Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční - Enigma

Zdravím :)

dnes jsem narazil při své toulce po Brně na krásně zbarveného Gekončíka. Něco mezi bílou a nafialovělou. Měl označení Enigma. V práci jsem si o tomto syndromu, jak se o něm internet vyjadřuje, něco přečetl a docela mě to zaujalo. Chci se zeptat vás, co tyto gekončíky chováte a máte s nimi zkušenost. Jak je vnímáte oproti běžným gekončíkům ? Píše se o nich jako "dominantní".. Mám si pod tím představit něco jako že je více útočný vůči ostatním, nebo jak je to myšleno ? Kromě toho, že často se neumí ani trefit do hmyzu na pinzetě a trpí často křečmi a podobně, jsou v něčem jiní ? A když už bych si takového gekončíka pořídil, je dobré je křížit s drahými barevnými formami ? A ještě na jednu otázku jsem jaksi odpověď nenašel.. Je to spíše na škodu, nebo je to nějaká... specialita chovu ?

Díky za odpověď ;)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky za reakce. Takže svým způsobem je to vlastně taková přešlechtěná barevná forma, která už na úk… nový
Tuonelan 30.01.2014 12:33
Tuonelan
Jsou lidi, který tyhle formy dál množej a ještě pak na svých stránkách upozorňujou, že můžou mít pro… nový
Réza 30.01.2014 13:45
Réza
Enigmy v krížení s inými far.formami gekončíkov vytvárajú krásne farebné kombinácie,ale žiaľ neurolo… poslední
marduk 30.01.2014 15:32
marduk

Díky za reakce.

Takže svým způsobem je to vlastně taková přešlechtěná barevná forma, která už na úkor zdraví vyzdvihuje barevný vzhled. Díky za vysvětlení dominance v genetice, už tomu systému začínám trochu rozumět :) Pokud to tedy dobře chápu, od Enigmy spíše ruce dál a do kvalitního chovu nevhodné.

Jsou lidi, který tyhle formy dál množej a ještě pak na svých stránkách upozorňujou, že můžou mít problémy, asi aby si pak lidi nemohli stěžovat. Asi to chce použít zdravej rozum. Já osobně bych si tyhle přešlechtěný formy nekoupila, protože mi to přijde, jako ku.vení těch zvířat a barevným formám obecně se raději vyhýbám už z principu (možná je to nějaký předsudek:-)). Jsou určitě vyšlechěné formy, u kterých se žádné vrozené vady neprojevují a kterých bych se nebála. Tahle enigma už je asi prostě jen "chovatelský" extrém, jaká prasárna se dá s živým tvorem udělat, ale to už je prostě asi každýho věc, čemu dá přednost.

Enigmy v krížení s inými far.formami gekončíkov vytvárajú krásne farebné kombinácie,ale žiaľ neurologické problémy sa niekedy prejavujú až po čase prípadne po zaradení do chovu-podľa niektorých chovateľov,čo s nimi pracujú,to vychádza,že zhruba kazdá 3-4 tá enigma sa začne časom točiť do kruhu,zakláňať hlavu,netriafa sa do potravy atď.To je aj dôvod,prečo ich v chove nemám a ani nechcem...Ešteže tento gén je iba co-dominantný-zhruba 1/2 mláďat bude enigma.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru