loading...
Předmět Autor Datum
katalog.jsp v Zoopetu mají koukám čerstvé mladé importy z Indonésie. Z vlastní zkušenosti ale můžu ř…
V.R. 18.10.2016 13:03
V.R.
ďakujem pekne....a tie vaše by potom boli na predaj?... nový
kuboo 18.10.2016 14:08
kuboo
Nejsou zle, maji vetsi strach z vas nez vy z nich :D jen maji uz nejake zkusebosti (spatne) z volne… nový
Pan Retic 18.10.2016 15:23
Pan Retic
velmi sa nevyznam-kontinentalna forma znamena že je z indonesie?....a ake velke terarko je treba pre… nový
kuboo 18.10.2016 15:47
kuboo
Zlý = kousavý a lekavý (řešit tu důvod toho chování snad nemá smysl a každý si snad domyslí, že had… nový
V.R. 18.10.2016 16:36
V.R.
Mno, moje připomínka se týkala spíš toho, že pokud bylo zvíře odchyceno jako větší kus, v zajetí se… nový
Pan Retic 18.10.2016 17:15
Pan Retic
Jo tak to potom jo. To je jasné, že po pár letech v pralese se mu moc nechce zvykat na tera. Náš klu… nový
V.R. 18.10.2016 19:06
V.R.
Nevim jestli je zrovna cilem slechtit mutace s co nejmensim vzrustem, dela to jen par lidi, vetsina… nový
Pan Retic 19.10.2016 09:15
Pan Retic
Zájem o barevná malá zvířata je, druhá věc je, že je odchovává míň lidí (kvůli ceně zvířat?). Ale li… nový
V.R. 19.10.2016 10:36
V.R.
k těm dwarfům a superdwarfům - je to vpodstatě marketingové označení. Jako superdwarf se označovaly… nový
Afričan_jinde 21.10.2016 14:22
Afričan_jinde
"Nemám nic proti lokalitám reticulát jakékoliv velikosti. Tím jednoválcovým chopperem jsem právě mys… nový
Afričan_jinde 21.10.2016 14:28
Afričan_jinde
To V.R. a Afričan Šlechtění barviček už se zvrhlo a například guttaty už se často nabízí i šlechtěn… poslední
Epanterias 21.10.2016 16:17
Epanterias

katalog.jsp v Zoopetu mají koukám čerstvé mladé importy z Indonésie. Z vlastní zkušenosti ale můžu říct, že to bývají ostřejší zvířata, než odchovy (celoživotně). Ale je to individuální. Každopádně importovaná mláďata jsou zlá, časem z toho možná vyrostou, možná ne.
Případně my výhledově možná budeme mít F1 po rodičích import Indonésie (oba kontinenální forma). Oba už jsou dost velcí, tak uvidíme, jestli se jim chtělo do sexu a holka předvede nějakou snůšku.

Nejsou zle, maji vetsi strach z vas nez vy z nich :D jen maji uz nejake zkusebosti (spatne) z volne prirody :)
Kdyz se Vam podari sehnat cerstva mladata z odchytu, jsou na tom vetsinou povahove stejne jako odchov.. Obecne plati, ze cim vetsi zvire z odchytu tim hure si privykne chovu v zajeti.

Jinak Indonesie je otrovni stat, tak tam moc kontinetalnich forem neni ;)

Zlý = kousavý a lekavý (řešit tu důvod toho chování snad nemá smysl a každý si snad domyslí, že had se bojí...). A to importy jsou. Že by malé mládě bylo míň kousavé, než větší jedinec teda rozhodně není standard. Naopak, malé mládě má mnohem více přirozených nepřátel, přežije tedy jen to nejvzteklejší. Starší zvířata (v chovech) se často uklidňují, s tělesným růstem jim roste sebevědomí a nemají potřebu tolik útočit. Ani toto ale samozřejmě není pravidlem.
My máme pár ze Zoopetu. Samec má kolem 30 kg (možná víc), váhu odhadujeme, nedá se na něj sahat. Každopádně už s přehledem sežere 5 - 7 kg potravy na jedno nakrmení. Stále je to velmi plaché a agresivní zvíře (je u nás už dobře 6 let, podmínky se mu nemění, má jen pošahanou povahu:-)). Nicméně se zklidňuje s růstem a teď už kolem něj jde v teráriu i vytřít podlaha, aniž by nás pokousal, pustil obsah análních žláz a na měsíc se schoval. Samice je menší, kolem 20 kg a dá se brát do ruky, vyndat z tera. Nesmí se ale odnést do neznámého prostředí, být na ruce moc dlouho, nebo se vyndat z tera víckrát po sobě. To je z ní pak ďábel. Nemusím snad zdůrazňovat, že i ona není a nebude salámista, třeba jako tmavky. Takže si občas kousne jen tak, ze sportu.
Obecně hadi z kontinentu (velkých ostrovů) bývají největší, zvířata z malých ostrůvků se označují jako dwarf (málo prostoru, málo kořisti = menší vzrůst). Jak je to se super dwarfy a vůbec šlechtěním malých forem reticulát netuším, nás zajímá jen příroda :-).
Na 5 m hada není tak důežitý prostor, jako spíš fyzická síla chovatele, ideálně víc lidí na manipulaci, pořádné a vydatné zdroje levného krmení, ochota uklízet třeba kilová h*vna a hlavně byt schopen si poradit s metrákovým hadem, co se do tebe zakousne :-) Prostor je u velkých hadů skoro až druhotný (nebrat doslova!), ale jsou to ležáci. Samozřejmě čím větší, tím lepší, ale chov reticulát v rack systémech jasně ukazuje, že na prostor fakt náročné nejsou. Zastánce racků nejsem. Obecně to beru tak, že had by měl mít v ubikaci tak velkou nádobu na vodu, aby se mohl vykoupat celý a k tomu ještě plochu podlahy s alespoň nějakým teplotním gradientem. Tzn cca 2x tolik, než je plocha vody. Jde to vyřešit i patry pro zvětšení plochy.
Pokud se nám povede odchov, samozřejmě prodávat budeme. Je to ale ve hvězdách, co ti dva stvoří. Hlavně i řešíme, zda vůbec inkubovat, abysme se jich vůbec zbavili. V dnešní době přírody na odbyt nejdou, všichni chtějí barvičky...

Mno, moje připomínka se týkala spíš toho, že pokud bylo zvíře odchyceno jako větší kus, v zajetí se aklimatizuje hůř než několika týdenní odchytové mládě.. To že má had něco kolem metru neznamená že mu není rok a více. U zvířat která byla odchycena jako subadult/adult je ta aklimatizace ještě horší, často odmítají potravu, rostou velice pomalu, nechtějí se pářit, je tam i větší úmrtnost kvůli stresu. Mám několik odchytových mřížek, které se ke mě dostali jako čerstvé babies a jsou to úplní beránci. Naproti tomu zvířata ze stejného importu a ze stejné lokality, která byla větší jsou opravdu běsné :)Tohle pozoruji opakovaně.

Jinak je pravda, že mřížky z velkých ostrovů dosahují větších rozměrů, ale není to pravidlem.. Ta dosahovaná velikost není vázána na velikost ostrova, ale na jeho přírodní zdroje. A existují i maličké ostrůvky na kterých reticuláty dosahují úctyhodných rozměrů. :) Ostatně něco podobného můžeme pozorovat třeba u komodských draků.

Apropos - superdwarf mřížky jsou stejná příroda jako z kterýchkoliv jiných lokalit :)

Jo tak to potom jo. To je jasné, že po pár letech v pralese se mu moc nechce zvykat na tera. Náš kluk ale přijel jako mimino a je běsný (hezký výraz ;-)) doteď. Ale je fakt, že začínal na přijímání potravy pouze v noci, bez jakéhokoliv pohybu okolo tera, utíkáním do úkrytu třeba na měsíc atp. Teď umí žrát s publikem a už jsme si ho i pohladili a byl v cajku. Manipulace ale furt připomíná spíš koridu a je nutné na to být řádně vybaven (broďáky + pláštěnka - vysere přitom i to, co nesežral :-))
Co se týče dwarfů a superdwarfů, tak narážím spíš na to, že dneska je cílem šlechtit hyper super ultra barvičky, ideálně v kombinaci s malým vzrůstem a astonomickou cenou. O lokalitních dwarfech taky vím. jen mi přijde, že poslední dobou spíš letí ty barvičky.
Osobně ale moc nechápu lidi, co chtějí dwarf/superdwarf mřížku. To je jak koupit si napodobeninu choppera s jedním válcem :-D

Nevim jestli je zrovna cilem slechtit mutace s co nejmensim vzrustem, dela to jen par lidi, vetsina zvirat jsou barvicky v normalni velikosti..
Kazdopadne proto aby bylo mozne vyslechtit mutaci v mensi velikosti, je nutne pridavat k nim krev superdwarfu, tedy te prirody. :) Vsichni cisti superdwarf jsou cista lokalitni zvirata.
Nekomu se libi, nekomu ne, kazdopadne je to jedna z lokalitnich forem mrizek, kterou stvorila priroda, takze bych je urcite nepovazoval za neco menecenneho :)

Zájem o barevná malá zvířata je, druhá věc je, že je odchovává míň lidí (kvůli ceně zvířat?). Ale lidi často chtějí reticuláty kvůli barvičkám ale nechtějí metrákové monstrum. Takže si jí buď koupí a za pár let prodají, nebo e pídí po dwarfech. Popravdě když vidím, kolik barevných mřížek standard velikosti se dnes prodává, kladu si otázku, kolik % z nich se vůbec dostane do důstojných podmínek. Ano, stále je tam ta vyšší cena, ale nevěřím tomu, že každý majitel má prostory atd. na dospělou mřížku. Bude to jako s tmavkami...před pár lety boom obyč a albínů, teď jsou inzeráty plné odrostlých hadů, co je jejich majitelé nechtějí. Za pár let budou inzeráty plné odrostných mřížek a barevných tmavek... Pár z nich bude u zodpovědných majitelů a z dalších majitelé vychovají "dwarfy" prostým podvyživováním...
Nemám nic proti lokalitám reticulát jakékoliv velikosti. Tím jednoválcovým chopperem jsem právě myslela barevné mutace dwarfů. Já jsem obecně proti tomu dnešnímu směru šlechtění na šílené barvy a vzory. Nakonec to dopadlo tak, že člověk na každém rohu sežene hyper super barvy, ale 100% přírodní tmavku, guttátu, gekončíka bez recesivních barevných genů aby člověk v chovech pohledal...

k těm dwarfům a superdwarfům - je to vpodstatě marketingové označení. Jako superdwarf se označovaly populace ostrovů Madu, Kalaotoa a Karompa. Zvířata odsud jsou obecně nevýrazně zbarvená, v populaci je přirozená barevná mutace Anery. Odchycení adulti dosahují velikosti cca 160-180 cm, ale poctivě krmená mláďata bez problémů dosáhnout velikosti cca 200-250cm. I tak je to oproti "pevninské" formě pěkný rozdíl - jen je raději označuji lokalitou než marketingovým pojmenováním. Na internetu si jako supedwarf můžete dnes koupit i zvířata s různými barevnými mutacemi, které (kromě Anery) ale znamenají to, že se nejedná o čisté SD ale mixáky, kteří jsou pro nešlechtitele barviček geneticky bezcenní stejně jako barevní mixáci hroznýšů, atd....

"Osobně ale moc nechápu lidi, co chtějí dwarf/superdwarf mřížku." - velké mřížky jsou krásní a majestátní hadi a pokud je nechcete týrat v rack systémech (ano, rozmnožují se zde), potřebujete pro ně prostor jako pro malé druhy zástupců krokodýlovitých, ideálně včetně bazénu s vodou. Někdo má garáž na velké auto, jiný si tam postaví terária, někdo lepí modely. Srovnání s chopperem jsem jaksi nepochopil - zakrslé ostrovní populace mají taktéž svoje kouzlo a kdo ví, co s nimi systematici do budoucna udělají (viz rozdělení molurus - bivittatus včetně nového poddruhu progschai, který je mimochodem výrazně aktivnější a temperamentnější než nominátní bivittatus) :)

"Nemám nic proti lokalitám reticulát jakékoliv velikosti. Tím jednoválcovým chopperem jsem právě myslela barevné mutace dwarfů. Já jsem obecně proti tomu dnešnímu směru šlechtění na šílené barvy a vzory. Nakonec to dopadlo tak, že člověk na každém rohu sežene hyper super barvy, ale 100% přírodní tmavku, guttátu, gekončíka bez recesivních barevných genů aby člověk v chovech pohledal..."

aha - tohle jsem si přečetl až později. Rozhodně podepisuji. Šlechtění barviček už se zvrhlo a například guttaty už se často nabízí i šlechtěné bez šupin, což mi přijde jako maximální perverze a neúcta k životu. Když pak člověk vyrazí někam na burzu, a stačí i Exotika v Praze, člověk by z těch barev nejraději vyvrhnul obsah žaludku. Milovník biodiverzity na stolech prodejců musí být často opravdu velmi trpělivý

To V.R. a Afričan

Šlechtění barviček už se zvrhlo a například guttaty už se často nabízí i šlechtěné bez šupin, což mi přijde jako maximální perverze a neúcta k životu. Když pak člověk vyrazí někam na burzu, a stačí i Exotika v Praze, člověk by z těch barev nejraději vyvrhnul obsah žaludku. Milovník biodiverzity na stolech prodejců musí být často opravdu velmi trpělivý

Tohle se bezvadně poslouchá, ale bohužel je to dané tím, co prostě lidé chtějí. Valná většina lidí má ráda pestrá, barevná zvířata, ne zvířata v sice původních přírodních, ale u řady druhů nevýrazných fádních barvách, byť třeba vzácných druhů, forem, subspecií, nebo z lokalit, odkud se běžně nevozí. Prostě to neocení, nemá to pro ně hodnotu jako třeba pro Vás. Zájemců o taková zvířata je skutečně poskrovnu, většinou to jsou nějací specialisti. Běžné druhy přírodního zbarvení se prodávají vesměs začátečníkům, které přiláká "finanční nenáročnost". Kolikrát jsem nabízel zvířata různých druhů, která jsou v chovech málopočetná, neobvyklá, v chovech raritnější, přesto se nejednalo o zvířata drahá. Když se mi je povedlo udat, bylo to v zahraničí, kde byl obecně větší zájem, byť i tak to nebylo terno.
Stačí se podívat jaký je zájem o E.maurus kontra E.cenchria. Cenchrie má výhodu toho, že už jako přírodní zvíře vypadá víc než dobře. Kdo chce ještě víc, jde do mutací. Zájem o chov maurusů je oproti tomu minimální a odchovy se prodají vesměs začínajícím chovatelům díky nízké ceně. To samé eublephaři - když mám nějaké klasiky, tak je chtějí lidi téměř výhradně jen na krmení a to kvůli ceně (pomalu zadara). Když jsem nabízel montanusy, tak je nikdo nechtěl ani za cenu stejně velkých nočníků. Ještě tak je zájem o přírodní guttaty, které ale chtějí pro změnu obchodníci na krámy, jelikož je opět získají co nejlevněji a na krámech z nich cenově udělají "mutace".
Celkově tuhle myšlenku podporuje i to, jak špatně se prodávají mutační zvířata, která se příliš neodlišují od svých přírodních bratranců. Třeba zmíněná mutace anery (u některých druhů jsou adulti fádně šedí, šedočerní, u jiných hnědí). Geneticky je sice cenná pro další projekty, ale pro obyčejné lidi to prostě nejsou zajímaví chovanci.
Naproti tomu korálovky se prodávají dobře i jako přírodně zbarvené. Proč asi? Protože už jako přírodní jsou barevně i kresebně výrazné, pestré.
Mě se líbí jak mutace, tak přírodní zvířata, u každého druhu to mám jinak, někde mutace daleko převyšují krásu přírodních zvířat, jinde ji zdaleka nedocilují, a připadají mi taková zvířata jen zajímavá, nicméně když odchovám konkrétní druh v "klasice" a v nějaké mutaci a poskytnu ho dalším zájemcům, tak zpravidla platí, že mutace oproti přírodním zvířatům nadneseně zmizí jak pára nad hrncem a přírodní zvířata až na výjimky nikdo nechce.
Jinak souhlasím, že scaleless zvířata jsou úlet. Neříkám, že nezajímavá, ale pro mě to je za čáru. Na druhou stranu - zase se na to nachází evidentně kupci, stejně jako na bezsrsté kočky, potkany, morčata, nejrůznější psí plemena a bezšupinaté akvarijní a jezírkové ryby.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...