Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá x Bazilišek zelený

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jk myslíte, že by se snášel Bazilišek zelený s dvěma Agamama vousatými? Agamy už mám, Baziliška si chci pořídit. Do jednoho terária je dávat nebudu, chci se spíš zeptat jak by se snášeli při volném pobíhání po pokoji - jestli by se navzájem ignorovali nebo by si chránili teritorium. Ještě mám chameleona jemenského, má terárium hned vedle agam a navzájem se ignorují (ale v přímém kontaktu nikdy nebyli), takže v tomto případě bych snad problém neviděl. Nebo si myslíte, že by mohl chameleon kvůli baziliškovi být ve stresu?
Díky všem za odpovědi :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Není moc dobrej nápad nechávat pobíhat volně po pokoji ani vousatky, natož baziliška. A nechat je po…
cejna 09.02.2015 17:42
cejna
Proč by to neměl být dobrej nápad? :) Vyvětrají se a nejsou jenom zavřený v teráriu. Nevidím jedinej…
StrYke 09.02.2015 19:37
StrYke
Nevidím jedinej důvod, proč je to špatný zima průvan stres nebezpečí útěku nebezpečí úrazu..... Vy…
cejna 09.02.2015 19:51
cejna
zima - pokojová teplota je 25 stupnů, to mi nepřijde jako moc zima průvan - v době, kdy je mam puště…
StrYke 09.02.2015 22:18
StrYke
srovnáváš tady bramboru s kuší. Vousatky jsou salámistická zvířata, co na sobě nechají štípat dříví…
Aurifer 09.02.2015 23:11
Aurifer
Konečně něco přínosného. Jenom bych zmínil, že když jsem orientačně prohledával web, tak jsem našel…
StrYke 10.02.2015 12:08
StrYke
A kdybych si já baziliška pořizoval, tak bych se díval hlavně na chovatelské stanice. prosimtebe, ž… poslední
Aurifer 10.02.2015 15:37
Aurifer

zima - pokojová teplota je 25 stupnů, to mi nepřijde jako moc zima
průvan - v době, kdy je mam puštěné, se snažím neotvírat dveře ani okna, takže to taky neobstojí
stres - proč by byli ve stresu, když sami ven chtějí? Neberu je násilím
nebezpečí útěku - při dozoru by se něco takového stát nemělo
nebezpečí úrazu - to samé jako u útěku

To že jsou to "TERARIJNÍ zvířata" hned neznamená, že celý svůj život musí být zavřený v prostoru velkém několik desítek centimetrů čtverečných. Tím odpovídám i na argument že se větrat nepotřebují. Ve svém přirozeném prostředí rozhodně nejsou zvyklí na tak malý prostor, takže občasné zvětšení výběhu je jim podle mě jen prospěšné :)

"Já myslim, že stačí vidět jakym způsobem a jakou rychlostí se takovej bazilišek pohybuje a každýmu rozumnýmu člověku musí dojít, že absolutně nejlepší je, dát to zvíře do terária a vůbec se nesnažit s nim manipulovat..."
Ano, i agama vousatá umí být rychlá, když chce, ale to hlavně v pocitu nebezpečí. Když se jí člověk dostatečně věnuje a nemá jí furt jenom zavřenou v teráriu, tak agama nemá absolutní důvod svou rychlost využívat. To stejné je u bazilišků. Navíc, kdyby došlo k nejhoršímu, tak v uzavřeném prostoru by se bazilišek dřív nebo později chytil. Takže rychlost jako důvod pro nepouštění? Tak nepouštějte žádné zvířata :)

Já se ptal jenom na to, jaký máte názor na snášenlivost baziliška a agamy, ne na vaše názory na venčení :) Hlavně mi přijdou vaše argumenty docela slabé, nechci se do vás navážet, ale vy jste si začli :) Tak mi napište jeden rozumný (ROZUMNÝ) důvod, proč je to špatně a můžem se o něčem takovém bavit :)

srovnáváš tady bramboru s kuší. Vousatky jsou salámistická zvířata, co na sobě nechají štípat dříví a pokud jim nerozdupneš hlavu, tak je nezabiješ (teď nepíši o pomalém umoření v nevyhovujících podmínkách). Bazilišek je dost pravý opak. Nemá onu "tvrdost a blbovzdornost" vousatek, ani onu salámistickou povahu a toleranci vůči chovatelským přehmatům. Sice někteří odchovoví jedinci časem hodně zkrotnou, takže je možné na netu vidět videa, kde se třeba sluní na okně nebo si sedí na křesle v obýváku, ale to jsou určitá konkrétní zvířata. Ale ten čas, než se to stane, tak může být hodně dlouhý a řada (spíš většina) zvířat tak nezkrotne vůbec a budou magořit a rozbíjet si huby, i když se jim jen budeš hrabat v terárku. A pokud utečou do místnosti, tak se řítí šílenou rychlostí hlava nehlava, všechno schodí a ještě si při tom rozbijí hlavu. A když je budeš chytat, tak se situace ještě zhorší, takže pak někde sebereš na smrt vyděšeného, domláceného baziliška zapadlého za skříň a budeš rád, pokud to vůbec rozdýchá.

ty "slabé argumenty" co tu napsali kolegové v reálu nijak slabé nebyly, sice baziliškovi by vousatky asi byly jedno a naopak taky, ale většině bazilišků už by nebyl jedno ten riskantní pobyt mimo terárko. Tož tak.

Navíc teda většina v současnosti nabízených bazilišků jsou importová zvířata, u kterých ani není uplně pravidlem, že je chovatel vůbec udrží na živu, natož aby je ochočil.

Konečně něco přínosného.

Jenom bych zmínil, že když jsem orientačně prohledával web, tak jsem našel min dva inzeráty, které nabízely baziliška zeleného zvyklého na pohyb po bytě. A kdybych si já baziliška pořizoval, tak bych se díval hlavně na chovatelské stanice.

Spíš si myslím, že plachost baziliška je věc jedince, i když to co tu říkáš nevyvracím.

A kdybych si já baziliška pořizoval, tak bych se díval hlavně na chovatelské stanice.

prosimtebe, žádná chovatelská stanice bazilišků neexistuje, nejsou to papíroví psi nebo potkani. Je tu pár chovatelů, co je odchovává, to ano. Ale většina nabízených zvířat jsou importy, protože to není tak běžně chovaný druh jako třeba ti jemeňáci a vousatky, s těmi je vůbec nesrovnávej, nejde to. Ostatně, bazilišek ani není agama, ale leguán. A že někdo tvrdí, že je bazilišek zvyklý po bytě- jistý dotyčný co prodával Leiolepisky tvrdil, že jsou zvyklé chodit na kšírkách. Což je obdoba toho létajícího a recitujícího krtka. Navíc teda ikdyž je ten bazilich zvyklý na něčí byt, tak to neznamená, že když ho pustíš u sebe doma v naprosto cizím prostředí, tak že se nezačne chovat přirozeně - zpanikařit, lítat jak debil a zranit se.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru