Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problémy s kůží u nové krajty

dobrý den,
ve středu jsem si koupila samečka (snad) krajty královské. Chovatelka mi krajtičku přivezla v rychlosti jsme si vyměnily krabičku s hadem a peníze a šly jsme si každá svou cestou - ona se ani nepokusila ujistit se, že bude hadovi u mě dobře a když jsem se zeptala, jestli se můžu ozvat, kdybych něco potřebovala tak se tvářila, že tohle vůbec nečekala.
Když jsem mladého přivezla domů došlo mi, že je docela malinkej - měl do 40 cm maximálně - a připadal mi trošku pohuble a tak jsem mu i přes ověřenou radu nechat ho týden na zvyknutí dala hned v pátek (po dvou dnech) potkaní mimino (ne úplně hole, ale ještě nevidělo). Had se nejdřív tvářil, že neví, co se po něm chce, ale nakonec ji zabil. Zkoušel, jak jí do sebe dostat bez mála hodinu - až pak mu došlo, že musí přes čumák a i to se mu povedlo až na třetí pokus. Z toho jsem také neměla nejlepší pocit.
A když jsem si ho při krmení pořádně pohlídla, uvědomila jsem si, že má po těle sem tam jakési bílé...něco - u člověka bych to přirovnala k tomu, když má někdo na loktech tu ztvrdlou bílou kůži, tak taky nevím, co to má být. A taky mi příjde, že se hadík dost odírá o ostré hrany kamenů a větviček, ale nevím, jestli jsem si to jen nevsugerovala.

Byla bych moc ráda, kdyby mi někdo zkušenější pomohl, děkuji moc.

Pojmenovala jsem to chovatelem, protože si nemyslím, že bych za dva dny stihla hadovi nějak ublížit i kdybych se o to snažila.
podmínky v teráriu:
80x40x40 (až bude větší dostane větší terárko, nebojte), cca 25-27 stupňů, vlhkost mezi 50% a 70%
jaké byly dřívější podmínky netuším
[mod]Změna předmětu, původně: nespolehlivý chovatel (cejna)[/mod]

Předmět Autor Datum
A ptáte se vlastně na co?
cejna 10.01.2015 16:33
cejna
co s ním je (ta "vyrážka") a na co bych si případně měla dát pozor. omlouvám se, jak jsem se snažila…
ciburga 10.01.2015 16:50
ciburga
Vložte fotky. Jinak těžko radit. Z popisu Vašeho "problému" se nedá vyvodit, že hada Vám prodal nesp…
cejna 10.01.2015 17:00
cejna
čím je problém s kůží jsem právě zjistila - po hadovi mi běhají malincí broučci - bílí a červení - v…
ciburga 10.01.2015 17:53
ciburga
ona se ani nepokusila ujistit se, že bude hadovi u mě dobře Tohle vás po X prodaných mláďatech přej…
navay 10.01.2015 16:44
navay
s tím, že jsem si hada měl prohlédnout dřív máte naprostou pravdu, ale předání proběhlo teď v lednu…
ciburga 10.01.2015 16:59
ciburga
Za sebe - takhle velké terárium zrovna u mláděte reginy je na škodu. Jsou to plašani, vyhovuje jim s…
Epanterias 10.01.2015 17:53
Epanterias
děkuji za osvěžení informací. Máte pravdu, že nemám ideální podmínky a že to prostě neumím - je to m…
ciburga 10.01.2015 18:04
ciburga
No oni právě na bílém podkladu krásně "černě" svítí, zatímco na tmavém substrátu se ty potvory ztrat…
Epanterias 10.01.2015 18:07
Epanterias
tihle jsou nějací bílí. ale teď nevim. když je had schopný po krmení vyvrhnout potravu, tak bych mu… poslední
ciburga 10.01.2015 18:10
ciburga

čím je problém s kůží jsem právě zjistila - po hadovi mi běhají malincí broučci - bílí a červení - vidím to na nějaké roztoče. Na to už tu jedno vlákno bylo. myslím, že to skončilo koupelí hada ve vodě s olejem a vyčištěním terárka.
Jinak děkuji za změnu názvu, když jsem příspěvek psala, byla jsem dost rozčílená, protože problémy přišli od pána.

ona se ani nepokusila ujistit se, že bude hadovi u mě dobře

Tohle vás po X prodaných mláďatech přejde. Stejně nemáte možnost jak ověřit že to, co vám kupující řekne je pravda a už vůbec ne pořád sledovat, jestli se náhodou jedno z prodaných mláďat nemá špatně. To je po prodeji starost kupujícího.

a když jsem se zeptala, jestli se můžu ozvat, kdybych něco potřebovala tak se tvářila, že tohle vůbec nečekala.

Proč jste se nedomluvily předem co od toho čekáte? Proč jste si hada nevytáhla z krabičky a neprohlédla? Jen řečnické otázky. Já vím, nebyl čas...

Had se nejdřív tvářil, že neví, co se po něm chce, ale nakonec ji zabil. Zkoušel, jak jí do sebe dostat bez mála hodinu - až pak mu došlo, že musí přes čumák a i to se mu povedlo až na třetí pokus. Z toho jsem také neměla nejlepší pocit.

To nic neznamená. Podstatné je, že sám žere.

A když jsem si ho při krmení pořádně pohlídla, uvědomila jsem si, že má po těle sem tam jakési bílé...něco - u člověka bych to přirovnala k tomu, když má někdo na loktech tu ztvrdlou bílou kůži, tak taky nevím, co to má být. A taky mi příjde, že se hadík dost odírá o ostré hrany kamenů a větviček, ale nevím, jestli jsem si to jen nevsugerovala.

Možná zbytky svlečky, bez vložené fotky to nikdo nepozná.

80x40x40 (až bude větší dostane větší terárko, nebojte), cca 25-27 stupňů, vlhkost mezi 50% a 70%

Krajta by měla mít možnost se lokálně vyhřát alespoň na 30-32 °C. Stejně tak i nějaký výrazně vlhčejší kout nebo úkryt, zvlášt pokud je teď nedosvlečená.

s tím, že jsem si hada měl prohlédnout dřív máte naprostou pravdu, ale předání proběhlo teď v lednu venku, takže to bylo zpod bundy pod bundu (jen jsem koukla, že tam had opravdu je). Ze žraní si teda nebudu dělat horkou hlavu, děkuji. Zbytky svlečky to podle mě nebudou, nevypadá to tak, bohužel nemám teď možnost pořídit fotku - nemám na to aparát - ale pro přiblížení, původně jsem si myslela, že je jen špinavej, jako by ho někdo sem tam osolil :). Pokusím se tedy zvýšit teplotu i vlhkost, děkuji moc

Za sebe - takhle velké terárium zrovna u mláděte reginy je na škodu. Jsou to plašani, vyhovuje jim spíš menší, dobře temperovaná nádrž se zdánlivým úkrytem ideálně v blízkosti žárovky. Perfektně to řeší větší plát korkové kůry, který vybereme takový, aby po jeho položení na rovnou desku vytvářel větší puklinu. Je dobré vybrat trošku širší, mládě se pod ním skryje a pokud to dáte šikovně jedním otevřeným koncem pod žárovku, hádek se jen v úkrytu odsouvá, nebo přisouvá ke zdroji a reguluje si sám teplotu. Když šoupnete úkryt někam do rohu, had mnohdy neprosperuje jak má, protože si spíš vybere "bezpečí" nad ideální teplotou. Holt reginy nejsou guttaty.
Krmit malou reginu potkaním miminem mi nepřijde jako moc dobrý nápad. Sice nevím, jak bylo veliké, ale i novorozená regina bez potíží usmrtí a pozře středně velkou myš (40cm mládě by mělo usmrtit bez potíží dospělou myš). Potkaní hole nemá totožnou hybnost jako již osrstěná a vidící myš, která běhá a vyjma pachu provokuje i pohybem. To, že pozření trvá mláděti dlouho je normální. I mláďata hadů se to teprve učí (než některá hadí mláďata najdou u kořisti hlavu, sleze člověku nervama zbytek vlasů:-D). K tomu otírání - pokud to bylo krátce po krmení, je to normální reakce, hodně hadů po nakrmení ryje čumákem v substrátu, různě točí hlavu a při prolézání se jakoby otírá. Jiná věc je, pokud by to dělal opravdu často i mimo krmení. Chce to podívat se, jestli náhodou nemá po těle roztoče, kteří by ho svědili. Ty bílé fleky určitě nikdo neurčí takto naslepo, chce to fotografii, jak psali ostatní.

Nečekejte, že se bude nějaký chovatel zajímat o podmínky, jaké bude mít had u Vás, nemá k tomu sebemenší důvod. Za život jsem předal mraky mláďat a bohužel i lidé, kteří se tvářili zatvrzele informovaní a nečekal jsem tam sebemenší zakolísání, dokázali sakra zklamat. Ač jsem se kolikrát (zejména u daleko náročnějších mláďat ještěrů a želv) snažil do detailu popsat na co dát pozor, nevedlo to vždy ke kýženému výsledku. Žijeme v době, kdy je informací tolik, že je třeba spíše filtrovat ty, jež nejsou pravdivé. Každopádně zvíře si pořizujete Vy, takže ptát a zajímat se musíte před pořízením opět Vy. Prodejce s tím následně stejně nic neudělá i kdyby se dozvěděl, že o zvíře je špatně postaráno (leda by to byl nějaký Váš příbuzný, nebo kamarád). U překupníka pak vůbec nemůžete čekat, že se bude dožadovat informací, jak importovaná krajta roste nebo prospívá..

Ps:to s tím ublížením bych nebral až tak doslovně. Lidé dovedou zvíře zničit za blbých deset minut, měl jsem o tom možnost se x-krát přesvědčit. U Vás, bez urážky, taky nebyly podmínky dodrženy naprosto ukázkově a bezchybně. Hádám, že pod sebou nemá žádné papírové utěrky, abyste zjistila právě uváděné roztoče a mohla zkontrolovat jak vypadá trus či moč (pokud má pod sebou nové zvíře hned substrát, různé výtoky, řidší stolici atd. se prostě do substrátu vpijí a člověk, natož laik, to neodhalí zdaleka ihned - také osobní zkušenost), terárium je pro takového prcka naddimenzované, což je ke škodě. Kontrolovat jste jej měla důkladně ihned po přivezení, také jste se měla přemoct a hádě hned nekrmit, jak sama uvádíte. Po nakrmení má mít nové zvíře naprostý klid, pokud ho nemají, mohou se odvděčit vyvržením potravy i třeba po několika dnech. Souvisí to logicky se stresem a pomnožení žaludečního a střevního "bordelu", díky čemuž hádek nesvede trávit tak, jako za normálních okolností. Právě z tohoto důvodu se nově přinesení hadi krmívají po týdnu, někdy i déle, aby se předešlo zbytečnému zvracení. Holt nenakrmit a přemoct se je někdy těžké.

děkuji za osvěžení informací. Máte pravdu, že nemám ideální podmínky a že to prostě neumím - je to moje první terarijní zvíře a i když jsem přečetla na co jsem přišla a ptala se i tady ještě dřív než jsem hada měla doma, očividně člověk nikdy není dost připravenej.
Jsou to roztoči - náhodou jsem jich pár zahlédla - bylo to vyloženě štěstí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru