Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Společný chov Bitis

Ahoj všem,

dorůstají mi dva páry Bitis arietans (Namibie a Lake Nakuru) a Bitis nasicornis. Pomalu by se mi hodilo je dát v párech do velkých tera.

Vím, že je tu podobné téma, nicméně ... jaké jsou vaše zkušenosti se společným chovem hadů rodu Bitis? Viděl jsem dost fotek, dle kterých to - minimálně v tu chvíli - fungovalo. Společný chov gabun je vcelku známý a je možno jej vidět v mnoha ZOO a také třeba v Terariumpraha (aspoň dřív). Na Exotice jsem na tohle téma mluvil velice krátce s Viperem a Michalem..., jejichž názoru si vážím a oba mi společný chov nedoporučili. Vzhledem k nátuře Bitisek "ležim ležim, ani se nehnu, ale jak se něco pohne, tak to trefim" se obávám i nehod tohoto druhu. Navíc je prý nutné je udržovat pořádně nažrané. Nejvíc mě tu z důvodu dostupnosti a ceny trápí u nasicorn ;-)

Ke společnému chovu mě vedou jak prostorové důvody, tak mi to tak přijde subjektivně "hezčí". Chov jedáků odděleně z "bezpečnostních" důvodů nemá být předmětem tohoto vlákna ;-) Jiné druhy Viperidae chovám v páru.

Předem všem zkušeným díky za názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedá si pokoj a nedá :D Ale zas na druhou stranu, kdo z nás společný chov nezkusil, že?
Michal... 09.09.2014 10:18
Michal...
:-D:beer: Už jsem se s tím smířil :-D
solidus 09.09.2014 19:11
solidus
Právě pří odzimovávání (jo, začal jsem zimovat později) stojím v haďárně a vymýšlím, jak to poskláda… nový
solidus jinde ... 14.03.2015 11:37
solidus jinde ...
a tady mame koukam opačné názory :) http://tera.poradna.net/q/view/277542-bitis-nasico rnis-spolecn… nový
solidus jinde ... 14.03.2015 13:34
solidus jinde ...
Jestli je to na mě ,tak jak jsem psal někde vejš. Oni se snášej v pohodě ,ale musí bejt dostatečně v… nový
Bandor 14.03.2015 14:51
Bandor
Nebylo to přímo na Tebe, spíš tak obecně. Jde jen o to krmení? To samozřejmě budu zvířata rozdělovat… nový
solidus jinde ... 14.03.2015 15:19
solidus jinde ...
Jo jo ,jde hlavně o to krmení. Taky už jsem to psal někde víš ,když budeš chtít jedno zvíře vyndat ,… nový
Bandor 14.03.2015 16:22
Bandor
Hoj kamarádi:-), dlouho jsem se tu neukázal:-).. Jestli bych k tomuhle mohl něco ze svojí zkušenosti… poslední
Jan Lauermann 15.03.2015 09:47
Jan Lauermann

Právě pří odzimovávání (jo, začal jsem zimovat později) stojím v haďárně a vymýšlím, jak to poskládat, abych nemusel něco prodat. Tak mě opět napadla myšlenka, kterou jsem v tomhle tématu řešil. A opět mě to přešlo. Co se dá dělat, Bitisky jsou tak super zvířata, že se jich nevzdám. Holt je budu mít jednotlivě a sebere mi to víc místa.

Měl bych ale stejně otázku - jaké máte zkušenosti se společným chovem Viridovipera vogeli? Ze všech mých hadů to jsou největší "vyjížděči", ne agresivně, ale hladově :) Viděl jsem párkrát různé druhy Trimeresurus (myšleno v párech dle druhů) a asi ok. Ale třeba Auri tady myslím někde psala, že jí samice sesmažila samce vyloženě záměrně. Viděl jsem to tak i v terariumpraha a zdálo se taktéž v pohodě. Důvod je pořád stejný - místo. Společně mám stále vše co je Vipera apod. a bez problémů. Stejně tak squámy 1,2 v pohodě.

Díky.

Jestli je to na mě ,tak jak jsem psal někde vejš.
Oni se snášej v pohodě ,ale musí bejt dostatečně velký terárko a vychytat ,kdy budou každá na druhý straně ,aby na sebe nedošáhli.
Jinak je prostě bezpečně nenakrmíš.Další problém je ten ,že i když je to velký terárko ,tak si skoro jistě zvířata oblíběj stejný místo a
budou se věčně válet u sebe.Takže jsme zase na začátku.:-)
Mláďata do určitý velikosti jsou po kupě v pohodě ,ale dospělí zvířata bych spolu nechoval.
Samozřejmě velká expoziční nádrž někde v ZOO je o něčem jinym ,tam to asi jde.

S těma trimošema ti neporadim ,ty jsou mimo mě.

Nebylo to přímo na Tebe, spíš tak obecně. Jde jen o to krmení? To samozřejmě budu zvířata rozdělovat. Nebo to myslíš tak, že když leží u sebe, tak i manipulace s hadem ze strany chovatele může vést k napadění druhým zvířetem?

Nicméně pokud by podmínkou bylo tak velký tera, tak už je rovnou můžu držet odděleně :-)

Sice to není úplně aktuální, ale u zvířat, u kterých mám teda obavu je držet spolu, jak pak s pářením? To mám samce předat k samici ve chvíli, kdy mají oba kořit v papule nebo jak? :-)

Jo jo ,jde hlavně o to krmení.
Taky už jsem to psal někde víš ,když budeš chtít jedno zvíře vyndat ,to druhý po něm dost pravděpodobně vyjede z důvodu ňákýho nepřirozenýho pohybu ,kterej považuje za pohyb kořisti.Jinak se snášej v pohodě a nijak si nevaděj.

Co se týče toho připouštění ,tak samci větčinou stejně nežerou když to na ně přijde.
Takže samici nakrmím třeba den dva před tím a samce kní opatrně připustím ,když někde vegetí v klidu stočená.
Kdybych jí ho tam hodil ,když je v poloze nabyto ,tak ho dost pravděpodobně okamžitě sloví.:-D

Hoj kamarádi:-),
dlouho jsem se tu neukázal:-).. Jestli bych k tomuhle mohl něco ze svojí zkušenosti, tak já bych absolutně nepaušalizoval...ať už se jedná o mláďata nebo o dospělce. Měl jsem v chovu albolábry, který jsem pořizoval už dospělý a který celej život vegetili v jednom terárku (na jedný větvi zamotaný do sebe:-)). Nikdy jsem s nima neměl problém a to ani při krmení, ani při manipulaci (od sebe jsem je dal, až když jsem zjistil, co to je rozkrmovat malý albíky:-D) Na druhou stranu jsem pořídil právě malý vogeláky...15ti centimetrový tkaničky, taky jsem je měl v jednom terku a ty po sobě (dokud jsem je neoddělil) sekali víceméně pořád. Tak nevím no...asi dokud to nezkusíš, tak nezjistíš...na druhou stranu přijít kvůli tomu o zvíře je asi zbytečný:-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru