Předmět Autor Datum
Bude to zřejmě nějaká sypavka http://atlasposkozeni.mendelu.cz/atlas/437-sypavky _smrku.html Červen…
Praprapraještěr 10.05.2015 21:02
Praprapraještěr
Kontrolní otázka. Nenatíral jste blízko toho smrku nic červenou barvou? Tak ona to zase taková sran…
RITCHI 11.05.2015 21:39
RITCHI
nejen v Krušných horách, stejná situace byla i v Jizerkách. Jinak ano, poslední dobou je opět plošně…
Aurifer 12.05.2015 00:45
Aurifer
Ahoj. Tak tak začíná být opět zřejmě stejný problém a "svádět" to na sypavku a škůdce je krá....na j…
Petrš 12.05.2015 01:18
Petrš
Oni samozřejmě ti škůdci tam pak jsou taky, protože stromy poškozené znečištěním jsou oslabené a pak…
Aurifer 12.05.2015 19:47
Aurifer
Problém je ten, že dokud bude světová ekonomika založena na využívání fosilních paliv, situace se ni… poslední
RITCHI 12.05.2015 21:27
RITCHI

Kontrolní otázka. Nenatíral jste blízko toho smrku nic červenou barvou?

Tak ona to zase taková sranda není. Moc dobře si pamatuju situaci ze sedmdesátých let, kdy díky exhalacím začaly rezavět jehličnaté (převážně smrkové) lesy v Krušných horách, a poslední tečku za nimi udělal kůrovec. Z hustých zdravých porostů pak zbyly jen holé dřevěné pahýly a mrtvá krajina téměř bez života. V devadesátých letech, po odsíření elektráren se zdálo, že se situace hodně zlepšila, Krušné hory se zase začaly zelenat a vrátila se tam zvířata... ovšem něco je opět špatně, situace zřejmě vůbec není tak optimistická, jak by se mohlo zdát.
Poslední 2 - 3 roky si všímám, že většina jehličnanů obecně (bez ohledu na druh či kultivar) začíná znovu hromadně rezavět, a pomalu jde do kytek :-( A není to bohužel jen v mém okolí, ale plošně - napříč celou republikou. Tak trochu se obávám, že výmluvy na sypavku moc neobstojí, stejně tak jako na málo či hodně vláhy, nedostatek živin, přehnojení, případně houbové choroby, nebo škůdce, jak se to obecně zdůvodňuje z vyšších míst. Všechny tyhle problémy by totiž byly spíš lokální, a nikoliv plošné prakticky celorepublikové.
Říká se, že po hromadné plynofikaci většiny obcí, a po zavedení bezolovnatého benzínu jdou do ovzduší snad ještě větší sračky, než byl kysličník siřičitý, oxidy uhlíku, aj., údajně jsou na vině zvýšené koncentrace oxidů dusíku. Nevím, nejsem chemik a moc tomu nerozumím. Ale pozvolné umírání jehličnanů v posledních letech je v každém případě alarmující, a svědčí o tom, že se s životním prostředím něco děje.

Ahoj.
Tak tak začíná být opět zřejmě stejný problém a "svádět" to na sypavku a škůdce je krá....na jak dokáží naši orgáni tento problém odůvodnit.

Když zaznělo 70 léta já jsem byl v Krušných horách nasazen na odstranování kalamity a mohu Vám říct,že to bylo teda něco,ale hlavně dělali se rozbory pouštěli balony kam až to jde a šlo to Aurifer až k vám za humna zaznamenán stejný spad až v Lánské oboře.

Oni samozřejmě ti škůdci tam pak jsou taky, protože stromy poškozené znečištěním jsou oslabené a pak jim snadno podlehnou. Proto třeba v Jizerkách pak byla kalamita kůrovce - kyselý spad to načal, oslabil stromy a kůrovec je dodělal, takže porosty odumřely komplet. V normálním zdravém lese ti škůdci napadají jen slabé stromy, což byl přírodní výběr a škůdci se nepřemnožovali. Ale pokud ten les celý není zdravý třeba kvůli tomu spadu, tak se škůdci přemnoží a i dříve silné stromy jdou do háje.

Jenže ano, orgáni to raději zdůvodňují škůdci, protože běžná lidská populace neví, že škůdci masově napadají stromy oslabené jiným problémem. A přece lidem nebudou říkat, že ve vzduchu, co lidé dýchají a v dešťi, co padá zpátky na zem je pěkné svinstvo a že třeba plynofikace a různé všechny ty rádoby EKO v reálu nejsou zas tak EKO, jen si na tom někdo mastí kapsy. Jenže EKO je teďka "IN" a když se hraje na ekologii (aby měli záminku k maštění si kapes), tak přeci nemůžou jít s pravdou ven.

Problém je ten, že dokud bude světová ekonomika založena na využívání fosilních paliv, situace se nijak nezlepší, spíš naopak. Tolik sraček, co jsme vypustili do ovzduší, půdy a moří jen za posledních 100 let, to jsme nevyprodukovali za celou historii lidstva. A to je jen druhotný problém zničených porostů, raději nemluvím o šíleném, a prakticky nekontrolovatelném drancování lesů a pralesů v celosvětovém měřítku.

Opadavé listnáče naštěstí zatím drží. Mají tu výhodu, že jejich vegetační období je sezónní, a přes zimu si narozdíl od stálezelených jehličnanů od exhalací "odpočinou". Ale jak dlouho budou ještě odolávat? Uhlí, ropa a plyn se budou využívat ještě dlouho. Celosvětové zásoby se sice tenčí, ale pořád jich je dost na několik dalších desetiletí, takže bota zatím nikoho příliš netlačí. O nějakém opravdu ekologickém řešení na zlepšení situace se zatím spíš jen mluví (protože je to moderní), než aby se jím někdo opravdu zodpovědně zabýval. Většina tzv. EKO výrobků jsou totiž jen berličky, které mají se skutečnou ekologií jen pramálo společného. Jejich výroba má obvykle jen jediný cíl - vytáhnout peníze z kapes důvěřivých a obelhaných zákazníků...:-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru