Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Chameleon - teplota přes zimu

Zdravím vás.
Můj dotaz se týká noční teploty v terárku přes zimu, kdy je venku chladno a jelikož místnost není vytápěna, může v ní dojít k ochlazení na cca 15 až 13 stupňů. Předpokládám, že v teráriu bude cca stejná teplota když se nebude svítit a tím dohřávat. Vím, že chameleoni mají mít přes noc nižší teplotu vzduchu. Mam chameleona Furcifer Pardalis z oblasti Nosy Be (snad jsem to napsal dobře). Ale jestli pokles na 15 stupňů už nebude pro chamíka málo. Přeci jenom není to jedinec v přírodě, který je zvyklý na kde co, ale je to domácí terarijní jedinec, který bude nejspíš mít i jinou imunitu. Když jsem různě hledal, tak jsem konkrétní odpověď nenašel. Proto prosím vás odborníky o radu.
Děkuji

Předmět Autor Datum
15°C už je tak dolní hranice. Radši bych přitopil.
cejna 25.09.2014 18:58
cejna
Taky si říkám, ale jak přes noc přitápět, když jsou zhasnutá světla? Nyní tam mam výhřevnou žárovku,…
Furcifer Pardalis 25.09.2014 19:01
Furcifer Pardalis
Topná folie nebo topnej kabel + termostat
cejna 25.09.2014 19:03
cejna
bud tu folii nebo nakej primotop.. ale 15 stupnu si myslim je uz POD hranici unosnosti pro pardála…
milde 25.09.2014 19:53
milde
Zatím díky, uvidím, jestli tu nepadne ještě nějaký nápad a jinak nejspíš půjdu do té fólie. Ceny jso…
Furcifer Pardalis 25.09.2014 20:04
Furcifer Pardalis
Tyjo, lidi, kde vy to bydlíte? Já ráno vstát a mít v obýváku 13 stupňů, tak se stěhuju.. nebo spíš t…
lillek 25.09.2014 20:34
lillek
Lilku díky, bohužel ta místnost je bez topení a tu teplotu jen tipuju. Chci se včas připravit na pří…
Furcifer Pardalis 25.09.2014 20:43
Furcifer Pardalis
Spíš než časovač bych použil termostat.
cejna 25.09.2014 20:45
cejna
Tyjo, lidi, kde vy to bydlíte? Já ráno vstát a mít v obýváku 13 stupňů, tak se stěhuju.. nebo spíš t…
Aurifer 25.09.2014 23:25
Aurifer
Kdyz bylo venku hezky nechaval jsem pardalise venku i pres noc a teplota klesala az na 14°C ale pres… poslední
FisFis 26.09.2014 23:35
FisFis

Zatím díky, uvidím, jestli tu nepadne ještě nějaký nápad a jinak nejspíš půjdu do té fólie. Ceny jsou do 300,-, tak to není nijak hrozný. Nejspíš bych ji dal zvenčí na terárko, kvůli přívodnímu kabelu a případnému poškození chamíkem. Možná teď píšu úplnou volovinu a to sklo by to neprohřálo, ale nemám s tím žádnou zkušenost. Takže budu rád za další rady a i případně jakou folii použít na terárko o rozměru š.h.v. 70x55x90. Vím, že by to chtělo vyšší terárko, ale na to zatím nemám vyčleněné peníze a zatím bych to nechal, protože se možná budu stěhovat a v novém bytě bych si udělal celé terárko nové.

Tyjo, lidi, kde vy to bydlíte? Já ráno vstát a mít v obýváku 13 stupňů, tak se stěhuju.. nebo spíš topim..

Jinak až pořešíš tu folii, tak si ty noční teploty přeměř a pohlídej, ať tam i tak nějakej ten pokles je (tak na těch 20), on přehřátej chameleon je podobně velkej problém jako zmrzlej chameleon..

Tyjo, lidi, kde vy to bydlíte? Já ráno vstát a mít v obýváku 13 stupňů, tak se stěhuju.. nebo spíš topim..

Tak třeba v rodinných domech s kotlema na tuhá paliva tyhle teploty nejsou nic zvláštního- většinou se totiž zatopí, když rodina odpoledne přijde z práce/děti ze školy, do večera je teplo a pak když se jde spát se to nechá vyhasnout, takže v průběhu noci a následujícího dne kdy nikdo není doma teplota může jít dost dolů.

Kdyz bylo venku hezky nechaval jsem pardalise venku i pres noc a teplota klesala az na 14°C ale pres den pak 25°C az 34°C ve stinu. Chamici byli v polostinu . Teplotu jsem sledoval digitalnim teplomerem. V noci Nekdy klesla i na 12°C ale pres den zase min 25°C a slunecno. Chamici to snesli, jestli je to nejak ohrozilo do budoucna nevim, zatim se to nejak neprojevilo. Myslim si , ze kdyz to je kratkodobe tak to zas tak nevadi, horsi by bylo kdyby to bylo den co den na 15°C a deni teplota pod tepelnym zdrojem by se nevysplhala na vice jak 25°C , to uz bych se bal. Kdyz ale vim, ze jeden den je chladneji a pak zase teplo tak se to da. Sleduji dny na madagaskaru a v mistech kde se tito chameleoni vyskytuji jsou nocni poklesi klidne i na 15°C. Pro jistotu bych ale zapojil treba zarovku ktera pouze topi a nesviti nebo ten kabel ci folii.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru