Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem červený smrk

Kontrolní otázka. Nenatíral jste blízko toho smrku nic červenou barvou?
Tak ona to zase taková sranda není. Moc dobře si pamatuju situaci ze sedmdesátých let, kdy díky exhalacím začaly rezavět jehličnaté (převážně smrkové) lesy v Krušných horách, a poslední tečku za nimi udělal kůrovec. Z hustých zdravých porostů pak zbyly jen holé dřevěné pahýly a mrtvá krajina téměř bez života. V devadesátých letech, po odsíření elektráren se zdálo, že se situace hodně zlepšila, Krušné hory se zase začaly zelenat a vrátila se tam zvířata... ovšem něco je opět špatně, situace zřejmě vůbec není tak optimistická, jak by se mohlo zdát.
Poslední 2 - 3 roky si všímám, že většina jehličnanů obecně (bez ohledu na druh či kultivar) začíná znovu hromadně rezavět, a pomalu jde do kytek :-( A není to bohužel jen v mém okolí, ale plošně - napříč celou republikou. Tak trochu se obávám, že výmluvy na sypavku moc neobstojí, stejně tak jako na málo či hodně vláhy, nedostatek živin, přehnojení, případně houbové choroby, nebo škůdce, jak se to obecně zdůvodňuje z vyšších míst. Všechny tyhle problémy by totiž byly spíš lokální, a nikoliv plošné prakticky celorepublikové.
Říká se, že po hromadné plynofikaci většiny obcí, a po zavedení bezolovnatého benzínu jdou do ovzduší snad ještě větší sračky, než byl kysličník siřičitý, oxidy uhlíku, aj., údajně jsou na vině zvýšené koncentrace oxidů dusíku. Nevím, nejsem chemik a moc tomu nerozumím. Ale pozvolné umírání jehličnanů v posledních letech je v každém případě alarmující, a svědčí o tom, že se s životním prostředím něco děje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny