Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený bude mít snůžku - prosím o radu, jak postupovat ?

Chtěla jsem radu od zkušenějšího chovatele, sice samice Katy již měla dvě plané snůžky přímo v terárii v průběhu minulých roků. Nyní se domnívám, že by mělo vše dopadnout dobře. Pořídili jsme samce. Došlo k páření. Katty bude každým dnem klást vejce. Zakoupila jsem vodní inkubátor a výplň vermiculite. Raději se ptám, abych nic nepodcenila. Jak postupovat, abych snůžku nepoškodila a hlavně ji neublížila. Na internetu se názory liší a já nevím, z čeho vycházet. Budu ráda za každou radu.

Inkubátor zde http://www.teraechis.cz/_private/Inkubatory%20TERA ECHIS.htm. Zvolila jsem inkubátor STANDARD ("vlhký typ").

Děkuji za pochopení.

Jiřina Milarová

Předmět Autor Datum
Tak to gratuluji. My jsme zatím snůšku od samice leguána neměli (doufám, že se také dočkáme). Pokud…
Daisy.D 24.01.2017 21:10
Daisy.D
Dobrý den, chci se pochlubit. Po 10 dnech hladovky a nervů nám Katty nakladla 34 vajíček. Po třech d…
jmilarov 04.02.2017 15:59
jmilarov
No ta to Vám musím znovu moc a moc pogratulovat k úspěšnému zvládnutí celé situace. A taky mamině le… nový
Daisy.D 04.02.2017 17:26
Daisy.D
Od malinka jsme měli dva leguánky. Kima a Katty. Před rokem jsem si vzala Huga samce do péče. Majite… nový
jmilarov 05.02.2017 11:01
jmilarov
Gratulace k úspěšné snášce, jen - chápu vaše nadšení, nicméně jen bych Vás chtěl trošku varovat - je… nový
MadMike 06.02.2017 11:42
MadMike
Včera mi Kim dala dárek k svátku. Snůžka 37 vajíček. Od Katty 24 vajíček. Teď jsem opravdu dračí žen… nový
jmilarov 16.02.2017 10:09
jmilarov
Dobry den,tak jak pokračuje vaše snužka? nový
ikarus 30.03.2017 18:21
ikarus
Dobry den,předem gratuluji! prosim vas napište jak se vam povedla či nepovedla (inkubace),předem děk… nový
fanoušek leguanu 04.04.2017 20:04
fanoušek leguanu
Dobrý den, bohužel mi postupně všechny vajíčka propadla a zplesnivěla. I když rostly. Teď jsem zase… nový
jmilarov 16.01.2018 13:03
jmilarov
Kvalitu vajec (samozřejmě za předpokladu, že jsou oplozená) určuje PŘEDEVŠÍM výživový stav samice a… nový
MadMike... 24.01.2018 09:38
MadMike...
Dobrý den, vitamíny a kvalitní stravu podávám. Spíš jsem dělala chybu při inkubaci vajec. Včera jsem… nový
jmilarov 24.01.2018 14:13
jmilarov
Umístěná na vermiculitu jsou OK, více bych je nezahrabával. Ten vermiculit by měl být mokrý, ale vyž… nový
MadMike... 25.01.2018 06:33
MadMike...
Ano k páření došlo kolem 28.10.2017. Samec drží samici za krk. Nyní bude začátkem února snůška od Ki… nový
jmilarov 25.01.2018 08:24
jmilarov
Paráda. Tak držím pěsti. nový
MadMike... 25.01.2018 19:15
MadMike...
Ty jo to je tak hezký, když někomu leguáni jdou. Vím, že Vám to k ničemu nepomůže, ale stejně je to… nový
lacerta. 29.01.2018 02:23
lacerta.
Jsem ráda, že mi odpovídáte na dotaz. Vlastní chov se nedá srovnávat s dovozem. Kdo chová leguána, p… nový
jmilarov 03.03.2018 13:53
jmilarov
Zdá se mi na té poslední fotce, že ten vermiculite máte moc mokrý a napovídá tomu i to, že na fotce… nový
MadMike... 04.03.2018 07:42
MadMike...
vždy jsem používal pouze suchý typ inkubátoru - starý malý mrazák, na stropě topný kabel, termostat.… nový
MadMike 04.03.2018 07:43
MadMike
Chci poděkovat. Vermikulit jsem chystala dle návodu na obalu. Chyba byla použít vodní inkubátor. Ješ… nový
jmilarov 04.03.2018 09:38
jmilarov
Vůbec nz. Víčka používáme - ono pak když to leze z vajíček a prohání se to po inkubátoru - byl bych… nový
MadMike... 06.03.2018 07:16
MadMike...
Dobrý den, taky se zeptám. Používáte vodní inkubátor, nebo suchý? Děkuji za odpověď ;-) A vlastně u… poslední
Daisy.D 06.03.2018 17:55
Daisy.D

Tak to gratuluji. My jsme zatím snůšku od samice leguána neměli (doufám, že se také dočkáme). Pokud to dopadne dobře a samice přijme kladiště, snůšku vyklade, zacházela bych s vajíčky stejně jako s vajíčky vousatek, které chovám už 7 let. Tedy vyberu kladiště a vejce vyskládám do namočeného a posléze vyždímaného vermikulitu v plastových krabicích s víkem tak, aby z něj nekapala voda (není moc mokrý ale má schopnost držet při sobě). Vršky vajec nechávám nad úrovní substrátu kvůli kontrole. Víka krabic nezavírám, ale máme je z jedné strany podepřené špejlí, aby případná sražená vlhkost neodkapávala přímo na vejce (víčka jsou mírně zešikma) Inkubátor máme podomácku udělaný - tj. polystyrenová bedna, ve vrchním víku uvnitř je připevněná topná folie, v inkubátoru je čidlo k měření vlhkosti a teploty a čidlo termostatu, který udržuje potřebnou teplotu. V případě potřeby provlhčení vermikulitu (když do něj fouknete, nesmí poletovat) stříkám do něj v okolí vajec opatrně vodu stříkačkou tak, abych nezasáhla přímo vejce (v opačném případě by mohla začít plesnivět). Teplota vody volím stejně jako teplotu v inkubátoru. Agamy inkubuji při teplotě mezi 27 - 28,5°C. U leguánů by to mělo být okolo 29 - 30°C.
Přeji hodně štěstí a držím palce, aby to vyšlo :)

Dobrý den, chci se pochlubit. Po 10 dnech hladovky a nervů nám Katty nakladla 34 vajíček. Po třech dnech jsme jich pět vyhodily a ostatní vypadají v pořádku. Inkubujeme na 29 - 30°C.

Jako kladiště jsem volila bazének zabudovaný v teráriu. Voda se vypustila, na dno se položil topný kámen, překryl kachlý a zasypal rašelinou. Katty, aby měla pocit bezpečí, na rašelinu jsem položila prádelní koš. Zvládli jsme to. Hurá.

Žádná příručka Vám neporadí, jak zkušený chovatel. Proto moc děkuji za radu.:-)

No ta to Vám musím znovu moc a moc pogratulovat k úspěšnému zvládnutí celé situace. A taky mamině leguánce, že se jí podařilo vyklást vajíčka. Mám radost s Vámi :) Držím palce, aby se snůška podařila úspěšně odinkubovat až do vylíhnutí mláďátek. My máme v inkubátoru zatím jen vejce z jedné snůšky agamy vousaté, a co nevidět budou asi klást další dvě.
My teď řešíme podobný problém. Jak jste to udělali s tím prádelním košem? To mě zajímá. My máme sice nachystané kladiště, ale to zajímá zatím pouze samce, protože tam chodí hrabat on. Samici to vůbec nezajímá. Tak asi máme něco špatně a kladiště se jí z nějakého důvodu nelíbí, tak se hodí inspirace.

Od malinka jsme měli dva leguánky. Kima a Katty. Před rokem jsem si vzala Huga samce do péče. Majitel šel na vysokou školu. Měla jsem velikou radost, že se všichni snáší. Kolem vánoc jsme si všimli, že mají dobu páření. I po dobu páření nedocházelo k potyčkám. Hugo obšťastnil Katty i Kima. Asi se spletl. Tak všechno jinak. Včera se nám Kim s Katty nepohodli. Už víme proč. Kim je Kiminka. Bude mít snůžku, tak potřebuje klid. Tak nás to čeká znovu. Jen nerozumím proč Katty měla dvě snůžky plané a Kim- inka ani jednu. Jsem v šoku. Jestli se nám podaří odchovat mláďátka. Můžeme si otevřít leguání farmu.

Gratulace k úspěšné snášce, jen - chápu vaše nadšení, nicméně jen bych Vás chtěl trošku varovat - jestli jsou vejce oplozené, nedávejte je na poprvé inkubovat všechny. Věřte mi - není to škoda :-). Velká zvířata se strašně špatně "udávají", budete / můžete mít pak velký problém s tím, je odeslat z domu k novým majitelům. Mláďata se mezi sebou začínají poměrně brzy rvát - selektovat, sežerou toho na kila a vy pak nebudete vědět co s nimi. Píšu to z vl. zkušenosti, taky jsme si tím u velkých leguánů prošli.
Leguáni se množí každý rok, takže ještě budete mít ještě možnost "vrhnout" kopu mladých. Samozřejmě na mě vůbec nemusíte dát, je to jen na vás.
Nicméně samozřejmě držím palce s inkubací, jestli to má vylézt, určitě to vyleze... jestli se povede, určitě se pak pochlubte.
Michal

Včera mi Kim dala dárek k svátku. Snůžka 37 vajíček. Od Katty 24 vajíček. Teď jsem opravdu dračí žena. Co já budu dělat. :-) To jste měl pravdu. Běhen inkubace dochází, taky ke ztrátě. I tak jsem ráda, že holky jsou v pořádku. Od Katty vajíčka rostou. To už máme měsíc za sebou. Vím, že mne nadšení opustí, ale nyní mám obrovskou radost.

Kvalitu vajec (samozřejmě za předpokladu, že jsou oplozená) určuje PŘEDEVŠÍM výživový stav samice a metabolismus (D3, Ca:P). Tj. ta samička v období, kdy tvoří vejce a sežere za den krmení skoro své vlastní hmotnosti potřebuje v té době kromě dostatku UVB záření (vit D3) a vápníku také dostatek bílkovin ve stravě.
Vodní inkubátor je OK, "suchý" způsob je ale podle mě lepší. Je tam mnoho faktorů, takže se nedá ani jeden způsob inkubace odsoudit. Pokud ale máte např. ve vodním inkubátoru převlhčenou dózu s vajíčky (třeba mokrý písek nebo přecucaný vermiculit), nemají šanci... suchý inkubátor si ale jiste zvládnete udělat i svépomocí, stačí v podstatě jakákoliv nádoba s nějakou izolací, topný kabel a termostat = inkubátor je na světě...

Dobrý den, vitamíny a kvalitní stravu podávám. Spíš jsem dělala chybu při inkubaci vajec. Včera jsem měla už doma překvapení od Katty. Dělala jsem, co bylo v mých silách. Katty měla 40 vajec. 4 ks byly měkčí a nepravidelný tvar. Dala jsem je do krabičky zvlášť. Mám je dobře umístěná, nebo má být více vermikulitu ? Teplotu mám v obou inkubátorech na 30 °C. Za 14 dní bude mít snůšku Katty.

Umístěná na vermiculitu jsou OK, více bych je nezahrabával. Ten vermiculit by měl být mokrý, ale vyždímaný (víte jak to myslím), nesmí být přímo nacuclý vodou tak, že když ho zmáčknete tak z něj teče voda. 30° je OK, nevím, jakou má hysterezi Váš termostat, ale pokud je to 1 °C, tak v pohodě.
Pozorovali jste páření? nebo měly samice nějaké šrámy na krku?

Jsem ráda, že mi odpovídáte na dotaz. Vlastní chov se nedá srovnávat s dovozem. Kdo chová leguána, přemýšlí jinak. Ví kolik to stojí času, peněz, lásky a prostoru. Já jsem měla obrovské štěstí, že mezi sebou tak dobře vychází. Bohužel nevede se mi inkubace vajec. Stále bádám jestli krabičky zavřené, otevřené, nadzvednuté, s otvory, bez otvorů, jaká teplota a vlhkost, typ inkubátoru. Tady vždy selžu já, protože mi stále něco uniká. Vejce jsou oplozená. Tak pokud bude mít někdo nějakou připomínku, ráda si nechám poradit. Voda se na vajíčka nedostane, víčka mám ze šikma, teplotu držím kolem 30°C, vlhkost byla vyšší kvůli typu inkubátoru. Ta se pohybovala kolem 95 %. Což je určitě hodně. Už mám vyrobený suchý, tak uvidíme. Hezký to bude, až se mi to povede až dokonce.

Chci poděkovat. Vermikulit jsem chystala dle návodu na obalu. Chyba byla použít vodní inkubátor. Ještě čekám snůšku od Kim, tak snad nový postup přinese výsledek. Prosím krabičky máte s otvory nebo bez otvorů ? Používáte víčka ?
Vlhkost jsem již upravila, tak je nižší. Vermikulit jsem kombinovala s novou směsí na inkubaci.

Vůbec nz. Víčka používáme - ono pak když to leze z vajíček a prohání se to po inkubátoru - byl bych z toho asi nervozní :D. Je to i jako taková kontrola - pokud inkubační box má trvale zamlžené víčko, je to signál, že je inkubační substrát příliš vlhký (vlastní dedukce - možná i chybná, nevim...)
Ten keramzit nebude asi špatný, každý chovatel má nějaký oblíbený inku substrát, na kterém mu to funguje... někdo používá písek (to se mě osobně hrubě neosvědčilo), perlit (ten je dobrý), tady ten hnědý keramzit (nevím jestli se to tak jmenuje dnes) nebo vermiculite, se kterým mám já osobně nejlepší zkušenost. Dělám to tak, že dám do boxu vermiculite té nejhrubější frakce, zaleju to vařící vodou (sterilizace), nechám vychladnout a pak v ruce (s jednorázovou gum. rukavicí) vyždímám tak, aby z toho vyloženě netekla voda proudem a vkládám do inkubačního boxu. Když se stane, že je vlhkost naopak menší než by bylo záhodno (vejce se začnou propadat), tak injekční stříkačkou dodám do substrátu vodu - vždy mimo vejce. Vejce zahrabávám do inku substrátu tak do poloviny, víc ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru