Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lampropelma/Cyriopagopus

Zdravím ve spolek :-)
Možná mám opravdu debilní dotaz, tak se předem omlouvám ale...V pátek mi přijdou 2 mláďata Lampropelma violaceopes a shodou okolností si ještě dopomůžu i k prckovi Cyriopagopus sp. Hati Hati (pod tímto názvem prodáván)
A teď dotazy - Jak je to vůbec s názvy těchto zvířat? Někde jsem narazila na to, že jsou to jedna a ta samá zvířata. Jen je bordel v pojmenování. I podle fotek na netu mi to přijde v podstatě stejné.
Na webu sklipkani.cz je L. violaceopes vedená normálně jako jeden druh a Cyriopagopus tam je jakýsi sp. Blue (+ další, kteří nejsou modří - tudíž ,,vypadávají ze hry" :-)) No a u Cyriopagopuse jsem ještě i narazila na jakési číslování modré barvy (Cyriopagopus sp. Blue 1 nebo 2) To má být jako co? :-) A to sp. Hati Hati, co mi dorazí to je...??? (otázka za zlatého bludišťáka) :-)
No a aby toho nebylo málo, se mi do toho ještě trochu míchá Lampropelma Borneo black. Tam už vůbec nechápu jestli jde o jiný druh, poddruh nebo barevnou formu violaceopesky.
No a druhý dotaz - jak je to s podmínkami chovu? U viol se to vyloženě rozchází, někde se píše podzemní, někde stromáci. O Cyriopagopech jsem nenašla skoro nic.
Pochopila jsem správně, že by měla stačit vyšší pokojovka cca 25 - 27 den a kolem 20 noc + vyšší vlhkost? Ale s terem si moc nevím rady...Udělat hybrida, čili vyšší s kůrou ale hodně substrátu?
No a že jsou jedovatí jako sviňa a zlí jak čert mi došlo samo :-)
Předem všem děkuju za odpovědi :-)

Předmět Autor Datum
A prosím mody o odstranění té mezery v nadpisu, mě to nejde :-)
V.R. 08.12.2014 16:49
V.R.
Lampropelma a Cyriopagopus sú dva samostatné rody. Zvieratá to tie isté nebudú teda konkrétne tie čo…
joky77 09.12.2014 10:45
joky77
Díky za reakci a obsáhlé vysvětlení :-) Právě Co se týče C. sp. Blue a L. violaceopes, tak mi bylo n…
V.R. 09.12.2014 18:34
V.R.
no s tímy "sp" je to tak :-) keď sa dotiahne pavúk z importu a nieje isté čo je to za druh tak sa ta…
joky77 11.12.2014 12:26
joky77
Tak já jim názvy měnit nehodlám :-) Jen jsem právě narazila na to že Cyriopagopus sp. Blue byl přejm… poslední
V.R. 11.12.2014 13:46
V.R.

Lampropelma a Cyriopagopus sú dva samostatné rody. Zvieratá to tie isté nebudú teda konkrétne tie čo si spomenula violaceopes vs. hatihati. U tých sp-čiek ti to nikto nepovie. Myslím, že rozdiel zrovna medzi týmito dvoma druhmi (hatihati - violaceopes)je zrejmí :) o Cyriopagopusoch sp. Blue I. a II. sa priznám, že som nepočul. Viem o tom, že Lampropelmi violaceopes boli kedysi I a II. Ale tam išlo skôr o lokalitu pôvodu nakoľko bol medzi nimi rozdiel vo farbe. Pri čom zvieratá pôvodne z Malajzie mali mať karapax svetlejší žltej farby a zvieratá zo Singapuru tmavo modrí až fialový. V dnešnej dobe to už bude zrejme aj tak šuvix :)
No a ten Cyriopagopus sp. hatihati čo ti dorazí nieje validný druh preto to "sp." a to hatihati bude zrejme podla lokality (neviem) .
No a Lampropelma sp. Borneo Black je zase niečo iné. Tá je zase celá sfarbená do čierna - tmavo hneda. A tak isto to nieje validný druh momentálne a to sp. Borneo black v tomto prípade znamená, že je to druh pôvodom z Bornea a je čierny :)
No a k podmienkam chovu - aj pri Lampropelmach aj pri Cyriopagopusoch to máš v podstate rovnaké. Vyššie tera s vyššou vrstvou substrátu + nejaká kôra, umelá rastlina atď.... U mňa sa oba tieto rody ako Lampropelma spp. tak aj Cyriopagopus spp. zahniezdili pod zemou resp za kôrou , kde potiahli hniezdo / noru z pod zeme až kúsok nad povrch. Čo sa teplôt týka mám ich normálne pri izbovej teplote (23-25 stupňov, neprihrievam). Vlhkosť je dobré držať vyššiu, okolo 80%.
Ak som sa niekde pomýlil kľudne ma opravte :-D

Ešte pár ilustračných foto pre porovnanie

Lampropelma vioalceopes (Singapur)
[http://img238.imageshack.us/img238/4077/lampropelm    aviolaceopesfwa8.jpg]

Lampropelma vioalceopes (Malajzia)
[http://images6.fanpop.com/image/photos/32600000/La    mpropelma-Violaceopes-tarantulas-32600274-640-393.    jpg]

Lampropelma sp. Borneo black
[http://cdn3.volusion.com/dfpuu.bczkw/v/vspfiles/ph    otos/606-2.jpg]

Cyriopagopus sp. Hatihati
[http://i736.photobucket.com/albums/xx10/zeldamax/5    28615_479268418780988_1413849064_n_zps493a1aeb.jpg    ]

foto add. z netu

no s tímy "sp" je to tak :-) keď sa dotiahne pavúk z importu a nieje isté čo je to za druh tak sa tam vždy buchne to sp. za rodoví názov :-) + niečo. Je to viackrát dosť mätúce ,ale nespravíš s tím nič. Pri týchto druhoch čo si spomenula je to ešte celkom OK. Pri takých Chilobrachysoch je to horšie :-D tam je milión sp-ečok. Čo možno niektoré sp budú nakoniec aj to isté (Ch. sp. Blue, Ch. sp. Blue Vietnam, Ch. sp. Blue South Vietnam, Ch. sp. dyscolus blue atd . . . ) len kým sa na to niekto bližšie nepozrie tak sa to vedieť ani nebude :-) Ale najlepšie je označovať si tie pavúky tak ako ti ich predajú a nepísať tam iné svoje názvy ešte nech v tom nieje ešte väčší bordel ako už je :) Takže ako kúpiš tak to držať.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru