Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Komondor - problém s klouby, vitamínové preparáty

Přeji pěkný den všem,
předem bych se rád omluvil za toto téma (vím, že sem nepatří, nicméně věřím, že mi poradíte - je tu mnoho pejskařů).

máme doma šesti letou fenku Komondora (pořízena za 20tis. z chovatelské stanice) - nicméně nemáme ji na štěňata ani výstavy. Je celoročně venku a hlídá stádo koz, ovcí a další hospodářská zvířata (slepice, kachny) - v tomto se nám velice osvědčila!. Vzhledem k tomu, že nám hlídá zvířata a zároveň je to náš mazlíček je pro nás nutné aby byla v pořádku a neměla žádné problémy. Pravidelné veterinární kontroly atd, nicméně stále má problémy s tím, že se jí klepou zadní nohy (podle veterináře nezapadají zadní klouby do jamek, tak jak by měli). Proto je nutná kvalitní potrava, nebo operace o které zatím neuvažujeme.

Proto se ptám, máte s tím někdo zkušenost? Můžete mi doporučit nějaké volně dostupné vitamíny? Na internetu jsem toho našel mnoho, ale nevím co je nejlepší. Raději prášek (který přimíchám do granulí), než tablety.

Naši Dunku krmíme domácími masovými konzervami třikrát denně (vepřové, králičí, hovězí, kuřecí, kozí, kachní - zkrátka vše co si odchováme - odřezky zavaříme) + granule, občas kosti. Do těchto jídel bych rád přidával nějaké vitamínové preparáty.

Předem děkuji za doporučení. Lukáš.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Elaphka: klouby dostává od všeho, ale vždy vařené. Čerstvého / syrového se trochu bojíme.. Jinak jed…
Lukasseml 23.02.2015 19:29
Lukasseml
Elaphka: rentgeny rodičů i samotné Dunky jsme samozřejmě dělali. Rodiče i Dunka v pořádků, u Dunky p…
Lukasseml 23.02.2015 19:32
Lukasseml
pouze problém s těmi klouby v zadní části těla to znamená co? Ono kloubů v zadní části těla je hned…
Elaphka 24.02.2015 11:23
Elaphka
No zrovna rozdíl mezi Acanou a Hills zas tak velký není :-D nový
VilemC 25.02.2015 10:47
VilemC
Jako 26% a 50% moučky se mi jako rozdíl zdá :-) nový
Elaphka 25.02.2015 14:15
Elaphka
Hledám nějaká info o komondorech a našel jsem tuto diskuzi, je sice pár let stará a možná už fenu an… poslední
Karel79 08.08.2017 14:55
Karel79
Já z vlastní zkušenosti žádný preparát bohužel nedoporučím, ale pokud má problémy s klouby, tak opat…
V.R. 23.02.2015 19:40
V.R.
V.R.: samozřejmě i na toto si dávám pozor. Chodím denně běhat cca. 10 - 15km, s Dunkou se chodíme pr…
Lukasseml 23.02.2015 19:46
Lukasseml
Asi by bylo dobré ujasnit si opravdu jak ostatní již psali, jak velký problém s klouby má. Jinými sl… nový
VilemC 25.02.2015 10:58
VilemC
Ztotožňuji se s tím, co píše VilemC.Ještě , krmíte fenku třikrát denně, proč? Dospělému psu stačí dá… nový
kacaba1 25.02.2015 18:27
kacaba1
dobry den preji, otec Vasi fenky ma vyhodnocenu DKK 0/3,takze jiz z toho logicky vyplyva,ze ponese d… nový
DanaK 16.07.2015 08:44
DanaK
Dobrý den sice je toto vlákno pár měsíců Starè ale stejně napíšu svou zkušenost.Máme doma rotvajlera… nový
Latex 16.07.2015 15:09
Latex

Elaphka: klouby dostává od všeho, ale vždy vařené. Čerstvého / syrového se trochu bojíme.. Jinak jedná se o chovatelskou stanici v Havířově (Király Puszta).

V.R.: granule dáváme Acana Dog Adult 18kg pytle + Hill's Canine Dry Adult Lamb&Rice BREEDER, také po 18kg pytlích. Tyto dvě značky střídáme. Objednáváme přes net (vyjde nás to levněji), občas granule vyměníme, ale kombinujeme pouze tyto značky. Doporučil nám je veterinář, krmíme tím všechny psy (Thajský ridgeback, Hladkosrstý foxteriér, Komondor). Granule dostává v každé porci (cca. čtyři mužské hrsti granulí + maso a pár kostí, kloubů). Určitě nepřekrmujeme je spíše hubená. Dostatečný pohyb určitě má. Na starosti má pozemek o velikosti 7000m² po ktrerém se pohybují kozy, ovce a další hospodářská zvířata + jednou týdně procházka cca. 5km (chodím běhat). Samozřejmě možnost přístřešku, přespává v chlívku 10m od domu, nebo na svém gauči 1m od vchodu do domu.

Pokud doporučíte nějaké konkrétní vitamínové preparáty (odkaz) budu velice rád.
Děkuji, Lukáš.

pouze problém s těmi klouby v zadní části těla

to znamená co? Ono kloubů v zadní části těla je hned několik, od pátěře, sakrální kosti, pánve až po všechny ostatní klouby zadních končetin. Jak vypadal RTG? Nesedí mi, že má DKK v pořádku, ale přitom jí nesedí hlavice v kloubů - to se dost paradoxně vylučuje.

U jakého veterináře jste byli? Někdo jiný ji viděl? Dle mého by bylo lepší zajet k nějakému ortopedovi, který Vám fenu vyšetří a nebude jen střílet od boku.

Jinak jestli chcete míchat granule a maso budiž, obecně se jí nebojte přidat do stravy i ovoce či zeleninu. Jestli můžu mít výhradu :-D HILL'S jsou humus, pes potřebuje živošičné bílkoviny, ne chroupat obilí - a věřte, že tam ho je požehnaně. Jen 26% jehněčí moučky (a ještě ke všemu moučky, což jsou zbytky po odřezání libového masa: šlachy, kosti, někdy i paznehty a rohy, zalité krví, a semleté a ovoněné, aby to psům jelo).
Za sebe doporučím toto... na Hill's se vyprdněte, Váš vet to doporučuje jen kvůli tomu, že z toho má profity. Ta acana naprosto stačí.

Hledám nějaká info o komondorech a našel jsem tuto diskuzi, je sice pár let stará a možná už fenu ani nemáte. Nicméně si myslím, že jste neměli úplně šťastnou ruku, chovatel, co používá u velkého plemene do chovu psa co má dysplazii 0/3, je u mne prase. Z takové CHS bych si štěně nevzal, i kdyby mi za to platili, protože bych nechtěl šmajdavýho psa, co bych musel ke stáru ládovat preparátama, aby neměl bolesti a mohl chodit. Další co mne odstrašuje, to se zdravím nemá co dělat, ale díval jsem se na jejich stránky a jestli ta chovka propaguje canisterapii s pastevcem, to jde úplně proti plemenu a nemají to v hlavě úplně v pořádku. Asi chtějí být in za každou cenu.

Já z vlastní zkušenosti žádný preparát bohužel nedoporučím, ale pokud má problémy s klouby, tak opatrněji na ty procházky. Jestli to chápu správně, tak s Vámi občas chodí běhat. Určitě má dobrou fyzičku z hlídání zvířat, o tom nepochybuji. Ale při problémech s klouby se obecně doporučují spíš kratší procházky a častěji. Čili klouby nepřetěžovat. Při hlídání si sama odpočine, jak chce, na procházce ne. Na to bych si možná dala pozor. I vzhledem k tomu, že v 6 letech je pes její velikosti už pomalu senior.

V.R.: samozřejmě i na toto si dávám pozor. Chodím denně běhat cca. 10 - 15km, s Dunkou se chodíme procházet cca. jen těch 5km, občas se proběhneme, ale spíše se jenom procháízíme - jednou týdně. Chodíme se podívat na řeku atd, spíše jenom proto aby načuchala jenom nějaké ty nové pachy :-).

Jinak myslím si, že se u nás Dunka má dobře, ale rád bych jí pořídil nějaké ty vitamíny aby ji neboleli ty zadní nohy, ikdyž to zatím vypadá, že jí na dotek nebolí... Každopádně vím, že pejsek stárne a je potřeba větší péče a právě o to se snažím.

Asi by bylo dobré ujasnit si opravdu jak ostatní již psali, jak velký problém s klouby má. Jinými slovy jak velký stupeň postižení to je. Co se potravinových doplňků týče, jako prevence je dobré dávat třeba Hydrolizovaný kolagen http://www.psickata.cz/product.php?id_product=1335 , pokud už má pes problémy, tak to bude ale chtít něco s větší koncentrací. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit například tohle http://www.zoohit.cz/shop/psi/doplnkove_specialni_ krmivo/klouby_kosti/luposan/123110, nebo pokud by stupeň poškození byl výrazně vyšší, tak http://vitaminy-pro-psy.heureka.cz/orion-aptus-apt o-flex-vet-sirup-500ml/specifikace/#section, který už je určen opravdu pro psy s pohybovými problémy.

Jinak co se aktivity psa týče, je obecně známo, že pes dokáže s relativně velkým stupněm poškození kyčelních kloubů fungovat, pokud má kolem těchto kloubů hodně svalové hmoty, "která pomáhá špatně rostlým kloubům" a drží nohu i v případě, kdy kloub není dostatečně vyvinutý, nebo je poškozený. Ideální je v tomto případě psa nechávat hodně plavat (zátěž není pro klouby tak velká a přitom pes hodně posiluje), otpimálně delší dobu, takže třeba s vestou a někde na rybníce, aby plaval delší dobu v kuse (nikoliv jen hup do vody pro klacek, dvě tempa a zase z vody ven). Pokud by se vám chtělo věnovat se psovi více, je vhodné i cvičení třeba na balančních míčích, aby pes co nejvíc posílil zadní nohy. To už by ale chtělo najít v okolí někoho kdo se v tom vyzná a vyrazit na seminář, protože při špatném cvičení můžete i uškodit místo pomoci.

Krok č. 1 by měla určitě mělo být vyhodnocení snímků, aby se ukázalo o jaké poškození se jedná a jak je závažné. Podle toho se dá volit co dál. Výše uvedené přípravky samozřejmě můžete podávat okamžitě.

Edit: Snímky samozřejmě nemusíte vyhodnocovat někde oficielně, abyste za to platili bůhvíjaké peníze. Bylo by ale dobré snímek si sehnat v elektronické podobě a pak požádat někde o konzultaci s tím že nechcete oficielní vyhodnocení, ale jen konzultaci co dál.

Ztotožňuji se s tím, co píše VilemC.Ještě , krmíte fenku třikrát denně, proč? Dospělému psu stačí dát jednou denně, max. dvakrát, to jest denní dávku rozdělit do dvou.Kolik váží Vaše fenka? Každý gram navíc škodí kloubům se kterými má , dle Vás, problém.

dobry den preji,
otec Vasi fenky ma vyhodnocenu DKK 0/3,takze jiz z toho logicky vyplyva,ze ponese dale tento problem do potomku
Skuste se domluvit zde: cs - MVdR.Veprek je jednimm z nejlepsich ortopedu!
Nema cenu skouset preparaty dle rady laiku.
Hezky den Dana

Dobrý den sice je toto vlákno pár měsíců Starè ale stejně napíšu svou zkušenost.Máme doma rotvajlera který trpí DKK obě zadní nohy plus má problémy i s přední nohou.Osvědčil se nám Alavis je to doplněk pro koně ale můžou ho i psi.Dokonce to bere i muj otec který má též problémy s klouby.Je to prášek který se přimíchává do jídla.Důležitý je aby ste pejska neprecpávali každý kilo na víc je pro ty klouby zátěž. Také by měl plavat aby si obalil klouby svalovinou která mu též pomáhá držet klouby při sobě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru