Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Péče o důchodce - tipy, rady

Zdravím všechny :-)
mám tu v péči čtveřici (1,3) eublíků, důchodců. Dostali se ke mě (byli mi vraženi do Přírodovědného kroužku) před 2 roky, tehdy údajně cca šestiletí. O způsobu předchozího chovu nevím nic. Teď jsem se rozhodla (a okolnosti umožnily) dopřát jim už opravdu klidné stáří, bez školního ruchu a dětí, takže jsem si je vzala domů.
Tera - exoterrácká 80x40x30, dno písek. Úkryty na jedné straně 2 se stále vlhkým lignocelem, na druhé straně "teplé". Teplo pomocí 25W topného kabelu mezi dlažidcemi(obdoba top. kamene), svícení jen "dekorativní" 2 staršími UVB kompakty. Teplotní rozmezí od 38 - 40 na dlaždici až po pokojovku ve vlhkých úkrytech.
Krmení - doma chovaní švábi, kupovaní cvrčci, mouční červi, vitamíny Plastin + Roboran
Přikládám jednotlivá fota zvířat.
1 - zdaleka nejhorší, v tomhle stavu už je od doby, co jí mám. Nedaří se mi jí vykrmit. Má ale naprosto neuvěřitelnou chuť k životu, byť vypadá, že každou chvíli umře. Žere jen moučné červy (téměř denně), neklade vejce, trvalý třes nohou při pohybu. Svleky OK. Nedávno se v době mojí nepřítomnosti děti s nimi dlachnily a nezavřely tera, 3 týdny jsme jí nemohli najít. Už jen to, že přežila navolno je neuvěřitelné. Ale na kondici jí to rozhodně nepřidalo :-/
2 - samice žere vše, neklade vejce, občas třes nohou při pohybu, svleky OK
3 - samice žere vše, občas +/- měsíc stávkuje s jídlem, občas třes nohou při pohybu, svleky OK, neklade
4 - samec, žere vše, občas třes nohou při pohybu, musím pomáhat se svlékáním nohou. Většinou nedosvlékne prsty.
Zajímalo by mě hlavně, jestli nemám, vzhledem k věku nějak upravit podávání vitamínů, nebo čím může být způsoben ten třes. A samozřejmě i za jakékoliv jiné nápady a tipy díky :-)
P.S. Vím, že to tera není žádný šlágr, ale jsem ráda, že jsem ho vůbec sehnala a dala dohromady. Jsou v něm od včera, takže jsem při focení nechtěla moc rušit. Už dnes žraly 1 a 2. Takže se jim tam asi líbí :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V 8 letech ta Ebéčka rozhodně nejsou žádní důchodci, já měla skupinu asi 20let a pak jsem ji před pá…
Aurifer 20.09.2015 15:16
Aurifer
V podstatě mají mojí péči už 2 roky. Je fakt, že ve škole je částečně krmily děti, ale vždy pod mým…
V.R. 20.09.2015 16:36
V.R.
Víš jak, třeba zelení leguáni taky žijí přez 20 let a lidi jsou schopní je umořit za 2, totéž třeba…
Aurifer 21.09.2015 19:54
Aurifer
Takže tak 1x za mesíc 1 kapka Dčka do vody stačí? poslední
V.R. 21.09.2015 20:18
V.R.

V 8 letech ta Ebéčka rozhodně nejsou žádní důchodci, já měla skupinu asi 20let a pak jsem ji před pár lety dala kámošovi, gekončíci žijí dodneška a kladou normální životaschopná vejce, z kterých když je nechá vylíhnout se líhnou normální zdravá mláďata. Takže obéčka rozhodně nežijí do 10let.

Podle fotek ti gekončíci byli odvápnění a asi "vyždímaní", samice v horší kondici neklasou. Ale když budou ve vhodných podmínkách s dobrým krmením a dostatkem minerálií, tak asi zase začnou. Dobře se o ně starej jako o normální gekončíky. Žádnou důchodcovskou péči nepotřebují, nejsou to důchodci.

V podstatě mají mojí péči už 2 roky. Je fakt, že ve škole je částečně krmily děti, ale vždy pod mým dozorem. A péče nebyla každodenní, ale déle jak 3 dny v kuse sami nezůstávali. Buď dělám něco zoufale špatně, nebo nechápu, proč jim stále přetrvávají ty příznaky nedostatku vápníku. Obaluju téměř každé krmení. Buď Plastinem, nebo 1:1 směs Plastin + Roboran. Napadá mě zkusit vyměnit Plastin za Biomin-H. Druhá věc, co mě napadla, že to může být nedostatkem D a tím pádem špatným vstřebáváním vápníku. Začínám lehce uvažovat nad Combinalem AD3. Nikdy jsem ale tu ďáblovu lahvičku neměla v ruce :-D A nechci jim tím ublížit.
Ad. to, že jsou to důchodci. On mi původní majitel tvrdí, že jo. Prý je nesmysl, aby eublíci dávali 20 let. Ale je to asi tím, že je nejspíš měl "na produkci". Nechci ho ale nějak hrozně hanět, byť to tak zní. Je to starší Pan chovatel, nikdy nepoužil UVBčka a přesto měl krásné, velké a rovné agamy, spousty odchovů od kde čeho a poradit umí taky vždy v podstatě dobře. Jen má asi trochu jiný přístup...

Víš jak, třeba zelení leguáni taky žijí přez 20 let a lidi jsou schopní je umořit za 2, totéž třeba želvy. Ale to prostě neznamená, že to je jejich přirozená délka života. Navíc pokud je nechá uplně vyčerpat častýma snůškama, tak se samozřejmě vyčerpají. Jinak to Dčko samozřejmě potřebují i gekončíci, buď jim dej zdroj UV (stačí RG), a nebo holt kapičku z té ďábelské lahvičky :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru