Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SOČ - pomoc s výběrem tématu

Dobrý den,
jsem student gymnázia a již více než 5 let je mou velkou zálibou teraristika (herpetologie). I nadále bych se tomuto oboru chtěl věnovat, jak studiem na vysoké škole tak domácím chovem některých oblíbenců.
Tera poradnu pročítám denně, ale nevím jestli zde mohu položit tuto otázku, zda mě s ní nevyhodíte, ale zkusím to.

Rozhodl jsem se zkusit vytvořit práci v SOČ (www.soc.cz) a chtěl bych Vás zkušenější poprosit o pomoc - jaké zvolit téma.
Troufám si říct, že mám poměrně přehled o chovaných druzích a základních věcech z teraristiky i biologie těchto zvířat, ale nevím jaké problematice by bylo nejlepší se věnovat. Proto se obracím na Vás, protože vím, že máte mnozí opravdu velký rozhled v různých oblastech. Mým cílem je vypracovat co nejlepší práci a dozvědět se něco víc. Nejlépe oceněné práce jsou samozřejmě ty, které mají přínos i pro širší okruh lidí, např. publikují se pak v časopisech, na odborných webech apod.

První mě napadlo zjišťování jedovatosti heterodona (Heterodon nasicus), protože vím, že zde byly různé dohady, ale nevím jestli je v tuto dobu ještě něco k zjišťování, myslím tím např. zjišťování letální dávky u myší, ropuch apod. Ale předem říkám, možná je to blbost, proto se obracím na Vás. Nebráním se ani pořízení nějakého druhu za cílem zkoumání(jedovatí - myslím tím silněji, i když mě fascinují tak mi doma zatím neprojdou, jedině mám možnost u známého, který něco z jedáků chová - N.kauthia, C.vegrandis, V.ammodytes).

Snad jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně.
Předem Vám děkuji za pomoc, budu rád za každý návrh a radu.

Předmět Autor Datum
Ahoj, není to jednoduché. Nejprve proč píšu - léta jsem působil jako organizátor, tvůrce úloh a hodn…
boguschak 16.01.2014 22:12
boguschak
ja bych z toho takovou vedu nedelala. SOCku mam za sebou v oblesti chemie a dostala jsem se i do kra…
kacislavka 17.01.2014 07:04
kacislavka
krome velmi uzitecnych rad, ktera tu napsal boguschak, bych se pripojila jeste s nekolika. Zdaleka b…
JaBula 17.01.2014 10:36
JaBula
Velmi Vám děkuji za reakce. Jak píšete, zkusím se spojit s nějakým zoologem, který by mi pomohl se z… poslední
Jirkasss 17.01.2014 18:34
Jirkasss

Ahoj,
není to jednoduché. Nejprve proč píšu - léta jsem působil jako organizátor, tvůrce úloh a hodnotitel biologické olympiády a v SOČ jsem angažovaný tak, že sedávám v hodnotitelských komisích.
Předem musím napsat, že úspěch mají výzkumná témata řešící nějaký aktuální a zajímavý problém, tj. v současnosti by to mohly být nějaké invazní druhy živočichů třeba ve spojení s tím, co proti nim dělat, nebo naopak řešení něčeho chráněného. Navíc ten výzkum nesmí být drahý, a pokud ano, tak jedině když si domluvíš spolupráci s nějakým pracovištěm, kde na to mají. Podmínkou úspěchu je to, že budeš dělat SOČ ve spolupráci s nějakou vysokou školou nebo výzkumným ústavem, na takových místech vědí co a jak, s vědeckým výzkumem mají zkušenosti, a dokážou to dotáhnout do zdárného konce. Problém je zahlcenost pracovníků vysokých škol, mají tolik práce že nestíhají (vím o čem mluvím).
Teraristická témata jsou dost ošemetná a raději bych se do nich nepouštěl. Za prvé, málokdo na nich dělá výzkum, a za druhé si musíš uvědomit, že teraristika je hobby činnost a s vědeckým výzkumem nemá nic společného. Je to asi stejné, jako bys srovnával houbaře, který chodí do lesa s košíkem na hříbky s mykologem, který studuje třeba molekulární fylogenezi některých skupin hub.
Zkontaktuj nějakého zoologa z univerzity, kterou máš poblíž, a zkus se na něčem domluvit. Vyber si téma, které Ti navrhne, pokud Ti přijde zajímavé, nepřesvědčuj ho o tom, že chceš dělat jen to, co sis vymyslel. Obvykle totiž taková témata mají nějaké trhliny, jako např. to, co tu navrhuješ, to prostě moc dělat nejde a není to ani nic převratného. Musíš si ale uvědomit, že je to spousta práce, kterou musíš brát vážně, všechny hospody, koníčky, brigády, rande apod. musí jít stranou. Jinak nemáš šanci mít se SOČkou úspěch.
Tak hodně zdaru :-)

ja bych z toho takovou vedu nedelala. SOCku mam za sebou v oblesti chemie a dostala jsem se i do krajskeho kola a kdyz jsem videla s cim tam chodili adepti jinych strednich skol tak jsem si rikala ze jsem byla blba ze jsem se s tim tak delala. Ja osobne jsem chodila na vysku a delala vyzkum nove latky kterou jsem pak popsala ale vim ze SOCku obhajila i slecna ktera zkoumala nejakou latku ve sladkostech a jediny co proto udelala bylo, ze sla do obchodu a z cca 200 druhu cukrovinek opsala slozeni kde vyzdvihla tu latku kterou potrebovala. takze zatimco ja mela praci na min 3/4 roku s merenim na strojich atd tak ona ji mela splachnutou i s redakcni upravou za mesic. SOCka nemusi byt prevratna staci zajimava navic je to brany misto prakticke maturity (alespon u nas bylo). Ale jako praxe je to dobry a taky se naucis neco novyho. urcite toho nelituju a SOCku jsem nekolikrat pouzila i pri vyberovem rizeni a v zivotopisu.

krome velmi uzitecnych rad, ktera tu napsal boguschak, bych se pripojila jeste s nekolika. Zdaleka bych se vyhnula napr. dotaznikovym tematum, kde resitel zkouma, kolik lidi chova jaka tera zvirata. Naopak - velmi pekna temata s praktickym vyuzitim se v ramci teraristiky daji najit treba v oboru parazitologie. Je ale pravda, ze jsem mozna diky svoji profesi lehce neobjektivni :-).

Velmi Vám děkuji za reakce. Jak píšete, zkusím se spojit s nějakým zoologem, který by mi pomohl se zvolením tématu. Spíš než teraristiku jsem měl na mysli herpetologii, protože vím, že teraristika jako taková je pouze zájmová činnost. Jde mi hlavně o to, že bych se mohl dozvědět něco nového, zajímavého a navíc mi to může pomoci u přijímaček na VŠ.
Ještě jednou díky, netušil jsem, že se zde objeví přímo někdo z komise :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru