Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Substrát do terária ke gekončíkům

Zdravím,

chtěla bych se tu zeptat zkušenějších chovatelů gekončíků jaká zrnitost písku/akvarijního štěrku se jim nejvíce osvědčila do terária ke gekončíkům. Zamýšlím pořídit alespoň 5 mm a větší kvůli nebezpečí náhodného pozření. Mám to zhruba na 3/4 plochy terária zbytek je vlhký kout s rašelinou. Napadla mě ještě kůra/štěpky, ale nevím zda by to bylo vhodné.

Předmět Autor Datum
Používám mix rašeliny s pískem do pískovišť.
cejna 29.01.2014 19:46
cejna
Při pozření spíše vadí právě velké kusy takové mezi 5-10mm oni když loví, tak nedbají co jim do tlam…
Karlík 29.01.2014 20:13
Karlík
Já právě myslela, že když budou mít hrubší štěrk, že to dokáže lépe jazykem odstranit z tlamy. Každo…
Luckaboa 30.01.2014 09:36
Luckaboa
Už tři roky používám kočkolit na jílové bázi a je to super.
Kája z Brna 30.01.2014 09:50
Kája z Brna
Taktiež môžem odporučiť podstielku pre mačky,na bázi ílu-bentonitu ;-)
marduk 30.01.2014 15:39
marduk
Takže nejlepší je kočkolit? Jsem z toho už trochu zmatená..:-)
Luckaboa 30.01.2014 16:40
Luckaboa
Mám je na kočkolitu, v kladišti mají rašelinu. Řešila jsem to před třemi roky také a došla jsem k ná…
Kája z Brna 30.01.2014 16:44
Kája z Brna
A používáte nějakou konkrétní značku/výrobce nebo je to jedno?
Luckaboa 30.01.2014 17:06
Luckaboa
Žádnou konkrétní značku,ale přečíst si složení, pokud je to jíl, tak to beru.
Kája z Brna 31.01.2014 10:42
Kája z Brna
Nemáte prosím fotku, jak to vypadá v tom terárku? Děkuji.
Naomi 31.01.2014 10:57
Naomi
Vypadá to asi takhle:
Luckaboa 31.01.2014 12:20
Luckaboa
Děkuji, ten písek je přece jen estetičtější, alespoň co mně se zdá. No nevím, ještě pořád nejsem moc… poslední
Naomi 31.01.2014 12:26
Naomi
Ja som choval asi 5 rokov maculariusy na štrku zrnitosti cca 3 - 8 mm a nikdy som nemal problém s up…
perenquen 30.01.2014 12:21
perenquen
Taky se přidávám. Člověk by z toho zblbnul. Dneska chci gekončíky přestěhovat do většího terária a p…
Naomi 31.01.2014 09:41
Naomi

Při pozření spíše vadí právě velké kusy takové mezi 5-10mm oni když loví, tak nedbají co jim do tlamy vlítne, navíc v hrubém akvarijním štěrku se jim bude blbě hrabat a celkově je to pro ně nepřirozené. Také jsou názory, že vesměs minerální substráty projdou, ale nebezpečné jsou lehké substráty jako kousky lignocelu. Nejde o to zamezit jim v pozření velkými balvany, ale zvolit substár, který projde traktem bez následků, gekončíci substrát občas žerou pro doplnění minerálů naschvál na to slouží mletý vápenec nebo skořápky v mističce, ale nenasytní gekončíci začnou žrát substrát na jakémkoliv místě. A lepší než vlhký kout máte lepší z krabičky se vchodem udělat vlhkou "noru", která tak bude úplně oddělená od suchého substrátu a lehce vlhčitelná nebo vyměnitelná, navíc v noře zajistí i vyšší vlhkost vzduchu důležitou při svlíkání.

Pokud máte strach z ucpání tak kočkolit se 100% po požití rozmělní a vyjde z gekončíka jako bahýnko, ale podle mě není mo estetický. Používám klasický stavební písek (jako je na každým pískovišti) nebo jemný tzv. pouštní písek ze zverimexu a nikdy se mi žádný gekončík neucpal, při kladení vajíček stejně všude rozhážou lignocel a tak v půlce sezóny už je to směs písku a lignocelu 1:1.

Pokud si pořídíte vitální zvíře, nemusíte se o něj strachovat, čím degenerovanější, tím náchylnější. Třeba některé enigmy chovají jen na ubrouscích jinak se jim pořád dokola ucpávají ať jim dají jakýkoliv substrát a stejně je množí dál a dál

Já právě myslela, že když budou mít hrubší štěrk, že to dokáže lépe jazykem odstranit z tlamy. Každopádně jestli je lepší jemnější tak koupím raději ten.
S tím vlhkým koutem, mají tam aktuálně jeskyňku vysypanou rašelinou takže se mi to do ostatního substrátu také nemíchá a je to kryté vlhkost se tam drží. Tak si myslím, že to bych měnit nemusela.
Mláďata jsou zatím v karanténě tak jim chci připravit co nejlepší podmínky.

Mám je na kočkolitu, v kladišti mají rašelinu. Řešila jsem to před třemi roky také a došla jsem k názoru, že v podstatě "jíl" je nejlepší. Z jakýchkoli zrnek se mohou ucpat, ale jíl vyloučí. Ve střevech se rozpouští. Je to poznat i na boku, půl hnědý(cvrčci), půl šedý(kočkolit). Já na kočkolit nedám dopustit.

Ja som choval asi 5 rokov maculariusy na štrku zrnitosti cca 3 - 8 mm a nikdy som nemal problém s upchatím. Zároveň ale musím spomenúť, že väčšinou som kŕmil zvieratá z pinzety, čiže náhodné prehltnutie substrátu v "zápale lovu" väčšinou nehrozilo.

Pri príbuznom druhu Coleonyx variegatus som mal nepríjemnú skúsenosť so suchým rašeliníkom (predáva sa v lisovanej forme podobne ako lignocel), ktorý som pôvodne dával do vlhkých úkrytov. 2x sa stalo, že ho zvieratá zožrali, jeden z tých prípadov skončil smrťou zvieraťa (zápcha), v druhom prípade sa jedincovi podarilo vlákno vydáviť. Je možné, že rašeliník zožrali omylom pri zvliekaní v úkryte (?).
Odvtedy som u väčšiny gekónov rašeliník zrušil.

Taky se přidávám. Člověk by z toho zblbnul. Dneska chci gekončíky přestěhovat do většího terária a pořád dumám nad substrátem. Ve FAQ tady na TP se dočtu od chovatele písek zrna minimálně 5 mm, aby nedošlo k pozření. Tady zase jemný, aby ho vyloučil. Takže absolutně nevím, co tedy pořídit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru