Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s odchovem

Ahoj, mám nějaký problém s odchovem. Z předchozích snůšek jsem nechala 1-3 vajíčka a vše ok, až na jednu agamu, která se motala a nerostla - neroste stále, ale už se nemotá. Z poslední snůšky jsem nechala 17 vajíček, všechna se vylíhla - klasic a LB s převahou LB. Jenže mláďata pomalu odchází a nevím proč. Je jim cca 6 týdnů. 6 je jich krásných, 3 z nich rostou dobře, další zaostávají, ale loví a bříška mají nacpaná. Ostatní najednou začnou být skleslá, apatická, neloví, některé se motají na jednu stranu, chřadnou až umřou. Dostávají cvrčky obalené ve vápníku z burzy s trochou roboranu H. Mají výhřevku obyč žárovku a UVB reptile 25W. Pod světli kámen, terko cca 60x30x30. Rosím jednou denně, mají tam misku s vodou. Cca jednou týdně je dám do vody, ať se kdyžtak pořádně napijí. Zelené jen občas - rucola, calisie, polníček, č.zelí.

Předmět Autor Datum
podminky vypadaji OK, napadaji me jen 2 veci - vadne geny/par ktery si takhle "nesednul" s nejakym d…
lucifer 28.02.2017 21:13
lucifer
Nepoznamenala jsem, že tato mláďata mají jinou matku, než ta předchozí motající se holka. Otcové můž… nový
Nessy 28.02.2017 21:24
Nessy
Netusim jestli to u nas nekde umi zjistit, kdysi kdosi psal ze asi v Brne? Neco o tom tady: http://w… nový
lucifer 28.02.2017 21:34
lucifer
Moc dík, zkusím to hodit do překladače, jestli z toho vyleze něco smysluplného, nejsem moc anglicky… nový
Nessy 28.02.2017 21:40
Nessy
Určitě bych udělal koprologii na kokcidie. U rodičů i mláďat, potažmo celého chovu agam. Souvisí to… nový
MadMike... 01.03.2017 12:06
MadMike...
Kokcidie bych tam mít neměla - dělala jsem rozbor před rokem/dvěma a léčila. Pak už jsem testovala k… nový
Nessy 02.03.2017 11:20
Nessy
Rozbor byl tedy pozitivní na roupy, ale s tím se prý nic nedělá. nový
Nessy 02.03.2017 11:20
Nessy
Osobně bych je dal do většího terárka, alespoň 80x45x45 cm, aby se tam daly vytvořit příhodnější pod… nový
david.muzicek 02.03.2017 20:07
david.muzicek
Děkuji. Myslela jsem, že do většího terárka je dám, až trochu odrostou - že v menším se jim bude lép… nový
Nessy 02.03.2017 22:19
Nessy
Pod rozměr 80x45 cm bych u odchovu nechodil. I ta prťata potřebují prostor a hlavně teplotní gradien… nový
david.muzicek 02.03.2017 22:31
david.muzicek
Ok, budu rosit míň. Ten reptivite je ale s D3 - já se toho celkem bojím... Myslela jsem, že když maj… nový
Nessy 02.03.2017 22:36
Nessy
D3 máte i v tom Roboranu ;) Za předpokladu, že dáte vitamíny preventivně jednou za 7-10 dní, tak je… nový
david.muzicek 02.03.2017 22:39
david.muzicek
No tak to jsem blbá :-D Jsem si říkala, co by tam D3 dělalo a ani jsem to nečetla B-) Jo jo, právě p… poslední
Nessy 02.03.2017 22:52
Nessy

podminky vypadaji OK, napadaji me jen 2 veci - vadne geny/par ktery si takhle "nesednul" s nejakym defektem... Druha vec, chradnouci neprosperujici mladata - kdysi davno jsem se setkal s adenovirem, priznaky asi az na to motani (na to si nevzpominam) by odpovidaly. Nelecitelne, bud prezije nebo ne / pokud mlade prezije nejake to kriticke obdobi tak muze dal pak relativne normalne prosperovat. Ale asi bude po cely zivot nositelem viru, predpokladam. Nejake vlakno o tom uz tady kdysi bylo.

"LB" jako Leatherback = spis bych sazel na variantu "A", tyhle mutace nemam rad, uz se to "slechteni" zene nekam kam by nemelo, dle mne. (jako - z jineho sudu - Enigmy u gekonciku treba). Jen muj osobni subjektivni nazor, nevydavam za zadne dogma.

Nepoznamenala jsem, že tato mláďata mají jinou matku, než ta předchozí motající se holka.
Otcové můžou být dva. Ale předpokládám normálně vzrostlého samečka klasika.
Jinak matka vypadá úplně v pohodě.
Na ten virus jsou nějaké testy? Je to nakažlivé nebo jen přenosné na plod?
Doufala jsem, že LB ještě není tak hrozné šlechtění :-/
Ještě mi přijde divné, že ta předchozí se už nemotá - jestli to zvládá tak kompenzovat, že to není vidět? Nebo se z toho dostala a už je jen nositelem?

Osobně bych je dal do většího terárka, alespoň 80x45x45 cm, aby se tam daly vytvořit příhodnější podmínky. Co se týče osvětlení, výhřev a Reptile 200 je ok, ale chybí Vám tam plnospektrální zářivka: https://www.terasvet.cz/denni-svetlo-plnospektraln i/
Není sice životně důležitá, ale odchovy bez ní fungují výrazně hůř - ospalejší, méně žraví atd.

Co se týče vitamínů, osobně bych ubral s Roboranem (bohatě stačí jednou týdně) a zvážil bych i jeho výměnu za něco kvalitnějšího, navíc jim příliš nejede. Vápník několikrát týdně je v pořádku, ale pořídil bych takový, u kterého mám jistotu, že je čistý a ne například s přídavkem D3 apod. Je dost dobře možné, že je předávkováváte.

Nerosil bych denně, bohatě stačí jednou týdně, popřípadě stačí to koupání - postupně ty intervaly prodlužujte, dorostlejší to tolik nepotřebují. Rosením v terárku snižujete jejich teplotu, navíc zvyšujete zbytečně vlhkost v terárku a to vše má na ně vliv.

Pokud máte ve spojení pouze gen LB, tak bych se přešlechtění vůbec nebál. LB je zrovna gen, který žádné problémy nevykazuje. Rodiče si nemusely sednout, to je fakt, ale stává se to výjimečně. Spíš bych také tipoval ten Adenovirus, alespoň z popisu to na něj vypadá, ale kdo ví, kolik toho mohou mít a pouze se o tom zatím nemluví. Rozbor trusu nechte udělat znovu, klidně se Vám mohlo do chovu něco vrátit. Co se týče toho adenoviru, testování provádí jen hrstka vetů v ČR (cena kolem 1200 Kč a je nutná osobní návštěva kvůli výtěru kloaky). Virus je neléčitelný, přenos funguje jak fyzicky, tak i na odchov, ale nákaza není 100%, zřejmě záleží, zda jsou zasaženi oba rodiče, dále na imunitě jednotlivých zvířat atd.

Jestli chcete, mrkněte sem: chov-agam
Třeba se Vám nějaká informace ještě hodí.

Děkuji. Myslela jsem, že do většího terárka je dám, až trochu odrostou - že v menším se jim bude lépe lovit.
Obaluji furt v tom samém, ale prášky tam dávám poměrově - vápníku tak třikrát (i víckrát) více. Co jsem na burze kupovala, tak tam o přídavku D3 nic nepsali, to bych nechtěla. Že by to zamlčeli? :-/ Co tedy kupovat?
Agamy jsou i barevné, ale nijak extrémně - není to taková ta řvavá červená.
Miminka rosit jednou týdně? :-O Nevysuší se mi? Řídila jsem se tímhle: https://terarka.net/jesteri/clanek/62--spravna-ink ubace-vajec-a-nasledna-pece Sice tam není další rosení, ale když ze začátku několikrát denně, tak mi pak přišlo jednou denně jako adekvátní.

Pod rozměr 80x45 cm bych u odchovu nechodil. I ta prťata potřebují prostor a hlavně teplotní gradienty. V pytlíku beze jména se na burze prodává kde co, na to bych prostě nespoléhal. Osobně dávám jako vitamíny Reptivite a jako vápník ten Premium (je to pudr s opravdu vysokým obsahem vstřebatelného vápníku): vitaminy-mineraly

První týden život, 10 dní, je dejme tomu můžete porosit každý den nebo obden, ale pak už klidně jednou za několik dní. Bohatě stačí i když tam mají jen velmi mělký tácek s vodou. Přílišné rosení v kombinaci s nic moc větráním spíš zadělá na nějaký p

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru