Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocná agama - prosím o pomoc

Dobrý den,

moc moc prosím o pomoc s mojí agamkou. Doposud byla úplně v pořádku, velká chuť k jídlu, vše v pořádku. Preventivně byla vyšetřena na vnitřní parazity, negativní. Terárium 100 x 50, výhrevka, UVB kompakt, zářivka na dosvit, teploty i větrání OK. Krmena hlavně šváby a smýkaným hmyzem, poslední dobou každý druhý nebo třetí den hmyz, jinak zelené, občas ovoce. Agamka je dva roky stará, je menší (jako mládě nedorostla, k nám přišla už zakrslá). Měří 38cm, váží 300g.

Před deseti dny dostala holátko (dávali jsme výjimečně) a od té doby je problém. Následující den nejdřív normální vylučování, pak ještě třikrát úplná "voda". Agamka ztmavla, jakoby zešedla, nemá normální jasné barvy. Od té doby je už vylučování normální, ale více močoviny. Agama ale odmítá potravu (za těch deset dní snědla jednoho dospělého švába argentinského a dvě kuličky vína, nic jiného nechtěla), jen dvakrát hodně pila (kapání na tlamku). Celý den sedí pod výhřevem, ale je tmavší a chvílemi přivírá oči. Když jí vezmu do roky, pohybuje se normálně a po chvíli dokonce zesvětlá (to je mi divné, v terárku se nic neměnilo). Žrát ale nechce. Zatím nehubne (vážím denně, váha je stabilní), ale vypadá nemocně.

Prosím, poraďte mi, jak postupovat. Čekat? Nebo máme jít hned k veterináři? Co by to mohlo být?

Děkuji všem, jsem z toho zoufalá.

Předmět Autor Datum
a dvě kuličky vína - nedavejte ji to dvakrát hodně pila (kapání na tlamku) - nenutte ji pit! Ned… nový
lucifer 21.10.2016 13:34
lucifer
Tak situace se bohužel vyvinula velmi dramaticky. Agama začala být apatická, ztmavla pod bradou až d… nový
Agamka A 27.10.2016 11:44
Agamka A
Pokud to jsou skutecne nejake "zenske problemy" s vejci/vajecnymi folikuly tak je sance dost miziva.… nový
lucifer 27.10.2016 13:43
lucifer
Tak agamka prodělala včera operaci, kdy byly vyjmuty oba vaječníky plné folikulů, některé z nich už… nový
AgamkaA 29.10.2016 19:40
AgamkaA
Plastovy box je dobre reseni, taky bych to resil nejak takhle, na spodek treba papirove uterky. Vrch… nový
lucifer 29.10.2016 20:09
lucifer
Včera jsme si přivezli agamu domu. Vypadá moc pěkně, znovu má jasné světlé barvy, bílou bradu. Rozhl… nový
AgamkaA 02.11.2016 12:37
AgamkaA
Drzim palce at se z toho vylize, krmil bych asi denne, po trošce. Pokud nerekl veterinar neco jineho… nový
lucifer 02.11.2016 17:31
lucifer
Tak agamka se má (zatím) výborně. Má ohromnou chuť k jídlu, na šváby přímo letí (denně dáváme středn… nový
AgamkaA 07.11.2016 19:21
AgamkaA
Dobrý den, mohu se zeptat kolik tento zákrok stál? Máme podobný případ. nový
Jankosi 02.03.2019 18:19
Jankosi
Dobrý den kolik stála operace? poslední
Misamisamisa 02.04.2019 17:46
Misamisamisa
Dobrý den byla jsem dnes u veterinare a moje agama má taky folikuly, jak dopadla operace? A kolik st… nový
Misamisamisa 02.04.2019 17:44
Misamisamisa

a dvě kuličky vína

- nedavejte ji to

dvakrát hodně pila (kapání na tlamku)

- nenutte ji pit!

Nedavejte ji ovoce, jen "zelene" v podobe nejakych listu (pampeliska, polnicek atd.). Jinak - prisel podzim, ochladilo se, jsou kratsi dny, tak muze byt klidne takhle neaktivni a nezrava. Pokud nehubne, o nic nejde. Nucenim piti ji jen ublizujete, to zvire potrebuje minimum vody - pokud bude zrat zelene nemusi pit prakticky vubec. Doprejte ji klid, staci kdyz ji zvazite jednou za cas, pro kontrolu. Nabidnete i jiny hmyz. Co znamena "vypada nemocne"? Bylo by foto?

Tak situace se bohužel vyvinula velmi dramaticky. Agama začala být apatická, ztmavla pod bradou až do černa. Potom dostala průjem a začala zvracet, byla už téměř bez reakcí. Veterinář zjistil při rentgenu v břiše masu folikulů, která zřejmě způsobila celý problém. Nešlo tedy přímo o zadrženou snůška, agama se ani nesnažila hrabat, nebyla neklidná atd. Vzhledem k špatnému stavu se rozhodl počkat s operací, nasadil antibiotika a stabilizační infuze. Dnes bude operovat, ale šance je asi malá.

Máte s těmito problémy zkušenosti? Vyčítám si, že jsme něco dělali špatně v chovu, co vyvolalo takový stav..

Pokud to jsou skutecne nejake "zenske problemy" s vejci/vajecnymi folikuly tak je sance dost miziva. Jako, ne ze bych generalizoval a jsou tady jini odbornici - ale myslim ze pokud jsou podminky pro plaza OK, ma spravnou peci, tak nejspis nakonec umre starim - s vyjimkou sem tam nejake te samice ktera odejde na zadrzene vejce, praskly folikul atd. Zrovna u vousatek to je dost vzacne, ale ne nemozne. Meli jsme kdysi jeden takovy pripad, a neresitelne. :(

Tak agamka prodělala včera operaci, kdy byly vyjmuty oba vaječníky plné folikulů, některé z nich už neformované a popraskané. Veterinář byl podle rentgenu, kde nebyly vidět jednotlivé folikuly, ale beztvará masa, dost skeptický, ale i přesto šla operace nad očekávání dobře. Agamka se probrala rychle a prý vypadá dobře, má ale větší játra. O těch játrech nevím, co si myslet, zda to souvisí s prvotním problémem, nebo na to mají vliv léky?

Dostává dál antibiotika a stabilizační léčbu. Uvidí se zítra, pokud to půjde dobře, v úterý se vrátí k nám domů. Jaké má mít podmínky po operaci? Předpokládám, že přechodně terárko bez písku a bez dekorací. Myslíte, že by se dala použít větší bedna SAMLA z Ikea, dolů dát třeba látku, nahoru normálně světla? A má mít misku s vodou, nebo raději ne?

Ještě nemá vyhráno, ale má alespoň nějakou šanci.

Plastovy box je dobre reseni, taky bych to resil nejak takhle, na spodek treba papirove uterky. Vrch odkryty, dle vysky pripadne pletivo pres ne. Nejaka silnejsi usporka + bodovka jako zdroj svetla a tepla. Piti a krmeni - dle toho co vam rekne veterinar, ja bych tam radej nic "trvale" nedaval aby to neprevrhla, nevylila a nelezela v tom. To by pro hojeni nebylo zrovna OK.

Včera jsme si přivezli agamu domu. Vypadá moc pěkně, znovu má jasné světlé barvy, bílou bradu. Rozhlíží se, sleduje okolí, očuchává, chodí. Máme ji v hygienickém teráriu, jen na čisté látce, svítíme jako obvykle, vodu nenecháváme, má jen stále k dispozici pampelišky. Po operaci je 5 dní, žádné léky už nedostává. Na veterině nechtěla žrát, tak jí dva dny dali sondou do žaludku nějakou hmyzí kašičku. Dnes jsme jí nabídli čerstvě svlečenou střední dubii a hned po ní skočila. Sežrala tři, víc jsme první den raději nedávali. Zelené nechce, ale tomu nikdy moc nedala.

Je dost pohublá (nejvíc je to patrné na ocase a zadních nohou), tři týdny nežrala, ale snad váhu teď zase nabere. Máme krmit teď každý den hmyzem, aby se trochu zotavila? Nebo jen obden a mezitím nabízet listí?

Mám opravdu radost, že to snad dobře dopadne. Z břicha jí vytáhli hromadu folikulů, částečně už rozdrcených, a začínal jí už i zánět pobřišnice. Takže to bylo opravdu pět minut po dvanácté.

Děkuji Vám moc za všechny dobré rady!

Tak agamka se má (zatím) výborně. Má ohromnou chuť k jídlu, na šváby přímo letí (denně dáváme středně velké čerstvě svlečené dubie), sama žere i spoustu pampelišek, které dřív nikdy moc nechtěla. Celý den se vyhřívá, občas se projde, má krásné barvy, sleduje okolí, vylučuje normálně a začala i nabírat na váze. Mám strašnou radost!

Ještě mě napadlo pro případné další čtenáře popsat, podle čeho lze případně tyto problémy poznat. Jednalo se o zadržené vaječné folikuly (folikulární stáze). Příčiny nejsou zcela jasné. V našem případě šlo o dvouletou samičku, která nikdy neměla snůšku a byla v teráriu vždy sama, do té doby bez zdravotních problémů. Příznaky byly tyto:
- nežravost
- postupně narůstající apatie
- nejdříve matné barvy, pak už velmi tmavé,šedá brada, poslední den už tmavě černá brada
- neobvyklá žízeň
- zapadlé oči (i při velkém příjmu tekutin)
- rychlé hubnutí (již po týdenní nežravosti)
- poslední den zvracení a průjem, úplná apatie

Narozdíl od zadržené snůšky agama neměla viditelně větší břicho, nehrabala, nebyla neklidná, nesnažila se klást. Agama po celou dobu sama chodila pod výhřev, nesnažila se spát apod. Zadržení vaječných folikulů jde řešit jen operací (vyndání vaječníků) a nevyplatí se čekat. My jsme to bohužel nepoznali dostatečně včas, protože folikuly už začaly praskat a pak hrozí zánět pobřišnice, který je často neléčitelné.

Agamku jsme vzali k MVDr. Slobodovi z Prahy, který problém ihned identifikoval podle rentgenu, podal vhodné léky a operace se navzdory špatné prognóze také podařila. Naší agamce se věnoval, první léky dostala v noci hned po příjezdu, péče byla skvělá, takže určitě doporučuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru