Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Příprava na studium veteriny?

Dobrý den, nevím jestli se ptám na správném místě, ale zkusím to. Jsem studentem osmiletého gymnázia, momentálně jsem v kvartě (9.třídě) a hodlám studovat až do konce a odmaturovat. Už teď přemýšlím jakým směrem se vydám po gymnáziu. Zřejmě budu chtít na veterinu. Dočetl jsem se, že studium veteriny je těžké a přijímačky také (přesto se veterinářem stát chci - je to můj sen) a tak se chci zeptat, jestli už v prváku mám začít s nějakou přípravou na VFU. Co mám udělat pro to, abych se na veterinu dostal? Moc děkuji za odpověď M.

loading...
Předmět Autor Datum
Ahoj, já mám nyní maturitu na gymnáziu těsně před sebou a přijímačky na VŠ mě také čekají, takže něc… nový
Jirkasss 20.02.2015 20:17
Jirkasss
Moc děkuji za odpověď. Jen by mě ještě zajímalo, jak to myslíš s tou publikační činností? :-) nový
martin07 21.02.2015 11:32
martin07
na škodu nebude ani studium latiny (máte-li možnost ji mít jako volitelný předmět):-) nový
lupus 20.02.2015 21:33
lupus
Díky za reakci ;-). Příští rok se latinu začnu učit a následující dva roky taktéž.:-) nový
martin07 21.02.2015 11:34
martin07
Myslím, že připravovat se stačí až v septimě. Já se připravovala od třeťáku, vytiskla jsem si vzorov… nový
Letiš 23.02.2015 17:30
Letiš
rozhodně by nebylo na škodu si sehnat scripta ze střední veteriny, hlavně anatomiii zvířat a latinu,… nový
Fredy176 23.02.2015 18:28
Fredy176
SŠ skripta jsou na nic, to už je lepší VŠ skripta z ČZU nebo ideálně rovnou knihy Morfologie od Marv… nový
Uroboros 23.02.2015 19:03
Uroboros
dovolím si nesouhlasit. Střední veterinu mám a tudíž i spoustu známých co pokračovali dál a právě dí… nový
Fredy176 23.02.2015 20:56
Fredy176
Ja si zase dovolim nesouhlasit s tim, ze Reece je vyssi level ke statnicim :-D mne ta ucebnice prisl… nový
Elaphka jinde 23.02.2015 21:57
Elaphka jinde
Pokud někdo nemá základy, tak bude u Reece neustále dohledávat nějaké pojmy. Ke zkoušce z fyzio fakt… nový
Uroboros 24.02.2015 05:41
Uroboros
Ja jsem zkousku z fyziologie delala nedavno, takze vim, o cem mluvim. Na veterinu to je proste malo… nový
Elaphka 24.02.2015 07:50
Elaphka
Zdravím :-) Myslím, že teď jen úplně stačí, když budeš řešit biologii a chemii. Vzorové otázky z ve… nový
Elaphka 23.02.2015 19:58
Elaphka
No mne keby niekto takto popisal VŠ tak neviem ci by som dostudovala, sice uplne iny obor ale aj tak… nový
obluda 24.02.2015 08:29
obluda
Elaphka: díky za super odpověď! :-) Konečně mi v tom někdo udělal jasno :-). No, můj plán je následu… nový
martin07 25.02.2015 20:52
martin07
Prostě, není to školda pro každého ]:) ale zkus to a věř si. Myslím, že to je ke studiu tak náročné… nový
Elaphka 25.02.2015 21:49
Elaphka
Zdravím, Hledala jsem si nějaké inormace ohledně veteriny, zkušenosti ostatních a názory. Našla jsem… nový
Lucie121 20.07.2015 18:21
Lucie121
Zdravím, jasný :puff: nový
Elaphka 23.07.2015 11:40
Elaphka
Ahoj, celkom podobné otázky trápia aj mňa, lebo mam tak isto v pláne isť na veterinu a kedže už bude… nový
abcdef 25.07.2015 17:50
abcdef
Ahoj, Nabízím vypracované modelove otazky a studijní materiály z přípravného kurzu na veterinu do Br… poslední
Týna Dvořáková 29.08.2017 13:29
Týna Dvořáková

Ahoj, já mám nyní maturitu na gymnáziu těsně před sebou a přijímačky na VŠ mě také čekají, takže něco málo o tom vím i když se přímo na veterinu nehlásím.
V ČR je jen jedna univerzita kde se dá Veterinární lékařství studovat a to v Brně, tudíž zde bude poměrně velký přetlak uchazečů, protože zájem o tento obor (co já vím) je poměrně velký. Já sám jsem před pár lety o studování veteriny přemýšlel, nakonec mě, ale zaujal trochu odlišný biologický obor. Takže tím bych chtěl říct, že máš stále 4 roky studia na gymnáziu před sebou a je možné, (stává se to velmi často) že si třeba ještě mírně své budoucí směřování pozměníš, ale to uvidíš sám.
Pro přijetí je nutné složit úspěšně přijímací zkoušky, tuším, že z biologie, chemie (nejsem si jistý, zda tam není něco i z fyziky). Je nutností, aby jsi měl z těchto předmětů velmi dobré výsledky již nyní na gymnáziu, protože se pak odesílají známky z gymplu společně s přihláškou. Dále ti může pomoci vypracování SOČ=středoškolské odborné činnosti, být úspěšným řešitelem některé z olympiád či publikační činnost.
To je asi to, co pro to můžeš udělat už nyní nebo v průběhu následujícího studia na gymnáziu.
Učení na samotné přijímací řízení se většinou řeší až zhruba půlrok před termínem přijímacích zkoušek.

Tak hodně štěstí....i na tom bude záležet :puff:

Myslím, že připravovat se stačí až v septimě. Já se připravovala od třeťáku, vytiskla jsem si vzorové otázky a vypracovala. Chodila na přípravné kurzy přímo na univerzitu, hlavně proto, že to mám kousek a přiložila diplom ze SOČ-ky. Teď jsem ve druháku a není to žádný med :D

Ja si zase dovolim nesouhlasit s tim, ze Reece je vyssi level ke statnicim :-D mne ta ucebnice prisla naprosto nedostatecna k "obycejne" zkouzce z fyziologie v druhaku. Naopak si myslim, ze je to pro gymplaky naprosto lehke a dobre psane cteni. Jen mu to bude naprost zbytecne, po dvousemestrove anatomii stejne vsechno ostatni zapomene :-D

Pokud někdo nemá základy, tak bude u Reece neustále dohledávat nějaké pojmy. Ke zkoušce z fyzio fakt stačí bohatě a pokud ho dokážeš narvat do hlavy kompleto, tak i k těm státnicím (na vet nejspíš ne, ale na běžných "bio" oborech ano) ;-). Jednu nectnost má, něco je tam povrchně a něco zbytečně do hloubky. Pak už je jen na člověku, co chce vědět. Oproti obyč skriptům z fyzio, kde jsou fakt holé základy, je to úplně o něčem jinym. A když si to pak porovnám i ty VŠ skripta s úrovní literatury pro SŠ, tak nevím, proč jsem kdy ztrácel čas a ty SŠ četl.

Ja jsem zkousku z fyziologie delala nedavno, takze vim, o cem mluvim. Na veterinu to je proste malo i k te obycejne zkousce i pres to, ze jsem ho cetla celeho :-) byl to fakt jen zaklad. Jak na ostatnich skolach, to nevim.

Ale zbytecne to resime. Stejnak si myslim, ze fyzio v prvaku fakt nevyuzije. To spis anatomii ]:)

Zdravím :-)

Myslím, že teď jen úplně stačí, když budeš řešit biologii a chemii. Vzorové otázky z veteriny, a pak i obecně další k přijímačkám na medicínu, stačí až po maturitě (mně tam vycházely nějaké 2-3 týdny volna). Já jsem se učila tady z těchto dvou:
http://img2.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/7349/7349601- biologie-2000-testovych-otazek-a-odpovedi-1.jpg
189869.jpg
- ale základem jsou ty vzorové otázky pro VFU, někde na uloz.to by měly kolovat i vypracované.

Jinak ještě upozorním, že na přijímačkách krom bodů z testů biologie a chemie hrají dost velkou roli i body ze známek z vysvědčení (už si nepamatuji za jak dlouho), samozřejmě platí, že čím lepší, tím více bodů. To samé platí o maturitě. Dál může člověk dostat až 20 bodů za mimoškolní aktivity: tam se jedná o SOČ, středoškolskou odbornou činnost, a další odborné "psaní" - třeba články v časopisech, na webech apod. Vše se dá najít a vyčíst tu:
index.html

Nicméně, neodpustím si jednu poznámku na konec. Věřím, že sen být veterinářem pro Tebe znamená vše - stejně tak znamenal a naštěstí ještě stále znamená i pro mě. Nechci být hnusná a rozhodně Ti nechci nijak kazit sen, ale dost dobře si promysli, než se na veterinu přihlásíš. Ona to vážně není procházka růžovým sadem... je to jako lidská, dost drsná medicína. Učení je 6 půlek, všichni od Tebe chtějí všechno. Přijdeš po X hodinách ze školy, najíš se, vypiješ extra silnou kávu a jen sedíš a šrotíš se třeba do půlnoci. A takhle stále dokola.
Ani na pitevnách neuvidíš zrovna krásné věci. Vypreparované orgány zalité ve formaldehydu jsou krom karcinogenních vlastnosti i šíleně nechutné (ale zvykneš si ]:)). Stává se, že si řízneš i do "živého", často je ale toto jaksi "živé" maso déle na vzduchu a pak to ne úplně dobře voní.
Co se týká doktorů, jsou tu zlaté výjimky, ti, kteří jsou lidští a hodní a neřvou, ale ti často úplně nedokopají k učení. No a pak tu jsou ti, co řvou, jsou nepříjemní, rozdávají Fka napočkání a člověk je stále ve stresu :-):-)
A co se týká zkouškového, nečekej, že budeš mít naučeno za dva dny. Že budeš prokrastinovat jako ekonomové (tímto se omlouvám vše ekonomům :-D) a pak to nějak uhraješ na E. Neuhraješ. Otázek bývá okolo dvou set, takže se dost často stává, že po 14ti dnech režimu "učení-učení-učení-jídlo-spánek" budeš mít pocit, že absolutně nedáváš... :x:

Ale nadruhou stranu, co Tě nezabije, to Tě posílí. I přes tohle všechno věřím, že když si člověk na začátku udělá nějaký pořádek a alespoň trochu se snaží, pak to zvládne :puff::beer: S odřenýma ušima, lokty, pr*elí a koleny a s pořádnými žaludečními vředy, ale zvládne :-)]:):-D

PS: kdyby něco, napiš SZ. Ráda se vším pomůžu :-)

No mne keby niekto takto popisal VŠ tak neviem ci by som dostudovala, sice uplne iny obor ale aj tak ;)
na doplnenie treba napisat jedno spolocne asi pre vsetky vysoke skoly, clovek sa casom tak nejako nauci ucit. To co mu na gympli prislo strasne kvantum uciva na vyske zvladne za chvilocku a je schopny si pamatat daleko viac.

Elaphka: díky za super odpověď! :-) Konečně mi v tom někdo udělal jasno :-). No, můj plán je následující: v kvintě si udělat olympiádu z biologie, v sextě SOČku a v dalších ročnících se zaměřit na obecný prospěch, maturitu a na ty přijímačky. Teď si dělám kurz z chemie na www.coursera.org :-). Na veterinu (i přes to vše, co tu bylo napsáno) jít chci - zkusím to a uvidíme. Byl, je a myslím, že i nadále to bude můj sen :puff:. Vážím si tvé nabídky o pomoc :-).

PS: Všem moc děkuji za odpovědi!!! :-);-):-p jste super! :-D

Zdravím,
Hledala jsem si nějaké inormace ohledně veteriny, zkušenosti ostatních a názory. Našla jsem váš komentář, tak bych Vás chtěla oslovit, zda bych na Vás mohla mít nějaké dotazy a zda byste byla ochotná mi na ně odpovědět.
Předem mockrát děkuji :)

Ahoj, celkom podobné otázky trápia aj mňa, lebo mam tak isto v pláne isť na veterinu a kedže už budem druhačka na SŠ, mala by som už asi lepšie rozmýšlať nad vysokou školou... Maš tú výhodu že chodíš na gymnázium - podrobnejšia biológia a chémia oproti SOŠ, čo ti v 1. ročníku na VFU určite pomôže...Ja som sa v 9.ročníku rozhodla pre SŠ veterinu a niekedy to ľutujem, pretože nemáme až takú dobrú chémiu. Ja budem mať možno také výhody, že budem mať tie nejaké základy z odborných predmetov-anatómie,fyziológie,latinčiny,patológie, praxe ale čo som sa dopočula, v 1. ročníku je mi to na nič - základ je biola a chemia... avšak študenti z mojej školy, ktorí išli na veterinu majú ževraj dosť problémy s chémiou a preto veľa študentov v 1. ročníku vyletí... Takže starosti s tým, že teraz nevieš latinčinu by som si nerobila - doučíš sa. A ako sa dostať na vyšku? Ako to už tu niektorí povedali:SOČ, olympiady,body za vysvedčenie... Ja mám v pláne chodiť na niejake tie prípravy, doučovania z chémie, biologie aby som dobehla gymnazistov.

Na čo by som ešte kládla dôraz je, či naozaj chceš ísť na veterinu... Uplatniť sa je dosť ťažké - poznám XYZ veterinárov, čo sa neuchytili, ale ak budeš šikovný a veeľmi tvrdo drieť, tak nejaku tú šancu máš. Veľa ľudí sa v tom tak isto nenájde, pretože to nie je len o tom, že píchneš 1 injekciu psovi a tým všetko končí - z mojej školy veľa ľudí prestúpi na inú SŠ... A čo sa týka náročnosti je veterina veľmi ťažká škola na učenie. Z hľadiska anatómie určite ťažšia ako humánna medicína. Takže niekedy tuho rozmýšlam,či pôjdem na veterinu alebo humánnu medicínu pretože pomer toho koľko sa na univerzite nadrieš ku tomu ake maš uplatnenie a plat je dosť veľké, no napriek tomu mňa viac ťahá veterina - môj sen od malička :)

Takže keď to zhrniem: 1. poriadne si rozmyslieť štúdium veteriny
2. zamerať sa na olymiady,SOČ, body za známky ale HLAVNE na biológiu a chémiu lebo to je základ (ostatok zvládneš, aj keď ja by som si na tvojom mieste trošku poštudovala aspoň anatómiu, pretože tá je dosť náročná)
3. ak si sa rozhodol pre veterinu tak VEĽA ŠŤASTIA, lebo si si vybral dobrý boj

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...