ma chronicke. Nalez nepreukazal nic nebezpecne.

Pokud je kultivace v pohodě, pak je zbytečný zvíře přeléčovat. Jinak ta dehydratace spojená s nížší teplotou se týká juvenilů, semiadultů, dospělá zvířata fungují při nižší vlhkosti okolo 50-60% bez problému.
Ve vašem případě bych nerosil a držel denní teplotu kolem 28C s možností vyhřátí ke 30C, v noci okolo 26C.
Podával bych s potravou vit C a samici bych nijak nestresoval, hlavně nerosit a nedělat poklesy na noc.
Necyklovat:)

Vsetko co pisete ma.Tomu cyklovaniu sa asi nevyhneme nakolko ju mam v terastene kde cyklujem ostatne caniny a teplota na noc pada na 22 tak ci tak. Co by sa jej mohlo stat keby bola tiez nacyklovana? Ona ma tento stav uz dlhodobejsi takze zrejme uz chronicky a kvoli tomu nebude moct byt zaradena do chovu?

Pokud cykluji zvířata, snižuji teplotu, což ve vašem případě není ideální. Pokud by měla chronický zánět, vyšla by vám kultivace pozitivně, psala jste, že tam nic nenašli. Jinak většina zvířat, která prodělají infekci tlamky nebo RI jsou už více náchylná, u těchto zvířat je potřeba držet trochu jiný režim. A pokud zvíře není ok pak je nesmysl se snažit o jeho reprodukci, to je snad úplně jasný. A je úplně jedno, z čeho ty problémy pramení.
K té samici, jestli jsou její problémy chronické, popřípadě nakolik vážné, na to zde nedokážu odpovědět.
Ale jedno vím jistě, pokud si nejsem u canin něčím jist, ať velikostí potravy, kondicí samic apod., vždy od toho kroku upustím, protože pokud si nejsem jist, mám pochybnost a pokud mám pochybnost, je nesmysl ten krok udělat.
U caninusů se nic neuspěchá, ale na to si musí přijít každej sám, přijde o pár zvířat, nabije si hubu a dá si příště pozor.

moji hadi nafukuji krk jen kdyz jsou nastvani a sici,delam neco co se jim nelibi.dalsi k tomu poklesu teplot.parej se mi i pri normalnich teplotach .strikat na ne mohu jen velmi teplou vodu jinak mrskaji ocasem, aby ukazali,ze se jim to nelibi.k tomu stesu:samice mi jednou visela jako hadr bez vlady na vetvi,jak byla stresovana, ale jenom proto,ze nebyla zvykla.proto mam kontakt s nimi alespon 1x tydne,kdy je koupu.u emeraldu se pozna stres podle chovani po pusteni do teraria.kdyz leze a jde si po svych je to v pohode,ale kdyz sedi a je bez pohybu, je ve stresu.jeste k dobe pareni ja parim v dubnu tak, jak je to v surinamu(zacina obdobi destu)

Samozrejme ze vtedy nafukuju krk, to nielen caniny. Tiez ma ale prekvapuje to, ze ich kazdy tyzden beriete do ruky a kupete, to urcite su odchovy nie importy ze? Ja mam skusenosti co sa tyka stresu prave opacne, divolezuci had je vystresovany, stoceny na tyci je v klude. Kolko uspesnych odchovov ste mala a ako dlho ich chovate? dakujem.

pro bebel:kaniny chovam od roku 2005 a to bez problemu.chci je zabit horkou vodou ,ale nejak se mi to nedari.pro cch:mam na mysli jen hada reho jsem mel v ruce a poustim ho zpet do teraria.to koupani je jen v teple vode asi tak 30 az 32°c.mel jsem 6 odchovu a mam jeste samici z odchytu,tu nejvetsi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru