Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SOČ - pomoc s výběrem tématu

Ahoj,
není to jednoduché. Nejprve proč píšu - léta jsem působil jako organizátor, tvůrce úloh a hodnotitel biologické olympiády a v SOČ jsem angažovaný tak, že sedávám v hodnotitelských komisích.
Předem musím napsat, že úspěch mají výzkumná témata řešící nějaký aktuální a zajímavý problém, tj. v současnosti by to mohly být nějaké invazní druhy živočichů třeba ve spojení s tím, co proti nim dělat, nebo naopak řešení něčeho chráněného. Navíc ten výzkum nesmí být drahý, a pokud ano, tak jedině když si domluvíš spolupráci s nějakým pracovištěm, kde na to mají. Podmínkou úspěchu je to, že budeš dělat SOČ ve spolupráci s nějakou vysokou školou nebo výzkumným ústavem, na takových místech vědí co a jak, s vědeckým výzkumem mají zkušenosti, a dokážou to dotáhnout do zdárného konce. Problém je zahlcenost pracovníků vysokých škol, mají tolik práce že nestíhají (vím o čem mluvím).
Teraristická témata jsou dost ošemetná a raději bych se do nich nepouštěl. Za prvé, málokdo na nich dělá výzkum, a za druhé si musíš uvědomit, že teraristika je hobby činnost a s vědeckým výzkumem nemá nic společného. Je to asi stejné, jako bys srovnával houbaře, který chodí do lesa s košíkem na hříbky s mykologem, který studuje třeba molekulární fylogenezi některých skupin hub.
Zkontaktuj nějakého zoologa z univerzity, kterou máš poblíž, a zkus se na něčem domluvit. Vyber si téma, které Ti navrhne, pokud Ti přijde zajímavé, nepřesvědčuj ho o tom, že chceš dělat jen to, co sis vymyslel. Obvykle totiž taková témata mají nějaké trhliny, jako např. to, co tu navrhuješ, to prostě moc dělat nejde a není to ani nic převratného. Musíš si ale uvědomit, že je to spousta práce, kterou musíš brát vážně, všechny hospody, koníčky, brigády, rande apod. musí jít stranou. Jinak nemáš šanci mít se SOČkou úspěch.
Tak hodně zdaru :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny