Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paroedura picta nebo Coleonyx elegans, mitratus

Zdravím, budu si pořizovat své první gekony. Rozhoduji se mezi Paroedura picta, a gekony rodu Coleonyx (elegans, mitratus, případně variegatus). Načetla jsem o nich vše, co jsem našla a měla bych pár dotazů:

1. je nutné je zimovat? Paroedura picta ne, ale jak je to u Coleonyx? Předpokládám, že podobně, když se jedná o subtropické druhy. Bydlím v bytě a nebyla bych schopná zajistit jim zimní pokles teplot.

2. u Paroedura picta se doporučuje na pár měsíců oddělovat samce od samic, platí to i pro Coleonyx? Nebo jejich samci nejsou takoví sexuální maniaci? :-)

3. Můžete nějak srovnat, který uvedený druh je jednodušší na chov? Nemám ještě zkušenosti, tak bych nerada nějaké zvířátko utrápila. Paroedura picta a Coleonyx variegatus potřebují suché až polosuché terárium, Coleonyx mitratus a elegans vlhčí subtropické - takže bude náročnější na udržování vlhkosti... O tom, že pro Coleonyx jsou nebezpečné teploty nad 30 stupňů, vím.

4. myslíte, že je vhodnější skupina 1,2 nebo 1,3? Nebo to závisí jen na prostorových možnostech? Chtěla bych pořídit terárium 50x40x35 cm (dxšxv).

5. případně napište jakékoli postřehy, které Vás napadnou.

Předem všem děkuji.

loading...
Předmět Autor Datum
Pozor na rozdily mezi Colenyx mitratus,elegans a ostatnimi prislusniky rodu. Mitratus a elegans jsou…
chsajarsa 22.06.2015 11:11
chsajarsa
Zimovať sa nemusia, ale ja napr. nechávam počas zimy elegansy 1-2 mesiace pri teplote okolo 19-21°C,…
perenquen 24.06.2015 14:15
perenquen
Na 2str. u těch pralesních druhů Coleonyxů samci zas takoví raubíři nebývají a funguje to u nich dlo…
Aurifer 24.06.2015 18:00
Aurifer
Děkuji všem za odpovědi. O těch Coleonyxech jsem právě četla, že funguje i chov v párech (měla jsem…
shaula 24.06.2015 20:04
shaula
No, z druhů cos uvedl(a) jsou asi fakt nejsnáze sehnatelné ty picty. Oni Coleonyxové se z nějakého d…
Aurifer 24.06.2015 22:24
Aurifer
U těch C.elegans se mi chov s dvěma holkama moc nedařil.Vyrůstaly spolu ale v dospělosti masakr.Same… poslední
Nuty 24.06.2015 23:08
Nuty

Pozor na rozdily mezi Colenyx mitratus,elegans a ostatnimi prislusniky rodu. Mitratus a elegans jsou pralesni zvirata, ktera nesnaseji vysokou teplotu a maji radi vlhko. U ostatnich je to obracene a porad mi chrapou ve vyhratem ukrytu.

1. Ne nezimuji se.
2. Nemusi se oddelovat. Ono i u tech Paroedur to je sporne, protoze samice konzervuji sperma samce a snaseji tak jeste docela dlouho po oddeleni a pokud je tech samic vic, tak je to v pohode.
3. Vsechny tyto druhy jsou pri splneni zakladnich podminek hodne nenarocne.
4. 1,3 - kvuli rozprostredni pozornosti samce na vice samic.

Zimovať sa nemusia, ale ja napr. nechávam počas zimy elegansy 1-2 mesiace pri teplote okolo 19-21°C, kŕmim vtedy minimálne, udržujem terárium mierne vlhké. Takýto útlm znášajú v pohode, pokiaľ sú koncom sezóny v dobrej kondícii.
Čo sa týka počtu zvierat v jednom teráriu, tak závisí to na povahe konkrétneho samca/samice. Mal som aj 1,1 (mitraty aj elegansy), kde bolo spolužitie v pohode. Momentálne chovám už niekoľko rokov elegansy v zostave 1,2 a je to tiež ok. Väčší počet samíc preto podľa mňa nie je nutné zháňať (aj sa zháňajú ťažšie ako samce, a bývajú aj drahšie). Pokiaľ má človek "šťastie" na nejakého násilníckeho samca, ani väčší počet samíc nemusí pomôcť (resp. nemusí zamedziť ich týraniu či zraňovaniu zo strany takéhoto samca), skôr je vtedy riešením odstránenie tyrana a dosadenie iného samca k samici/am. Vždy je dobré mať v zálohe voľné terárium a v prípade nutnosti doň násilníka či obeť izolovať.

Děkuji všem za odpovědi. O těch Coleonyxech jsem právě četla, že funguje i chov v párech (měla jsem spíš na mysli sexuální choutky samce než jeho agresivitu, tam je jasné, že lepší agresora oddělit). Ale nějak jsem nabyla dojmu, že je těžší je sehnat, na burzách i v inzerci vidím hlavně gekončíky noční nebo agamy (ani jedny nechci, jsou na moje prostorové možnosti moc velcí). Z těch mých vybraných druhů jsem spíše viděla Paroedura picta a to povětšinou samce...
Asi nakonec zůstanu u původně vybraných Paroedur... Terárko je objednané, v půlce července si ho vyzvednu, zařídím a v srpnu můžu shánět obyvatele :-)

No, z druhů cos uvedl(a) jsou asi fakt nejsnáze sehnatelné ty picty. Oni Coleonyxové se z nějakého důvodu teď nějak moc nechovají, dříve jich v chovech bývalo podstatně víc. Sice to jsou krásní a nenároční gekončíci, ale už je zase mají spíš specialisti, než že by byli mezi běžnou chovatelskou veřejností. Takže se objevují spíš občas a to i ty pralesní druhy. Kde je potřeba dávat pozor i na to, že to celkem často bývají importy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...