Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční - Enigma

Zdravím :)

dnes jsem narazil při své toulce po Brně na krásně zbarveného Gekončíka. Něco mezi bílou a nafialovělou. Měl označení Enigma. V práci jsem si o tomto syndromu, jak se o něm internet vyjadřuje, něco přečetl a docela mě to zaujalo. Chci se zeptat vás, co tyto gekončíky chováte a máte s nimi zkušenost. Jak je vnímáte oproti běžným gekončíkům ? Píše se o nich jako "dominantní".. Mám si pod tím představit něco jako že je více útočný vůči ostatním, nebo jak je to myšleno ? Kromě toho, že často se neumí ani trefit do hmyzu na pinzetě a trpí často křečmi a podobně, jsou v něčem jiní ? A když už bych si takového gekončíka pořídil, je dobré je křížit s drahými barevnými formami ? A ještě na jednu otázku jsem jaksi odpověď nenašel.. Je to spíše na škodu, nebo je to nějaká... specialita chovu ?

Díky za odpověď ;)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky za reakce. Takže svým způsobem je to vlastně taková přešlechtěná barevná forma, která už na úk…
Tuonelan 30.01.2014 12:33
Tuonelan
Enigmy v krížení s inými far.formami gekončíkov vytvárajú krásne farebné kombinácie,ale žiaľ neurolo… poslední
marduk 30.01.2014 15:32
marduk

Díky za reakce.

Takže svým způsobem je to vlastně taková přešlechtěná barevná forma, která už na úkor zdraví vyzdvihuje barevný vzhled. Díky za vysvětlení dominance v genetice, už tomu systému začínám trochu rozumět :) Pokud to tedy dobře chápu, od Enigmy spíše ruce dál a do kvalitního chovu nevhodné.

Enigmy v krížení s inými far.formami gekončíkov vytvárajú krásne farebné kombinácie,ale žiaľ neurologické problémy sa niekedy prejavujú až po čase prípadne po zaradení do chovu-podľa niektorých chovateľov,čo s nimi pracujú,to vychádza,že zhruba kazdá 3-4 tá enigma sa začne časom točiť do kruhu,zakláňať hlavu,netriafa sa do potravy atď.To je aj dôvod,prečo ich v chove nemám a ani nechcem...Ešteže tento gén je iba co-dominantný-zhruba 1/2 mláďat bude enigma.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru