Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak velké terárko pro dvě želvy uhlířské???

Dobrý den.
Rozhodla jsem se pro kup dvou želviček uhlířských a tak zjišťuji info o chovu. Jen jsem nikde nenačetla jak velké by mělo být terárko??? Zatím bych je umístila do terárka po želvičce (stepní) co nám nepřežila zimování,ale předpokládám, že dlouho jim ta velikost stačit nebude. Proto prosím o radu, po jak velkém terárku mám koukat aby tam dvoum uhlířkám nic nechybělo???
Předem děkuji o radu.

Předmět Autor Datum
Vhodnější než jakéko-li terárko je želví stůl a jelikož dospělé mají kol 40 cm i víc, viděl bych to…
lupus 17.05.2014 22:18
lupus
Aha , děkuju :-) V dospělosti by tedy mohly bydlet v zimní zahradě (počítám, že do budoucna bude vyt…
Uju 18.05.2014 08:42
Uju
Pokud tam teplota nepůjde pod 16 - 18°C tak jo :-) Výhřevné místo cca 35 - 40 °C, pořádnou vrstvu řá…
lupus 18.05.2014 19:57
lupus
Já jen dodám,že 18 metrů zimní zahrady ve mě trochu vzbuzuje závist...Asi sen všech teraristů....
strastav 18.05.2014 20:44
strastav
také závidím prostor :-) jinak z vlastní zkušenosti vím, že uhlířkám více prospívá něco mezi stolem…
hathor 30.05.2014 10:49
hathor
ono je hlavně potřeba brát v potaz to, že karbonárky jsou skoro "pralesňačky" - jejich biotop je Cha…
Aurifer 30.05.2014 15:54
Aurifer
Tak tak Auri to napsala přesně, já se trošku bála, protože když to začnu někde povídat ( hooodně vlh…
hathor 30.05.2014 21:25
hathor
tak se na mně lidi vrhnou, že to či ono není potřeba Njn, tak ona je to dost "tvrdá" a celkem přizp…
Aurifer 31.05.2014 01:36
Aurifer
Ahoj. Když jsme u toho nucení, měla bych dotaz. Mám třetí týden mládě (190 g) uhlířky a problém (já,…
carmilla 01.06.2014 16:53
carmilla
spíš jí to namíchej do toho, co žere a prostě ji na to postupně nauč.
Aurifer 02.06.2014 19:07
Aurifer
To jsem zkoušela, ale s přehledem vybírá jen to co jí chutí a zbytek prostě nechá. Nejde mi do hlavy…
carmilla 03.06.2014 11:47
carmilla
máš ji třetí týden, tak je jasné, že to chce trochu času..a toho želvy mají obecně dost.
Aurifer 03.06.2014 14:28
Aurifer
No, já teď na netu četla, že hlavně mláďata upřednostňují "flaxu" že až v dospělosti koukají víc po… poslední
Uju 15.06.2014 13:44
Uju

Aha , děkuju :-)
V dospělosti by tedy mohly bydlet v zimní zahradě (počítám, že do budoucna bude vytápěná) 6X3m a mohly by mít udělaný koutek se žárovkou a nějakým tím podkladem-to by taky tedy mohlo jít??? To by pro mne bylo nejjednodušší :-)

také závidím prostor :-) jinak z vlastní zkušenosti vím, že uhlířkám více prospívá něco mezi stolem a terárkem, když jsem je měla v želvím stole, i přes svícení atd...neprospívaly tak úplně dobře, nemohu napsat, že by se jim nedařilo, ale nebylo to ono, malé přírůstky váhové, snížená aktivita....tak jsem znovu vlezla do všech možných článků a chovatelských zkušeností a nakonec je mám v teráriu, kdy dvířka jsou nahoře ( nikoli ze strany) a dle potřeby jsou jedny vyndané - léto a teplo. vyplatilo se mi opravdu hodně zvýšit vlhkost a dost jí hlídat, zdá se, že od doby, kdy se uhlířky začínají rozrůstat mezi populací "člověk", mnozí ne úplně znalí chovatelé toto podceňují ( též jsem dala na rady prodávajícího a nebylo to úplně to ono) a podceňují i nároky na teploty u tohoto druhu. od doby, kdy jsem jim ubikaci upravila a více hlídám, jsou vidět přírůstky a i vyšší aktivita želv. Nezapomínejte na seno a také na fakt, že těmto želvám do jídelníčku patří zařadit také nějaké to maso :-)
ještě takový dodatek - když jsem je jako maličké kupovala, měla jedna uhlířka miniaturní deficit na karpaxu, domnívala jsem se že jde ještě o defekt z vajíčka, nicméně dnes už vím, že defekt to je, ale trvalý a věřím, že k němu přispěl možná právě fakt, že nebyly až tak správně odchované, defekt se maličko zvětšil i v prvopočátečních podmínkách u mne - dala jsem na chovatele. No dnes už vím, že jí to zůstane, ale také vím, že nedošlo k nijak závažné chybě,přesto je to poučení. takže zkušenost předávám, třeba se vyvarujete podobných chyb. :-)
přikládám foto, bohužel nemám lepší, na jedné jsou obě dvě ve skupině ve venkovním výběhu- určitě si je tam najdete a na další určitě deficit sama uvidíte :-)

ono je hlavně potřeba brát v potaz to, že karbonárky jsou skoro "pralesňačky" - jejich biotop je Chaco humeda a vlhčí pampy navazující na tropické neopadavé lesy. Kdybych ten jejich biotop měla přirovnat k něčemu tady u nás, tak to jsou v podstatě lužní lesy. Takže chov a krmení je naprosto odlišné od třeba eurasijských Testudek atd. Ty biotopy co obývají jsou celoročně dost vlhké a bohaté na různorodou potravu, třeba se senem se tam nikdy nepotkají. Co se týče teplot a vlhkosti, tak přez den jsou celoročně vedra a celkem vysoká vzdušná vlhkost. V zimě ( v té době je u nás léto) to v noci dost klesá, klidně na 8-10°C, ale zvířata většinou zalézají do vegetace, která udržuje naakumulované teplo dlouho do noci a ráno hned jak vyleze slunce, tak teploty jdou zase celkem rychle nahoru. Jinak co se týče potravy, tak nejvíce karbonárek jsme pravidelně nacházeli kolem mršin krav. Přez den kolem nich byly želvy a karanča, v noci lišky a pásovci :-)

Takže ubikace a krmení by tomu mělo odpovídat...vlhko, teplo, bohaté krmení s dostatkem živočišných bílkovin.

Tak tak Auri to napsala přesně, já se trošku bála, protože když to začnu někde povídat ( hooodně vlhka, klidně až pouštět "fontánku" a teplo, taky se rády do toho mokrého substrátu zahrabávají, takže mají i větší vrstvu, než evropské druhy, aby se mohly "rochnit" hodně rády se koupou, takže doporučuji i větší mělkou nádobu na vodu) tak se na mně lidi vrhnou, že to či ono není potřeba...no já jim to tak přizpůsobila a opravdu vidím velké zlepšení....živočišné "mršiny" milují - dávám jim tam pošlé i živé cvrčky,šváby, žížaly.....ale taky to nerada píši, protože není nad to, řídit se heslem "všeho s mírou" :-)

Ahoj. Když jsme u toho nucení, měla bych dotaz. Mám třetí týden mládě (190 g) uhlířky a problém (já, nikoli želva :-) ) s krmením. Když před ní postavím misku se zeleným (pampeliška, jitrocel, jetel) tváří se že to v životě neviděla (možná ne) a rozhodně to odmítá jíst. Oproti tomu cvrčky, ovocem, želvíma granulema by se cpala ostošest. Ale i u uhlířek by měla základ tvořit luční směs, ne? Zkusit natvrdo dietu (na pár dní) jen o trávě a doufat, že se umoudří nebo co radíte?

No, já teď na netu četla, že hlavně mláďata upřednostňují "flaxu" že až v dospělosti koukají víc po zeleném. Tak jestli to nebude tím.

Jinak všem děkuji za rady (teď jsem tu dlouho nebyla a tak bylo co číst) Bylo mi řečeno, že až si je donesu, že je mám dát ven na zahradu, takže letnit se budou venku a doma budu připravovat bydlení. Zatím želvý pult (něco mezi co mám po mé želvině a až povyrostou uzpůsobím jim zimní zahradu - nebude-li manža klást velký odpor :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru