Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Felsuma Madagaskarská - boule na kloubech, apatická

Dobrý den,
moc prosíme o radu. Mame asi 2 roky stary par felzumek. Asi před 14 dny samicka začala byt apatická, pořad schovaná v bambusu, nezrala. Vytáhli jsme ji a všimli si, ze ji nelepi packy, ma je jakoby neslouple a na některých kloubech ma boule. Byli jsem s ni v Olomouci v ZOO u paní doktorky Chrastinove, ta nám dala nějaké ATB, ze prý to muže byt bakterie nějaká. Zkoušeli jsem ji to týden dávat, ale zlepšení žádné, spíše naopak. Denně ji dáváme kapky vody, presnidavku, občas si trosku da. Když ji zkusime dat cvrčka nebo červa, cvaka dokola tlamickou a netrefi se. Druhy samec je v pořádku. Terárium 50x50, výška 80cm, rosime 2x denně, UV + normal žárovka. Krmeni červy, cvrčci, presnidavky. Vitaminovy doplnek NutriMix pro plazy.
Když ji vezmu do ruky, ma snahu utéct, ale narika. Je možné, ze to je nedostatek vitaminu nebo je to již nevratny stav a bude nutné ji uspat?

Dekuju moc všem za rady.

Jirka

Předmět Autor Datum
Jestli jí dáváte jen ten NutriMix, tak může být odvápněná. Už měla nějaké snůšky? Každopádně si kupt…
V.R. 01.07.2014 12:23
V.R.
Dobrý den, děkuji za odpověď, ano, snůšky již měla. Vždy vajíčko sežerou. UVčko máme Reptile UVB100…
JirkaLaz 01.07.2014 18:00
JirkaLaz
Boule na kloubech mohou značit dnu, což je bolestivé a bohužel nevratné, dá se to medikací a úpravou…
krokodýl 01.07.2014 17:59
krokodýl
Dobrý den, tak jsme to úspěšně zvládli. Dna to prý není, udělali ji RTG, biochem. a hematologickou l…
JirkaLaz 02.07.2014 20:07
JirkaLaz
Oddělil bych spíš toho samce.
cejna 02.07.2014 21:03
cejna
Ano, problém ale je, že ve velkém teráriu máme na zemi substrát a hodně kolmé bambusy a felsuma se n…
JirkaLaz 02.07.2014 22:30
JirkaLaz
Tak abscesy jsou lepší varianta,to by se mělo zvládnout.
krokodýl 02.07.2014 22:47
krokodýl
Tak jsme zjistili, ze nemáme samecka a samičku, ale dve samičky :( Mohou dve samice byt spolu v terá…
JirkaLaz 04.07.2014 09:06
JirkaLaz
Většinou ne. To asi taky bude prvotní příčina problémů. Dvě samice se často rubou, čehož důsledkem j… poslední
cejna 04.07.2014 09:57
cejna

Jestli jí dáváte jen ten NutriMix, tak může být odvápněná. Už měla nějaké snůšky? Každopádně si kupte Biomin H nebo Plastin a tlačte to do ní. Případné přebytky vápníku se vyloučí, takže se nebojte předávkování. Samci začněte dávat pro jistotou taky. Jakým svítíte UVčkem? A na ATB se vykašlete, nadělají víc škody než užitku. A místo přesnídávky spíš mačkané přezrálé ovoce, přeci jen v ně nejsou žádné přidané látky jako v přesnídávce.

Dobrý den, děkuji za odpověď,

ano, snůšky již měla. Vždy vajíčko sežerou. UVčko máme Reptile UVB100. Měníme každého půl roku + klasická žárovka 40W. Denně svítím tak 14 hodin.
Na zítra jsem se domluvil u pana doktorka Knotka na Klinice v Brně, tak snad převoz z Olomouce přežije. Také jsem dnes koupil AD3, ale mám strach jí to dát. Četl jsem tu nějaké diskuze o správném dávkování atd. Snad zítra zjistí, co se s ní děje.

Boule na kloubech mohou značit dnu, což je bolestivé a bohužel nevratné, dá se to medikací a úpravou podmínek zmírnit, resp. pozastavit. Nedokážu posoudit, co je viníkem toho stavu, může jít o kombinaci nevhodné kvality a množství potravy, špatné hospodaření s vodou (málo pití) a nějaký nesoulad v minerálech, nejsem veterinář... jen jsem naznačil možnost.

Dobrý den,
tak jsme to úspěšně zvládli. Dna to prý není, udělali ji RTG, biochem. a hematologickou laboratoř, v narkóze ji otevřeli tu jednu bouli na nožičce, vyčistili a odebrali vzorky. Vypadá to na abscesy, tzn., nějaká infekce. Mají podezření, že to je má od toho samečka, když ji pokousal a dostala se tam infekce. Dostali jsme nějakou speciální výživu, koupili jsme nový malý terárium, vybavili UVčkem, vodou a bambusem a budeme ji teď držet v karatnéně a jakmile budeme mít veškeré výsledky, domluvíme se, co dál.

Ano, problém ale je, že ve velkém teráriu máme na zemi substrát a hodně kolmé bambusy a felsuma se na šikmé ploše neudrží, na substrátu ležet nechce a stále se se schovává před UVčkem do bambusů. Proto jsme zvolili tutu variantu, kde jsme v novém terárku dali bambus do skoro rovné polohy (sklon pouze cca 20°), aby se na něm udržela a na zemi nic nemá.

Většinou ne. To asi taky bude prvotní příčina problémů. Dvě samice se často rubou, čehož důsledkem je to, že ta slabší je ve stresu, schovává se, míň žere, čímž pádem přijímá i míň vitamínů, následně se neudrží na skle. Oslabený zvíře je pak logicky náchylnější ke zdravotním komplikacím. Takže se pokousání špatně hojí a můžou vzniknout i ty abscesy. Přitom felzumy bejvaj pokousaný často a zdravým silným zvířatům se kousance hojí rychle a dobře. Docela to do sebe zapadá...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru