Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rada na míru: 2 teraria (teplota, vlhkost) regulace či pouhá kontrola?

Ano vím, už tady je skvělé vlákno o termostatech a hygrostatech: tera.poradna.net

Dokonce vím o slovenských termo/hygro statech www.topnekameny.com i o termostatu ATC-300A.

Ale nedokážu si to aplikovat pro své potřeby;(

Mám 2 terária (80x40x39), kam plánuji topnou desku (polykarb+top. kabel, 30W) a příp. tam bude ještě top. folie na podlahu (to záleží na kolik mi to vytvoří potřebné teploty (viz vlákno: http://tera.poradna.net/q/view/332568-doladeni-pla stoveho-pp-teraria). Ne, nesnažím se tu dvojit toto jiné vlákno, domnívám se, že jde o odlišný problém.

Ideální by byl prý tento DVOJ-termostat: www.topnekameny.com

Stačí ale skutečně tento termostat? Nepotřebuji spíše 4-termostat? jedno čidlo na top. desku a jedno čidlo na top. folii (x2 terária) = 4-termostat?

A co vlhkost? Dát tam do každého ještě zvlášť pouze hygroměr (ne hygrostat*)? (Jaký?) byl bych rád kdyby bylo vše v jednom a jde mi z té techniky hlava kolem. Viděl jsem pouze 1-termo/hygrostat (viz výše) Prosím pomoc!;)

*Automatický zvlhčovač nemám, ale potřebuji mít přehled i o vlhkosti a kdoví (možná budu jednou zvlhčovač na automat chtít připojit, a co pak...)

Předmět Autor Datum
No asi tak na to ti nikdo fundovaně nemůže odpovědět. Záleží jen na tobě jak to zkombinuješ jestli…
Petrš 11.02.2016 17:43
Petrš
To se Ti řekne vyber si...;) jsem v "oboru" necelé dva roky (1, 25 roku praxe;)... Takže jsem čekal,…
PavelS 12.02.2016 19:00
PavelS
Můžu se zeptat co tam budete chovat, že stim děláte takový divadlo?
Melda 12.02.2016 22:14
Melda
Jo zeptat se klidně můžete;)... maj tam bejt M.S.Cheynei v každém jedna (1,1). Pro info, mám takovou…
PavelS 12.02.2016 23:36
PavelS
No asi tak za mě. Já bych tam dal = topný panel=do každé nádrže 1×.( pro jistotu bych volil 50W).…
Petrš 13.02.2016 16:33
Petrš
Moc dík, že ses vyjádřil! s počtem top. panelů souhlasím, počítám s 1 (20x30cm) 30W do každé nádrže…
PavelS 13.02.2016 21:32
PavelS
Jen k tomu rosení, rosit kobercovky netřeba. I bez toho se svlékají dobře. To potvrzují i chovatelé…
Josefek 14.02.2016 14:45
Josefek
jo, jo to jsem si všiml taky. že prý zvládají 40%. A rosení je při svleku... Já mám ale v bytě tak s…
PavelS 15.02.2016 11:08
PavelS
Já jsem vlhkost v teráriích nikdy neměřil. Dříve jsem rosil, obzvláště ve svleku a u jednoho zvířete… poslední
Josefek 15.02.2016 13:22
Josefek

To se Ti řekne vyber si...;) jsem v "oboru" necelé dva roky (1, 25 roku praxe;)... Takže jsem čekal, že se určitě najde někdo "fundovanější" než já;)

Na začátku jsem si myslel, že budu mít velké terárium se dvěma žárovkami (teplejší 60W, chladnější 40W)... jenže postupné získávání informací mě přivedlo k plast. boxům pro mladé,... Pak mi na mysl přišla "herptek" teraria, a nakonec jsem si musel kvůli místu nechat terária svařit na míru, protože ta z herpteku bych měl doma jako pěst na oko;). A najednou už to začlo bejt komplikovaný, protože nejsem v elektrifikaci kovaný.

Top. folie a kabely... všecko se prý musí regulovat termostatem, to abych pak měl na každou top. desku či folii či káblík, extra čidlo... Osobně si myslím, že to není potřeba, když nejde o inkubaci vajec,... Ale samozřejmě nechci riskovat spálení či nachlazení (podzim/zima období) obyvatel terária...

Nechci to překombinovat víc než je žádoucí;)... A zatím sice existují i 2,4,6,8,10 termostaty, ale mají jen jedno čidlo na vlhkost;) Zahlédl jsem tam sice 4 termo/hygrostat (4-Termostat 4-Hygrostat + spínacie hodiny + cyklovač). Ale to je už pro mé potřeby naddimenzované,... Doufal jsem ve 2 termostat a 2 hygrostat v jednom,... což zatím není v nabídce...

1/Možná mi topná deska (30W) vyhřeje krásně celé terárium a jiný zdroj tepla už nebude třeba: stačil by pak pouze 2-termostat a vlhkost pouze měřit? (nicméně na noc jsem chtěl top. desku vypínat a to by bez dalšího přitápění nešlo,...

2/Bude-li v každém teráriu jedna deska+1 top. folie, Potřebuji mít v každém teráriu 2 čidla teploty (deska+folie)? Pak bych při dvou teráriích musel mít rovnou - 4 termostat, kdy už by v úvahu přicházel výše zmiňovaný 4-termostat-4hygrostat, ale v tom případě bych měl dvě čidla na vlhkost zbytečná!;)

Kdo jste dočetli až jsem, tak jste jistě pochopili, že chci mít terárium vyladěné jako správný "perfekcionista";)... a možná jste si při čtení "dotazu" řekli, "proč tak složitě", vždyť by to šlo tak či tak;)... Pokud jo, tak mi prosím napište, jak byste to udělali, aby to fungovalo, a přitom nebylo v teráriu více čidel než hadů;)

Díky za Váš čas;)

Jo zeptat se klidně můžete;)... maj tam bejt M.S.Cheynei v každém jedna (1,1). Pro info, mám takovou blbou povahu, že ikdybych tam choval užovku červenou či jiného hada, tak bych s tím dělal "divadlo". prostě mám už dvě udělaný krabice a potřebuju teď všecko, co nejrychleji a nejefektivněji nakoupit, smontovat, zapojit a zprovoznit... Pro Vás je to divadlo, pro mě trochu trapas, ale sám si to nedokážu představit. Chápu, že pro mnohaleté chovatele, kteří mají ve sbírkách daleko vzácnější a choulostivější exempláře je to asi zbytečné "vlákno", pokud Vás to obtěžuje, omlouvám se;/

No asi tak za mě.

Já bych tam dal = topný panel=do každé nádrže 1×.( pro jistotu bych volil 50W).

Zářivka samo sebou.

Na to tě stačí=termostat 2×== rozdělíš si na něm( pokud vezmeš třeba ten od Danna) denní teplota---noční teplota===lze na jedno čidlo nastavit jak denní tak noční teplotu!!!.Takže v nádrži jen jedno čidlo!!.A JEDEN PANEL!!

no a k rosení=pro začátek když nemáš odhad co a jak=dej tam klído obyč něco může měřit +- autobus máš jen jako kontrolu až získáš odhad ==podle zvířat poznáš(časem),že ==NEJLEPŠÍ JE ROSIT PĚKNĚ RŮČO !!!!.

Moc dík, že ses vyjádřil!

s počtem top. panelů souhlasím, počítám s 1 (20x30cm) 30W do každé nádrže. "Topný panel z polykarbonátu nemůže mít ale podle M.Koc. víc, jak 40W, protože by se materiál mohl kroutit a natavovat."

Zářivka?... Nevím jak hadi snášej umělý světlo, jestli jim třeba nějaká síla osvětlení vadí, atp... A jaká barva světla nejlíp vytáhne hadí barvy? Zářivku bych tam ale asi nedával, spíš něco s LED,... co myslíš?...

"2-Termostat Uni" mi asi stačit bude,... ale... plánuji ještě top. folii ULTRATHERM 11W nebo 23W, a na tu už jaksi čidlo(a) chybí, a vzadu na 2-termostatu už by ani nebylo pro její zapojení místo... Prý ale není tak nebezpečná a může být zapnutá 24 hod bez termostatu, pokud nepotřebuji extra přesné teploty (zřejmě myšleno destinky, atp... viz web: z2799-ultratherm-viv-strip-11.

Jenže mám možná malý zádrhel,... dno z polypropylenu je silné 10mm a nejsem si tak úplně jist zda by folie prohřála tento materiál, když bych ji dal pod nádrže?!!! Píší sice, že skleněná a plastová terária jsou schopná teplo vést, ale jak je to s vodivostí mého polypropylenu (PP-RAL7032 - firma röchling) nemám ponětí,...

A pokud bych chtěl top. folii dát dovnitř terárií, tak narážím na problém odizolování od vody. Hadi se rádi "čvachtají" a občas jsou tak "šikovní", že misku s vodou převrhnou, občas je podezírám, že to dělají účelově, abych je vyndal z terária;)

OK vlhkost budu jen měřit, každopádně +/- 1 týdenní pauzu od rosení (dovolená atp.) asi přežijí bez úhony, že?
Dík.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru