Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Epicrates angulifer - jak je to se zápachem

ahoj. Uvažuji o chovu nějakých trochu větších hadíků a tento mě docela zaujal. Někde jsem se dočetl, že si značkují terárium a že při strachu vypouštějí páchnoucí sekret, což by asi trochu vadilo, protože by byli v ložnici. Dále by mě zajímalo jak velké terárium by mělo být pro jednoho jedince, protože se to na netu docela různí. A nakonec, jestli jsou nějací podobní hadi. Přede děkuji za odpovědi.
Změna předmětu, původně: epicrates angulifer (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Nověji jsou řazeni do rodu Chilabothrus jako ostatní antilští hroznýšovci. Terárium by mělo mít mini…
Lukas K 03.04.2016 08:18
Lukas K
děkuji za rady. no myslím, doufám že žádné z pravidel nebylo porušeno... Každopádně děkuji za nabídk…
StopařLukáš 03.04.2016 20:08
StopařLukáš
Já bych jen něco málo k tomuto tématu, opravdu jako mláďata docela využívají svojí "chemickou" obran…
TO 04.04.2016 13:44
TO
Ti mí se projevovali spíš zvědavě, než vyloženě agresivně. Vždycky když jsem čistil nebo měnil vodu,…
Lukas K 05.04.2016 23:16
Lukas K
Já bych to rozhodně taky nenazýval agresivitou, ti moji se projevují tak nějak podobně, jak píšete,…
TO 06.04.2016 13:26
TO
Mám to stejně tak - naprostý souhlas se vším, co jste napsal. Mimochodem včera jsem musel kompletně… poslední
Lukas K 07.04.2016 17:50
Lukas K

Nověji jsou řazeni do rodu Chilabothrus jako ostatní antilští hroznýšovci. Terárium by mělo mít minimálně cca 150x60x60 pro jednoho, ale čím větší, tím lepší, ze dvou důvodů: za 1) určitě ocení možnost pěkně se proplazit, využijí i robustní větve apod, za. Musíte si uvědomit, že samice může dosáhnout i 3 m a často záleží na vnitřním rozčlenění prostoru, než vyloženě na velikosti ubikace 2) jde o ten zápach. Ne, že by značkovali, ale celkově mají docela zapáchající kašovitou močovinu a ve velkém teráriu se ten pach tak nekumuluje. V malém prostoru rozmažou močovinu po všem, včetně sebe a celkově vyžadují více "údržby" než "jednou za čas vyhodit bobek". Vypouštění páchnoucího sekretu při uchopení je vlastní většině hadům, jen u hroznýšovci se k tomu uchylují častěji. Mláďata pravidelně, ale s rostoucím věkem a zvykáním si na manipulaci v teráriu se zklidní jejich temperament a sekret vypouštět přestanou. Každopádně u hroznýšovů obvzlášť - záleží na jedinci, někteří si zvyknou a někteří ne, tak to prostě je. Sekret vypouštějí téměř výhradně při uchopení jako obraný reflex, takže bez zbytečné manipulace není problém. Pokud jste z moravy, mám v nabídce dospělou samici a poslední loňské mládě, klidně pište do zpráv (snad jsem teď neporušil některé z pravidel poradny :)

děkuji za rady. no myslím, doufám že žádné z pravidel nebylo porušeno... Každopádně děkuji za nabídku, ale na to je ještě dost času. Je mi 15 a brigáda bude až v létě. Do té doby se mám spoustu času rozhodovat a je toho sakra hodně :D . A do toho jsem si ještě začal pořizovat nějaké ty kudlanky. No ale uvidíme jak to doma projde. Guttka prošla, teď něco trošku většího :D

Já bych jen něco málo k tomuto tématu, opravdu jako mláďata docela využívají svojí "chemickou" obranu, ale když se to důkladně umyje tak se toho dá jakž takž zbavit, pokud jsou potřísněny pouze ruce, nebo nějaký snadno omyvatelný materiál. K té moči, osobně se mi nezdá, že by smrděla nějak více než u jiných hadů, ale je pravdou, že močí patrně častěji než jiní a moč je řidší. Hodně také záleží na podkladu, protože když vyschne tak se nechá celkem dobře odstranit. A ještě bych měl pár takových poznámek pouze pro informaci, jsou to velmi temperamentní "hadící", hodně rychlí a neboji se kousnout, krom toho mají dost dlouhé zoubky, takže kousnutí není nic příjemného. Sice jsem slyšel a četl, že prý se po dvou letech většinou zklidní, nicméně mám 4 roky (údajný) pár a zklidnění jsem zatím nezaznamenal, takže je to patrně individuální. A další poznatek, pokud budete chovat více než jednoho jedince, tak doporučuju chovat či aspoň krmit spíš odděleně, jinak si při krmení kradou vzájemně potravu a to by byl ještě ten menší problém...
Přeji příjemný den.

Ti mí se projevovali spíš zvědavě, než vyloženě agresivně. Vždycky když jsem čistil nebo měnil vodu, hned byli u mě - samozřejmě, kdybych si nedal bacha, tak mi asi visí na ruce, ale spíš proto, aby zjistili, jestli nepůjdu sežrat. Mláďata jsou razítka, to je jasné a naprosto neagresivní samice se změnila po porodu, když se snažila dohnat váhu, tak začala střílet do skla, okamžitě je na místě, kde se něco děje, strašně těžko se s ní vycházelo a už ji to zůstalo=vždy ji musím vyndat z terárka (to už ví že nic nedostane), když tam chci cokoliv dělat nebo jí musím odstrkovat tak dlouho, než ji to dojde )) Nicméně vyloženě obranný výpad, zakončený kousnutím jsem u nich moc nezažil, max. klasické bububu - jasně, není to nějaký "lenivý hroznýš" nebo utahaná tmavka - temperamentní jsou a dost a tím pádem daleko méně předvídatelní, ale asi záleží na přístupu. Z hadů cíleně mazly nedělám, jsem rád, když jsou zvyklí na nějakou běžnou manipulaci v teráriu a občasné nezbytné vytažení. Zkušenost mám jen s dospělými 2,3 a třemi novorozenci, tak rozhodně nechci zobecňovat.

Já bych to rozhodně taky nenazýval agresivitou, ti moji se projevují tak nějak podobně, jak píšete, spíše zvědavě. Nicméně jednou se mi stalo, že jsem jednoho rošťáka vytáhl a on se mi bez typického výpadu zakousl do ruky, patrně cítil pach od kočky, nebo mě chtěl prostě ochutnat:-). Jinak když vědí, že se nebude žrát, tak se sice jdou podívat co se děje, ale bezhlavě neútočí a většinou se pak hned stáhnou do kouta. Ovšem, když udělám něco, co jim připomene krmení nebo potravu, tak je zle a občas mají tendence startovat i po sobě navzájem. Já z hadů (potažmo plazů) taky mazly nedělám, ono od určitého počtu zvířat to už pak ani nejde, nicméně s velkými hady se snažím manipulovat o něco více, aby byli zvyklí na nějaký ten kontakt, přecejenom, když kousne 1,5 m anguleferák tak je to o něčem jiným, než kdyby si nabídla 3,5 m tmavka;-) Já s anguliferama mám zkušenost pouze s těma dvěma svýma, spíš jsem popisoval své zkušenosti a trošku upozornil na to, že to nejsou takový salámisti jako jsou většinou gutky nebo třeba hroznýši (i když i u těchto hadů je to individuální).

Mám to stejně tak - naprostý souhlas se vším, co jste napsal. Mimochodem včera jsem musel kompletně vyčistit terárko po samici angulifera něco kolem 2 m a evidentně se jí z teráka moc nechtělo, takže se mi po těch letech odvděčila plnou dávkou pižma pěkně na rameno )))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru