Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kocour likviduje zvířata kolem

Zdravím, vím že to sem moc nepatří, ale jsou zde chovatelé zvířat tak by mohli třeba pomoci i mě.
Začlo to venku trochu žít a náš kocour nosí každý den pravidelně nějaký úlovek domů. Včera jeden Kos a mladý Zajíc. Nosí jinak pravidelně i myši, ale ptáci převažují. Zajíce zatím nikdy nedonesl, minulý rok donesl jednou i kunu a tchoře. Vždy ještě úlovek donese doprostřed obýváku a né vždy je úlovek uplně mrtvý......
Myši a podobnou havěť ať loví, ale poslední dobou to je vždy nějaký pták a těch je škoda.
Přemýšlel jsem, že by mohl pomoci třeba zvoneček na krk. Aby vše vyplašil, zase ale aby mu s toho zvonění nehrabalo. Je to Mainská mývalí kočka.
Bohužel omezení chození ven moc nejde, on si to vydupe každé ráno kolem 6 mě už klepe na dveře, že by rád ven a vrací se až k večeru.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
minulý rok donesl jednou i kunu a tchoře - není to nějaký potomek Silvera stařenky Oggové? :-) Sor…
lucifer 05.03.2017 10:04
lucifer
Tak ho nepouštějte ven. Že si na mě odhadem tak 8 kg míca něco vynucuje by mě teda nechalo naprosto…
V.R. 05.03.2017 10:24
V.R.
Bohužel zavřít ho doma nejde už jsem to zkoušel. Je v tom neústupný, když ho nepustím hned tak klepe…
Revis 05.03.2017 23:29
Revis
Váš přístup je opravdu zvláštní. Předtavte si trošku jinou situaci, kdy bude způsobená škoda Vám. St…
Epanterias 06.03.2017 10:46
Epanterias
Asi záleží na lokaliťě. Nikdy nam nic kočku nezabilo. Ohledně aut je tu jen jedna cesta, kde projedo…
Revis 06.03.2017 12:10
Revis
"Chovat kočku ve volieře opravdu nebudu." - potom jste si ale kočku neměl vůbec pořizovat.
Afričan_jinde 06.03.2017 12:43
Afričan_jinde
Aha takže všichni na vesnicich chovají kočky ve volierach.
Revis 06.03.2017 13:19
Revis
Že někdo jiný taky dělá bordel, není omluva, výmluva, ani alibi. To by Vám jako obhajobu neuznal nik…
Illuminaughty 06.03.2017 18:22
Illuminaughty
A člověk je zaky škodná a nemá ve přírodě co dělat. Škodí víc jak kočka. Pojdme se tedy hromadne zab…
Revis 07.03.2017 07:37
Revis
Bude stačit, když se budete chovat zodpovědně a ne jako soused debil... ;) nový
Cadaverous 07.03.2017 08:19
Cadaverous
Velice mě baví vaše argumentace. Doporučila bych si vyhledat informace ohledně logických/argumentačn… nový
Illuminaughty 07.03.2017 12:35
Illuminaughty
Mě jen prostě příjde absolutní hloupost budovat voliéru a začít tam zavírat 3 roky starou kočku, kte… nový
Revis 07.03.2017 19:03
Revis
Ale jestli mu dokážete promluvit do duše, že likvidace života ze sportu a pro zábavu není úplně koše… nový
Evva 07.03.2017 22:43
Evva
Skutečností je, že tu ale neřešíme úspěšnost a schopnost nebo neschopnost lovu té které kočky, ale j… nový
Epanterias 08.03.2017 10:08
Epanterias
skvěle napsáno poslední
Afričan_jinde 08.03.2017 13:23
Afričan_jinde
Tak si tady pročítám ty ''skvělé rady'' a nemohu zadržet smích. Jak může někdo napsat, že kočka patř… nový
Flee 07.03.2017 15:23
Flee
Clovek si vetsinou necha vysvetlit, ze loveni zvere pro zabavu je blbost. Proto muze volne chodit ve… nový
Cadaverous 07.03.2017 16:19
Cadaverous
@Flee Děkuji za jediný rozumný komentář. nový
Revis 07.03.2017 18:54
Revis
Oni to mysleli asi tak, že pokud kočku nemáš doma, nebo ve voliéře asi se pak nemůžeš divit/zlobit,… nový
Ulmus 07.03.2017 19:09
Ulmus

Tak ho nepouštějte ven. Že si na mě odhadem tak 8 kg míca něco vynucuje by mě teda nechalo naprosto chladnou :-) Jinak teda mainku nechat lítat kde si zamane, nevím nevím. Nechat si autem srazit, nebo od myslivce odstřelit odhadem tak 5000,- by se mi teda fakt nechtělo.

Bohužel zavřít ho doma nejde už jsem to zkoušel. Je v tom neústupný, když ho nepustím hned tak klepe na dveře intenzivnějí a silněji, jednou jsem zkoušel ho ignorovat, vydržel jsem 2 hodiny a pak jsem ho stejně pustil. A když na něj někdo vztáhne ruku tak si to kocour pamatuje a nasere mu do postele, nebo do bot.
Z myslivce právě máme strach, protože kocour je rezavé barvy a na dálku vypadá jak liška. Ale máme ho 2 roky a zatím se nic nestalo, tak daleko snad nechodí.

Váš přístup je opravdu zvláštní. Předtavte si trošku jinou situaci, kdy bude způsobená škoda Vám. Stačí, když bude mít nějaký soused šikovnějšího psa, který bude zabíjet kočky na potkání a každých pár dní přitáhne domu jednu dvě zadávené, případně jen to, co z nich během hry zbylo. Když ho požádáte, aby s tím něco udělal okecá to tím, že pes škrábe na dveře a chudáka ho musí pustit proběhnout bezprizorně po okolí, protože jinak se "trápí". A to celé dělá i přesto, že ví, že pes po dobu vycházky koná nějakou neplechu. Příměr je to ovšem neadekvátní, protože na rozdíl od usmrcených pěvců, plazů a dalších živočichů zadávená kočka není pro přírodu naprosto žádná ztráta, naopak. Jedna usmrcená courající kočka rovná se x nenarozených generací, které budou dělat tu samou škodu. Škody způsobené kočkami bezproblémů soutěží se škodami způsobenými jinými invazivními druhy. Osobně jsem nikdy nepochopil přístup chovatelů nebo držitelů koček s tímhle polodivokým až divokým chovem - přece záleží-li mi na mém zvířeti, tak pro něj dělám maximum pro jeho klidný a především bezpečný život. Nějak si nedovedu v hlavě zdůvodnit, že zvíře vystavuji dobrovolně nebezpečí ze strany střelců, psů, projíždějících aut, nastražených sklopců a dalších nástrah (spousta koček je schopná někam vylézt, ale má problém dostat se opět dolu), konče rvačkami kocourů o území, kočku a nechtěnou březostí konče. Postavit kočce volieru, kde může trávit čas, kdykoliv chce být venku, je to nejmenší bez toho, že jednoho dne se vrátí bez oka s přeraženou nohou, prostřelenými zády nebo rozlámanou spodní čelistí. A paseku přitom nedělá.

Asi záleží na lokaliťě. Nikdy nam nic kočku nezabilo. Ohledně aut je tu jen jedna cesta, kde projedou 2 auta denně. Kolem jen velka pole a malý lesík. A několik dalších domků kde má každý psa. Minulou kočku jsme měli 11let. Nikdy žadny problem. Ale ta chytala jen drobné hlodavce. Vždy měla volnost. Chovat kočku ve volieře opravdu nebudu.
To, že je ptactva škoda vím a je mi to líto, proto zde píšu.
Vyzkoušíme ten zvoneček na nějaký obojek na kterém se někde neoběsí a uvidí se zda to zabere.

Že někdo jiný taky dělá bordel, není omluva, výmluva, ani alibi. To by Vám jako obhajobu neuznal nikdo u žádného prohřešku.
Už dlouho si stojím za tím, že kočky jsou škodná a ve volné přírodě nemají co dělat. Především ne v současném množství. Vůbec bych se nezlobila, kdyby pro jejich množení bylo potřeba speciální povolení, jak je tomu u jiných invazivních druhů...které obvykle způsobují pouze zlomek škod napáchaných kočkami.

"Myši a podobnou havěť ať loví, ale poslední dobou to je vždy nějaký pták a těch je škoda."
A hlodavců není škoda? Už dávno nejsou přemnožení. Konkrétně od dob, kdy domácí sýpky vyšly z módy.

Budu opakovat slova ostatních,ale ono se k tomu o moc víc říct nedá - Váš kocour, Vaše zodpovědnost. Nechat ho v klidu likvidovat ekosystém proto, že je to tak pro Vás jednodušší, je opravdu hodně bezohledný přístup.

Velice mě baví vaše argumentace. Doporučila bych si vyhledat informace ohledně logických/argumentačních chyb/klamů...
V podstatě reagujete stejně, jako alkoholik, který se v diskusi o škodlivosti alkoholu začne rozčilovat, ať se mu lidi nerýpou do chlastu, když cigarety jsou horší.

Nezáleží na tom, jestli to je, nebo není pravda. Prostě se to netýká daného tématu a do diskuse vůbec nic nepřináší.

Ale když už jste s tím začal, každý tvor svým způsobem narušuje prostředí okolo sebe. Problém koček je, že tady v podstatě nemají přirozené nepřátele. To sice ani lidé, ale jsme jediným druhem na světě, který si uvědomuje svůj dopad a snaží se přijít na způsoby, jak jej co nejvíce omezit.

/offtopic

"Pojdme se tedy hromadne zabit nebo se uzamcit do voliery"
1) viz výše
2) Nikdo Vám neříká, že máte kocoura zabít. Jenom mu zabránit v bezhlavé likvidaci tvorů v okolí. Ale jestli mu dokážete promluvit do duše, že likvidace života ze sportu a pro zábavu není úplně košer (jak je to obvykle možné s člověkem), potom třeba nebude omezení pohybu nutné...hodně štěstí. A až uspějete, nezapomeňte sepsat studii, mohl by z toho být vědecký průlom ^^

Mě jen prostě příjde absolutní hloupost budovat voliéru a začít tam zavírat 3 roky starou kočku, která je od malička zvyklá lítat volně po venku. Už vidím jak od rána do večera jen kouše do mříží. A ukažte mi prosím jednoho jediného člověka co chová jednu kočku a má pro ni na zahradě vybudovanou velkou voliéru. Rád se inspiruji :-x

Ale jestli mu dokážete promluvit do duše, že likvidace života ze sportu a pro zábavu není úplně košer (jak je to obvykle možné s člověkem), potom třeba nebude omezení pohybu nutné...hodně štěstí. A až uspějete, nezapomeňte sepsat studii, mohl by z toho být vědecký průlom ^^

Nášemu kocourovi nikdo do duše nepromlouval a sám od sebe se naučil "lovit" igelitové pytlíky z nedalekého rybníčku a nosil nám je domů. To byla jeho největší celoživotní vášeň :-D Vždycky tam nějaký bordel našel. Dožil se 18 let, prožil si hezký kočičí život bez voliéry. Teď už kočku nepouštíme z více důvodů, hlavně kvůli jejímu bezpečí.

Skutečností je, že tu ale neřešíme úspěšnost a schopnost nebo neschopnost lovu té které kočky, ale jejich obecnou škodlivost a dopad na populace ptáků, plazů. V množství v jakém se kočky pohybují venku bezprizorně jsou škody obrovské a to bez ohledu na to, jestli je něčí kočka hračička a skutečný lov jí nebaví, nebo je na něj levá. Pár takto neschopných koček bez potíží vyváží její soukmenovci, kteří loví i když jsou pravidelně krmení.
Jestli tu někdo pochopil volieru jako týrání, tak by měl přepnout - voliera byla zmíněná jako dobrá varianta, když už se majitel vymlouvá na svou měkkost a lenost, kdy není schopen kočce zajistit dostatečně bohatý život tam, kde je v bezpečí a mimo rizika, která přináší toulání kočky jakmile přeskočí vlastní plot. Desítky lidí chovají i u nás různé kočkovité šelmy, z nichž řada je mnohonásobně větší, než obyčejná domácí kočka, přesto tato zvířata žijí normální a spokojený život. Troufám si říct, že stran pohybu a vyžití mají tato zvířata minimálně shodné potřeby, ne-li větší.
Jestli chcete volit na úkor zdraví a bezpečí vlastního zvířete to, že jednoho dne misku nikdo nevyprázdní a kočka se nevrátí, případně se vrátí zmrzačená, je to Vaše volba. Jen se pak vztekejte na sebe a ne na někoho, kdo po ní vystřelil, nebo ji srazil autem. Kočka za to nemůže. Venku ale nemá co dělat. Stejně jako bezprizorní psi a pochopitelně další zvířata "out of control".

Tak si tady pročítám ty ''skvělé rady'' a nemohu zadržet smích. Jak může někdo napsat, že kočka patří do voliéry nebo nemá co dělat venku, vždyť to není andulka :D :D :D Vám by se také líbilo, kdybyste byli zavření celý život v jednom bytě a na přírodu koukali jen přes mříže? Máme sousedku, co chodí kocoura venčit po zahradě na vodítku, protože má o něj strach, přitom mají ještě kočku, co přežila 20 let :D Tomu jejímu kocourovi proto říkáme Kajínek :D Kde jsou ty časy, kdy si lidi pořizovali kočky za účelem lovení myší kolem domu, a ne aby si z nich udělali mazlíka do bytu. Co se týče lovu ptáků, většinou je schopna ulovit slabšího jedince, buď nemocného nebo prostě totálně zdegenerovaného bez pudu sebezáchovy, zbylých pár procent jsou prostě jenom smolaři. A že jsem se o to zajímal a našel si o tom i studie. A pokud chcete řešit problém, že kočky nemají v této krajině téměř žádné přirozené nepřátele, tak je začněte žrát, třeba zachráníte přírodu. Kočka je bohužel už tak moc sžitá s člověkem a vnímá nás jako sobě rovné, že dokud jej nepřesvědčíte, že umíte lovit také, nepřestane vám ptáčky nosit. Živé je nosí vždycky hlavně proto, aby vám dala možnost naučit se je alespoň usmrtit. No a ten zvoneček je asi nejlepší možnost... :)

Clovek si vetsinou necha vysvetlit, ze loveni zvere pro zabavu je blbost. Proto muze volne chodit venku. Zkuste to vysvetlit kocce.
Ze pozdravuju sousedku. Je to ohleduplna premyslejici zena...
Smysl porizovani si kocek k lovu mysi se vytratil v dobe, kdy prestaly byt v mode domaci sypky a spizirny. Presli z lovce na mazlicka zcela prirozene. A i v te dobe to byly mazlicci. Nejen lovci mysi. ;)

Oni to mysleli asi tak, že pokud kočku nemáš doma, nebo ve voliéře asi se pak nemůžeš divit/zlobit, když kočku zastřelí myslivec. A té andulce to nevadí? Koukat na přírodu jen přes mříže? Třeba když budeme sousedi a já si pořídím tygra. Přece ho nezavřu, když to není andulka:D

Kočka, která není v bytě, volně se pohybuje v naší přírodě patří zastřelit. Ostatně nám to dovoluje i zákon, že?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru