Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elephe dione

Můžu se zeptat jestli je nějaký větší viditelný rozdíl mezi Elephe Dione a Elaphe Bimaculata mě se zdají rozdíly pouze ve zbarvení? je možnost je chovat v jednom teráriu? nebo dokonce rozmnožovat? moch bych chtěl nějakou zajímavější formu E. bimaculata :) děkuji

Předmět Autor Datum
Nedávno jsem to zrovna řešil, po upozornění renomovaných zahraničních chovatelů na FB, že moje bimac…
cejna 24.04.2014 19:21
cejna
Děkuju moc :) takže rozmnožování asi nepůjde co? :) zase tohle by mě asi naštvalo že si koupím hada…
Guidamshon 24.04.2014 19:25
Guidamshon
http://img16.rajce.idnes.cz/d1603/9/9483/9483503_d b9e5fa4888d94c4695eb0a4d415e3ab/images/IMG_4113.j…
Guidamshon 24.04.2014 19:31
Guidamshon
Řekl bych, že nejspíš ano. Podle kresby. Zkuste přepočítat ty retní štítky (na spodní čelisti).
cejna 24.04.2014 19:37
cejna
Těžko říct, jestli se kříží. To jsem se nikde nedočetl. No, s tou záměnou je u našich (českých) bima…
cejna 24.04.2014 19:34
cejna
No já právě tuhle koupil z CZ odchovu v Sobotce...také v domnění že je to E bimaculata a jelikož to…
Guidamshon 24.04.2014 19:49
Guidamshon
tak já mám těch hadů Elaphe bimaculata koupených v ČR více a jsou mezi nimi takové rozdíly , že u mě…
úža 22.09.2014 00:45
úža
Takhle podle fotek bych řekl, že na prvních dvou fotkách by mohly bejt bimaculaty a na dvou druhejch…
cejna 22.09.2014 07:40
cejna
Ono tady bude otázkou, zda to křížení neprobíhalo už xx let nevědomě v našich teráriích...potom může…
Reptimania 22.09.2014 09:18
Reptimania
Jo, je v tom slušnej chaos... poslední
cejna 22.09.2014 09:36
cejna

Nedávno jsem to zrovna řešil, po upozornění renomovaných zahraničních chovatelů na FB, že moje bimaculaty nejsou bimaculaty, ale dionky :-).
Rozdíl je v počtu retních štítků, kresbě na hlavě, délce inkubace a taky nějakejch chromozomech...
Retní štítky:
bimaculata 8-9
dione 10-12
Kresba na hlavě připomíná u dionky písmeno W a u bimaculaty písmeno V.
Pak je ještě rozdíl v délce inkubace. U E.dione bývá inkubační doba kratší.
Jestli se kříží nevím.

Těžko říct, jestli se kříží. To jsem se nikde nedočetl.
No, s tou záměnou je u našich (českých) bimaculat trochu problém. Já svoje koupil jako bimaculaty z CZ odchovu a několik let jsem mláďata od nich pouštěl v dobrý víře do světa taky jako bimaculaty...
Pravdou je, že když se porovnají s "tutovýma" bimaculatama, tak ta zvířata jsou prostě jiná.

No já právě tuhle koupil z CZ odchovu v Sobotce...také v domnění že je to E bimaculata a jelikož to byla náhoda a je to můj první had tak po roce zjišťuji že je to nejspíš jiný druh -.- :) Bohužel je to problém ... je možné že má na jedné straně 9 a na druhé 10? nebo špatně počítám :D

tak já mám těch hadů Elaphe bimaculata koupených v ČR více a jsou mezi nimi takové rozdíly , že u mě vyvolávají pochybnosti , zda se u všech jedná o stejný druh . Je to skupina pěti zvířat (1,4) od tří různých rodičovských párů a dvou chovatelů .
Samec NZ 8/2011 + jedna samice NZ 7/2012 sourozenci , samice NZ 11/2011 , dvě samice NZ 7/2012 sourozenci .
První dvě fota jsou sourozenci 1,1 , druhá dvě fota jsou také sourozenci 0,2 , foto poslední samice nemám po ruce , ale je vlastnostmi a robustností blízká dvěma sestrám .
Znatelný rozdíl je v rychlosti růstu těchto dvou skupin , odvíjející se od dravosti a chuti k jídlu , přestože jsou chováni za stejných podmínek.
Bratr a sestra rostou pomaleji, upřednostňují velmi malou kořist , sameček maximálně osrstěná myší holata , samička skákavky . Sameček je menší než samička , ale oba jsou výrazně kratší a drobnější než zbylé tři samice ( sameček cca 50 cm , samička cca 65 cm ) Žijí skrytě , jsou plaší , při vyrušení se ihned ukryjí, sameček měl v prvním roce tendenci ke kousání . Mají kromě zcela jiného zbarvení a kresby štíhlejší a protáhlejší hlavu , užší tělo.Jsou olivově hnědězelení se skvrnami přecházejícími v zadní části těla do pruhů , celkově připomínají barvu khaki , mají krémově zbarvené břicho .
Skupina tří samic si je podobná zbarvením , ve kterém převládá žlutá barva , dvě sestry jsou jen na krku se skvrnami , pak se kresba rozpadá do hustě nahloučených teček , poslední samice je s výraznými hnědočervenými pruhy po celé délce těla , břicho mají všechny žluté .Rostou a přibývají na mohutnosti rychleji ( mají délku cca 85 cm ) , protože jsou více při chuti k jídlu , jsou dravější , nebojí se kořisti do velikosti dospělé myši , často jsou vidět , šplhají i po větvi nebo se na ní namotané vyhřívají. Mají tlustější tělo , zakulacenou a kratší hlavu .Při vyrušení silně kmitají ocasem , ale nemění polohu .
Informace o rozdílech mezi E.bimaculata a E.dione vyhledávám a někde je uváděno , že hybridní formy ve volné přírodě existují , takže je asi možné předpokládat , že kříženci budou i v zájmovém chovu , kde není přísně sledován původ .
Zatím jsem se rozdílů v retních štítcích nedopočítala , zbývá jen délka inkubace , pokud se mi podaří je rozmnožit . Samečka jsem po odzimování od března nechala společně s nejstarší a největší nepříbuznou samicí , ale nic . V srpnu jsem k nim do terária přidala jeho sestru a k zájmu o páření mezi nimi došlo, spojené jsem je objevila minulý týden .
Nyní plánuji pořídit adultního samce Elaphe dione a pokusit se příští rok o společný chov s jednou ze žlutých sester , o kterých jsem přesvědčená , že mají k dionkám blíže než k bimaculátám :-)

Ono tady bude otázkou, zda to křížení neprobíhalo už xx let nevědomě v našich teráriích...potom může být obecně říct, co to je, velmi problematické...zvlášť podle zbarvení. Navíc ten rozsah retních štítků se taky dost liší, viděl jsem už asi 3 varianty (včetně té od cejny) a někdy se ten rozsah i překrývá...inkubace by mohla být průkaznější...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru