Předmět Autor Datum
pocházím z jižní Moravy a bydlím v Krkonoších :)) (pokus o vtip) Na kolik °C teď mají noční pokles… nový
lupus 29.03.2014 19:56
lupus
Přesně tak, u zimovaných želv není problém venkovní chov i ted. Ale pokud želva z 20-30 stupnů půjde… nový
breptal 29.03.2014 23:15
breptal
Tak děkuji za odpověď teplotní výkyvy tu samozřejmě jsou, ale jsme na nejjižnějším cípu, noční jsou… nový
Frito 30.03.2014 12:21
Frito
Jn, nejlepší je pro ně vždycky venkovní chov, domácí je vždycky o několik řádů horší... Všechno to j… nový
breptal 30.03.2014 13:14
breptal
Venkovní prostory mám zajištěno pletivem, sice nic moc silným, ale je tam. Díval jsem se i na strán… nový
Frito 30.03.2014 13:53
Frito
Veleňská je supr paní, která je jedna z nejlepších chovatelek plazů na světě, ale to by byla samosta… nový
breptal 30.03.2014 20:34
breptal
Také už mám želvy venku i navzdory tomu, že zima byla krátká,spánek ne tak kvalitní a několik měsíců… nový
hathor 30.03.2014 20:38
hathor
nezapomeňte, že se bavíme o miminkách chovaných celou zimu v teple :-) pokud zadavatel je nenocuje n… nový
lupus 30.03.2014 23:16
lupus
Ahaa já to z dotazu nepochopila, já co mám zvířata doma, tak noční poklesy se stejně snažím držet -… poslední
hathor 31.03.2014 10:11
hathor

Přesně tak, u zimovaných želv není problém venkovní chov i ted. Ale pokud želva z 20-30 stupnů půjde do aprílovýho počasí (deště, přízemní mrazíky, střídání teplot nahoru dolů), bude každá druhá čuchat ke kytkách zespoda. V nějakým skleníku s menšími "rychlými" výkyvy bych si to dokázal reálněji představit, tam klesne přece jenom teplota pomaleji a na 50C se tam ted nedostaneš a denní výběh mimo skleník.

Ale tohle ber jen jako základní úvahu, ve skutečnosti to je o empatii. U těch želv co píšeš, pokud jsou "domestikované", není problém je nechat venku přes den a navečer přenést v bedně domů do schovávačky, ale opět nějak rozumně, takhle je taky můžeš vklidu zbytečně odvařit.

Tak děkuji za odpověď teplotní výkyvy tu samozřejmě jsou, ale jsme na nejjižnějším cípu, noční jsou teda stále kolem 6°C a denní i kolem těch 20°C už nejsou výjimkou s tím že na sluníčku je právě 32°C což už je fajn a je škoda toho přece nevyužít. Díval jsem se že třeba pan Junek na webu uvádí jak mu běhají po venku, ale právě jsou to zimované dospělé želvy. Ty moje jsou ještě maličké a nezimované. A nechtěl jsem je nějak stresovat letněním, ale asi to tak udělám. Ráno je budu vyhazovat na sluníčko a večer je vracet do terárka do vlhka.

Po celou zimu tedy měly možnost lézt pod UVB, ale rád bych jim už dopřál přírody. Celou zimu jsou takové zdechlé ... málo papkají, někdy ani pořádně nevylezou, ale mají dostatek vlhka i možnost se vyhřát tak jsem je nechával. Krunýř je pěkný tvrdý. Teď konečně přechází na pampelišku a jetel tak začínají po dietě z čínského zelí a sem tam nějakých listů dostávat to potřebné. V zimě jsem jim jídelníček moc nezpestřoval, ale už přidávám i jablka, banán apod. (tedy v hodně omezené míře i množství). Nadrcené skořápky měli během zimy pořád, ale žrali je jenom ze začátku. Taky mají v teráriu nasazeny vánoční kaktusy a netřesky, které občas trošku okoušou, ale žádná hitparáda to není.

Jn, nejlepší je pro ně vždycky venkovní chov, domácí je vždycky o několik řádů horší... Všechno to je o empatii vždycky, u malých želv bych ještě jenom připomněl možnost jejich sežrání vránama, kočkama, kunama, psama a další havětí :-)

V budoucnu bych doporučil celoroční venkovní chov, Junek má nejlíp zpracovaný stránky na suchozemky tak čerpat od něj :-)

Venkovní prostory mám zajištěno pletivem, sice nic moc silným, ale je tam.

Díval jsem se i na stránky Khora ty jsou taky dobré. Jinak jsem si pořídil knížku od Zycha a ještě jsem se koukal na Želvu zelenavou od paní Velenské, kterou jsem teda (jestli je to ona) viděl na youtube. Je to ta co dělá s želvama obrovskýma a sloníma ne? Tak i její knížka byla lidmi považována za dobrou.

Veleňská je supr paní, která je jedna z nejlepších chovatelek plazů na světě, ale to by byla samostatná kapitola. Pár přednášek jsem od ní slyšel, přednášky bych hodnotil dvojkou - znalostí má hodně, ale umí předat "málo". Málo od Veleňské je ale víc než 99,9% lidí vůbec ví :-D

Zycha jsem nečetl a Khor přesně jak píšeš...

Také už mám želvy venku i navzdory tomu, že zima byla krátká,spánek ne tak kvalitní a několik měsíců byly v bytě....je dobré - pokud nemáte ve výbězích domky s termostaty ( což asi ne) tak se snažit udělat alespoň co nejlépe izolované domky - seno či sláma, uzavíratelný vchod na noc - já to tedy řeším "závěsem" mohou ven i dovnitř kdykoli, ale netáhne jim tam...hlavně pokud se rozhodnete dát želvy ven a za týden se zhorší počasí, už je tam nechce! nejhorší je pro ně stěhování....( teď nemyslím takové to přes den ven a na noc domů) ale pokud mají být venku tak ať jsou venku. Pokud v noci u vás už neklesají teploty pod bod mrazu a budou mít kvalitní zázemí ( domky) myslím, že od dubna již venku být mohou...

nezapomeňte, že se bavíme o miminkách chovaných celou zimu v teple :-)
pokud zadavatel je nenocuje např. v nevytápěné chodbě s otevřeným oknem, tak prostě teď by noční teploty lehce nad nulou NEDALI (ani pod 1/2m slámy)
takže rady typu já mám želvy (dospělé, zimované) už venku - jsou mu k ničemu
jinak jak psal breptal - venčení v zajištěném výběhu s možností stínu i záhrabu bych také doporučil :-)

Ahaa já to z dotazu nepochopila, já co mám zvířata doma, tak noční poklesy se stejně snažím držet - otevřené alespoň ventilačky....zvlášť, když dopředu plánuji, že zvířata půjdou ven, potom se tedy i já přikláním k názoru breptala.
P.S. - nejsou všechny dospělé :-)( ty naše)
musí se zkrátka přihlédnout vždycky k tomu, jaké podmínky a přístup má to konkrétní individuální zvíře. Tak to je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru