Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva nádherná - poškozený krunýř

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu naše želva nádherná má jakoby vyžraný krunýř u přední nohy a malé bílé flíčky na povrchu krunýře. Má asi 12 let a 470g, potravu přijímá normálně, je čilá a zvědavá, chováme ji v teráriu v bytě. Asi před asi 2 měsíci jsme jí pořídili UVB světlo (protože jsme nevěděli jestli to není z nedostatku UV záření a tedy i špatně vstřebávaného vápníku) svítíme 8 hodin denně, krmíme granulemi vitakraft-reptile pellets, kuřecím masem a teď i cvrčkama, kteří jí moc chutnají, saláty jíst nechce, jinak dostává i vitamíny a vápník a poslední měsíc jsme začali dávat denně kapky vitakraft-reptile elixir a zatím 2x jsme těmito vitamíny krunýř i potřely jak je psáno v návodu. Ale zatím žádné zlepšení nepozorujeme, prosím poraďte čím by to mohlo být a jak jí pomoci, nebo jestli je nutné zajít k veterináři.

Děkuji za pomoc
Veronika
[9NpTlC.jpg]
[UAHgSs.jpg]

Předmět Autor Datum
To je plísňová nebo smýšená plísňovo/bakterální infekce krunýře. V podstatě "hniloba". Většinou se u…
Aurifer 01.04.2015 23:53
Aurifer
Souš měla vždy přístupnou, část dne jí do terária dokonce svítí slunce, takže se chodí nahřívat. Fot…
weeerisek 02.04.2015 08:33
weeerisek
má na té souši možnost se vyhřát? Tímto způsobem umístěné světlo je želvě uplně k ničemu i z hledisk…
Aurifer 02.04.2015 13:57
Aurifer
Bohužel žádnou výhřevnou lampu u souše nemá, žárovka UVB by měla být dostačující... je to REPTILE UV…
weeerisek 02.04.2015 14:22
weeerisek
Promiňte, dala jste si tam sama ruku, eventuálně teploměr, jaká je na tom vyhřívaném místě teplota?… nový
Petr60zelv 02.04.2015 15:38
Petr60zelv
Teplota v celém teráriu je okolo 23°C, žárovka neslouží jako výhřevná, ale pouze jako zdroj UVB. Jak… nový
weeerisek 02.04.2015 15:47
weeerisek
možná jsem to před tím napsala špatně... neměla jsem na mysli že tato žárovka je dostačující z hledi… nový
weeerisek 02.04.2015 15:49
weeerisek
aha, no tak to je všechno špatně. Ta ubikace vypadá sice na oko hezky, ale jinak absolutně nesplňuje… nový
Aurifer 02.04.2015 19:46
Aurifer
Zdravím všechny a přidávám se s dotazem. Dnes jsem donesla domů nového želváka (TSE). Na podmínky v… nový
Carmilla 16.04.2015 16:49
Carmilla
to ještě není tak hrozné. Vykoupej ho v slabém hypermanganu a dej do adekvátně zařízené ubikace. To… nový
Aurifer 16.04.2015 17:02
Aurifer
Další možnost je opatrně odendat odumřelou část, natřít koncentrovaným roztokem hypermanganu, nechat… nový
Petr60zelv 17.04.2015 10:19
Petr60zelv
Dobře, to jsem tak nějak předpokládala, zkusím to a uvidíme. Díky za rady :-) poslední
Carmilla 17.04.2015 10:43
Carmilla

To je plísňová nebo smýšená plísňovo/bakterální infekce krunýře. V podstatě "hniloba". Většinou se udělá, když je želva držena delší dobu ve špinavé vodě, nebo když si nemůže vylézt na souš, oschnout a vyhřát se. Na jakékoliv mazání krunýře čímkoliv se vykašlete a vemte želvu k veterináři- specialistovi na plazy, ať z toho odstraní nekrotickou tkáň a případně udělá kultivaci + test rezistence a pak vám řekne, čím a jak to vyléčit. Ono se to vesměs dá vyléčit i doma, ale to čék musí vědět co a jak. A uplný základ je želvu držet v čistotě, odstraňte jí dno a nechte holé sklo a nádrž pořádně vydesinfikujte. Po vyléčení želvy totéž.

Jinak krmení je komplet špatně, ale na téma krmení vodních želv je tu napsáno mnoho, když použijete vyhledávač v pravo nahoře. Fotka ubikace by nebyla?

Souš měla vždy přístupnou, část dne jí do terária dokonce svítí slunce, takže se chodí nahřívat. Fotku terária přikládám. Nevíte na kolik by ošetření u veterináře přišlo (odstranění tkáně a léky)? Jinak jaké jsou možnosti domácí léčby? Na diskuze o krmení se podívám. Děkuji

[8oHm0p.jpg]

Bohužel žádnou výhřevnou lampu u souše nemá, žárovka UVB by měla být dostačující... je to REPTILE UVB 150 25w, dle tabulky by želva měla být ve vzdálenosti 40-50 cm od žárovky (želva nádherná patří do kategorie 2*), světlo je od kamene vzdáleno 40 cm, takže by to mělo být správně pokud se nemýlím. K veterináři jdeme zítra už jsme objednaní :-) neměla jsem vůbec představu o ceně, proto jsem se ptala, veterinářka říkala, že by to mělo stát 400-800,- Kč což není tak hrozné, já se bála spíše několika tisíc, což bych si nemohla dovolit.

[6QQs7s.jpg]

Promiňte, dala jste si tam sama ruku, eventuálně teploměr, jaká je na tom vyhřívaném místě teplota? Vzhledem k tomu, že na fotce je to rozsvícené, nedá se to posoudit, ale přijde mi to jako takováta zamotaná zářivková trubka na žárovkovém závitu. Ta ale ve 40 cm už nic moc nenaprodukuje a skoro nehřeje. Pokud by měla mít smysl, tak 10 - 20 cm nad krunýřem.

Teplota v celém teráriu je okolo 23°C, žárovka neslouží jako výhřevná, ale pouze jako zdroj UVB. Jak už jsem psala, je to žárovka REPTILE UVB 150, a ta ani pár centimetrů od žárovky už nehřeje... ve vzdálenost 40 cm je to pro to, že pro želvu má být tato žárovka ve vzdálenosti 40-50 cm od zvířete, pro jiná zvířata třeba různé ještěry musí být toto světlo mnohem blíže.

aha, no tak to je všechno špatně. Ta ubikace vypadá sice na oko hezky, ale jinak absolutně nesplňuje požadavky toho zvířete. 23°C v terárku, kdy želva nemá možnost se vyhřát na suchém ostrůvku aspoň na 35°C je šíleně málo. UV v téhle vzdálenosti je leda bludička na chabé osvětlení, ale jinak tam je k ničemu. Tou tabulkou se neřiďte. Ta želva má mít nad suchým ostrůvkem lokální zdroj tepla, který bude vyhřívat prostor pod sebou na těch cca 35°C a může tam být i víc. A UV zdroj musí být vedle toho tepelného zdroje a tak max. 20 cm daleko od želvy. takže z ostrůvku dejte pryč tu kytku, místo ní tam želvě dejte výhřev a UV a odstraňte ten písek ze dna. Ten pořádně promyjte a vypečte v troubě. A vraťte ho želvě, až bude zdravá. Ono obecně by bylo lepší teď želvu přendat třeba do plastboxu s holým dnem a se suchým ostrůvkem s možností vyhřátí, udržovat tam čistotu, želvu přeléčit a než bude fit, tak zatím vydesinfikovat a předělat tu původní ubikaci, aby vyhovovala potřebám želvy.

Zdravím všechny a přidávám se s dotazem. Dnes jsem donesla domů nového želváka (TSE). Na podmínky v kterých byl se ani neptejte - všechno špatně, hrůza děs]:(. Dokážete z těchto fotek určit o jaký problém konkrétně se jedná? Případně navrhnout domácí léčbu? Nebo ho mám radši vzít a mazat na veterinu? Lepší fotky bohužel nejsem schopná s mým foťákem udělat. Díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru