Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem importy

Dnes jsem mluvil s jedním chovatelem v Ostravě, který ma zvířata z importu. Celkem se mi líbily ceny zvířat z pralesa(v přepočtu).... :-D

Brokesie kratkoocasá 15-40 kč
Chameleon pardálí 60-120kč
felsuma madagaskarská 25-80kč
Pralesničky 20-40kč
Ropuchy Kolem 30 kč
Gekoni 20-60kč

Za tyto ceny jdou sehnat živočichové od sběratelů z pralesa

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
lennyy, nechci ti kazit takový pěkný iluze, ale ten chovatel si z tebe spíš udělal dobrý den. Pardal…
Réza 24.11.2014 22:04
Réza
Pardalisové, který si chovatelé nechávají vozit z importu pro novou krev, stojí něco mezi 6000-8000,…
cejna 25.11.2014 07:19
cejna
Jen bych to doplnil ještě z jednoho úhlu pohledu. Vezměte si, jakým způsobem v USA či EU dokáží korp… poslední
Afričan jinde 25.11.2014 09:24
Afričan jinde

lennyy, nechci ti kazit takový pěkný iluze, ale ten chovatel si z tebe spíš udělal dobrý den. Pardalisové, který si chovatelé nechávají vozit z importu pro novou krev, stojí něco mezi 6000-8000,- za kus, dle lokality, tedy dokonce nesrovnatelně víc, než odchov. Ten chovatel by mě docela zajímal, protože bych chtěla vidět nejen importovou pralesničku za 20-40,- Kč, ale chtěla bych hrozně vidět, jak legálně vozí pralesničky, jako takové...navíc co to má být za pralesničky? Ty ceny a dostupnost se tam fakt liší...takže pro mě naprosto zcestné údaje.
Jinak co týče toho, že importy "drancují" pralesy, tak to je taky nesmysl. Mnoho druhů zvířat nezmizelo ze světa jen díky soukromým chovům - a tedy importům z přírody, protože jejich přirozené biotopy už dnes neexistují. Ano, jsem proti tomu, aby se v nějaké větší míře vozila zvířata, která se dají běžně koupit z odchovu, ale problém zvířat v přírodě ani zdaleka nejsou importéři, ale třeba plantáže olejných palem, které podporuje 99% lidí(Evropanů, Amíků), aniž by o tom vůbec věděli a kvůli kterým už například zmizela většina deštných pralesů na Borneu a kde vymřelo a dál vymírá mnoho druhů, dál třeba plantáže sóji a s tím spojené vypalování a kácení...a takhle bych mohla pokračovat. Když už jsem u těch pralesniček, tak třeba v Ekvádoru vláda zamítla petice proti povolení těžby v národním parku Yasuni, kvůli ropě, což nejen, že v následujících letech znamená zánik několika domorodých vesnic, ale neskutečný vělký dopad na faunu a flóru. Bavíme se tu o cca 10 tis. čtverečních km a o mnoha endemitních druzích zvířat, z těch pralesniček třeba Ranitomeya ventrimaculata, rod Ameerega atd. Mnohé z těch druhů žijí na území několika desítek čtverečních kilometrů a tím, že ten les někdo vypálí, ten druh zanikne...ale jelikož se ty druhy množí v zajetí, tak v podstatě přežijí a říká se tomu pak tzv. "EW" (extinct in the wild), neboli zvíře, zaniklé v přírodě, ale přeživší v zajetí...a takových zvířat by se jen v rámci teraristiky pár našlo. Importéři nemají moc velkou šanci ohrozit divoké populace zvířat...navíc jak jinak by se ta, dnes naprosto "plevelná" zvířata do chovů dostala?

Pardalisové, který si chovatelé nechávají vozit z importu pro novou krev, stojí něco mezi 6000-8000,- za kus, dle lokality, tedy dokonce nesrovnatelně víc, než odchov. Ten chovatel by mě docela zajímal, protože bych chtěla vidět nejen importovou pralesničku za 20-40,- Kč, ale chtěla bych hrozně vidět, jak legálně vozí pralesničky, jako takové...navíc co to má být za pralesničky? Ty ceny a dostupnost se tam fakt liší...takže pro mě naprosto zcestné údaje.

Tak ta cena za pardalise je už konečná pro zákazníka. Za uváděný ceny ta zvířata sbíraj ti sběrači. K tomu si něco přirazí exportér, kterej je vykupuje a následně zase importér, kterej je pak přiveze do Evropy a tady je prodává. Ten v tý prodejní ceně musí zohlednit nejen tu nákupní cenu zvířat, ale taky i leteckou přepravu, povolení, veterinární kontroly, úhyny, další náklady spojený s krmením a držením těch zvířat, svůj zisk....Spousta zvířat, který tady stojí ranec (pokud je vůbec seženeš) si na lokalitách jejich výskytu můžeš koupit za pár USD...

Jen bych to doplnil ještě z jednoho úhlu pohledu. Vezměte si, jakým způsobem v USA či EU dokáží korporace "lobbovat" (uplácet) naše zákonodárce, aby ohýbali zákony pro jejich potřeby. Je to naprosto evidentní a nikdo toto nemůže popřít - byznys a vláda jedno jest....

A teď se vezměte, že takovéto korporace přijdou do chudé země, kde jsou podmínky pro korupci výrazně vyšší. Podmáznou politika, projde zákon a už za sebou mají policii a armádu země, které je musí podporovat. Nesouhlasím s tím, že místním v těchto zemích je jedno, co se děje s přírodou - oni s tím ale nemohou nic dělat. V tropické džungli se nevyšetřují vraždy a původní kmeny nemají ani občanky, takže není problém je vystřílet a postavit si důl na zlato (Papua Nová Guinea) a potom pouštět jedy do řek, ze kterých jsou částečně živí ti, co toto přežili.. jestli někomu vadí teraristé, ať se podívá na mapu Indonésie na Google. Ty zelené čtverečky nejsou tropický les, ale monokultura palmy olejné a čajovníků.. zvířata se v lepším případě schovávají v až 50 metrů širokém pásu původní vegetace kolem řek a v horském terénu, který se špatně obhospodařuje.

Další příklad z jiného soudku - když v České republice chytnete do ruky hada či ještěrku, hrozí vám pokuta. Za "starých časů" jsme s babičkou a dědečkem na vesnici sekali trávu kosou. A těch přeseknutých slepýšů bylo, až srdce bolelo. Dnes jsou dotace na sekání luk - a sekají to velké stroje, před kterými se utíká hůř než před kosou. Krom toho kola těchto strojů rozjezdí louže s obojživelníky a mnoho dalšího.. takže za odchycení zvířete vám hrozí pokuta, ale na totální masakr dostanete dotace. Jsem rád, že zvířata jsou zákonem chráněna a nesmí se chytat - i tak je to ale příklad k zamyšlení a ukazovat prstem na teraristy je sice módní (třeba v Německu), ale "punk je jinde"

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru