Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rada s výběrem vhodného zvířete

Dobrý den,
v Brně vzniká nové středisko Lipky,které je zaměřené na přírodovědnou práci s dětmi.V budově je instalováno terárium o velikosti 85x200x110 (š.,v.,hl.),chtěla bych vědět,pro jaké zvíře by bylo toto terárium vhodné.Jedinou podmínkou je,že by mělo být kontaktní,protože se o něj budou starat děti.

Předem děkuji

Předmět Autor Datum
A výbava terária bude jaká? Jak bude zařízená péče o zvíře? S tímhle mám zkušenost a věřte mi, není…
V.R. 26.06.2014 19:39
V.R.
Finanční, časové dotace máme zajištěné - budeme na zvířata 2 chovatelé - úvazek 1,0, peníze jsou na…
DocWho323 27.06.2014 06:42
DocWho323
Jaké máte zkušenosti s chovatelstvím obecně? Jinak do takto velkého prostoru už jde dát kde co. Vyhn…
V.R. 27.06.2014 13:48
V.R.
Mám zkušenosti s chovem vousatek,chameleona,leguána zeleného a krajty královské.Budeme mít tři terár…
DocWho323 29.06.2014 19:56
DocWho323
Já bych doporučila pogony, ale rozměry toho terárka by musely být jiné.
Hanako3 27.06.2014 12:12
Hanako3
To je super příspěvek jen tak dál! Já bych doporučil helodermy. Ale to by u toho nesměly být děti.
bazarTuningu.cz 27.06.2014 12:35
bazarTuningu.cz
Chcete jedno dvě zvířata nebo více zvířat?
solidus 29.06.2014 21:20
solidus
Jej, teď jsem si znova přečetla dotaz a jak tak koukám, sekla jsem se s rozměrem tera :-) Do tohoto… poslední
V.R. 30.06.2014 07:46
V.R.

A výbava terária bude jaká? Jak bude zařízená péče o zvíře? S tímhle mám zkušenost a věřte mi, není to pr*el. Ono se to zdá super pořídit dětem do kroužku zvířátko ale realita je dost jinde. Značná časová a finanční náročnost téměř u každého vhodného druhu (kontaktnost + atraktivita). Ta kontaktnost u ještěrů ve finále taky není tak horká. A rovnou Vás vyvedu z omylu, děti se o něj starat nebudou. Rozhodně ne plnohodnotně. Vždycky tam bude muset být člověk, který bude dohlížet. Na děti i zvíře a většina práce stejně zůstane na něm (výkaly vám děti zrovna nadšeně uklízet nebudou). Spíš než druh zvířete nejprve zvažte finanční, personální a časové možnosti, jaké máte. Podle toho se dá vybrat (možná) vhodný druh.

Finanční, časové dotace máme zajištěné - budeme na zvířata 2 chovatelé - úvazek 1,0, peníze jsou na zvířata vyčleněny, lze je navýšit. Rádi bychom ale zvíře (a u plazů to lze), které nemusíme krmit každý den - hlavně se nám jedná o víkendy (samozřejmě, pokud je zvíře nemocné, po vyvedení mláďat, staráme se o něj dle jeho aktuálního stavu i o víkendech).
Pochopitelně, že se nemůžeme spoléhat na děti, že zvíře kvalitně nakrmí a vykydá - od toho jsou u vedoucí kroužků a chovatelé zvířat.
Ale jsme vzdělávací zařízení a našim úkolem je péči o zvířata děti s naší dopomocí naučit tak, aby když si doma pořídí zvíře, se o něj zvládly kvalitně postarat, aby netrpělo nedostatkem (péče, krmení, čistoty...).Aktuálně terárium není zařízeno nijak - přirovnala bych to k holobytu - dole je pouze odpad se špuntem pro snazší čištění. Vybavení se dokoupí podle chovaného zvířete.

Zvířata nechceme rozmnožovat, neplánujeme chovy.

Jaké máte zkušenosti s chovatelstvím obecně?
Jinak do takto velkého prostoru už jde dát kde co. Vyhnula bych se ale heliofilním býložravým plazům. Jsou sice atraktivní, ale ve většine případů vyžadují denní péči. Níže někdo navrhnul Pogony. Pro děti jsou geniální. Sice heliofilní, ale když přes týden dáváte zelené a na víkend tam vyklopíte hmyz, je to ok. Ale takto velký prostor by bylo lepší rozdělit, nebo dát třeba 1 samce a větší množství samic. Zařízení by ale stálo dost (hlavně UV - nutnost víc výhřevných míst apod.)
Mít ale takový prostor jako vy, neřeším, jestli k tomu budou moct děti. Hledám něco hodně velkého a atraktivíno, co přitáhne spoustu lidí. Nějaké ty gekončíky pro děti můžete mít v něčem podstatně menším.
Být vámi rozhoduji se mezi nějakým menším druhem krokodýla (třeba Paleosuchus), velkými škrtiči typu krajt tmavých (mohu doporučit :-) ) a varany.
Děti k tomu sice nebudou moct (neplatí úplně u krajt), ale když se rozkřikne, že máte kupříkladu krokodýla, povalí se k vám na čumendu mnohem víc dětí, než když tam budete mít třeba to stádo pogon.
A pokud nemáte problém s financemi nevidím důvod, proč nepořídit ještě pár malých tera třeba na ty gekončíky, agamu a třeba nějakého nočního gekona (ciliáti jsou flegmatici - doporučuju) a k těm pouštět děti.

Mám zkušenosti s chovem vousatek,chameleona,leguána zeleného a krajty královské.Budeme mít tři terária.V prvním bude chameleon jemenský,v druhém skupinka agam vousatých,venku budou mít výběh želvy stepní.Poslední terárium je orientováno na výšku (2 m),proto tam nemůže být krokodýl ani krajta tmavá.
Jak jsou na tom s ochočením agamy kočičínské?

Jej, teď jsem si znova přečetla dotaz a jak tak koukám, sekla jsem se s rozměrem tera :-)
Do tohoto by byl ideální nějaký klidný stromový had. Nepotřebuje denní péči (v podstatě), krmení nevyjde draho a vybavení tera taky ne. Z vlastní zkušenosti doporučuju Morelia s. variegata. Klidná, nenáročná stromová krajta. Dají se celkem bez problémů sehnat i v hezkých barevných mutacích. Do tera vašich rozměrů klidně i 2 (pozor na 2 ssamce, mohli by se rubat).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru