Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční - Enigma

Zdravím :)

dnes jsem narazil při své toulce po Brně na krásně zbarveného Gekončíka. Něco mezi bílou a nafialovělou. Měl označení Enigma. V práci jsem si o tomto syndromu, jak se o něm internet vyjadřuje, něco přečetl a docela mě to zaujalo. Chci se zeptat vás, co tyto gekončíky chováte a máte s nimi zkušenost. Jak je vnímáte oproti běžným gekončíkům ? Píše se o nich jako "dominantní".. Mám si pod tím představit něco jako že je více útočný vůči ostatním, nebo jak je to myšleno ? Kromě toho, že často se neumí ani trefit do hmyzu na pinzetě a trpí často křečmi a podobně, jsou v něčem jiní ? A když už bych si takového gekončíka pořídil, je dobré je křížit s drahými barevnými formami ? A ještě na jednu otázku jsem jaksi odpověď nenašel.. Je to spíše na škodu, nebo je to nějaká... specialita chovu ?

Díky za odpověď ;)

Předmět Autor Datum
Enigma není žádný syndrom, ale barevná forma. Bohužel k té formě se došlo šlechtěním a z toho konkré…
Réza 29.01.2014 21:40
Réza
Tak ono - nic se nema prehanet, a enigma je typicky ukazka kam by se fakt uz jit nemelo. Je spousta…
lucifer 29.01.2014 22:57
lucifer
Píše se o nich jako "dominantní".. Mám si pod tím představit něco jako že je více útočný vůči ostat…
Jan Lauermann 29.01.2014 23:10
Jan Lauermann
Já jsem si nedávno psal s jedným chlápkem, co je chová a přirovnával je k mutaci spider u python reg…
josefek1 29.01.2014 21:43
josefek1
Díky za reakce. Takže svým způsobem je to vlastně taková přešlechtěná barevná forma, která už na úk…
Tuonelan 30.01.2014 12:33
Tuonelan
Jsou lidi, který tyhle formy dál množej a ještě pak na svých stránkách upozorňujou, že můžou mít pro…
Réza 30.01.2014 13:45
Réza
Enigmy v krížení s inými far.formami gekončíkov vytvárajú krásne farebné kombinácie,ale žiaľ neurolo… poslední
marduk 30.01.2014 15:32
marduk

Enigma není žádný syndrom, ale barevná forma. Bohužel k té formě se došlo šlechtěním a z toho konkrétně u téhle formy vyplývají časté zdravotní problémy - s tím jste si asi spletl nějaký ten syndrom. Mívají často vrozené neurologické problémy. Měla jsem jednoho enigma gekončíka doma, u kterého se v dospělosti projevily časté křeče (přirovnala bych to k epileptickému záchvatu u lidí), neschopnost orientovat se v prostoru...byl to takový moták. Byl vyřazený z chovu právě kvůli téhle vadě. Myslela jsem si, že s tím bude moct žít, ze začátku se pohyboval, jako po šesti pivech, ale nakonec se to zhoršovalo, nebyl schopen se sám nažrat a byl zkrmen. Takže jestli můžu říct k mutantním gekončíků svůj názor, je to sice strašná nádhera, jaký mají super barvičky, ale jsou to často zdegenerovaný kryplíci. Já osobně koukám na přešlechtěné "barvičky" u všech možných druhů zvířat trochu skrz prsty...podle mě je to prasárna a našla jsem si tak cestu spíš k přírodním barevným formám. Ty sice nejsou tak úžasný, lidem se to tak nelíbí, ale zdravotní stav toho zvířete může být na dost jiné úrovni.

Tak ono - nic se nema prehanet, a enigma je typicky ukazka kam by se fakt uz jit nemelo. Je spousta hezkych mutaci ktere jsou naprosto v pohode. Ale mame i holku - praveho "afgance", v minulosti si treba pro mladata od ni prijeli az z Prahy, prave kvuli tomu :-) (jsou pomaly tezce minoritni, v zaplave vsech tech albinu, hypo, mack snow atd.)

Píše se o nich jako "dominantní".. Mám si pod tím představit něco jako že je více útočný vůči ostatním, nebo jak je to myšleno ?

Já bych možná ještě doplnil, že ona "dominance" v tomto případě - resp. co se všeobecně genetiky týče - neurčuje povahu zvířete, ale jedná se o určitý druh dědičnosti. Jednoduše řečeno to znamená, že např. při křížení dominantní mutace s přírodně zbarveným jedincem (enigma x wildtyp) bude jedna vrhnu přírodně zbarvená (wildtyp) a druhá polovina v dané mutaci (enigma).

Díky za reakce.

Takže svým způsobem je to vlastně taková přešlechtěná barevná forma, která už na úkor zdraví vyzdvihuje barevný vzhled. Díky za vysvětlení dominance v genetice, už tomu systému začínám trochu rozumět :) Pokud to tedy dobře chápu, od Enigmy spíše ruce dál a do kvalitního chovu nevhodné.

Jsou lidi, který tyhle formy dál množej a ještě pak na svých stránkách upozorňujou, že můžou mít problémy, asi aby si pak lidi nemohli stěžovat. Asi to chce použít zdravej rozum. Já osobně bych si tyhle přešlechtěný formy nekoupila, protože mi to přijde, jako ku.vení těch zvířat a barevným formám obecně se raději vyhýbám už z principu (možná je to nějaký předsudek:-)). Jsou určitě vyšlechěné formy, u kterých se žádné vrozené vady neprojevují a kterých bych se nebála. Tahle enigma už je asi prostě jen "chovatelský" extrém, jaká prasárna se dá s živým tvorem udělat, ale to už je prostě asi každýho věc, čemu dá přednost.

Enigmy v krížení s inými far.formami gekončíkov vytvárajú krásne farebné kombinácie,ale žiaľ neurologické problémy sa niekedy prejavujú až po čase prípadne po zaradení do chovu-podľa niektorých chovateľov,čo s nimi pracujú,to vychádza,že zhruba kazdá 3-4 tá enigma sa začne časom točiť do kruhu,zakláňať hlavu,netriafa sa do potravy atď.To je aj dôvod,prečo ich v chove nemám a ani nechcem...Ešteže tento gén je iba co-dominantný-zhruba 1/2 mláďat bude enigma.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru